מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 6 דקותכתבה: ליאור קן-לי, מורת דרך מוסמכת בישראל
עד ראשית המאה ה-20, אזור הגליל התחתון המזרחי והכנרת היה אזור שומם מבחינת ההתיישבות היהודית. היחידים שהתגוררו באזור היו הבדואים והערבים. בסיור הזה באזור סובב כנרת ובגליל התחתון המזרחי תבקרו בכמה מהמושבות היהודיות הראשונות וגם תעצרו לטעום מהמטעמים שמיוצרים באזור הזה של ארצנו הקטנטונת.
תחנה ראשונה – כפר תבור ומוזיאון המרציפן
את הסיור שלכם תתחילו בכפר תבור, אחת מהמושבות הראשונות שהוקמו בגליל התחתון. המושבה הוקמה ב-25 באוקטובר 1901 על ידי קבוצה של בני הדור השני מהעלייה הראשונה, שמנתה 21 משפחות. האדמות נרכשו על ידי יק”א מהכפר הערבי מסחה, לכן כשהגיעו לכאן המתיישבים היהודים הראשונים הם החליטו לשמר את שם הכפר הערבי שהיה במקום ולקרוא גם למושבה שלהם מסחה. כאשר בשנת 1903 ביקר במקום מנחם אוסישקין, מראשי תנועת “חובבי ציון”, הוא הופתע לגלות שלמושבה עדיין אין שם עברי והציע לתושבים לשנות את השם של המושבה לכפר תבור, על שמו של הר תבור, המתנשא מעליה. ההצעה, כפי שאתם וודאי מבינים, התקבלה.
כמו מושבות אחרות, שקמו באזור, גם לתושבי כפר תבור היה מאתגר להתפתח בגליל התחתון. בין הקשיים הגדולים ביותר של בני המושבה היו המחסור במים ומכת הגניבות מצד השבטים הבדואים שחיו באזור. ב-1909, לאחר מספר מקרי רצח שאירעו באזור, שבהם היו מעורבים ערבים ויהודים, הוחלט להקים את ארגון “השומר”, ארגון עברי שמטרתו לשמור על היישובים היהודים בארץ. אספת הכינון של הארגון התקיימה בכפר תבור.
תתחילו את הביקור שלכם בכפר במוזיאון חצרות האיכרים. המוזיאון, שממוקם בתוך מבנים מקוריים מראשיתה של המושבה, יספר לכם אודות השנים הראשונות של כפר תבור, מסחה. במהלך הביקור במוזיאון תוכלו לראות מגוון כלי עבודה, ששימשו את האיכרים לאורך שנותיה הראשונות של המושבה, ללמוד אודות האישים החשובים שהשפיעו על התפתחותה של המושבה, ביניהם הברון רוטשילד ויגאל אלון, ואפילו לעלות על אחד מהטרקטורים העתיקים של המושבה.
המוזיאון פתוח בימי ראשון עד חמישי בין השעות 9:00-14:00 ובימי שישי ושבת בתיאום מראש. מומלץ לתאם את הביקור מראש בכל מקרה דרך הטלפון 04-6765844. הכניסה בתשלום.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של מוזיאון חצרות האיכרים.
לאחר הביקור במוזיאון, אתם יכולים להמשיך ברגל לאורך רחוב המייסדים, הרחוב הראשון של כפר תבור, או לחזור לרכב שלכם ולהמשיך הלאה אל מוזיאון המרציפן. המוזיאון נמצא מרחק של כקילומטר ממוזיאון חצרות האיכרים. כדי להגיע, סעו מזרחה על רחוב השומר, המשיכו ישר על רחוב המעיין ופנו ימינה לשדרות קק”ל, שבסופו של דבר יובילו אתכם אל מוזיאון המרציפן.
מרציפן הוא למעשה בצק שקדים, ממתק המורכב בעיקר מסוכר ומשקדים טחונים. בכפר תבור משתמשים במטעי השקדים הרבים שבאזור על מנת לייצר ממתקי מרציפן טעימים במיוחד. מוזיאון המרציפן מתמחה בייצור ממתקי מרציפן ומציע למבקרים בו אפשרות לקחת חלק בסדנה בתשלום להכנת מרציפן – מתאימה במיוחד עבור ילדים! מומלץ לבדוק האם מתקיימת סדנה ביום שבו אתם מתכננים להגיע לביקור – 04-6769093.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של מוזיאון המרציפן .
תחנה שנייה – דבורת התבור בשדמות דבורה
לאחר הביקור שלכם בכפר תבור, אתם יכולים להמשיך לכיוון היעד הבא – שדמות דבורה. צאו מכפר תבור צפון-מזרחה על כביש 767 ופנו ימינה לתוך שדמות דבורה. משך הנסיעה הוא כ-5 דקות.
שדמות דבורה אומנם אינה אחת מהמושבות הראשונות בגליל התחתון, אך סיפור ההקמה שלה ללא ספק ראוי לציון. היא נוסדה בתור מושב עובדים בערב שבועות, ב-23 במאי 1939, בשיטה שכונתה “חומה ומגדל”. בימי המרד הערבי, בין 1936-39, הוקמו עשרות יישובים בשיטה זו על מנת לקבוע עובדות מהירות בשטח. המתיישבים היו מגיעים לשטח מסוים וביום אחד היו מקימים עליו מגדל וחומה היקפית. אחר כך, כשהעובדה כבר הייתה קיימת בשטח, היו לאט-לאט מרחיבים את היישוב. כך היה גם בשדמות דבורה.
אך, בביקור שלכם בשדמות דבורה תתמקדו פחות בסיפורה ההיסטורי ויותר באחד מהענפים הגדולים שלה – ענף ייצור הדבש. במרכז המבקרים דבורת התבור תוכלו לצאת לסיור מודרך למכון רדיית הדבש ולשמוע הסברים אודות אופן הכנת הדבש ועל הדבורים עצמן, שהן חלק חשוב ובלתי נפרד מהתהליך. הפעילות במרכז בתשלום וחובה לתאם את הביקור מראש דרך הטלפון 04-6769598, 05-637645.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מרכז המבקרים דבורת התבור.
תחנה שלישית – יבנאל ומשק קרמר
התחנה הבאה שלכם תהיה יבנאל, עוד אחת מהמושבות הראשונות שהוקמו בגליל התחתון. כדי להגיע, צאו משדמות דבורה חזרה אל כביש 767 והמשיכו בו צפון-מזרחה עד שתגיעו אל הפנייה ליבנאל. משך הנסיעה הוא כ-10 דקות.
יבנאל, שלימים כונתה “אם המושבות בגליל התחתון”, נוסדה ב-7 באוקטובר 1901. כמו בשאר מושבות הגליל התחתון, גם כאן התושבים הראשונים נאלצו להתמודד עם קשיים רבים, ביניהם תנאי אקלים קשים, בצורת ופגיעות ברכוש ובנפש מצד השבטים הבדואים שחיו באזור. רבים מהראשונים שעלו ליבנאל עזבו אותה תוך זמן קצר. אך, לאחר הקמתה של בית גן לצדה של יבנאל ב-1903, המצב החל להשתפר והמושבה הלכה והתפתחה.
בעת הביקור שלכם ביבנאל, מומלץ לעצור לביקור בבית סבתא צילה – מרכז מבקרים לשימור המורשת ביבנאל. הבית הזה, שנבנה בשנת 1905, הינו ביתם של צילה וברוך ליפשיץ, מהאיכרים המייסדים של יבנאל, והוא שוכן ברחוב הראשי של המושבה. בתצוגה שבתוך הבית תוכלו לראות כלים, המספרים אודות אורח חייהם של איכרי המושבה הראשונים ואודות סיפורה של המשפחה. ניתן לתאם ביקור במקום דרך הטלפון 050-9936988.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של בית סבתא צילה.
לאחר הביקור בבית סבתא צילה, אתם יכולים להמשיך לביקור במשק קרמר מי ומו. זהו אחד מהמשקים הוותיקים ביותר בארץ, שקיים כבר למעלה מ-100 שנים. הרפת הוקמה על ידי אבי המשפחה, עמנואל קרמר, בתור רפת קטנה שנועדה לפרנס את המשפחה. בהמשך, הבנים של קרמר החליטו להמשיך את דרכו ופיתחו את הרפת. לאחרונה, הוקמה במשק רפת חדשה, שפועלת בשיטת החליבה הרובוטית. תוכלו לבקר במרכז המבקרים של המשק, ללמוד אודות תהליך ייצור החלב וגם לצאת לסיור מודרך ברחבי הרפת. אם תרצו, תוכלו גם לרכוש כמה גבינות ומוצרי חלב משובחים מהחנות. המשק פתוח בדרך כלל בשבתות ובחופשים. ניתן לתאם ביקור מראש דרך הטלפון 04-6708141.
תחנה רביעית – חצר כנרת
מיבנאל תמשיכו אל עבר הכנרת ותעצרו לביקור בחצר כנרת, שהייתה התיישבות חשובה מאד באזור סובב כנרת והגליל. כדי להגיע, צאו מיבנאל והמשיכו מזרחה על כביש 767 עד שתגיעו למושבה כנרת, בתוכה נמצאת חצר כנרת. משך הנסיעה הוא כ-10 דקות.
חצר כנרת הוקמה בשנת 1908 על ידי המשרד הארצישראלי, בעקבות הצעתו של מנהל המשרד, ארתור רופין. הוא רצה להקים את חצר כנרת על מנת שתשמש כמרכז הכשרה לעבודה חקלאית עבור פועלים יהודים. ואכן, הוכשרו במקום הזה עשרות פועלים, שיצאו והקימו יישובים רבים ברחבי סובב כנרת והגליל. כמו כן, חיו ופעלו כאן כמה מהאישים המרכזיים ביותר בתולדות היישוב העברי בארץ, ביניהם א.ד. גורדון, ברל כצנלסון, זלמן שז”ר, רחל המשוררת וחנה מייזל, שהקימה כאן את חוות העלמות המפורסמת.
ניתן לתאם סיור מודרך בחצר כנרת דרך הטלפון 04-6709117.
האתר פתוח בימי ראשון עד חמישי בין השעות 9:00-16:00 ובימי שישי וערבי חג בין השעות 9:00-13:00. ניתן לתאם שעות ביקור גם בשבת.
תחנה חמישית – בית המוטור
אחד מאתרי ההתיישבות החשובים, אך הפחות ידועים, לצדה של הכנרת, הוא בית המוטור, שדווקא קשור גם לחצר כנרת. כדי להגיע, צאו מחצר כנרת והמשיכו על כביש 767 מזרחה עד למפגש עם כביש 90. פנו ימינה על כביש 90 והמשיכו בו עד שתראו את הפנייה ימינה לכיוון בית המוטור (שלט חום), ממש לפני העלייה על הגשר שחוצה את הירדן. המשיכו כ-150 מטרים על הכביש ואז חנו מצד שמאל בחניון של הירדנית. חצו ברגל את הכביש לצד השני ותגיעו אל בית המוטור. משך ההגעה הוא כ-5 דקות.
בית המוטור הוא בסך הכול בית בן שתי קומות, שבדרך כלל אינו פתוח לביקורים, אך מאחוריו חבוי סיפור מרתק אודות ההתיישבות באזור, לכן שווה לעצור כאן כמה רגעים כדי להתרשם. הבית הוקם בשנת 1910 על ידי מנהל חצר כנרת על מנת שישמש כמשאבת מים לצרכי השקיית השדות החקלאיים שבאזור. מכאן שמו של הבית – “מוטור”, “מנוע משאבה”.
בראשיתו, התגוררו בבית שלושה חלוצים מחברי קבוצת כנרת, בן ציון ישראלי, מאיר רוטברג ונח נפתולסקי. אך, הסיפור המעניין מגיע בשנת 1912, כאשר הכניסו לתוך בית המוטור את תימני כנרת. התימנים רצו לעלות לארץ ישראל בעיקר מטעמים משיחיים, אך בשל תפישה מוטעית שהינם “פועלים טבעיים”, הגופים המיישבים שלחו אותם אל המקומות הקשים ביותר להתיישבות.
תימני כנרת בתחילה נשלחו לחצר כנרת, אך במהרה הוצאו משם על ידי חברי קבוצת כנרת, שלא ממש ידעו איך להסתדר עם המנהגים השונים והמראה השונה של התימנים. כ-14 משפחות התגוררו בתוך בית המוטור הקטן וסבלו שנים רבות מהמלריה שבאזור, מעבודת השדה הקשה ומהגניבות המרובות מצד הבדואים שבסביבה. הם לא זכו להגנה מצד חברי קבוצת כנרת, וכאשר ביקשו עזרה מהגופים המיישבים, שיקימו עבורם בתים נורמאליים לצד בית המוטור, בקשתם לא נענתה או ליתר דיוק, נענתה חלקית לאחר שנים של הפצרות. בסופו של דבר, לאחר שהעניינים לא הסתדרו ובעקבות ריבים רבים שהתפתחו בין התימנים לבין תושבי חצר כנרת, תימני הכנרת גורשו מאזור בית המוטור בשנת 1929 ועברו להתגורר בכפר מרמורק שליד רחובות.
תחנה שישית – תמר כנרת
במרחק כ-750 מטרים מבית המוטור נמצא האתר האחרון במסלול הסיור הזה – הוא מרכז המבקרים של תמר כנרת. אתם יכולים להגיע לשם על ידי נסיעה קצרה ברכב או על ידי הליכה של כ-10 דקות לאורך הכביש מערבה.
בימי קדם, הארץ הייתה מלאה בעצי תמר, אך עת-עת, ככל שהתקדמנו אל העת המודרנית, התמרים הלכו ונעלמו מארץ ישראל. בראשית המאה ה-20, שניים מחברי קבוצת כנרת, בן ציון ישראלי ועמרם רבר, החליטו להחזיר את התמר לארץ ויצאו למבצע סודי לביירות, לדמשק ולאיראן, בחיפוש אחר חוטרי תמר. החוטרים הללו ניטעו בשטחה של חצר כנרת והלכו והתפתחו לעצי תמר בריאים וחזקים. במרכז המבקרים תוכלו ללמוד אודות התפתחות התמר באזור וכן לרכוש כמה מהמוצרים המקומיים – תמרים, סילאן טבעי ועוד. אין כמו לסיים את היום עם תמר מתוק!
המרכז פתוח בימי ראשון עד חמישי בין השעות 9:00-17:00, ימי שישי וערבי חג בין השעות 9:00-16:00 וימי שבת וחג בין השעות 10:00-17:00.
ניתן ליצור קשר דרך הטלפון 04-6759678.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט של מרכז המבקרים תמר כנרת.
–
מקומות לינה מומלצים בגליל
ערים
- טבריה 233 מלונות
- מלון הכי מומלץ בצפת 123 מלונות
- נצרת 50 מלונות
- עכו 48 מלונות
- נהריה 61 מלונות
- קריית שמונה 33 מלונות
יישובים
- כנרת 22 מלונות
- חד נס 54 מלונות
- אמירים 33 מלונות
- יסוד המעלה 17 מלונות
- בית הלל 16 מלונות
עיירות
לינות באזורי תיירות
- הכנרת 93 מלונות
לינות ליד אתרים דתיים
לינות ליד אתרים תיירותיים
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.