מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 5 דקותטיילה, כתבה וערכה את המסלול: ליאור קן-לי, מורת דרך בישראל ומתכננת מסלולי טיול בישראל
רוצים ייעוץ ותכנון טיול בשביל ישראל? גולשי אתר “יאיר טיולים” מוזמנים ליצור קשר עם ליאור במייל lior@backpackisrael.com ולקבל ייעוץ ותכנון טיול במחירים מיוחדים. ציינו במייל שהגעתם דרך האתר.
מקטע 3 של שביל ישראל הוא מקטע יפה, אך די מאתגר, שכולל מספר עליות וירידה תלולה במיוחד לנחל דישון. אחד מהאתגרים הגדולים של המסלול הוא שחלקים רבים ממנו חשופים לשמש, כך שלא מומלץ ללכת את המקטע הזה בימים חמים במיוחד. בתחילת המסלול, תגיעו אל מתחם של מסגד עתיק ומרשים במיוחד. לאחר מכן, תעברו דרך מספר נקודות תצפית יפות על עמק החולה ורמת הגולן ובסופו של דבר תגיעו לנחל דישון, הנחל הגדול באזור.
לפני שמתחילים – הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.
קראו את המקטע הקודם – מקטע 2 של שביל ישראל: מכפר גלעדי לצומת ישע.
כמה פרטים טכניים:
אורך המסלול: כ-14 קילומטרים.
דרגת קושי: בינונית עד קשה.
משך הטיול: כ-10 שעות.
הסימון בשטח: סימון שביל ישראל הוא כתום-כחול-לבן.
מפת סימון שבילים: 1 – החרמון הגולן ואצבע הגליל, 2 – גליל.
מים לאורך המסלול:
– ברז חברת מקורות במתקן שאיבה עין אביב, כ-13 קילומטרים מנקודת ההתחלה.
דברים להביא:
לפחות 3 ליטרים של מים לאדם, בהתאם למזג האוויר, נעליים נוחות להליכה, כובע, משקפי שמש וקרם הגנה, בייחוד בעונות החמות יותר. חשוב להביא גם שקית אשפה כדי לאסוף אחריכם את הלכלוך.
הגעה לנקודת ההתחלה:
המקטע מתחיל מצומת ישע, ליד מצודת כ”ח. למגיעים תחבורה ציבורית, ניתן להגיע אל הצומת באמצעות אוטובוס מספר 32 מתחנה מרכזית קריית שמונה. יש לרדת בתחנת “צומת ישע”. מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצוא את המסלול הטוב עבורכם. למגיעים ברכב, אפשר להחנות את הרכב בחניון של מצודת כ”ח ולחזור בסיום המסלול באמצעות אוטובוס. אם אתם מגיעים עם רכב נוסף, ניתן להשאיר אותו בנקודת הסיום (בוויז: “צומת עלמה”).
מקומות לינה קרובים לתחילת המקטע:
אם אתם רוצים לעשות לינת שטח, אפשר להקים אוהל בחניון לילה האלה, שנמצא במרחק כקילומטר מתחילת המקטע. יש במקום ברז מים ושטח נרחב ללינה. שביליסטים יכולים למצוא מלאכי שביל באזור ברשימת מלאכי שביל ישראל. אם תרצו להתפנק, תוכלו לחפש מקומות לינה מסודרים יותר ביישוב רמות נפתלי הסמוך לנקודת ההתחלה של המקטע. השוו מחירים עבור מקומות לינה מומלצים ברמות נפתלי.
מקומות לינה בסיום המקטע:
לינת שטח אפשרית בסמוך לגשר עלמה, במשטח הפתוח שנמצא ליד כביש 886. ברז המים הקרוב נמצא במרחק כקילומטר מאתר הלינה. אם תרצו, תוכלו להמשיך כקילומטר למושב דישון ולהעביר שם את הלילה בצימר.
המלצה: להגיע יום לפני ולטייל באזור
אם אתם מגיעים במיוחד בשביל המקטע הזה, מומלץ להגיע יום לפני כדי ליהנות מהאטרקציות של האזור. הנה מספר אטרקציות שכדאי לבקר בהן:
מוזיאון הרעות:
מוזיאון הרעות הוא מוזיאון מקסים ומרתק, שנמצא בסמוך למצודת כ”ח ומתאר את הקרבות שהתרחשו כאן בימי מלחמת העצמאות. המצודה, שידועה גם בתור משטרת נבי-יושע, היא מנקודות הציון הידועות ביותר בארץ מימי מלחמת העצמאות. במקום הזה התחוללו שלושה קרבות קשים בשנת 1948, בהם נפלו 28 לוחמי פלמ”ח.
דמי הכניסה זולים.
שעות הפתיחה: ימי ראשון עד חמישי בין השעות 9:0-16:00, שישי בין השעות 10:00-14:00 ושבת בין השעות 10:30-15:00. יש להזמין כרטיסי כניסה מראש דרך האתר.
יצירת קשר: 04-6432810.
תל קדש:
זהו גן לאומי הפתוח בחינם לציבור, שבו שרידי העיר המקראית קדש ושרידיו של מקדש רומאי פגאני. בתנ”ך, קדש בגליל בהר נפתלי מתוארת כעיר מבצר של שבט נפתלי וכעיר מקלט ועיר המוקדשת ללויים. ניתן לשוטט בין השרידים השונים וליהנות מהארכיאולוגיה המרשימה שנחשפת במקום.
איך מגיעים? תל קדש נמצא במרחק כ-2.8 קילומטרים מנקודת ההתחלה של המקטע. אם אין לכם רכב, אתם יכולים ללכת מערבה כחצי שעה לאורך כביש מספר 899 עד שתגיעו לתל קדש.
המסלול:
המקטע מתחיל בסמוך לתחנת האוטובוס, שנמצאת בצדו הדרומי של כביש 899. פנו ימינה אל השביל והמשיכו איתו על דרך עפר נוחה. ממול, תוכלו לראות את הנוף המרהיב של עמק החולה ורמת הגולן. לאחר כמה צעדים, תראו לפניכם את מתחם הקבר המרשים של נבי יושע. נבי יושע היה כפר פלסטיני קטן, שננטש בימי מלחמת העצמאות. מאמינים שזהו מתחם הקבר של נבי יושע, נביא חשוב באסלאם, שיש המקשרים אותו לעלי אבן אבו טאלב, דמות משמעותית מאד לשיעים. מאוחר יותר, יש אנשים שקישרו את המקום ליהושע בן-נון מסיפורי התנ”ך. המתחם המפואר שתראו היום הוא מהמאה ה-18. אפשר לסטות מעט מהשביל ולהיכנס פנימה כדי להתרשם מהחצר המפוארת ומהחדרים השונים. באחד מהם תמצאו מחראב, גומחת תפילה מוסלמית, וכתובות ערביות על הקירות.
ממתחם הקבר, תמשיכו על השביל, שעושה את דרכו דרך היער. משמאל, תוכלו ליהנות מהמראות היפים של עמק החולה ורמת הגולן. כ-800 מטרים לאחר מכן, תגיעו לשער בקר, שמוביל לנקודת תצפית מהממת על אגמון החולה. אגמון החולה הוא פארק טבע וצפרות של קק”ל, שמשמש כאחד מצירי נדידת הציפורים החשובים בעולם. בכל סתיו ואביב, למעלה מחצי מיליארד ציפורים נודדות חולפות מעל שמי האזור. מתוכן, אלפי ציפורים נשארות לקנן באגמון החולה בחורף, באביב ובקיץ.
לאחר שתסיימו להתרשם מהנוף, תוכלו להמשיך על השביל, שממשיך כ-1.5 קילומטרים נוספים על שביל נוח. בהמשך, תצטרכו לעלות עלייה קצרה ואז תגיעו לכביש אספלט, שמשתלב עם סימון שבילים ירוק. יש להמשיך על השביל כ-700 מטרים נוספים עד לעלייה נוספת. בדרך, תעברו לצד כרם קרן נפתלי ושדות בצל מרשימים. העלייה תוביל אתכם אל פסגת קרן נפתלי, שמתנשאת לגובה 510 מטרים מעל הים.
גם מראש קרן נפתלי תוכלו ליהנות מתצפית משגעת לעבר עמק החולה. בנוסף, תוכלו למצוא כאן שרידים של מצודה עתיקה מהתקופה ההלניסטית, מצודת קרן נפתלי. במלחמת העצמאות, הקימו כאן עמדת הגנה על היישוב רמות נפתלי. כדאי גם להעיף מבט בנקודת הטריג, שנמצאת על הפסגה. מדובר בשלושה עמודי מתכת, שבראשם משולש ברזל. קיימות נקודות טריג רבות ברחבי הארץ, שהוצבו על ראשי הרים בתקופה הבריטית כדי לבצע מדידות טופוגרפיות. קרן נפתלי היא הנקודה הגבוהה ביותר באזור.
מהפסגה, יורדים ירידה מעט תלולה עד לשטח מרעה של פרות. כנראה שתצטרכו לעבור בין הפרות כדי להמשיך במסלול. לאחר מכן, תמשיכו כ-1.2 קילומטרים עד לנקודה שבה תצטרכו לדלג מעל גדר וצינור מים גדול. מעט אחרי הצינור, תצטרכו לפנות ימינה לסוג של דרך ג’יפים חשופה לגמרי לשמש.
יש להמשיך כ-4 קילומטרים על דרך הג’יפים החשופה עד שתגיעו לגדר נוספת. גם כאן תצטרכו לדלג מעליה. כ-400 מטרים אחרי הגדר, יש פנייה ימינה להמשך המסלול. תעברו עוד שער בקר ומשם תתחילו לעלות בהדרגתיות עד לשפה העליונה של נחל דישון. משם, יש לכם ירידה תלולה במיוחד, שנמשכת על פני כ-100 מטרים. מאד מומלץ להיעזר במקלות הליכה בנקודה הזו כדי להקל את העומס על הברכיים.
בסוף הירידה התלולה, פונים ימינה להמשך המסלול, שעובר בתוך נחל דישון. זהו הנחל הגדול ביותר בגליל העליון המזרחי. עד 1948, הנחל היה נחל איתן. בעבר, תושבי האזור היו משתמשים במימי הנחל כדי להפעיל טחנות קמח. אך כיום הוא נחל אכזב, שמוצף לעיתים רחוקות רק בחורפים גשומים. זאת, כיוון שמימי המעיינות שלו נשאבים לטובת חברת מקורות ולטובת החקלאות של האזור. החל משנת 2013, נעשים מאמצים על מנת להשיב לנחל את מימיו ולהפוך אותו שוב לנחל איתן. נכון לכתיבת שורות אלו, הוא עדיין לא זורם כל ימות השנה.
ההליכה בנחל דישון נוחה מאד, אך יש לקחת בחשבון שאין במקום קליטה סלולרית. ממשיכים על דרך ג’יפים רחבה כ-2.5 קילומטרים עד שמגיעים לתחנת השאיבה “עין אביב” של חברת מקורות. בנקודה זו אפשר למלא מים ולשטוף פנים. כדאי למלא את כל הבקבוקים עד תום, כדי שיהיה לכם מספיק מים בשביל יום הטיול הבא (אם אתם ממשיכים, כמובן).
מברז המים, המסלול ממשיך כ-800 מטרים עד למשטח שטוח לצד גשר עלמה, כביש 886, שם אפשר להקים אוהלים. אין במקום תשתיות כלשהן ואפשר לשמוע את רעש המכוניות על הכביש, אך בשעות הלילה הכביש די שקט.
חזרה מסוף המקטע:
אם תכננתם לסיים את המסלול בסוף המקטע הזה, אתם יכולים ללכת כ-2.2 קילומטרים עד הצומת של מושב דישון ומשם לקחת אוטובוס 34 לתחנה מרכזית קריית שמונה. משם, תוכלו לעלות על אוטובוס רלוונטי עבורכם. אם אתם צריכים לחזור לרכב שהשארתם בנקודת ההתחלה, אפשר לעלות על אוטובוס 34 בצומת מושב דישון ולרדת בתחנת “צומת ישע”.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.