מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקותטיילה, כתבה וערכה את המסלול: ליאור קן-לי, מורת דרך בישראל ומתכננת מסלולי טיול בישראל
רוצים ייעוץ ותכנון טיול בשביל ישראל? גולשי אתר “יאיר טיולים” מוזמנים ליצור קשר עם ליאור במייל lior@backpackisrael.com ולקבל ייעוץ ותכנון טיול במחירים מיוחדים. ציינו במייל שהגעתם דרך האתר.
אנו ממשיכים במסע שלנו על שביל ישראל, השביל הארוך ביותר במדינה, הנמשך על פני למעלה מ-1,000 קילומטרים מקיבוץ דן ועד אילת. המקטע השני של שביל ישראל הוא מקטע עוצר נשימה, שמתחיל בכפר גלעדי ומסתיים בצומת ישע. בדרך, תעלו אל הרי נפתלי ותיהנו מתצפיות מרהיבות אל עבר עמק החולה, רמת הגולן והר החרמון.
לחצו כאן כדי לקרוא על המקטע הקודם – מקיבוץ דן לכפר גלעדי.
לפני שמתחילים – הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.
כמה פרטים טכניים:
אורך המסלול: כ-21 קילומטרים.
דרגת קושי: קלה עד בינונית.
משך הטיול: כ-10-8 שעות.
הסימון בשטח: סימון שביל ישראל הוא כתום-כחול-לבן.
מפת סימון שבילים: 1 – החרמון הגולן ואצבע הגליל.
מים לאורך המסלול:
– ברז מים בבית העלמין של כפר גלעדי, בנקודת ההתחלה.
– ברז מים במתחם של רכבל מנרה, כ-14 קילומטרים מנקודת ההתחלה.
– ברז מים במצודת כוח, בנקודת הסיום.
דברים להביא: לפחות 3 ליטרים של מים לאדם, בהתאם למזג האוויר, נעליים נוחות להליכה, כובע, משקפי שמש וקרם הגנה, בייחוד בעונות החמות יותר. חשוב להביא גם שקית אשפה כדי לאסוף אחריכם את הלכלוך.
הגעה וחזרה לנקודת ההתחלה: המקטע מתחיל מכפר גלעדי, מפסל האריה השואג. כדי להגיע, אתם יכולים להיעזר בתחבורה הציבורית. עלו על אוטובוס מספר 20 או 111 מהתחנה המרכזית של קריית שמונה ורדו בתחנת “צומת תל חי”, משם תצטרכו ללכת ברגל כ-800 מטרים עד לכפר גלעדי, לפסל האריה השואג. אם אתם מגיעים רק למקטע הזה, אתם גם יכולים להגיע עם הרכב לכפר גלעדי, ללכת בשביל ולחזור בסיום המסלול באוטובוס אחד או שניים מצומת ישע לכפר גלעדי. מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצוא את המסלול הטוב עבורכם. יש גם אפשרות להשאיר רכב נוסף בחניון של מצודת כ”ח, שנמצאת בנקודת הסיום של המקטע ולחזור איתו לכפר גלעדי.
לינה באזור כפר גלעדי: מומלץ ללון באזור לילה לפני היציאה לטיול, כדי שתוכלו לצאת כמה שיותר מוקדם. יש אפשרות להקים אוהל במורד המדרגות, סמוך למגרש החנייה של בית העלמין של כפר גלעדי. אם אתם רוצים להתפנק, תוכלו להזמין חדר במלון גלעדי. שביליסטים יכולים למצוא מלאכי שביל באזור ברשימת מלאכי שביל ישראל.
לינה בסיום המקטע: במרחק כקילומטר מצומת נבי יושע, נמצא חניון לילה האלה. החניון נמצא על יד הכביש, כך שיכול להיות שיהיו רעשים מהכביש במהלך הלילה, אך בסך הכול מדובר בחניון מאד נוח ורחב, מלא בשולחנות פיקניק, בפחי אשפה ובמקומות שאפשר להדליק בהם מדורה. יש גם ברז מים ליד האלה הגדולה.
המלצה: להגיע יום לפני ולטייל באזור
אם אתם מגיעים במיוחד בשביל המקטע הזה, מומלץ להגיע יום לפני כדי ליהנות מהאטרקציות של כפר גלעדי.
כמובן, מומלץ לבקר בבית העלמין של כפר גלעדי, שם קבורים 120 מחברי ארגון “השומר”. הארגון היה ארגון הגנה ביישוב העברי, שפעל בין השנים 1909 ל-1920. מטרתו המוצהרת של הארגון הייתה לכבוש את השמירה ואת העבודה, כלומר לגרום לאנשי היישוב היהודי להעדיף את העסקתם של יהודים בעבודות השמירה ובעבודות האדמה.
בכניסה לבית העלמין תוכלו לראות גם אנדרטה מרגשת לזכרם של 12 המילואימניקים, שנהרגו במקום מפגיעת קטיושה בשנת 2006, במלחמת לבנון השנייה. ביציאה מבית העלמין ישנו פסל האריה השואג, שהינו מצבת קבר ואנדרטה לזכר שמונה ההרוגים בקרב תל חי, שהתקיים ב-1 במרץ 1920.
מעל לבית העלמין, תוכלו לבקר במוזיאון בית השומר. המוזיאון מספר את תולדות ארגון “השומר” דרך מגוון תצוגות מולטימדיה, פריטים היסטוריים ופסלים. תוכלו ללמוד במוזיאון אודות אנשי “השומר”, פועלם, משפחותיהם והחששות שהעסיקו אותם בחיי היומיום. מהחצר של המוזיאון נשקף נוף מרהיב של עמק החולה, רמת הגולן, הרי נפתלי והר החרמון.
הכניסה למוזיאון בתשלום סמלי.
שעות הפתיחה: ימים ראשון עד חמישי בין השעות 8:30-16:00. בשישי וערבי חג המוזיאון פתוח לקבוצות בתיאום מראש בלבד.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון בית השומר.
המסלול:
השביל מתחיל מפסל האריה השואג בכפר גלעדי. משם, תרדו במדרגות לכיוון מגרש החנייה ותמשיכו על פי הסימון עד למעבר תת קרקעי, שחוצה את כביש 9977. לאחר חציית הכביש, תגיעו לדרך עפר, שיורדת במורד גרם מדרגות ארוך. הדרך הזו היא “שביל הפצועים”, שמחברת בין תל חי לכפר גלעדי. לאחר הקרב הקשה בתל חי ב-1920, העבירו את הפצועים מתל חי דרך השביל הזה לכפר גלעדי. לאורך השביל מוצבים סלעים ועליהם שלטים המספרים אודות המאורעות שהיו באזור.
לאחר כ-200 מטרים, השביל עוזב את “שביל הפצועים” ופונה ימינה. יש ירידה תלולה קצרה ולאחריה פניה ימינה להמשך השביל. משמאל אפשר לראות את גן הפסלים, שבו מוצבים פסלים ענקיים של מספר פסלים ישראלים ובינלאומיים ידועים, שהציבו את פסליהם כאן בין השנים 1980 ל-1994.
לאחר כ-500 מטרים נוספים, תגיעו לכניסה לשמורת יער הרי נפתלי. השביל עוזב את שביל האספלט ונכנס אל תוך היער. הוא עובר בדרך צפופה, בין עצים ושיחים רבים, ואז יוצא ומתחיל לעלות מעלה אל הרי נפתלי. מצד שמאל, תוכלו לראות את המראה היפהפה של עמק החולה. מנקודה זו והלאה, השביל ממשיך על דרך רחבה וקלה יחסית דרך היער.
לאחר כ-5 קילומטרים, תגיעו אל מצפור מצוק רמים. מהנקודה הזו, תוכלו ליהנות מתצפית מופלאה אל עבר עמק החולה, רמת הגולן והחרמון. זוהי נקודה מצוינת לצלם כמה תמונות למזכרת. המצפור הוקם לזכרה של ניבה גנז, שנהרגה בתאונת דרכים בשנת 2004. אם תרצו, תוכלו לרדת כאן ב-“שביל הגאולוגי”, שמסומן בצבע שחור ויורד מטה אל הפארק הגיאולוגי הנמצא בפאתי העיר קריית שמונה. אבל אם תרדו לשם, לא בטוח שתספיקו לסיים את המקטע הזה של שביל ישראל.
מהמצפור, יש לפנות ימינה על שביל ישראל, שבקטע זה חופף את השביל הכחול, ולעלות עלייה קצרה. לאחר העלייה, יש לפנות שמאלה לשביל ישראל, שבקטע זה חופף את השביל האדום. בנקודה זו תראו גם עגלת מכרה ישנה על מסילה ישנה. במקום הזה פעלו מכרות ברזל עד לשנות ה-50 של המאה ה-20.
המסלול ממשיך דרך היער על גבי שביל רחב ונוח. זמן קצר אחרי שהוא חוצה מתחת לכבלים של הרכבל לצוק מנרה, השביל מתחיל במגמת ירידה על דרך מתפתלת. כמחצית הדרך מטה, יש רכב גדול, צבוע בצבעי כתום-כחול-לבן, שהם צבעי השביל. צריכים לסטות מעט מהשביל כדי להגיע אליו, אבל היא אחת מהאטרקציות הגדולות של מקטע זה של שביל ישראל. רבים עוצרים ליד הרכב הזה כדי להצטלם ולשלוח תמונות לחברים ולמשפחה.
הרכב הגדול עומד במתחם של צוק מנרה, שם אפשר לשבת קצת בצל ולנוח. מומלץ לאכול ארוחת בוקר מול הנוף המשגע. יש גם ברז מים, שבו אפשר למלא את הבקבוקים לפני שממשיכים במסלול.
השביל ממשיך בירידה עד שהוא מגיע לצומת שבילים אדום-ירוק. בנקודה זו, תמשיכו על השביל הירוק, שחופף את שביל ישראל, ותתחילו בעלייה די קשוחה, שחשופה לגמרי לשמש. לאחר כ-200 מטרים, תגיעו למצפור א”ח, שנבנה לזכרם של אמיר שייך וחי קלומטי מחטיבת הנח”ל, שנהרגו מפיצוץ מטען צד בהר דב בשנת 1993. גם כאן תוכלו לנוח מעט וליהנות מהמראה המרהיב של עמק החולה ורמת הגולן.
מנקודה זו, השביל ממשיך על כביש אספלט, שעושה את דרכו לאורך צלע ההרים. לאחר כ-3 קילומטרים של הליכה על הכביש, תגיעו לפנייה שמאלה, שמובילה לדרך עפר רחבה ונוחה. הדרך עושה את דרכה לצד שטחים חקלאיים וממשיכה כ-1.5 קילומטרים נוספים, שם יש לפנות שמאלה לשביל כחול, החופף את שביל ישראל. תמשיכו על השביל דרך היער, בהמשך פנו ימינה אל שביל אדום ואחרי זמן מה תגיעו לשער סגור. יש לפתוח את השער ולהמשיך בדרך. רק אל תשכחו לסגור אחריכם!
תמשיכו ללכת כ-5 קילומטרים נוספים, כשממזרח הנופים המשגעים של עמק החולה, עד שתגיעו לכביש 886. בנקודה זו, עליכם לעבור על שער הברזל שניצב לפני הכביש, לפנות שמאלה וללכת במקביל לכביש כ-220 מטרים. לאחר מכן, תפנו שמאלה ותתחילו בירידה קשה ומאתגרת בשמורת נחל קדש, שכוללת טיפוס במדרגות סלע. האזור שמסביב לנחל קדש מוגדר כשמורת טבע.
לאחר הירידה בנחל קדש, תצטרכו לפנות פנייה ימינה ולהתחיל בעלייה קשה ומאתגרת, שנמשכת על פני כ-360 מטרים. לאחר שתסיימו את העלייה, תמשיכו כ-640 מטרים במקביל לנחל עד שתגיעו לפיצול שבילים, שם תבחרו בפנייה ימינה, שמובילה לשביל ישראל. פנייה זו תוביל אתכם אל המתחם של מצודת כ”ח.
כמה מילים על מצודת כ”ח:
מצודת כ”ח, שידועה גם בתור משטרת נבי יושע, נבנתה כאן בימי המרד הערבי, כאשר השלטון הבריטי רצה להגן על גבול הצפון של ארץ ישראל ולמנוע הסתננויות של מחבלים ערבים מסוריה ולבנון. זוהי אחת ממצודות הטגארט המפורסמות, הפזורות ברחבי הארץ. אך, המצודה ידועה במיוחד בעקבות מה שאירע כאן במלחמת העצמאות. שלושה קרבות התחוללו כאן בשנת 1948, כאשר באחד מהם נפלו 22 לוחמי פלמ”ח מהגדוד השלישי. בקרבות הנוספים, נפלו 6 נוספים. מאחורי המצודה תוכלו לראות את קבר האחים, שבו נקברו הנופלים בקרבות, וכן את האנדרטה לזכרם. כיום, המצודה משמשת כבסיס של משמר הגבול.
אם תגיעו לפני שעת הסגירה, תוכלו גם לבקר במוזיאון הרעות הנמצא במתחם. המוזיאון מנציח את זכר הנופלים בקרבות על מצודת כח ושם לנגד עיניהם של המבקרים את ערך הרעות. דמי הכניסה סמליים.
המוזיאון פתוח בימים ראשון עד חמישי בין השעות 9:00-16:00 ובשישי בין השעות 10:00-14:00. בשבתות מתקיימים במוזיאון סיורים חינם בין השעות 10:30-15:00, אך חובה להירשם אליהם מראש.
שביל ישראל יביא אתכם עד לאנדרטה של מצודת כ”ח, שם מסתיים המקטע השני של השביל.
המשיכו למקטע הבא של שביל ישראל – מקטע 3 של שביל ישראל: מצומת ישע לגשר עלמה.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.