• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מקטע 5 של שביל ישראל: מחרבת חממה לחניון הפיתול

דף הבית » מקטע 5 של שביל ישראל: מחרבת חממה לחניון הפיתול

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

טיילה במסלול בנובמבר 2020: ליאור קן-לי, מורת דרך בישראל ומתכננת מסלולי טיול בישראל

רוצים ייעוץ ותכנון טיול בשביל ישראל? גולשי אתר “יאיר טיולים” מוזמנים ליצור קשר עם ליאור במייל lior@backpackisrael.com ולקבל ייעוץ ותכנון טיול במחירים מיוחדים. ציינו במייל שהגעתם דרך האתר.

מקטע 5 של שביל ישראל עולה אל ראש הר מירון, ההר השני בגובהו בישראל, ומספק נקודות תצפית יפהפיות על הסביבה. לאחר העלייה אל שביל הפסגה, מתחילים לרדת אט-אט לכיוון המושב מירון, כשבדרך עוברים דרך חרבת ב”ק, שני מעיינות ונקודות עניין נוספות.

שימו לב – ההליכה בשביל היא על אחריותכם בלבד. יש להתעדכן במזג האוויר לפני היציאה למסלול כדי לוודא שבטוח ללכת ולהצטייד במספיק מים עבורכם.

לפני שמתחילים – הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.

קראו על המקטע הקודם – מקטע 4 של שביל ישראל: מגשר עלמה לחרבת חממה.

כמה פרטים טכניים:

אורך המסלול: כ-10 קילומטרים.

דרגת קושי: קלה עד בינונית.

משך הטיול: כ-5-8 שעות.

הסימון בשטח: סימון שביל ישראל הוא כתום-כחול-לבן.

מפת סימון שבילים: 2 – גליל.

מים לאורך המסלול:

– ברז בחניון לילה חרבת חממה, בתחילת המקטע.

– ברז בחניון הפסגה על הר מירון, כ-4.5 קילומטרים מנקודת ההתחלה.

– ברז בחניון הפיתול, בסיום המקטע. אפשר גם להשיג מים במכולת במושב מירון.

דברים להביא:

לפחות 3 ליטרים של מים לאדם, בהתאם למזג האוויר, נעליים נוחות להליכה, כובע, משקפי שמש וקרם הגנה, בייחוד בעונות החמות יותר. חשוב להביא גם שקית אשפה כדי לאסוף אחריכם את הלכלוך. אפשר להביא גם בגדים להחלפה אם מתכוונים לטבול במעיינות.

הגעה לנקודת ההתחלה:

המקטע מתחיל מחניון חרבת חממה. למגיעים בתחבורה ציבורית, יש להגיע לצומת מירון או לצומת עין זיתים ושם לעלות על קו 367 לבית ספר שדה הר מירון. חרבת חממה נמצאת מעט מתחת לבית ספר שדה. בכל מקרה, מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצוא את המסלול הטוב עבורכם.

למגיעים ברכב, אפשר להחנות את הרכב בחנייה של חניון לילה חרבת חממה. אם אתם מגיעים עם רכב נוסף, ניתן להשאיר אותו בנקודת הסיום (בוויז: “חניון הפיתול”).

מקומות לינה קרובים לתחילת המקטע:

לינת שטח אפשרית בחניון חרבת חממה. יש בחניון ברזי מים ומקומות נרחבים להקים בהם אוהל. אפשר גם להתארח בתשלום בבית ספר שדה הר מירון.

מקומות לינה בסיום המקטע:

לינת שטח אפשרית בחניון הפיתול (נכון למאי 2021: ייתכן שמתקיימים במקום עבודות תחזוקה שלא מאפשרים לינה במקום). אפשרות נוספת היא להתארח בצימר במושב מירון או אם אתם שביליסטים, למצוא מלאכי שביל קרובים לנקודת הסיום. אם יש לכם עוד כוח, אפשר להמשיך כ-6.7 קילומטרים נוספים עד חניון לילה עין כובס. אומנם, יש לדעת שאין במקום ברזי מים ולכן יש להצטייד במספיק מים ללילה וליום למחרת.

המסלול:

יוצאים מצדו הדרומי של חניון לילה חרבת חממה ומתחילים בעלייה לראש הר מירון. בנקודה הזו, שביל ישראל חופף סימון שבילים שחור. מבחינת רמת הקושי, מדובר על עלייה ברמת קושי קלה עד בינונית, כיוון שהשביל מתפתל ואינו עולה בקו ישר למעלה, מה שהופך אותו למתון יותר. השביל עובר בין העצים, לכן הוא מוצל לגמרי.

הר מירון הוא ההר השני בגובהו בישראל ומתנשא לגובה כ-1,204 מטרים מעל פני הים. על פסגת ההר נמצא בסיס צבאי, לכן שביל ישראל מגיע מעט מתחת לפסגה, לשביל סובב פסגה. העלייה מחרבת חממה לשביל הפסגה היא עלייה של כ-300 מטרים. ההר נחשב לשמורת טבע ותוכלו לראות בו מגוון רחב של עצים וצמחים ים תיכוניים, לבנוניים ותורכיים, כך שמומלץ להצטייד במדריך צמחי בר.

כ-1.8 קילומטרים מחרבת חממה, מגיעים למצפור הר נריה, שממנו אפשר לתצפת על הסביבה המהממת. ביום בהיר, אפשר גם לראות את הר החרמון ורמת הגולן. משם, הטיפוס ממשיך כ-50 מטרים נוספים עד שהשביל השחור מגיע לשביל אדום. ממשיכים שמאלה על השביל האדום לכיוון שביל הפסגה.

שביל הפסגה הוא שביל מאד פופולארי, המקיף את פסגת הר מירון ומספק נקודות תצפית יפהפיות על הסביבה. ממשיכים כ-1.4 קילומטרים על שביל הפסגה ואז מגיעים למגרש חנייה גדול, שנקרא חניון הפסגה. בנקודה הזו אפשר למלא מים בברז המים הקיים במקום. אפשר גם לשבת ליד אחד משולחנות הפיקניק וליהנות מארוחות בוקר טובה לפני שממשיכים בדרך.

מהנקודה הזו, השביל מתחיל במגמת ירידה וחשוף ברובו לשמש. שביל ישראל מתחבר לסימון שבילים כחול ממגרש החנייה ויורד כ-700 מטרים עד לחרבת ב”ק. אפשר להמשיך על שביל ישראל שמאלה, אך אפשר גם להמשיך ישר אל תוך החורבות של חרבת ב”ק כדי לראות מקרוב את השרידים של היישוב שהיה כאן. בהמשך השביל הכחול, ליד עץ גדול, נמצאת גם מערה מלאה במים, שבה אפשר לטבול (בזהירות).

חרבת ב”ק היה יישוב חקלאי קטן, שנוסד על ידי ישראל ב”ק בשנות ה-30 של המאה ה-19 ונחשב לראשית ההתיישבות החקלאית היהודית בעת החדשה. ב”ק קיבל את הקרקע מאבראהים פאשא המצרי, ששלט בארץ ישראל בין 1831 עד 1840. הוא קרא ליישוב כפר ג’רמק על שם ההר, שבאותם ימים נקרא ג’רמק. אולם, כשהעות’מאניים חזרו לשלוט על הארץ ב-1840, הם גירשו את משפחת ב”ק מהמקום בשל ההתנגדות הערבית להתיישבות יהודית על ההר.

לאחר הביקור בחורבות היישוב, אפשר לחזור לשביל ישראל, שממשיך על סימון שבילים ירוק. הירידה מתונה, אך חשופה לגמרי לשמש. ממשיכים במורד כקילומטר ואז פונים פנייה קלה שמאלה וממשיכים כ-400 מטרים, עד שמגיעים לאנדרטת זיכרון לזכרם של 44 קורבנות אסון השריפה בכרמל מ-2010. אחד מהקורבנות הוא מישר עאדל טאפש, שגדל בכפר הדרוזי בית ג’אן שעל הר מירון ושירת בשב”ס בזמן האסון. משפחתו היא זו שהקימה את אנדרטת הזיכרון.

ממשיכים כ-500 מטרים עד לפנייה שמאלה לשביל שעובר דרך אזור מיוער. לאחר כמה עשרות מטרים, מגיעים להוטה מרשימה ועמוקה במיוחד. הוטה היא בור שנוצר בתהליכים קארסטיים של חלחול מים אל האדמה. לאחר מכן, ממשיכים כ-1.7 קילומטרים לעין זבד, מעיין שכבה עונתי קטן. תוכלו לזהות אותו בזכות עץ האלון הגדול, שגדל מעליו. זהו גם מקום המחייה של הסלמנדרה המצויה, שהינה מין דו-חיים בסכנת הכחדה. אם יש מים במעיין, אפשר להשתכשך קצת וליהנות מהנוף המרהיב שנשקף מהמקום.

מעין זבד, ממשיכים כ-650 מטרים עד לפסל גדול ומרשים, שנקרא כיסא אליהו. “הכיסא” משקיף לעבר צפת ומושב מירון. לפי האגדה המקומית, אליהו הנביא יישב על הכיסא הזה כשהוא יכריז על הגאולה. מכיסא אליהו, השביל מתחיל בירידה די תלולה לכיוון חניון הפיתול. בדרך, עוברים ליד חורבת שמע, שרבים מזהים אותה כתקוע הגלילית מתקופת התלמוד. המבנה הגדול שרואים הוא מבנה קבורה עתיק, שיש המייחסים אותו לשמאי הזקן.

מחורבת שמע, הדרך קצרה עד חניון הפיתול. זהו למעשה חניון עפר של מכוניות, אך אפשר להקים אוהל בצדי החניון. יש במקום גם ברזי מים, אולם בימים חמים הם מוציאים מים רותחים.

המלצה לסיום: ביקור בקבר הרשב”י

בסיום המקטע, אתם יכולים לעלות למושב מירון ולבקר בקבר הרשב”י, רבי שמעון בר יוחאי. יש שביל מסודר, שעולה מחניון הפיתול למושב. רשב”י היה תנא שפעל במאה ה-2 לספירה. רבים מייחסים לו את כתיבת ספר הזוהר, הספר המרכזי של תורת הקבלה. לכן, הוא הפך לסמל של תורת הסוד והקבלה.

קברו של רשב”י הוא מקברי הצדיקים המפורסמים ביותר בישראל. לפי המסורת, רשב”י ביקש מתלמידיו שלא להצטער ביום פטירתו אלא לשמוח בו. ההילולה, שמתקיימת במקום מדי שנה בל”ג בעומר, יום פטירתו של רשב”י, היא מהאירועים הדתיים הגדולים ביותר בארץ.

הכניסה למתחם הקבר היא כניסה נפרדת לגברים ולנשים. יש להגיע בלבוש צנוע ולכבד את המקום.

הכניסה חופשית.

חזרה מסוף המקטע:

אם תכננתם לסיים את המסלול בסוף המקטע הזה, אפשר לחזור הביתה בקלות באמצעות התחבורה הציבורית. לירושלים, אתם יכולים לעלות למושב מירון ולקחת משם אוטובוס מספר 982. לתל אביב, עלו על אוטובוס 982 לירושלים ורדו בדרך בבני ברק, משם קחו את האוטובוס הרלוונטי עבורכם. לחיפה, אפשר לקחת את אוטובוס מספר 361 ממושב מירון למרכזית המפרץ.

אם אתם צריכים לחזור לרכב שהשארתם בנקודת ההתחלה, אתם יכולים לעלות לצומת מירון ולעלות שם על אוטובוס 367 לבית ספר שדה מירון.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם