• תַפרִיט
  • תַפרִיט

מקטע 7 של שביל ישראל: מחניון נחל עמוד תחתון למגדל

דף הבית » מקטע 7 של שביל ישראל: מחניון נחל עמוד תחתון למגדל

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 5 דקות

 

טיילה, כתבה וערכה את המסלול: ליאור קן-לי, מורת דרך בישראל ומתכננת מסלולי טיול בישראל

רוצים ייעוץ ותכנון טיול בשביל ישראל? גולשי אתר “יאיר טיולים” מוזמנים ליצור קשר עם ליאור במייל lior@backpackisrael.com ולקבל ייעוץ ותכנון טיול במחירים מיוחדים. ציינו במייל שהגעתם דרך האתר.

 

מקטע 7 של שביל ישראל הוא מסלול קצר יחסית, שעובר דרך הוואדי היבש של נחל עמוד תחתון. כמעט כל הדרך רצופה בחלוקי נחל בינוניים, שמקשים מעט על ההליכה. חלקו האחרון של המסלול חשוף לגמרי לשמש וכמעט שאין נקודות צל, כך שמומלץ להימנע מהגעה לסיום המקטע בצהריים. בדרך, תעברו ליד מערה פרהיסטורית וליד העמוד הטבעי שהעניק לנחל את שמו.

שימו לב – ההליכה בשביל היא על אחריותכם בלבד. יש להתעדכן במזג האוויר לפני היציאה למסלול כדי לוודא שבטוח ללכת ולהצטייד במספיק מים לדרך.

לפני שמתחילים – הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.

קראו על המקטע הקודם – מקטע 6 של שביל ישראל: מחניון הפיתול לחניון נחל עמוד תחתון.

 

כמה פרטים טכניים:

אורך המסלול: כ-10 קילומטרים.

דרגת קושי: קל.

משך הטיול: כ-5 שעות.

הסימון בשטח: סימון שביל ישראל הוא כתום-כחול-לבן.

מפת סימון שבילים: 2 – גליל.

מים לאורך המסלול:

– ברז ליד תחנת שאיבה צומת נחל עמוד, סמוך לנקודת ההתחלה.

– “הצומת של חיליק” ליד מגדל, סמוך לנקודת הסיום. יש אפשרות לרכוש שם מים.

דברים להביא:

לפחות 3 ליטרים של מים לאדם, בהתאם למזג האוויר, נעליים נוחות להליכה, כובע, משקפי שמש וקרם הגנה, בייחוד בעונות החמות יותר. חשוב להביא גם שקית אשפה כדי לאסוף אחריכם את הלכלוך.

הגעה לנקודת ההתחלה:

המקטע מתחיל מחניון נחל עמוד תחתון (נקרא גם חניון נחל עכברה). הנקודה לא נגישה לתחבורה ציבורית, לכן אם אין לכם רכב, אפשר להזמין הקפצה באמצעות מונית.  למגיעים ברכב, אפשר להחנות את הרכב בחניון נחל עמוד תחתון (בוויז: “חניון נחל עמוד תחתון – נחל עכברה”). אם אתם מגיעים עם רכב נוסף, ניתן להשאיר אותו בנקודת הסיום, בחניון של עין נון (בוויז: “עין נון”) או במושבה מגדל.

מקומות לינה קרובים לתחילת המקטע:

לינת שטח אפשרית בחניון נחל עמוד תחתון. אם אתם מעדיפים מקום מסודר, אפשר להזמין את צימר חן הגליל בכחל. כדי להגיע מכחל לנקודת ההתחלה של המקטע, רצוי להזמין מונית. משך הנסיעה מכחל לחניון נחל עמוד תחתון הוא כ-10 דקות.

מקומות לינה בסיום המקטע:

יש אופציות רבות סמוך לנקודת הסיום, כיוון שאתם נמצאים בקרבת הכנרת. יש בסביבה מספר חופים שבהם אפשר להקים אוהל, ביניהם חוף רסטל, חוף מגדל וחוף תמר. הלינה באוהלים בתשלום. אם תרצו מקום לינה מסודר יותר, יש את בקתות האגם במגדל.

 

המסלול מחניון נחל עמוד תחתון למגדל:

מתחילים בחניון נחל עמוד תחתון, שנמצא בצמוד לכביש 85. מהחניון, יוצאים דרומה על שביל ישראל לכיכר, שם פונים עם הסימון ימינה לכיוון מנהרה מתחת לכביש. חוצים לצד השני של הכביש ומתחילים בירידה מעט תלולה עד לוואדי. בסיום הירידה, יש חץ גדול על האדמה, שמכווין לכיוון שער בקר, אותו יש לעבור כדי להמשיך על שביל ישראל. משם, השביל ממשיך על דרך נוחה בין עצים ושיחים.

 

 

לאחר כ-4.2 קילומטרים, מגיעים אל “הגיחון” של חברת מקורות. בנקודה זו, צינורות המים חוצים את נחל עמוד תוך שימוש בחוקי הפיזיקה, כאשר הם יורדים לתוך הנחל ועולים חזרה בדיוק לאותו הגובה. לצד הצינורות עובר גרם מדרגות תלול עשוי מבטון. העלייה על המדרגות אסורה.

ממשיכים כ-1.6 קילומטרים מ-“הגיחון” ומגיעים לעמוד המפורסם, שעל שמו קרוי הנחל. עמוד הגיר המרשים, שנוצר מתהליכי בלייה טבעיים, מתנשא לגובה כ-20 מטרים. קשה לפספס אותו.

לאחר כ-440 מטרים, מגיעים למעבר מתחת כביש מספר 8077 וממשיכים בתוואי הנחל היבש. ממשיכים כ-340 מטרים נוספים ומגיעים למערת הגולגולת, שנמצאת משמאל לדרך. היא ידועה גם בתור מערת זוטייה. במערה הזו התקיימה החפירה הפרהיסטורית המתועדת הראשונה בארץ ישראל, בשנת 1925. במהלך החפירה הזו גילה הארכיאולוג הבריטי פרנסיס טרוויל-פיטר את שרידי האדם הקדומים ביותר בארץ ישראל, את הגולגולת של “האדם הגלילי”. גילה המשוער הוא בין 400,000 ל-200,000 שנים.

ממשיכים מעט ומתחילים לראות את הכנרת באופק. פונים ימינה על שביל ישראל, שחופף בנקודה הזו סימון שבילים שחור, ורואים גשר בזלת קטן משמאל. ייתכן שמדובר בגשר ישן, שעליו נסעו כרכרות בימי המנדט הבריטי. מעט אחרי הגשר, יש פיצול נוסף בדרך. לוקחים את הדרך השמאלית וממשיכים על שביל ישראל. מהר מאד, עוזבים את סימון השבילים השחור ומתקדמים לעבר השדות החקלאיים של האזור, שכוללים משטחים נרחבים של גידולי בננות.

כיום, הבננות הן הגידול הנפוץ ביותר באזור הכנרת, הודות למזג האוויר החמים לאורך כל ימות השנה. ככל הנראה, אנשים החלו לגדל בננות באזור סביב המאה ה-7 לספירה, בתקופה המוסלמית המוקדמת. במאה ה-10, היה זה כבר הגידול הנפוץ ביותר באזור. צליינים נוצרים רבים שביקרו באתרים מסביב לכנרת הזכירו את הבננות וכינו אותן “תפוח גן העדן”, כיוון שהם האמינו שאדם וחווה אכלו את הפרי הזה.

השביל ממשיך לאורך השדות והחממות על דרך חשופה לשמש, כמעט ללא נקודות צל. כ-1.5 קילומטרים מגשר הבזלת, אפשר להבחין מצד ימין של השביל בשרידיה של טחנת אבו שושה. זו הייתה טחנת קמח בכפר ערבי, שננטש במלחמת העצמאות. הכפר נקרא על שם קדוש מוסלמי בשם אבו שושה, שפירוש שמו הוא “בעל הבלורית הפרועה”.

ממשיכים כ-1.4 קילומטרים על שביל העפר השטוח עד שמגיעים למגרש גדול, שסביבו עומדים שישה עמודים ישנים המחוברים זה לזה באמצעות חוטים עבים. ממש לפני המגרש, יש פנייה ימינה להמשך של שביל ישראל. השביל נכנס אל תוך שטח של מטעים ואז פונה שמאלה וממשיך לאורך המטעים כ-900 מטרים עד שמגיעים לגדר של עין נון.

 

 

בארמנית, “נון” פירושו “דג”. עין נון משמר את אחד משמותיה של מגדל העתיקה, “מגדל נוניא”. המעיין היה מוזנח במשך שנים, עד שעבר שיפוצים נרחבים בשנת 2019. כעת, הוא פנינת טבע יפהפייה במרחק קצר מהמושבה מגדל. כדי להיכנס פנימה, תצטרכו לעזוב את שביל ישראל ולהקיף את הגדר לפי השילוט. יש במקום שולחנות פיקניק ושפע של צל. אפשר גם לטבול רגליים במי המעיין, המוזרמים לתוך בריכה ענקית. אפשר לסיים את המקטע בנקודה הזו או להמשיך מרחק קצר לכניסה הראשית למושבה מגדל.

המושבה נקראת על שם היישוב מגדלא, שהתקיים בסמוך בימי הבית השני. לפי המסורת הנוצרית, מגדלא מזוהה כמקום הולדתה של מרים המגדלית, התומכת המרכזית בישוע. היה במקום גם כפר ערבי בשם אל-מג’דל, ששימר את שם היישוב הקדום. בשנת 1908, קבוצה קטנה של גרמנים קתולים התיישבו במקום, אך הם נטשו לאחר כשנה כיוון שלא הצליחו להתמודד עם תנאי המחייה הקשים והמלריה שפשטה באזור. האדמה נרכשה על ידי ציונים רוסים בשנת 1910, והם הקימו במקום חווה חקלאית. בחלוף השנים, החווה החקלאית הזו הפכה למושבה מגדל.

 

חזרה מסוף המקטע:

אם תכננתם לסיים את המסלול בסוף המקטע הזה ואתם מתכוונים להגיע עם רכב, מומלץ להשאיר רכב בסוף המקטע בעין נון או במושבה מגדל. זאת, כיוון שהחזרה לנקודת ההתחלה באמצעות תחבורה ציבורית מעט מסובכת. יש גם אפשרות לנסוע במונית לנקודת ההתחלה, למקום שבו השארתם את הרכב.

אם אינכם מגיעים עם רכב, אתם יכולים לתפוס את אוטובוס מספר 450 ממסעף מגדל לתחנה מרכזית טבריה ומשם לתפוס את הקו הרלוונטי עבורכם. מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצו את המסלול הטוב ביותר עבורכם.

 

המלצה לסיום:

אם יש לכם זמן, מומלץ להישאר ליום נוסף באזור מגדל. הנה מספר אתרים מעניינים, שנמצאים במרחק הליכה מנקודת הסיום של המסלול:

הפארק הארכיאולוגי מגדלא:

מגדלא היא היישוב היהודי העתיק, שהתקיים כאן בימי הבית השני. כפי שכבר הזכרנו, הוא מזוהה כמקום הולדתה של מרים המגדלית, שהייתה מתומכיו הגדולים של ישוע. במקום התגלו שרידיו של אחד מבתי הכנסת העתיקים ביותר בעולם, ובמרכזו נמצאה אבן מגדלא המפורסמת. מלבד בית הכנסת, תוכלו לראות שרידים נוספים במקום, ביניהם שרידים של מקוואות ושל בתי מסחר.

קיימים דמי כניסה סמליים, במזומן. האתר נמצא במרחק כ-1.5 קילומטרים ממגדל.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של הפארק הארכיאולוגי מגדלא.

 

 

הסירה מגינוסר:

הסירה מגינוסר היא סירה עתיקה, שהתגלתה במימי הכנרת ומתוארכת לימי הבית השני. הסירה בעלת משמעות גדולה עבור הקהל הנוצרי, שמייחסים אותה לימיו של ישוע. היא התגלתה בכנרת בשנת 1986 ועברה עבודות שימור נרחבות. היום, היא מוצגת במרכז יגאל אלון ביישוב גינוסר.

קיימים דמי כניסה סמליים. האתר נמצא במרחק כ-2.5 קילומטרים ממגדל.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מרכז יגאל אלון.

 

 

וילה מלצ’ט:

וילה מלצ’ט היא וילה בודדת, שנבנתה בשנות ה-20 של המאה ה-20 על ידי אלפרד מונד, הידוע בתור הלורד מלצ’ט. היום, היא אתר מורשת. מונד ביקר בארץ ישראל בשנת 1922 ועבר בין היתר במושבה מגדל, בחווה של משה גליקין, שנטע לכבודו חורשה סמוך לכנרת. בהמשך, גליקין שכנע את מונד לרכוש שטח לצד הכנרת כדי להקים עליו וילה. בנייתה של הווילה הסתיימה ככל הנראה ב-1931, לאחר מותו של מונד. בין השנים 1931-1939, בתו של מונד נהגה להעביר את חופשותיה בווילה ואירחה בה מנהיגי יישוב רבים, ביניהם דוד בן גוריון, חיים ארלוזורוב, חיים ויצמן, אורד וינגייט ועוד. ניתן לתאם ביקור במקום באמצעות הטלפון 04-6716205.

האתר נמצא במרחק כ-1 קילומטרים ממגדל.

 

 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם