• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מקטע 6 של שביל ישראל: מחניון הפיתול לחניון נחל עמוד תחתון

דף הבית » מקטע 6 של שביל ישראל: מחניון הפיתול לחניון נחל עמוד תחתון

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 6 דקות

טיילה, כתבה וערכה את המסלול: ליאור קן-לי, מורת דרך בישראל ומתכננת מסלולי טיול בישראל

רוצים ייעוץ ותכנון טיול בשביל ישראל? גולשי אתר “יאיר טיולים” מוזמנים ליצור קשר עם ליאור במייל lior@backpackisrael.com ולקבל ייעוץ ותכנון טיול במחירים מיוחדים. ציינו במייל שהגעתם דרך האתר.

מקטע 6 של שביל ישראל עובר דרך שמורת נחל עמוד, לצד הזרימה הנפלאה של הנחל. בשלב מסוים, עוזבים את צדי הנחל ועולים מעל לוואדי המרשים של נחל עמוד עליון. מהנקודה הזו, ההליכה הופכת למאתגרת יותר, עם נקודות שבהן יש טיפוס ביתדות. רק לקראת סוף המקטע ההליכה מתמתנת.

שימו לב – ההליכה בשביל היא על אחריותכם בלבד. יש להתעדכן במזג האוויר לפני היציאה למסלול כדי לוודא שבטוח ללכת ולהצטייד במספיק מים לדרך.

לפני שמתחילים – הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.

קראו על המקטע הקודם – מקטע 5 של שביל ישראל: מחרבת חממה לחניון הפיתול.

כמה פרטים טכניים:

אורך המסלול: כ-12 קילומטרים.

דרגת קושי: קשה-מאתגר. יש לאורך המסלול מקומות עם תהום וצורך בטיפוס. 

משך הטיול: כ-7-9 שעות.

הסימון בשטח: סימון שביל ישראל הוא כתום-כחול-לבן.

מפת סימון שבילים: 2 – גליל.

מים לאורך המסלול:

– ברז בחניון הפיתול, בנקודת ההתחלה.

– ברז ליד תחנת שאיבה צומת נחל עמוד, סמוך לנקודת הסיום.

דברים להביא:

לפחות 3 ליטרים של מים לאדם, בהתאם למזג האוויר, נעליים נוחות להליכה, כובע, משקפי שמש וקרם הגנה, בייחוד בעונות החמות יותר. חשוב להביא גם שקית אשפה כדי לאסוף אחריכם את הלכלוך. אפשר להביא גם בגדים להחלפה אם מתכוונים לטבול במים שלאורך הדרך.

הגעה לנקודת ההתחלה:

המקטע מתחיל מחניון הפיתול. למגיעים בתחבורה ציבורית, אפשר להגיע באמצעות אוטובוס מספר 361. מחיפה, אין צורך בהחלפה לקווים אחרים. מתל אביב וירושלים, יש צורך להחליף לקו 361 לאחר נסיעה בקו אחר. בכל מקרה, מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצוא את המסלול הטוב עבורכם.

למגיעים ברכב, אפשר להחנות את הרכב בחנייה של חניון הפיתול או במושב מירון. אם אתם מגיעים עם רכב נוסף, ניתן להשאיר אותו בנקודת הסיום (בוויז: “חניון נחל עמוד תחתון – נחל עכברה”).

מקומות לינה קרובים לתחילת המקטע:

לינת שטח אפשרית בחניון הפיתול (נכון למאי 2021: ייתכן שמתקיימים במקום עבודות תחזוקה שלא מאפשרים לינה במקום). אפשרות נוספת היא להתארח בצימר במושב מירון או אם אתם שביליסטים, למצוא מלאכי שביל קרובים לנקודת הסיום.

מקומות לינה בסיום המקטע:

לינת שטח אפשרית בחניון לילה נחל עמוד תחתון. ברז המים נמצא במרחק כ-5 דקות הליכה מהחניון. אם אתם מעדיפים מקום מסודר, אפשר להזמין את צימר חן הגליל בכחל. יש גם את רומנטיקה במרום. כדי לכחל, אפשר להזמין מונית לחניון נחל עמוד תחתון, שידוע גם בשם חניון נחל עכברה. משך הנסיעה משם לכחל הוא כ-10 דקות.

המלצה: להגיע יום לפני ולטייל באזור

אם אתם מגיעים במיוחד בשביל המקטע הזה, מומלץ להגיע יום לפני כדי ליהנות מנקודות העניין הקיימות באזור. הנה מספר מנקודות העניין שכדאי לבקר בהן:

קבר הרשב”י:

העלייה לרגל ליישוב מירון החלה עוד בימי הביניים. אך, באותה תקופה העולים לרגל לא עלו לקברו של רבי שמעון בר יוחאי אלא למערת הלל ושמעי. מים היו בוקעים מהמערה באופן נסי. היום, המערה הזו סגורה למבקרים.

במאה ה-16, מגורשי ספרד ופורטוגל הגיעו לארץ ישראל עם ספר הזוהר, שבו דמותו של רבי שמעון היא הדמות הדומיננטית והחשובה, כיוון שיש שמייחסים לו את כתיבת הזוהר. ולאט-לאט, עולי הרגל החלו לעלות לקברו של רשב”י. היום, ההילולה במירון, שמתקיימת בל”ג בעומר, היא מהאירועים הדתיים הגדולים ביותר בארץ. אנו מציינים את ההילולה בל”ג בעומר, כיוון שזהו התאריך שבו סבורים שפסקה המגיפה בתלמידי רבי עקיבא. המגיפה פרצה כיוון שלא נהגו כבוד זה בזה.

אם טרם יצא לכם לקבר בקברי צדיקים או שתמיד חלמתם לבקר את קברו של רבי שמעון בר יוחאי, הנה לכם הזדמנות לעשות זאת. במקום קיימת הפרדה בין גברים לנשים והכניסה חופשית. ציון הקבר נמצא במושב מירון.

בית הכנסת העתיק במירון:

אם כבר נכנסתם למושב מירון, כדאי לבקר גם בבית הכנסת העתיק, שנמצא בקרבת קבר הרשב”י. הקיר המערבי שלו חצוב בסלע הגבעה. בית הכנסת נחפר לראשונה בשנות ה-70 של המאה ה-20, כחלק מהחפירה של היישוב העתיק מירון. מהממצאים עולה שהיישוב מירון היה קיים כאן כבר מהמאה ה-2 לספירה, ושבית הכנסת נבנה כאן כנראה באמצע המאה ה-3 לספירה. לאחר כמאה שנה, היישוב ננטש ועמו גם בית הכנסת.

הכניסה חופשית.

 

חורבת שמע:

חורבת שמע היא אתר ארכאולוגי מתקופת התלמוד, שיש המזהים בתור תקוע הגלילית. תוכלו לראות במקום שרידים של בית כנסת, גתות, מערות ומאוזוליאום. בית הכנסת העתיק של חורבת שמע בנוי לרוחב ולכן שונה במבנה שלו מבתי כנסת אחרים בגליל. סמוך לבית הכנסת ישנו מבנה קבורה בעל שתי קומות, שרבים מקשרים לשמאי הזקן ואשתו.

חורבת שמע נמצאת במרחק כקילומטר מחניון הפיתול. יש ללכת על סימון שביל ישראל לכיוון מערב ולהמשיך עמו בשביל מתפתל אל חורבת שמע.

הכניסה חופשית.

המסלול:

תחילת המסלול נמצא בקצה הדרום-מזרחי של חניון הפיתול. עוברים דרך מנהרה קצרה מתחת לכביש ואז ממשיכים למסלול, שעובר בתחילה דרך נחל מירון תחתון. בקטע זה שביל ישראל חופף סימון שבילים שחור. נחל מירון הוא נחל אכזב ברובו, שעובר בסמוך למושב מירון ולכן נקרא על שמו. לאחר הליכה קצרה באזור מיוער, המרחב נפתח והשביל חשוף לשמש. ממשיכים כ-700 מטרים עד לשער בקר, שמוביל לתוך שמורת טבע נחל עמוד.

כמה מילים על שמורת טבע נחל עמוד:

שמורת טבע נחל עמוד היא שמורה יפהפייה, המשלבת נוף, בריכות מים טבעיות, טחנות קמח עתיקות ומערות מתקופת האדם הקדמון. היא כוללת את נחל עמוד עליון ואת נחל עמוד תחתון. בחלק העליון של הנחל נמצאים שרידיהם של 18 טחנות קמח עתיקות, מקבץ טחנות הקמח הגדול ביותר בארץ. אם נכנסים לשמורה בדרך הרגילה, יש דמי כניסה. אבל, אם נכנסים על שביל ישראל, הכניסה היא ללא תשלום ואפשרית גם מחוץ לשעות הפתיחה.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של שמורת טבע נחל עמוד.

לאחר כ-1.8 קילומטרים, מגיעים לצומת דרכים של סימוני שבילים שחור-אדום. יש שלט עץ, שמורה ימינה לכיוון תחנת המשטרה הישנה של עין תינה וכפר שמאי (סימון השבילים האדום). כדי להמשיך על שביל ישראל, יש לפנות שמאלה על סימון השבילים השחור ולרדת במספר מדרגות רחבות עד לשלט עץ גדול של שמורת טבע נחל עמוד. בנקודה זו אפשר למצוא גם את עין יקים, מעיין השופע כל ימות השנה. לצד המעיין נמצא מבנה משאבות מבטון ועץ אגוז מלך. המעיין נקרא יקים על שם אחת ממשפחות משמרות הכהונה בבית המקדש, שעברו להתגורר בגליל לאחר חורבן הבית בשנת 70 לספירה.

פונים ימינה וממשיכים כ-190 מטרים לאורך אמת מים צרה עד לפנייה שמאלה לעבר גרם מדרגות קצר. כאן, כבר אפשר לראות את הזרימה של הנחל. השביל עובר בסמוך לערוץ הזרימה ואפשר לעצור להשתכשך בכמה מהבריכות. בחלק זה, השביל מוצל לגמרי. לאחר כ-500 מטרים מגיעים לשלט, המסביר שהגענו לצומת נחלים – מכאן והלאה עוזבים את נחל מירון וממשיכים עם נחל עמוד.

יורדים מספר קטן של מדרגות וחוצים גשר עץ קטן אל הצד השני של הנחל. פונים ימינה, על סימון השבילים השחור. לאחר כ-600 מטרים, מגיעים לנקודה יפה נוספת – בריכות שכוי. בנקודה זו, נחל שכוי פוגש את נחל עמוד ויוצר בריכות מקסימות, שבהן אפשר להשתכשך. יש במקום גם שרידים של טחנת קמח עתיקה.

מבריכות שכוי, פונים ימינה על סימון השבילים השחור וממשיכים מעט עד שמגיעים לשלט גדול, שמבהיר שהמשך המסלול הוא למיטבי לכת בלבד. מנקודה זה, יש עוד כ-9.5 קילומטרים עד לנקודת הסיום של המקטע.

שני הקילומטרים הראשונים לא כל כך מאתגרים, אך חשופים מאד לשמש. עוברים בדרך ליד שרידים של טחנות קמח עתיקות. ואז מגיעים לנקודה שבה סימון השבילים השחור פוגש בסימון שבילים כחול, שעולה שמאלה לכיוון עין כובס וצפת. אם יש לכם זמן, יש אפשרות לעשות קפיצה קצרה לעין כובס, כיוון שהוא נמצא במרחק כחצי קילומטר בלבד מהנקודה. עין כובס הוא מעיין מוקף בוסתנים, שנובע אל תוך בריכת טבילה בעומק של למעלה מ-1.5 מטרים. יש כל מיני סברות סביב שמו של המעיין. אחת מהן גורסת שאנשי צפת היו מגיעים אליו כדי לכבס בו את בגדיהם. סברה אחרת גורסת שהמעיין נקרא על שם קבר השייח הסמוך, השייח’ קוואיס (“הטוב”). בכל אופן, האברכים הצפתיים משתמשים במעיין הזה בתור מקווה בעיקר בימי שישי. לכן, אם אתן נשים שמטיילות, כדאי להימנע מהגעה למקום בשישי, כיוון שהם אינם מאפשרים לגשת למעיין. צפת, אגב, נמצאת במרחק כ-2 קילומטרים מנקודת פיצול השבילים.

ממשיכים על סימון השבילים השחור ולאחר כקילומטר מגיעים למדרגות תלולות, שעולות מעל לתהום. אל דאגה, יש מעקה בטיחות. מראש המדרגות נשקף הנוף המרהיב של הוואדי. לאחר זמן קצר, יורדים לתוך הוואדי באמצעות סולם מתכת ארוך. ומיד אחר כך, צריכים לטפס על סלעים אל העבר השני של הוואדי. בסיום הטיפוס המאתגר ישנו עץ גדול, שתחתיו אפשר לנוח.

מהנקודה הזו, השביל כמעט כולו חשוף לשמש. רואים את המראות היפהפיים של הוואדי הירוק לאורך כל הדרך. מדי פעם, יש נקודות שבהן צריכים לטפס על סלעים באמצעות יתדות.

לקראת סוף המקטע, השביל יורד מהאזור הסלעי ועובר לשביל עפר רחב ונוח. במרחק, אפשר לראות את גשר נחל עמוד, שעובר על כביש 85. הכביש הזה מפריד בין הגליל העליון לגליל התחתון ובין נחל עמוד עליון לנחל עמוד תחתון. מגיעים לעץ גדול ואז פונים שמאלה ומתחילים בעלייה מתונה, חשופה לשמש עד שמגיעים לשער ירוק ולשלט המפנה שמאלה לכיוון מי השתייה. אם יש לכם מחסור במים, מומלץ לפנות שמאלה וללכת דרך קצרה עד למתקן השאיבה של נחל עמוד. ברז המים נמצא על הגדר המערבית של המתחם המגודר.

מהשער הירוק, ממשיכים בירידה קצרה עד לפנייה ימינה ואז יורדים ירידה מתונה עד חניון נחל עמוד תחתון, שנקרא גם חניון נחל עכברה. ברז המים נמצא במרחק כ-300 מטרים בלבד מהחניון. בחניון עצמו אין תשתיות כלל.

חזרה מסוף המקטע:

אם תכננתם לסיים את המסלול בסוף המקטע הזה, מומלץ להשאיר רכב בסוף המקטע (בוויז: “חניון נחל עמוד תחתון – נחל עכברה”). זאת, כיוון שהחזרה באמצעות תחבורה ציבורית מעט מסובכת.

אם אתם בכל זאת רוצים להשתמש בתחבורה ציבורית, מומלץ להזמין מונית לטבריה, מרחק של כחצי שעה נסיעה, ומשם לעלות על הקווים הרלוונטיים עבורכם. היישובים הסמוכים לשביל לא כל כך נגישים לתחבורה ציבורית ותצטרכו להחליף מספר רב של אוטובוסים כדי להגיע ליעדים מרכזיים. גם אם אתם רוצים לחזור לרכב שהשארתם בחניון הפיתול, כדאי להזמין מונית, שתיקח אתכם לשם תוך כ-20 דקות נסיעה.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם