מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
בחרנו מסלול ייחודי, מקטע מספר 53 בשביל ישראל, מקטע המספר את סיפור המדבר, על מצוקים מוצלים, נופים אינסופיים, צמחייה ירוקה, סולמות וחבלים, מקטע המתאים למשפחות ולהרפתקנים כאחד, מסלול סיבובי מסומן היטב הכולל אתגרים ויופי במינון מדויק לטיול יום שמעורר את אהבת הארץ גם בטייל האדיש ביותר.
לא חייבים חו”ל: מסלולים מאתגרים, יפים ובטוחים גם בישראל
קרדיט לתמונות: אלון קלינגר. מתוך אתר פיקיוויקי
כתב וערך: עידו ענבר–
טיילים ישראלים חובבי טרקים, אוהבי טבע, הרפתקנים ואוהבי אתגרים נסחפים לעיתים אחרי ההמון השועט לחו”ל בחיפוש אחר ריגושים. אלו הזוכים לפגוש את המטיילים של שביל ישראל מזהים את הזיק השמח בעיניים הנרגשות, ונזכרים שגם כאן, בארץ היפה הזו, יש לא מעט שבילים בהם עוד לא צעדנו, הרבה פינות נסתרות ומפתיעות, ולא מעט מסלולים מאתגרים שחבל לפספס.
ממש מתחת לאף, במרחקים הקצרים האופייניים למדינה הקטנה שלנו, ובלי כל צורך להתעכב בנתב”ג ולהוציא הון תועפות על טיסות, לינה ושאר ענייני חו”ל, שביל-ישראל פרוש לפני הטייל הישראלי ומציע לו מסלולים המשלבים הליכה, טיפוס, גלישה, מים, נופים, ואווירה ששווה כל רגע ורגע, רבים מהם במדבר של דרום הארץ.
בחרנו מסלול ייחודי, מקטע מספר 53 בשביל ישראל, מקטע המספר את סיפור המדבר, על מצוקים מוצלים, נופים אינסופיים, צמחייה ירוקה, סולמות וחבלים, מקטע המתאים למשפחות ולהרפתקנים כאחד, מסלול סיבובי מסומן היטב הכולל אתגרים ויופי במינון מדויק לטיול יום שמעורר את אהבת הארץ גם בטייל האדיש ביותר.
אז, ארזו מעט מים, בגדים ארוכים נגד השמש, כובע על הראש, מפה (מפת סימון שבילים מספר 17), אוכל וגזיה, ואת נעלי ההליכה הנוחות שלכם, וקחו נשימה עמוקה, כי היא הולכת להעתק בקרוב לנוכח הנופים הקסומים של אחד מהמסלולים המקסימים של המדבר הארצישראלי המפורסם.
–
נחל ברק והר כיפה – מקטע מספר 53 בשביל ישראל – מסלול טיול אתגרי
דרומית-מזרחית למצפה רמון וצפון-מערבית למושב פארן, בין כביש 90 לכביש 40, שוכן קניון ברק ונחל ברק, הרי הוא נקודת היציאה והחזרה של מסלול סיבובי זה. היציאה הרשמית נמצאת בין הק”מ 115-116 בירידה מכביש 90, בין הישוב צוקים למושב פארן, ואם הגעתם בטעות עד לפארן, שובו כשישה קילומטרים על עקבותיכם (או בקרו קודם במושב פארן, עוד נקודה ישראלית ששווה לבקר בה).
המסלול כולו, מהתחלה ועד תום, מסומן היטב בצבעים כחול-ירוק, וקיים שילוט מכווין, כך שקל לאתר את המקטע ולצאת לדרך ללא חשש ללכת לאיבוד. הכניסה הסמוכה לפארן כוללת שלט “נחל ברק” בכתום, וישנו חניון לכניסה למסלול אליו מגיעים אחרי נסיעה של קרוב לשלושים דקות מהכביש. אפשר להמשיך עוד כמה קילומטרים בשביל פחות טוב, אך ישנה סכנה לתקרים ונזק לרכב, ואם אתם עם משפחתית ולא מנוסים מאוד בנסיעת שטח, מוטב להימנע. לרכבים גבוהים ורכבי 4×4 – אין בעיה להמשיך אפילו מעבר.
למגיעים מכביש 40 ניתן להיכנס גם מצומת ציחור, דרומית למצפה רמון, אך שביל זה מתאים יותר לרכבי 4×4 ולא היינו ממליצים לרכבים פרטיים לנסות לכבוש את השטח שם. אם אתם מגיעים עם רכב פרטי מכיוון כביש 40, המשיכו בצומת ציחור ישר לכביש 13, ופנו צפונה (שמאלה) לכביש 90 עד שתעברו את מושב פארן, ו-6 קילומטרים אחריו תמצאו את הכניסה למסלול בשביל המתאים לכל סוגי הרכבים. אגב, כביש 90, הלא הוא כביש הערבה, גם חוצה את נחל ברק במקום המפגש של נחל ברק עם נחל הערבה.
אם בחרתם להיכנס דרך השביל של הר הכיפה, תראו שילוט המורה על “הר כיפה”, ופניה מזרחה לשביל עפר שבסופו חניון פשוט (ללא ברז!). המסלול להר כיפה מרשים בפני עצמו, שביל הכולל נופים מרהיבים על הערבה, אך ללא צל – מאתגר מאוד בקיץ ובאמצע היום,
שימו לב – הצטיידו במים לפני שתגיעו לאתר. יש תחנות דלק עם חנויות לאורך כביש 40 וכביש 90. נצלו אותן, והצטיידו לפחות ב-4 ליטרים של מים לאדם. מדובר בטיול יום באזור מדברי, ולמרות החלקים המוצלים, החום וההליכה עושים את שלהם, ומוטב שתהיו בטוחים ומבוטחים.
מקטע זה ניתן לטיול לאורך כל השנה, חם בקיץ, רטוב בחורף, ויש לבדוק לפני היציאה כי אין חשש לשיטפון במהלך יום הטיול שלכם, שכן יש סכנת שיטפונות בעונה. אם אתם מגיעים בעונה הרטובה, וגם אם לא, מוטב להצטייד בסנדלים בשביל המקטעים הרטובים של המסלול.
אל להם, לחובבי האתגר שבינינו, להירתע מהעובדה כי מסלול זה מומלץ גם למשפחות. לא מדובר בסבא וסבתא שיצטרפו לטיול (למרות שפגשנו כמה סבים וסבתות חזקים ונמרצים יותר מצעירי השבט), אלא במשפחות צעירות עם בני העשרה שצמאים לאתגרים ויכולים להם.–
היופי הכובש של נחל ברק – נקיקים, גבים, מפלים במרחק הליכה
מתי לאחרונה צעדתם בתחתית נקיק יפהפה, עטופים בקירות סלע בגווני אדמה המתנשאים לגובה של לא פחות מחמישים מטרים? קחו רגע, עצמו את העיניים, ודמיינו איך נראה העולם דרך הנקיק הצר כאשר אתם מביטים מעלה לעבר האור הנשקף מבין קירות הנקיק ושוטף בצבע את פיסת המדבר היפה הזו – הגעתם הביתה – או יותר נכון למדבר…
היופי הזה לא מסתתר הרחק-הרחק ועשרות קילומטרים מכם, אלא 3 ק”מ בלבד מהסימון של תחילת המסלול (השביל הכחול), שהולך והופך צר יותר ויותר עד ליצירת האפקט הנ”ל, ושווה לעצור בתחתית הנקיק, ולנשום פנימה את הנוף שמציע גרסא מדברית-עמוקה למונח אופק – צמצום שמעורר בנו פיתוי מנוגד – מצד אחד הרצון לתור אחר היציאה והמשך המסלול, ומנגד הרצון להתיישב ולהתמכר לפרספקטיבה הייחודית והמתוחמת שמציעים קירות הנקיק המערסלות. התחלה מעולה לטיול.
תוכלו לבחור לפנות ימינה בשביל הכחול שבתחילת המסלול. זוהי הבחירה הנבונה למי שמעדיף לטפס במעלה המצוקים ולא לרדת אותם, בחירה בטוחה יותר וגם מהנה יותר, בייחוד בעונה הרטובה שהרי אז אם תגיעו לסולמות מלמעלה, תגיעו רטובים למדי, וישנה סכנת החלקה – בייחוד בסולם בעל השיפוע השלילי. אל תשכחו לבדוק שאתם מגובים בביטוח תאונות אישיות.
התמסרתם עד כמה שיכולתם, והנה הדרך הרי רק בתחילתה. המשכתם לצעוד ואחרי שלושים דקות פחות או יותר הגעתם לצומת – וכאן הבחירה בידכם – המסלול הקצר או המסלול הארוך – שניהם מסלולים מעגליים.
המסלול הקצר – שעתיים שלוש פחות או יותר, תלוי בכמות המטיילים ובקצב ההליכה שלכם, מסלול הכולל סולמות וחבלים, וכאן תמצאו את הגבים הרטובים שמציעים מים מרעננים בחורף ובאביב (ומתייבשים במהלך הקיץ המדברי והחם). מסלול זה הוא של 4 ק”מ, ועדיף לעשותו מלמטה למעלה, בעיקר בעונה הרטובה.
בהתאם לגשמים של סוף החורף ותחילת האביב, תמצאו כמויות מים שונות בגבים. בעוד שלרוב מדובר במים המגיעים עד לגובה הברכיים, הרי שלעיתים תמצאו מים בגובה של קרוב לשני מטרים, כיף ומרענן, אבל מרטיב לגמרי את הכול, כמובן, כך שגם התיקים יצטרכו מענה ומומלץ לקחת שקים אטומים לעונה הרטובה, וכמובן, סנדלים.
המסלול השני פונה לעבר הר הכיפה, המקור של נחל ברק העתיק הנשפך לנחל פארן. מסלול זה לוקח עד 7 שעות בהליכה נינוחה (8 ק”מ פחות או יותר), והוא החלק הפחות מוצל משני המסלולים, ששכרו גם כן בצידו – הנוף אותו הזכרנו קודם לכן – של הערבה התיכונה. אגב נחל פארן, מדובר בעוד מסלול הליכה מעולה, העובר כמעט במקביל לנחל ברק, ונמצא סה”כ 2 קילומטרים ממנו.
המסלול המעגלי הקצר של נחל ברק מציע את המפלים היבשים הנופלים לתוך ההתחתרות של נחל ברק. הם מפתים ומאתגרים לירידה, ולעיתים מגיעים מטיילים הרוצים לטפס מעלה איפה שאחרים רוצים לרדת למטה – פקק קטן או ארוך, תלוי בעונה. כדי להגיע אליהם, בצומת עם המסלול הכחול – המאפשר פניה שמאלה או ימינה, פנו ימינה, והתכוננו לטיפוס מאתגר ומהנה.
המסלול המעגלי הארוך יותר ייקח אתכם לעבר הר כיפה, והוא ידרוש כי בצומת המוזכרת לעיל תפנו דווקא שמאלה, עד שתפגשו את המסלול המסומן בשחור, אליו נפנה ימינה, שביל המטפס לאיטו לעבר הר ברק דרך אפיק הנחל בהליכה של קרוב לשלושה קילומטרים שרובה מלווה בנופי הערבה, ורצועת הרי אדום המפורסמת והיפהפייה המלווה מקטעי טיול רבים בדרום הארץ, המסמנים את קו האופק במזרח.
מי שרוצה להאריך עוד יותר את המסלול ולזכות בתצפית על נחל עשוש, נחל המוכר לחובבי ה-4×4 ומסלול ייחודי בפני עצמו, מוזמן. (מקטע 22 בשביל ישראל – עם מסלול המסתיים בקניון נחל ברק, באותה מפת סימון שבילים – מס’ 17) מסלול זה עולה לתצפית שעל הר הכיפה דרך השביל הירוק, מסלול של 2 קילומטרים הלוך וחזור, רק שימו לב שיצאתם מוקדם מספיק בשביל התוספת הקטנה כדי שלא תמצאו את עצמכם ממהרים לשוב בהליכה מהירה תחת השמש המדברית הקופחת. קודם כל, בטיחות.
אם בחרתם לפנות ולטפס לתצפית הר כיפה ולשוב על עקבותיכם כדי להמשיך את המסלול ובין אם לא – אתם בצומת עם המסלול הכחול. אם טיפסתם וחזרתם, פנו שמאלה, ואם לא טיפסתם – פנו ימינה – לאותו הכיוון במסלול הכחול הפונה מערבה לעבר רמת-ברק. כמה קילומטרים לתוך השביל היפה תפגשו דרך עפר בסימון אדום – פנו ימינה עד לשביל השחור והמשיכו עד לשביל הירוק שכבר הכרתם.
כאן נקודת החיבור בין המעגלי הקצר והארוך – ותוכלו לעשות את שניהם, לצעוד בנקיקים והגבים העוטפים או להתמסר לנוף המדברי הרחב והמשכר, מה שכבר עשיתם ומה שעוד לפניכם, או לסיים את היום ולשוב לרכב והלאה להרפתקה הבאה.
יש חיים במדבר – חי וצומח בנחל ברק
המדבר נראה צחיח, אך בל נשכח כי מדובר באזור של שיטפונות, ועם נקבות ונקיקים הצוברים מים, וצמחי מדבר שהשכילו להסתגל לתנאים הקשים, הנוף מעוטר בסימני חיים ולא רק אלו של המטיילים הפוקדים את האזור.
עצי השיטה הסלילנית פורחת בלבן ריחני בין יוני לדצמבר, ובתבונתה המדברית היא שולחת מערכת שורשים ארוכה ומסועפת עד ל-10 מטרים מתחת לפני השטח. מעבר להיותה מקור חיים וצל לחיות וחרקים, ציפורים ולטאות, הרי שהשיטה מציעה מראה מלבב ומרענן בשטח המדברי, יפה, אצילית ונהדרת, והיא מלווה את המטיילים לאורך כל המסלול.
גם שיטת הסוכך מלווה את הנוף המדברי, וחכמה לא פחות מאחותה, יודעת היא לגדול כשיח או כעץ מרשים וגדול שיודע לצמוח עד לגובה של חמישה מטרים, אם רק זוכה היא במספיק מים. כשמה כן היא – מסוככת, נקודה מעולה למנוחה מוצלת, ולקראת הסתיו תוכלו לפגוש אותה בפריחתה הצהבהבה.

(התמונה באדיבות אתר http://www.pikiwiki.org.il)
הרנוג השיטים הטפילי מתעלק על עצי השיטה, וייחודו לא רק בהיותו הצמח הפרזיט היחידי באזור מדברי זה, אלא גם בהיותו היחידי מבני מינו, המונים 500 מינים, אשר הגיע עד לישראל. חשובה מכל אלו היא העובדה כי הוא מאביק בעזרת ציפורים, ולא חרקים, מה שהוביל אותו לפתח פרחים בעלי צבע אדום עז שימשכו את הציפור מרחוק, פרחים שהופכים את הנוף בסביבה למרהיב עוד יותר, עם כתמים אדומים מפתיעים על רקע ירוק השיטה וגווני המדבר.
כבר בתחילת המסלול ניתן לזהות את הסהרון המשתלשל אשר כשמו כן הוא – משתלשל לו במפגין משולי המפל, וצובע בירוק טרופי את החום המדברי. בהתאם לעונה ולמיקום – עמוס עלים או עדין וארוך, חי, ירוק ונדיר, צמח מוגן זה נמצא בפריחה בין מרץ ליולי, ועם פרטים בודדים, לעיתים מרוחקים מאוד זה מזה, הוא שווה התבוננות והכרת תודה על היכולת שלו לגדול בתנאים אלו, ולהוסיף עוד הדר ופאר לנוף המדבר הצחיח.
לא רק עצים ושיחים מציע המדבר, שהוא הרי ביתם של היעלים הנוביים, חיה אצילית הנעה בעדרים נפרדים של זכרים מעוטרי קרניים ארוכות ומתעגלות ונקבות בעלות קרן קצרה וישרה. ברי המזל מביניכם יזכו לפגוש עדר ממרחק צפייה, ובעלי הסגולה המטיילים בסתיו יזכו, אולי, לפגוש את זכר היעל הנובי במלוא הדרו, כאשר הוא מתקשט בפרווה לקראת החורף ולקראת עונת הזיווג, ומשתמש בקרניו המרשימות לנגח את חבריו הזכרים במאבק על ביסוס מקומו בהיררכיה של העדר, לצורך ההזדווגות הקרבה.–
המלצות למטיילים בנחל ברק והר כיפה:
- הגיעו באביב – מיד לאחר הגשמים האחרונים – נעים יחסית והגבים מלאים במים, יפה ומרענן. או, לחילופין, בחורף, לאחר מספר שיטפונות – כך שהמים בגבים התחלפו מספר פעמים, פחות חם, והמים נקיים יותר.
- ארזו חבלים ארוכים – נוח יותר להעברת התיקים בעליות\ירידות, וגם – כמובן – בטיחותי הרבה יותר.
- קחו איתכם מים ליום שלם – 4 ליטר למסלול הקצר והמוצל, ו-6 ליטרים לפחות לאלו הצועדים את שני המסלולים המעגליים, ליום הליכה שלם שחלקו הגדול בשמש, שהרי אין היכן למלא מים בדרך באף אחד מהמסלולים המתוארים.
- עשו ביטוח תאונות אישיות, בייחוד אם אתם מתכננים לצעוד מלמעלה למטה בעונה הרטובה, כלומר לרדת את הסולמות בקניונים היפים כשאתם רטובים לגמרי מהגבים שלפני-כן (אחד מהם בשיפוע שלילי!)
- אם אתם ברכב פרטי – אל תסתכנו ובחרו בכניסה של כביש הערבה (כביש 90) בין פארן לצוקים.
- תביאו סנדלים – נכון, פחות נוח לטייל בסנדלים במסלולי הליכה וטיפוס, אבל את במקטעים הרטובים אין ברירה אלא להחליף לסנדלים, אלא אם כן אתם רוצים להרטיב לגמרי את הנעליים ולצעוד עם גרביים רטובים – לא מומלץ, לא נעים, וחבל.
- קחו איתכם שקיות אטומות למים, לשים את התיק והנעליים במקטעים הרטובים, אלא אם כן אתם באים בקיץ, ואז הגבים יבשים לגמרי.
- אל תיבהלו מהיונים – הגבים מהווים מקור מסתור מוצל ללא מעט יונים, ולכן לעיתים קרובות, בין גשם לגשם, מצטברות כמויות של נוצות ואף של לשלשת יונים שמגיעה מכל מעלה הנחל עם השיטפונות, והמים מתעפשים עד מאוד. במידה וזה המצב, מומלץ לחזור למסלול השני ולוותר על הגבים.
- הגעתם מלמטה וגיליתם קבוצה גדולה של מטיילים שרוצים לרדת את הסולם? במידה ואתם משפחה או מספר מטיילים בודדים, אל תתביישו לבקש מהמטיילים היורדים רשות לעלות לפניהם, אחרת תאלצו לחכות זמן רב עד שכל הקבוצה תרד אחד אחרי השני.
- למרות המלצות באתרים אחרים – אנחנו לא ממליצים להגיע עם ילדים קטנים למסלול, הרטוב או היבש. לדעתנו – ילדים מעל גיל 10 המנוסים בטיולים יכולים להסתדר יותר טוב במסלול שמציע הליכה במצוק וירידה או טיפוס בסולמות.
- מי שמחפש מקום לינה בתנאי קמפינג באזור – פארק ספיר, 20 דקות צפונית לפארן על כביש 90, הוא אחד המקומות היפים בישראל, ומציע מקום לאוהל ללא עלות. במקום שירותים ומים, אגם יפה והמון ציפורים.
- משפחות עם ילדים ואנשים שלא אוהבים הליכה מדברית בשמש – מוטב להיצמד למסלול הקצר, שכן הארוך כולל הליכה ממושכת במדבר הפתוח, עם נוף מדברי מהמם, אך מאתגר.
- משפחות וילדים שלא רוצים לוותר על הנוף, ולמי שרוצה ליהנות מהנוף שנשקף בירידה הארוכה שמהר כיפה מבלי לעשות את המסלול המדברי החשוף והארוך – אפשר לפנות ימינה בשביל האדום במפגש הראשון שלו עם השביל הכחול המוביל אתכם מהחניון. מדובר בהליכה קצרה יותר הלוך ושוב, ואומנם תוותרו על הנוף מתצפית הר כיפה, אך הליכה זו לא מתאימה לכולם, בייחוד עם ילדים קטנים.
- הביאו בגדים להחלפה ובגדים ארוכים – גם למקרה בו נרטבתם יתר על המידה במעבר בגבים, וגם חשוב לזכור כי בעוד שהיום במדבר חם, מרדת השמש ואילך המדבר יכול להיות קר מאוד, גם בשיא הקיץ.
- לא להיכנס מאוחר מדי – למסלול הקצר – לכל המאוחר 5 שעות לפני רדת החשיכה, ולארוך – הגיעו בבוקר.
- קליטה סלולארית – אין קליטה סלולארית בגבים עצמם, ובנקיקים העמוקים, אך בחלקים מהמסלול יש, בוודאי שבקטעים הפתוחים וברוב המסלול הירוק.
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.