מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 6 דקות
טיילה, כתבה וערכה את המסלול: ליאור קן-לי, מורת דרך בישראל ומתכננת מסלולי טיול בישראל
רוצים ייעוץ ותכנון טיול בשביל ישראל? גולשי אתר “יאיר טיולים” מוזמנים ליצור קשר עם ליאור במייל lior@backpackisrael.com ולקבל ייעוץ ותכנון טיול במחירים מיוחדים. ציינו במייל שהגעתם דרך האתר.
מקטע 8 של שביל ישראל מתחיל בעלייה תלולה ומרשימה אל ראש הר ארבל. ההר מתנשא לגובה של כ-180 מטרים ומשקיף לעבר הכנרת. משם, יורדים לעבר המושבה מצפה ועולים בעלייה תלולה ליער שוויץ. גם כאן, תוכלו לראות את הכנרת מצד שמאל שלכם כמעט לכל אורך הדרך. יורדים אל המושבה כנרת, אחת המושבות היהודיות הראשונות לצד הכנרת, וממשיכים דרך קצרה עד לנהר הירדן. אין במקטע הזה הרבה נקודות צל, אבל הוא מקסים.
שימו לב – ההליכה בשביל היא על אחריותכם בלבד. יש להתעדכן במזג האוויר לפני היציאה למסלול כדי לוודא שבטוח ללכת ולהצטייד במספיק מים לדרך.
לפני שמתחילים – הנחיות בטיחות והגנה על הסביבה בעת ביצוע מסלול טיול בישראל.
קראו על המקטע הקודם – מקטע 7 של שביל ישראל: מחניון נחל עמוד תחתון למגדל.
כמה פרטים טכניים:
אורך המסלול: כ-25 קילומטרים.
דרגת קושי: בינונית עד קשה. המסלול ארוך מאד וקיימות עליות תלולות לאורך הדרך. בנוסף, אין הרבה צל, מה שמקשה על ההליכה בזמנים חמים.
משך הטיול: כ-12 שעות.
הסימון בשטח: סימון שביל ישראל הוא כתום-כחול-לבן.
מפת סימון שבילים: 3 – תבור וגלבוע.
מים לאורך המסלול:
– “הצומת של חיליק” ליד מגדל, סמוך לנקודת ההתחלה. יש אפשרות לרכוש שם מים.
– בכניסה למושבה מצפה, כ-10.5 קילומטרים מנקודת ההתחלה.
– בכניסה למושבה כנרת, כ-22.5 קילומטרים מנקודת ההתחלה.
– במתחם של רוב רוי, בנקודת הסיום.
דברים להביא:
לפחות 3 ליטרים של מים לאדם, בהתאם למזג האוויר, נעליים נוחות להליכה, כובע, משקפי שמש וקרם הגנה, בייחוד בעונות החמות יותר. חשוב להביא גם שקית אשפה כדי לאסוף אחריכם את הלכלוך.
הגעה לנקודת ההתחלה:
המקטע מהכניסה הראשית למושבה מגדל. אפשר להגיע לנקודה באמצעות תחבורה ציבורית. מומלץ לקחת אוטובוס לתחנה מרכזית טבריה ומשם לעלות על קו 50 לצומת מגדל. למגיעים ברכב, אפשר להחנות את הרכב במושבה מגדל או בחניון של עין נון הסמוך. אם אתם מגיעים עם רכב נוסף, ניתן להשאיר אותו בנקודת הסיום, בחניון של רוב רוי.
מקומות לינה קרובים לתחילת המקטע:
יש אופציות רבות סמוך לנקודת ההתחלה, כיוון שאתם נמצאים בקרבת הכנרת. יש בסביבה מספר חופים שבהם אפשר להקים אוהל, ביניהם חוף רסטל, חוף מגדל וחוף תמר. הלינה באוהלים בתשלום. אם תרצו מקום לינה מסודר יותר, יש את בקתות האגם במגדל.
מקומות לינה בסיום המקטע:
ניתן להקים אוהל במתחם של רוב רוי בתיאום מראש. יש גם אפשרויות לינה רבות במושבה כנרת, שנמצאת במרחק קצר מנקודת הסיום.
המסלול:
מהכניסה הראשית למגדל, ממשיכים דרומה לאורך שביל שעובר בצמוד לכביש מספר 90. ממש ליד הכיכר יש שלט גדול שמסביר על המקטע הקרוב. הולכים כ-300 מטרים לצד הכביש עד שפונים ימינה לתוך השדות שמקיפים את מגדל. מרחוק, אפשר לראות את הר ארבל, שאליו מגיעים בהמשך.
ממשיכים כ-450 מטרים ואז פונים שמאלה ולאחר כמה מטרים ימינה. ממשיכים כ-400 מטרים נוספים עד שמגיעים לכביש 807. שם, חוצים את הכביש וממשיכים על סימון השבילים, שהולך לצד המטעים אל הכפר הערבי חמאם. הכפר נוסד בשנת 1948 עבור הבדואים של שבט ערב אל-ע’וארנה. עד מלחמת העצמאות, השבט הזה שכן בשטחים שבצפון עמק החולה.
השביל ממשיך לכיוון השער, שמוביל אל גן לאומי ושמורת טבע הר ארבל. בנקודה זו, השביל חופף סימון שבילים אדום. ממשיכים מעט על שביל סלול ואז פונים שמאלה ומתחילים את העלייה להר ארבל. זהו בין ההרים המרשימים ביותר באזור. הוא מתנשא לגובה כ-180 מטרים ומשקיף לעבר הכנרת וסביבותיה. העלייה מתונה יחסית, כיוון שהשביל עושה זיגזגים.
לאחר כקילומטר, מגיעים לפיצול שבילים ממש מתחת למערות מרשימות על צלע ההר. לפי יוספוס פלביוס, ההיסטוריון היהודי מתקופת בית שני, המורדים היהודים השתמשו במערות האלו כדי להתבצר כנגד הורדוס סביב שנת 40 לפנה”ס. זה לא ממש עזר להם, כי החיילים של הורדוס הורידו את עצמם לתוך המערות באמצעות חבלים ושחטו את המורדים ללא רחמים. בפיצול השבילים, סימון השבילים האדום ממשיך לכיוון המערות. שביל ישראל ממשיך על סימון שבילים שחור, שפונה שמאלה וממשיך למצפור החרוב. השביל מקיף את צדו של ההר ומגיע לנקודת תצפית מהממת על הכנרת. מומלץ להגיע לנקודה הזו בשעת הזריחה. מכאן, יש עלייה קצרה ותלולה לראש ההר, שמלווה בסולמות וידיות אחיזה.
בסיום העלייה, פונים שמאלה על סימון שבילים כחול וממשיכים עד למצפור אל מול כנרת. אפשר לנוח כאן תחת צל העצים וליהנות מהמראה המרהיב של הכנרת, שהינה אגם המים המתוקים הגדול בישראל. היא גם הימה המתוקה הנמוכה ביותר בעולם!
ממשיכים כ-300 מטרים על סימון השבילים הכחול ואז פונים ימינה על שביל ישראל בלבד. מתחילים בירידה מתונה וקלה. לאחר כ-3.2 קילומטרים, מגיעים לפנייה שמאלה וממשיכים בירידה מתונה. ממול, אפשר לראות את כפר חיטים, שנוסד בשנת 1936. יש הטוענים שהוא יישוב חומה ומגדל הראשון שהוקם בארץ ישראל. אחרים טוענים שניר דוד הוא הראשון שהוקם.
ממשיכים כקילומטר נוסף ואז פונים ימינה על סימון שבילים ירוק, שיורד בתלילות לכיוון כביש מספר 7717. חוצים את הכביש בזהירות ואז פונים ימינה ומתחילים בעלייה חשופה לשמש לכיוון המושבה מצפה. בסיום העלייה יש פרגולה יפה, שמספקת צל, ולידה יש ברז של מי שתייה.
עוברים דרך המושבה ואז פונים לכביש סלול קטן המקביל לכביש מספר 77. לאחר זמן קצר, פונים שמאלה ועולים לצומת. בצומת יש מספר חנויות, סופרמרקט קטן ותחנת דלק. חוצים את הצומת המרומזרת ומתחילים בעלייה תלולה לאורך שדרות ספיר. מדובר ברחוב ארוך מאד ומשעמם מאד, כך שאם אתם רוצים לחסוך לעצמכם את העלייה התלולה, אפשר לתפוס את אוטובוס 9 או 39 בצומת ולהמשיך איתו עד תחנת “שדרות ספיר/ שדרות אורנים”. הנסיעה אורכת כ-3 דקות בלבד. אם תחליטו בכל זאת לעלות ברגל, מדובר על עלייה שנמשכת כ-1.5 קילומטרים. עולים בערך 90 מטרים גובה.
בסיום העלייה, מגיעים לכניסה ליער שוויץ. היער כולל עצי אקליפטוס רבים ועצים ים תיכוניים שונים. הם נשתלו כאן הודות לתרומה של הקהילה היהודית בשוויץ, ומכאן שם היער. שבילי היער מלאים בהולכי רגל וברוכבי אופניים. בקושי יש צל, אבל אפשר ליהנות מהנוף המהמם של הכנרת. לאחר כ-6 קילומטרים, מגיעים לכביש צר, שצריכים לחצות. לאחר מכן, מתחילים בירידה לעבר הכנרת.
לאחר כ-1.8 קילומטרים, מגיעים לשני סלעי בזלת, שעליהם לוחות משיש. על הסלע הגדול כתוב “הד הרים צלול ועז, הד הרים עתה כאז”. זהו חלק משירה של רחל המושררת, שגרה זמן מה בחוות כנרת, קרוב לכאן. על הסלע הקטן רשום “ע”י קדש-תמר שמונים לקבוצת כנרת ט’ בשבט תשנ”ד”. משני הסלעים, פונים שמאלה ומגיעים תוך זמן קצר לעין פוריה. מי המעיין מגיעים מרכס פוריה ומועברים בתעלות מים צרות לשתי בריכות אגירה קטנות. המקום הזה הוזנח במשך שנים רבות ורק בשנים האחרונות עבר שיקום. אפשר לשבת בצל לצד הבריכות.
מעין פוריה, ממשיכים כ-1.8 קילומטרים במורד לכיוון המושבה כנרת. בדרך, עוברים ליד אבן גדולה שעליה כתוב “בריכת הטבעונים. בשנים 1927-1929 התיישבו בהר כנרת חלוצים טבעונים. עסקו בחקלאות ובנו בריכה לאגירת מי גשם.” ליד האבן יש את בריכת האגירה הקטנה. החלוצים הטבעונים התנגדו לתרופות מלאכותיות וכך, שניים מהם מצאו את מותם מקדחת. לאחר מותם, הקבוצה נטשה את המקום.
נכנסים בכניסה האחורית של המושבה כנרת ומגיעים לפינה נעימה עם דשא וברזייה. יש במקום גם אנדרטה לזכרם של שני הטייסים, שנהרגו כאן בתאונת טיסה בשנת 1953. הם ניסו להגיד “שלום” לחברים שלהם בזמן שטסו מעל המושבה וכך איבדו שליטה והתרסקו.
המושבה כנרת הוקמה בשנת 1908 ונקראת על שם כנרת הקדומה. בסמוך למושבה נמצאת חוות כנרת, שהינה החווה החקלאית הראשונה שהוקמה על אדמת הקרן הקיימת לישראל. בחווה הזו קם רעיון הקיבוץ, וזו הייתה החווה שבה עבדה זמן מה רחל המשוררת. שביל ישראל ממשיך דרך המושבה ועובר לצד מספר מבנים עתיקים ברחוב המייסדים.
חוצים את כביש מספר 767, שחוצה את המושבה, וממשיכים עד ליציאה מהמושבה כנרת. אם תרצו, תוכלו לגשת לסופרמרקט הקטן של המושבה, שנמצא בסמוך לכביש 767, כדי להצטייד בפריטי מזון או מים.
לאחר שיוצאים מהמושבה כנרת, ממשיכים עם השביל ימינה לצד עצי הדקל ובין בריכות לגידול דגים. בעבר הרחוק, האזורים האלה היו מכוסים בביצות. לאחר כ-1.6 קילומטרים, מגיעים למבנה לבן וקטן, שהינו בית המוטור. המבנה החל את דרכו בתור בית משאבות ב-1910, אך כשנתיים מאוחר יותר הפך לבית מגורים עבור קבוצה של למעלה מ-15 יהודים תימנים. הם הגיעו לכאן כדי לעבד את השדות של המושבה כנרת, אך לא זכו לתנאי מחייה דומים לאלה שזכו היהודים האשכנזים של המושבה. האשכנזים ניצלו את תמימותם של התימנים, שילמו להם שכר נמוך, לא סיפקו להם הגנה נאותה והכריחו אותם לחיות בבית המוטור הצפוף.
משם, הדרך קצרה עד למתחם של רוב רוי, שממוקם ממש על גדת הירדן. רוב רוי הוא אתר תיירות שמציע מגוון פעילויות, כולל שייט בקאנו על הירדן ובניית רפסודות. המתחם מעוצב כמו כפר אינדיאני ומשרה אווירה קסומה. אפשר לסיים שם את המקטע.
חזרה מסוף המקטע:
אם אתם רוצים לחזור לרכב שהשארתם במגדל, אתם יכולים ללכת הליכה קצרה לתחנת “בית ספר אזורי בית ירח” ולעלות שם על קו מספר 53, שייקח אתכם עד לצומת מגדל. מדובר על נסיעה של כ-40 דקות. אם אין לכם צורך לחזור למגדל, קיימים מספר רב של קווים שעוברים דרך תחנת “בית ספר אזורי בית ירח” ומגיעים לתחנה מרכזית טבריה, משם תוכלו להמשיך לאן שתרצו. מומלץ להיעזר באפליקציית ניווט כמו “מוביט” או “גוגל מפס” כדי למצוא את המסלול הטוב ביותר עבורכם.
המלצה לסיום:
אם יש לכם זמן, מומלץ להישאר ליום נוסף באזור נהר הירדן וליהנות מהאטרקציות השונות שנמצאות באזור. הנה מספר אתרים מעניינים, שנמצאים בסמוך לנקודת הסיום:
רוב רוי:
כפי שכבר ציינו, נקודת הסיום היא ברוב רוי, מתחם נפלא בעיקר למשפחות, אך גם ליחידים. תוכלו ליהנות כאן משלל פעילויות, כולל שייט בקאנו, בניית רפסודות, ירי בחץ וקשת ועוד. הפעילויות בתשלום.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של רוב רוי.
מרכז המבקרים תמר כנרת:
במרכז המבקרים של תמר כנרת תוכלו ללמוד אודות התמרים הראשונים שנטעו כאן החלוצים של קבוצת כנרת ובכלל, על ההתיישבות החלוצית סביב הכנרת. בסיום, תוכלו לרכוש מגוון רחב של תמרים ומוצרים אחרים, שנמכרים בחנות המפעל.
הכניסה ללא עלות. האתר נמצא במרחק כ-700 קילומטרים מרוב רוי.
המקום פתוח בימים ראשון עד חמישי ושבת בין השעות 10:00-17:00, שישי בין השעות 10:00-15:00.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של תמר כנרת.
בית הקברות כנרת:
בית הקברות כנרת הוא מבתי הקברות המפורסמות ביותר בישראל, כיוון שהוא מהווה מקום מנוחתם של אישים חשובים ומפורסמים מימי העלייה הראשונה והשנייה. בין היתר, קבורים בו רחל המשוררת, משה הס, ברל כצנלסון, ונעמי שמר. קבור כאן גם שמואל יבנאלי, שהיה שליח הקונגרס הציוני האחראי על העלאתם של תימני כנרת בשנת 1909.
האתר נמצא במרחק כ-1.6 קילומטרים מרוב רוי.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.