• תַפרִיט
  • תַפרִיט

סיורים בפינות נסתרות בשכונת רחביה, ירושלים

דף הבית » סיורים בפינות נסתרות בשכונת רחביה, ירושלים

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 3 דקות

חלון טיפוסי ברחביה צלם: טליה רוטר. תורם הצילום: טליה רוטר. פיקיוויקי

תודה לomerxx  על המאמר

רחוב קקל 8 ראש רחביה

ראש רחביה תוכנן ונבנה בשנת 1936 בידי האחים האדריכליים רפאל ודן בן-דור, השטח נחכר מידי הכנסייה היוונית האורתודוכסית לפרק זמן של כ- 99 שנה, כיוון שמתקרבת שנת סיום החכירה, פנו החוכרים ל כנסייה במטרה להאריך את חכירת השטח לתקופה נוספת של 49 שנה. בהסכם החדש הוארכה החכירה לחלק אדמה הקרוב לשש מאות דונם, הכולל גם: חלקים משכונות רחביה וטלביה , מבני מגורים וציבור כמו בית הנשיא, גן רחביה וראש רחביה.

במהלך שנת 1937, באחד המבנים התנהל פנסיון רוזנפלד אסתר. מרחוב קק”ל עולה כביש לכיכר שבמרכזה אובליסק עשוי בלוקים מזכוכית. האובליסק משמש מזרקה מוארת שאינה פעילה כיום, אשר פרחים שתולים בה. את הכיכר מקיפים מספר מבנים בני שלוש קומות המסודרים במבנה טבעתי.

בעבר נסב ויכוח בין השופט גד פרומקין לבין אליעזר ילין האדריכל, פרומקין טען כי את השם ראש רחביה שאב מן הפסוק התנכי: “כי ירחיב אלוהים גבולך”, ואילו אליעזר לוין טען כי השם שאוב ע”י אביו מהפסוק: “ויהיו בני אליעזר רחביה הראש ולא היה לאליעזר בנים”. מחלוקת זו לא יושבה עד היום ולאיש אין פתרון.

 

רחוב אלפסי 10 קבר יאסון

לאחר שנתגלה המבנה בשנת 1956, הוחלט לשמרו כאתר ארכיאולוגי, ולכן נותר עם מספר הבית שיועד לחלקה ברחוב אלפסי 10.

המצב כיום – 2011

הכניסה למבואה למערת הכניסה ולמבנה חסומה בסורג נעול, מעל למבנה וצמוד לקירותיו נותר קיר חיצוני בן חצי מטר ומעליו הפירמידה. תקרת המבואה נתמכת ע”י שני רלסים רקובים, ומעל לתקרה במרווח הפנימי של הפירמידה נוצקו שתי תקרות בטון. תקרות אלה תפקידן לשאת את משקל הגן והדשא שהוקם מסביב לפירמידה. התקרה התחתונה של הכניסה התמוטטה בחלקה הקדמי.

חיצונית, המבנה החצר והגן שמורים, אך מראה מבואת הכניסה מאכזב. אין לדעת עוד כמה זמן יחזיק המבנה לפני שיחרב כליל. בצמוד לגג הפירמידה מצד שמאל נבנית מפלצת נדל”נית בת שש קומות שעתידה לאפיל על מראה האתר.

המבנה הגדול מוקם כ- 10 מטר מפירמידת הגג, מחזה מאכזב ביותר.

סיפורו של המקום בעבר

המראה הנגלה לעין המבקר בעת שפוסע ברחוב הוא מבנה דמוי פירמידה הנגלה אט אט. סברות שונות סובבות סביב זהות הדייר במקום והאיש האחראי על בנייתו. משערים כי המבנה שימש כקבר שנחצב בסלע בתקופת בית שני, אשר נתגלה בחפירות לבניית בית מודרני בשכונה. המבנה ממוקם כיום בלב גינה קטנה.

עוד משוער כי נבנה על חורבות מבנה אחר שנהרס ברעידת אדמה אשר פקדה את ירושלים, ולאחר מכן שוחזר.

בחלק של עיר המתים – “הנקרופוליס”, חיצונית לחומות העיר העתיקה, נמצא מבנה אחוזת הקבר אשר מחולק למספר חללים. בחלל הפנימי חרוטים על הקירות שלוש ספינות והכתובת בארמית “יאסון”, יש הרואים בציורים מרדף אוניה אחר אוניית סחר אחרת למטרת שוד ימי, לכן משערים כי הקבור במבנה עסק במלאכת הימאות.

בכניסה למתחם חולפים על פני חצר מרוצפת, בהמשך ניתן להבחין בפתח, שנסגר בדלת אבן אשר נעלמה לאורך השנים. מן החצר החיצונית עולים במדרגת אבן ונכנסים לחצר הפנימית דרך קשת. קשת זו הייתה חלק מקיר המקיף את החצר הפנימית. מתוך החצר נכנסים לפרוזדור חצוב בסלע, פתח הכניסה לפרוזדור נסמך על עמודים והוא בעל דמיון מסוים לקבר זכריה אשר בנחל קידרון בשיפולי העיר העתיקה.

על אחד מקירותיו של הפרוזדור חקוקה כף תמר. קירות הפרוזדור מתעגלים כלפי מעלה ויצרים גג פירמידה. פירמידה זו נהרסה ברעידות האדמה שפקדו את ירושלים ושוחזרה למצבה הנוכחי, תוך שימוש באבנים שנמצאו במקום.

על קירות הפרוזדור חקוקים בנוסף מספר ציורים וכתובות. 

מהפרוזדור החצוב יוצאים שני חדרים חצובים בסלע, מעל פתחו של החדר הראשון חרוט ציור של אייל בעל קרניים.

בנוסף, נגלים לעין כעשרה כוכים אשר שימשו להנחת גופות, ייעודו של החדר השני על פי השערות היה כמקום איסוף העצמות לאחר שהגופה הרקיבה, תהליך שנמשך בערך כשנה. 

הארכאולוג רחמני שערך חפירות במקום, מצא אוסף מטבעות מתקופת החשמונאים ומטבעות מהמאה הראשונה לפני הספירה. לאחר מכן נמצאו מטבעות מתקופת הורדוס במאה הראשונה לאחר הספירה.

 

 

 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם