מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 4 דקות
טיילה, כתבה וערכה את המסלול: ליאור קן-לי, מורת דרך בישראל ומתכננת מסלולי טיול בישראל
רוצים ייעוץ ותכנון טיול בשביל ישראל? גולשי אתר “יאיר טיולים” מוזמנים ליצור קשר עם ליאור במייל lior@backpackisrael.com ולקבל ייעוץ ותכנון טיול במחירים מיוחדים. ציינו במייל שהגעתם דרך האתר.
מקטע 18 של שביל ישראל הוא מקטע נעים וקליל, שעובר דרך העיר נתניה, שידועה בתור “בירת השרון.” רוב הדרך כוללת מראות מרהיבים של הים התיכון, כיוון שצועדים על הטיילת של נתניה. יש גם כמה נקודות מעניינות לאורך הדרך, כמו אנדרטת הניצחון לזכר חיילי הצבא האדום.
שימו לב – ההליכה בשביל היא על אחריותכם בלבד. יש להתעדכן במזג האוויר לפני היציאה למסלול כדי לוודא שבטוח ללכת ולהצטייד במספיק מים לדרך.
לפני שמתחילים – הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.
קראו על המקטע הקודם – מקטע 17 של שביל ישראל: מגן לאומי קיסריה לחוף בית ינאי.
כמה פרטים טכניים:
אורך המסלול: כ-14.5 קילומטרים.
דרגת קושי: קלה.
משך הטיול: כ-6 שעות.
הסימון בשטח: סימון שביל ישראל הוא כתום-כחול-לבן.
מפת סימון שבילים: 7 – השרון ומערב השומרון.
מים לאורך המסלול:
– בחוף בית ינאי, בנקודת ההתחלה.
– בטיילת נתניה, כ-8.5 קילומטרים מנקודת ההתחלה.
– בחוף פולג, בנקודת הסיום.
דברים להביא:
לפחות 3 ליטרים של מים לאדם, בהתאם למזג האוויר, נעליים נוחות להליכה, כובע, משקפי שמש וקרם הגנה, בייחוד בעונות החמות יותר. אם תרצו להשתכשך במימי הים, כדאי להביא בגד ים או בגדים להחלפה. חשוב להביא גם שקית אשפה כדי לאסוף אחריכם את הלכלוך.
הגעה לנקודת ההתחלה:
המקטע מתחיל מחוף בית ינאי. ניתן להגיע לחוף באמצעות תחבורה ציבורית. אם אתם מגיעים מירושלים, כדאי להגיע לתחנת רכבת סבידור מרכז בתל אביב ומשם לעלות על קו 852, 704 או 910 למחלף ינאי. משם, ההליכה לחוף היא קצרה מאד. מחיפה, יש לעלות על קו 910 מתחנת חוף הכרמל ולרדת במחלף ינאי. בכל מקרה, מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצוא את המסלול המתאים ביותר עבורכם. למגיעים ברכב, אפשר להחנות את הרכב בחניון של חוף בית ינאי. אם אתם מגיעים עם רכב נוסף, ניתן להשאיר אותו סמוך לנקודת הסיום בחוף פולג.
מקומות לינה קרובים לתחילת המקטע:
בעבר היה ניתן לעשות לינת לילה בחוף בית ינאי, אך החל מחודש אפריל 2020 הדבר אינו אפשרי. ניתן להזמין אייר בי אנד בי או מלון בנתניה הסמוכה, שנמצאת במרחק כ-15 דקות נסיעה באוטובוס. קיימים שפע של מלונות מומלצים בנתניה.
מקומות לינה בסיום המקטע:
המסלול מסתיים סמוך לשכונת פולג, אחת משכונותיה של נתניה. לכן, גם בנקודת הסיום אתם יכולים לחפש מלונות מומלצים בנתניה כדי להעביר בהם את הלילה. שביליסטים יכולים גם לישון על החוף עצמו, סמוך למסעדה שנמצאת במקום.
המסלול:
מתחילים את המסלול בחוף בית ינאי. מעל החוף נמצא שלט עץ גדול, שמספר על אוניית המעפילים ולוס, שהייתה אוניית המעפילים הראשונה שהגיעה מאירופה לארץ ישראל כחלק מההעפלה. האונייה הגיעה לחוף הזה ביולי 1934, כשעל סיפונה נמצאים 350 יהודים. ההעפלה בשיטה הזו נמשכה עד שנת 1948. באותם שנים, הבריטים שלטו בארץ והגבילו את מספר המהגרים היהודים שהורשו להיכנס לארץ ישראל. רוב המהגרים היו יהודים, שברחו מגרמניה הנאצית או שהיו ניצולי שואה. ההעפלה באמצעות אוניות הייתה מהאפשרויות המובילות לעקוף את ההגבלות של הבריטים ולהיכנס לארץ.
יורדים אל החוף ומתחילים ללכת דרומה. לאחר כ-3.3 קילומטרים, מגיעים לחוף צוקי ים. בחוף הזה יש אנדרטה לזכרו של סמל אמנון פומרנץ, שנרצח על ידי מחבל ב-1990 בזמן שירות מילואים במחנה הפליטים אל-בורייג’ בעזה. האנדרטה היא בצורת גלשן, כיוון שאמנון אהב את הים והיה מהראשונים שגלשו בחוף הזה.
ממשיכים על חוף הים כ-3.7 קילומטרים עד שמגיעים לחוף סירונית. שם, אפשר לעלות לטיילת של נתניה באמצעות המעלית לים ואם לא רוצים מעלית, יש גם מדרגות.
היום, נתניה נחשבת לבירת השרון. היא הוקמה בתור מושבה בשנת 1929 ומרבית מתושביה עסקו בגידול פרדסי תפוזים. העיר הלכה והתרחבה עם השנים והפרדסים פינו את מקומם לגורדי שחקים חדשים.
ממשיכים על הטיילת של נתניה ונהנים מהמראות היפים של הים התיכון. לאחר כ-3.7 קילומטרים, מגיעים לאנדרטת הניצחון לזכר חיילי הצבא האדום. האנדרטה הזו נועדה להוקיר תודה לצבא האדום, שניצח את גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה. במקור, אמורים היו להציב את האנדרטה בירושלים. אך, כיוון שבנתניה מתגוררים ניצולי שואה רבים ולוחמים לשעבר של הצבא האדום, הוחלט להציב את האנדרטה כאן.
הדבר הראשון ששמים לב אליו באנדרטה הן שתי הכנפיים הלבנות הענקיות, שנראות כמו כנפי מלאך. הכנפיים הללו אמורות לייצג את השלום ואת התקווה. לאחר מכן, עוברים דרך מנהרה קצרה וחשוכה, שמתארת את ההיסטוריה של עם ישראל מימי קדם ועד הרגע בו שחררו את היהודים ממחנות הריכוז בתום מלחמת העולם השנייה. אם רוצים, אפשר ללחוץ על מדריך האודיו שנמצא באתר ולשמוע את סיפור האנדרטה. סמוך לאנדרטה נמצא גם מבנה יד לבנים של נתניה.
ממשיכים לרחוב בן גוריון, אחד מרחובותיה המרכזיים של נתניה, והולכים לאורכו כקילומטר עד שפונים שמאלה לכיוון פארק שלולית החורף. בפארק נמצאת אחת משלוליות החורף האחרונות שנותרו באזור השרון, כיוון שרבות מהשלוליות יובשו בראשית המאה ה-20. השלולית נקראת בריכת דורה על שם מחנה צבאי שהיה קיים כאן עד מלחמת העצמאות. אם אתם מגיעים בחורף, כדאי לעצור ולהציץ בבריכה, שמלאה בעופות מים, בצבים ובדו-חיים למיניהם.
יוצאים מהפארק וממשיכים על סימון השבילים עד לגשר קצר העובר מעל רחוב בן גוריון. חוצים את הגשר, ממשיכים ממנו מעט דרומה ואז פונים ימינה לכיוון הדיונות, בהתאם לסימון השבילים. האזור החולי הזה הוא שמורת האירוסים. זהו מרחב טבעי בשולי העיר, שבו צומחת צמחייה מגוונת השורדת היטב בתנאים הייחודיים של מישור החוף. השמורה נקראת על שם אירוס הארגמן שצומח אף הוא בקרבה ונחשב לפרח אנדמי ונדיר בישראל.
ממשיכים דרך שמורת האירוסים כ-1.3 קילומטרים עד שמגיעים לחוף הים. פונים שמאלה, דרומה, וממשיכים כ-600 מטרים נוספים עד שמגיעים לחוף פולג. בחוף יש מסעדה ואווירה נעימה.
חזרה מסוף המקטע:
אם אתם מתניידים בתחבורה ציבורית, התחנה הקרובה ביותר נמצאת ברמת פולג, השכונה שנמצאת במרחק כ-10 דקות הליכה מהחוף. יש גם תחנת אוטובוס צומת אודים, שנמצאת במרחק כ-2 קילומטרים מחוף פולג. משם אפשר לתפוס את אוטובוס מספר 910 למרכזית המפרץ בחיפה. בכל מקרה, מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצוא את המסלול הטוב ביותר עבורכם.
אם השארתם רכב בנקודת ההתחלה בחוף בית ינאי ואתם רוצים לחזור אליו, התקדמו ברגל כחצי שעה לצומת אודים ומשם עלו על קו 852 או 910 למחלף ינאי. מהמחלף, ההליכה היא קצרה עד לחוף בית ינאי. משך ההגעה הכולל הוא כשעה.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.