מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 4 דקות–
השבוע, הצטרפתי לסיור מיוחד בברלין שאשמח לשתף אתכם בו וברעיון המבריק שמאחוריו. הגעתי, לאחר הליכה מרובה –קצת ללא כיוון– כמו כולם לנקודה המרכזית והמרשימה בעיר של שער ברנדנבורג.
בכניסה לחנות המידע לתיירים עמדו כמה חברה עם שלטים כתומים וחולצות כתומות ועליהם כתוב FREE TOUR, סיור חינם. ניגשתי אליהם ובחור אירי עם חיוך גדול בירך אותי לשלום בעברית. להפתעתי שאלתי אותו אם הוא מדבר עברית, אך הוא הסתכל בי במבט מבולבל, התנצל ואמר ששלום ומה המצב, היו המילים היחידות שהוא מכיר בעברית. כיוון שיש לנו כל כך הרבה תיירים מישראל, אני לומד מהר, אמר בחיוך. הסיור שהוא הציע הבטיח שעתיים הליכה רגלית לכל האתרים החשובים בעיר. הוא ציין את הרייכסטאג, אנדרטת השואה, הבונקר של היטלר, חומת ברלין, צק פוינט צארלי, וחנות השוקולד המפורסמת כמקומות בהם נבקר יחד עם מדריך מקומי. ולמה זה בחינם? ניסיתי להקשות. ובכן, הרעיון שלנו הוא לתת לך את הסיור הטוב ביותר ללא התחייבות ובסופו, במידה ונהנית תוכל לתת טיפ למדריך האישי שלך. נשמע מעניין אמרתי. וכיוון שהרגשתי שאין לי מה להפסיד, החלטתי להצטרף.
הבחור האירי אז הציג בפני את ירון שעמד מתחת לשער ברנדנבורג עם עוד כמה אנשים שהמתינו להצטרף לסיור. ירון, מסתבר, גר כבר שנתיים בברלין ומתמחה בסיורים בעיר. המתנו כמה דקות עם ירון, ששיתף בינתיים קצת פרטים על החיים בברלין ” מעבר למה ששמעתם בחדשות וסיפורי המילקי בברלין “.
ירון הציג עצמו לחברי הקבוצה שבינתיים התאגדה לחמישה עשר איש והציע להתחיל. הלכנו מספר צעדים למרכז רחבת כיכר פריז, ממול לשער ברנדנבורג והתחלנו בסיור.
ירון סיפר על עצמו והניסיון המקצועי שלו כמדריך והסביר שהסיור מבוסס על טיפים והצחיק אותנו שאמר שהוא יעשה הכל בכדי שהסיור יהיה מוצלח ושכולנו נהנה. קיבלנו הסבר על שער ברנדנבורג, מדוע הוא נקרא כך –כיוון שברלין היתה מוקפת חומה, זה היה אחד משערי הכניסה לעיר והוא נקרא כך כיוון שהוביל לעיר ברנדנבורג. כמו שבחומת ירושלים, שער יפו מוביל ליפו, שער שכם מוביל לשכם, כך גם שער ברנדנבורג מוביל לעיר ברנדנבורג. קל ונעים לזכור. כבר במשפט זה למדתי את המילה הראשונה שלי בגרמנית, מעבר לגוטן מורגן ודנקה שהיו לי בראש מהטלויזיה. מתברר ששער ברנדנבורג נקרא בגרמנית ברנדנבורגר טור. טור הינו שער. וכבר בשיטוטיי בעיר נפגשתי בהרבה תחנות מטרו שהסיומת שלהם היתה טור. קוטבוסר טור, האלשסה טור ועוד. פתאום השפה הגרמנית לא נראית מאיימת וכיף להבין.
ההסבר המשיך וכלל את המבנים מסביב לכיכר פריז וירון שילב הרבה הומור בין שלל העובדות. כמובן שראינו את מלון אדלון וראינו את המרפסת המפורסמת שממנה הוציא מייקל גקסון את התינוק שלו מהחלון בשנת 2002. הלכנו לנקודה הבאה שלנו והתחלתי לדבר עם חברי הקבוצה ולהרגיש בנוח והספקתי להודות לבחור האירי שצירף אותי לסיור.
מעבר לשער ברנדנבורג, כשפניינו לרייכסטאג, ניתן לנו הסבר על ההיסטוריה של גרמניה משנת 1200 ועד היום. לאחר סיכום מבריק שכזה, הבנתי שאפילו אני אוהב היסטוריה ואילו רק היה לי מורה להיסטוריה מצחיק ומרתק כמוהו, ודאי שהייתי קשוב יותר.
צעדנו כדקה והגענו לאנדרטת השואה. ראיתי את המקום הזה כל כך הרבה פעמים בתמונות, אך להיות שם בעצמי בהחלט יותר מרשים. אין שילוט או הסברים על המקום ומסביבינו הצטלמו, קפצו והשתעשעו בתמונות סלפי עשרות אנשים. שאלתי למה לא מכבדים את המקום? והוסבר לנו שכיוון שאנשים לא יודעים מהו המקום הזה ( כי באמת אין שום שלט ) חושבים בטעות שזו סתם יצירת אומנות. בהמשך ההסבר הוסיף שהאמן, פיטר אייזנמן, ייצר את המקום כך בכוונה על מנת שאנשים יגיעו לכאן וישאלו עצמם, מה זה המקום הזה ולמה הוא כאן, בתקווה שאנשים יגלו בעצמם את החשיבות ועל ידי כך ייזכרו את החוויה.
להבדיל משאר הקבוצות שהיו במקום, שעמדו והביטו על האנדרטה מבחוץ, לקחו אותנו ללב האנדרטה והסביר על האתר משם. ההסבר הדהד בין האבנים הענקיות שמיתמרות באמצע האנדרטה. לא הבחנתי מבחוץ כמה הן גבוהות.
המשכנו משם לנקודה שבה היה הבונקר של היטלר וגולל בפנינו את סיפור הימים האחרונים של מלחמת העולם השנייה. לא האמנתי שאני עומד באתר זה. רק לפני שנים מעטות היה זה מקור הרוע והרשע, והנה היום שקט פה באופן מפחיד.
צעידה נוספת של כמה דקות ואנחנו מוצאים עצמנו אל מול חומת ברלין. האמת, קטנה מכפי שתיארתי לעצמי אך הבנתי את המנגנון המפחיד שהפך את החומה הזאת למעוררת יראה על ידי ההסבר שבא אחרי כן על מערכת אזור החיץ של החומה.
בדרכנו לצק פוינט צארלי דיברתי עם המדריך שהסביר לי קצת יותר על שיטת העבודה שלו. מסתבר שיש בעולם יותר ויותר שירותים שהלקוח משלם כמה שהוא חושב לנכון, וירון מוצא שהלקוח הישראלי, בניגוד לאינטואיציה, משאיר דווקא טיפ יפה. ” ברגע שאתה מציע חוויה אישית, משקיע באמת בהנאת התייר, הטיפ בא באהבה ואנשים נותנים אפילו מעל הממוצע של עשרה יורו שזה כרטיס רגיל לסיורים שמוכרים במקומות אחרים בברלין” ההבדל הוא שבמקום שתשלם מראש על מדריך שאתה לא יודע מה טיבו ואם הוא בא בלי מצב רוח לעבודה, פה אתה מקבל מדריך עם מוטיבציית שיא להיות הכי טוב שאפשר בסיור, כי פרנסתו תלוייה בזה.
סיפור צק פוינט צארלי והטנקים שכמעט הובילו למלחמת העולם השלישית היתה נקודה מעניינת ולאחר מספר תמונות תיירותיות בהחלט מצידי, המשכנו לחנות השוקולד המפורסמת. בהחלט מרשים. מייצגי ענק של שוקולד ליוו את מבטינו בעודנו חולפים מול חלונות הראווה. ירון שכנע אותנו להצטרף לנקודה האחרונה בסיור ממול החנות והציע לחזור ולטעום מכל הבא ליד בסיום הסיור.
נקודת הסיום היתה המרשימה מכל. כיכר זאנדמנמרקט הינה יפה, ענקית ומלאת פאר. הוסבק על היטוריית המלוכה שבנתה את המבנים האלו ולמעשה סיכם את הסיור ושזר את כל הנקודות שביקרנו בהם היום בסיכום זה.
היה נהדר. מחאנו כף בהתלהבות גדולה והקבוצה לא רצתה ללכת. ירון קיבל טיפים נאים ( אני נתתי 15 יורו והיה שווה כל סנט) ונשאר להסביר לתיירים על מקומות לצאת בעיר וענה להמון שאלות על לאן ללכת לאכול ומה כדאי לעשות בעיר.
חוויה מרתקת. אני ממליץ בחום.
בפייסבוק : ברלין בעברית
ובאתר guidesofberlin
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.