מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 7 דקותצילם נמרוד סונדרס
כתב יאיר טיולים: עידו ענבר
—
לא לגמרי ברור אם זה יוקר המחיה או שמסעדני ארצנו פשוט החליטו לקחת צעד אחורה ולחזור להכין מנות בסיסיות יותר וגרנדיוזיות פחות, אבל אין ספק שכתוצאה מגורמים כאלה ואחרים, אנחנו נמצאים בימים אלה בתור הזהב של דוכני אוכל הרחוב התל אביבים. אז כן, דוכני הפלאפל עדיין כאן מן הסתם, אך דוכנים מעניינים יותר החלו אט אט לדחוק אותם ממעמדם ולאיים על מלכותם הבלתי מעורערת עד כה בממלכת אוכל הרחוב הישראלי.
מעבר לכך שהדוכנים שצצו בהמוניהם בשנים האחרונות נחשבים לייחודיים ומעניינים, נראה כי מדובר בתופעה ששמה את הדגש על דיוק, הקפדה ואיכות. למעשה לא נגזים אם נכתוב כי גם התיירים המכובדים ביותר הלנים במלון הרודס המפואר שבמלונות תל אביב, שכבר יצא להם לאכול במסעדה טובה או שתיים בחייהם, יתרשמו מאוד מהדוכנים התל אביביים העכשוויים.
לעניות דעתי מדובר בעניין של זמן עד שנזכה לראות סיורים מודרכים בין דוכני אוכל הרחוב שיועברו על ידי מדריכים מקצועיים. עד שזה יקרה, הרשו לי לסייר אתכם בין הדוכנים השווים ביותר בעיר, מבלי לצאת מהבית.
אזהרה קטנה לפני שנתחיל – אתם הולכים להיות מאוד רעבים בסיום הכתבה הזו…
–
המזנון – לא דומה לשום דוכן אחר
את הסיור נפתח במקום שרבים התייחסו אליו בחשדנות עת נפתח ברעש גדול – הכוונה היא כמובן למזנון של אייל שני. מה שנתפס על ידי רבים כגימיק – כשהסניף הראשון פתח את הדלתות לסקרנים, התברר חיש מהר כמקום רציני שנותן תמורה מלאה למחיר. אחרת איך ניתן להסביר את התור שהשתרך מחוץ למזנון באבן גבירול, שהוביל לפתיחת הסניף השני בקינג ג’ורג’ פחות משנה אחת מאוחר יותר? ההצלחה המסחררת של הסניף בקינג ג’ורג’ הובילה לפתיחת סניף בפאריז, אחריו נפתח סניף נוסף ברמת החייל ולאחרונה רמזו לנו שגם באוסטריה הולכים ליהנות מהפיתות המושלמות של שני, שהפך לנגד עינינו ללא פחות ממעצמה קולינרית.
לא ניתן באמת לסכם במשפט אחד את האווירה המיוחדת השוררת בסניפי המזנון וגם לא בטוח שבכלל צריך. מה שבטוח זה שמדובר במקומות מלאי חיים, רעש, עליזות, שמחה וריקודים. מה שעוד יותר בטוח, זה שהמזנונים שונים מכל דוכן אוכל רחוב אחר שייצא לכם לבקר בו, כמעט במופגן יש לומר. הכוונה היא לא רק למנות המוגשות במקום, לעמדת הסלטים או לאנשי הצוות המאושרים בצורה מעוררת חשד, הנבחרים בפינצטה על ידי שני עצמו, אלא פחות או יותר לכל מרכיב ומרכיב ברשת המצליחה הזו.
בין היתר תוכלו לטעום במזנון את פרח הכרובית (32 ₪) המפורסם של שני, תפוח אדמה שנדרס (16 ₪) המוגש עם שמנת חמוצה ועשבי תיבול ואפילו סאק דה קוק (37 ₪) שזה בעצם שקית חומה בתוכה נחה לה תערובת מדויקת של בצל ירוק, בצל סגול, עירית, מלפפונים חמוצים, צ’יפס מושלמים ונתחים של עוף שבושלו במשך זמן רב עד שהפכו נימוחים בצורה יוצאת דופן. רוצים לטעום מנות מיוחדות באמת? לכו על ורוד בפיתה (57 ₪), מנה קרה של שרימפס ושמנת חמוצה בפיתה או לחילופין על שיפוד קלמרי (42 ₪), המוקפץ על הפלנצ’ה עם ירקות ונדחס אחר כבוד לפיתה אוורירית.
053-7106392
אבן גבירול 23, תל אביב יפו
–
השומר 1 – השומר על רמה גבוהה במיוחד
לעתים רחוקות יוצא לנו לפגוש בחור צעיר כל כך, שמצליח ללמד את כל הכרישים הגדולים מאיפה משתין הדג. ועם זאת, בשקט בשקט ובלי פרובוקציות, הצליח נאור כהן, אחד השפים הצעירים והמבטיחים ביותר בתל אביב, להציב רף חדש לדוכני האוכל הפועלים בעיר. נאור שואב את ההשראה שלו משווקי האוכל החשובים בעולם, בהם ניתן לעשות הפסקה מהקניות ופשוט לשבת בדוכן אוכל איכותי הדוגל בשיטת ה- Farm to Table. האמת היא, שחלק ניכר מהלקוחות שגודשים את המקום מדי יום, בכלל לא הגיעו לשוק הכרמל בו ממוקם הדוכן בשביל לעשות קניות – הם מגיעים לאזור רק כדי לטעום את המנות המופלאות של נאור.
רק כדי לסבר את האוזן בנוגע לפשטות ולגאוניות של המנות בשומר 1, נספר לכם שבמקום תוכלו להתענג על תפוח אדמה ובטטה מדורה (14 ₪), חצי בטטה וחצי תפוח אדמה אפויים ומצופים בקראסט תבלינים עשיר בטעמים אך לא משתלט, המוגשים על איולי צ’ימיצ’ורי עדין אך בעל נוכחות. משם אתם מוזמנים להמשיך ללביבות ירק (29 ₪ בחלה, 26 ₪ בצלחת) שמנמנות המוגשות עם טחינה ונגיעה קלה של עמבה שלא ניתן לדעת מהם שובע ואם יישאר לכם מקום, אתם מוזמנים לדגום את רצועות הסינטה (31 ₪), המוקפצות במקום על הפלנצ’ה עם המון בצל מטוגן ומתקתק. את כל זה אתם יכולים לשטוף עם לימונדת מי ורדים, אחת היציאות היותר מרעננות שנחשפנו אליהן לאחרונה.
כפי שוודאי שמתם לב, מדובר באחד מהדוכנים ההוגנים והשפויים ביותר מבחינת התמחור של המנות, המהווה הוכחה ניצחת לכך שאוכל, בדגש על אוכל רחוב, פשוט לא צריך להיות יקר כל כך. מומלץ בחום גבוה.
כתובת:
השומר 1 פינת שוק הכרמל, תל אביב.
טלפון: 053-6130376
שעות פתיחה:
יום א’ – יום ה’ 18:00 – 09:00
יום ו’ 08:30 – כניסת שבת

–
מרכז הבוריקה – חוויה בפיתה
לא רחוק מהשומר 1, ברחוב הכרמל 42, תמצאו את מרכז הבוריקה של קובי שמואל. אם טרם יצא לכם להיחשף למנה המיוחדת הזו, נגלה לכם שמדובר בעלי סיגר דקיקים המוכנים במקום בעבודת יד, ממולאים בפירה תפוחי אדמה או ביצה (או גם וגם) ומטוגנים בשמן עמוק. לאחר הטיגון נדחסים העלים הפריכים לתוך פיתה טרייה, שם הם מנהלים יחסים אינטימיים ביותר עם עגבניות, פלפל צ’ומה וצ’ירשי.
את הקריאות הרמות של הרוח החיה במקום (בוריקה! בוריקה! בוריקה!!!) ניתן לשמוע בכל רחבי השוק, גם בימים ההומים ביותר, מה שהפך את קובי לאחד מהסלבים של שוק הכרמל. המחירים הנמוכים במקום (3 ספינג’ 10 ₪, בוריקה בפיתה 15 ₪, בוריקה בלי פיתה 10 ₪) משלימים את הנוכחות האדירה של קובי ואת המנות המצוינות שהוא מוציא תחת ידיו במהירות ראויה לציון, לכדי חווית שוק משתלמת על גבול החובה.
- burika center carmel market 42, תל אביב-יפו0545332337
- שעות
שני-שישי: 10:00-18:00יום א’: 10:00-18:00

–
–
שמואל – יש נביא בעירו
ייתכן שאין טוב מהדוכן של שמואל חגי בשביל להמחיש את ההשתדרגות של דוכני אוכל הרחוב התל אביביים בשנים האחרונות: לפני כעשור הקים חגי דוכן זעיר בשוק הכרמל, שנראה כמו בסטה לכל דבר ועניין, רק שאת הפירות והירקות החליפו פלנצ’ה לוהטת וכמה כיסאות. מהון להון הפך הדוכן הקטן שהיה ידוע ליודעי דבר בלבד, לסיפור הצלחה של ממש ובעקבות זאת נפתח לאחר שמונה שנות פעילות בר מעוצב וחביב להפליא בו מגיש האיש המוכשר הזה פחות או יותר את אותן המנות, רק שהפעם קצת יותר בסטייל.
כמו בדוכן הקטן שבשוק הכרמל, גם במקום החדש מילת המפתח היא טריות. הקבבים הנמכרים במקום מוכנים מדי יום ביומו מבשר טרי הנרכש בשוק כמובן והדבר נכון גם בנוגע לירקות ולשאר חומרי הגלם המשמשים להכנת המנות השונות. המקום מעוצב בקפידה, השירות לעילא ולעילא והחוויה הכללית בלתי נשכחת.
התפריט של שמואל בסיסי מאוד, מהודק, יעיל וחכם – קבב אלוהי (27 ₪ בפיתה, 36 ₪ בג’בטה ו-37 ₪ בצלחת), מעורב ירושלמי לתפארת תל אביב (28 ₪ בפיתה, 37 ₪ בג’בטה ו- 38 ₪ בצלחת), קבב מפורק עם מעורב ירושלמי העונה לשם המתבקש “שמואל” (30 ₪ בפיתה, 38 ₪ בג’בטה ו- 39 ₪ בצלחת) וירקות על הפלאנצ’ה ללקוחות הצמחונים (22 ₪ בפיתה, 29 ₪ בצלחת). כל מנה המוגשת בצלחת מלווה בסלט ירקות רענן, טחינה נהדרת ואורז המבושל עם אטריות, בהרט וקינמון. לאחרונה התחיל שמואל להציע ללקוחותיו גם קבבים להכנה בבית, הנמכרים ב- 75 ₪ לקילו.

–
פורט 19 – מלך הנקניקיות של תל אביב
אלן טלמור נולד בצרפת להורים ממוצא מצרי וגדל בבלגיה וצרפת. עוד בשנת 1992 הכיר לקהל הישראלי מגוון רחב של מעדנים שטרם נחשפנו אליהם במחוזותינו, במסעדת דקוטה המיתולוגית כשבין היתר מדובר ברגלי צפרדעים, תבשילי קדירה של בשר ציד בבירה וסרטנים בחמאה, שום ויין לבן. לאחר שסיים את הלימודים שלו במכון הקולינארי של בריסל ובקורדון בלו הצרפתי, החל לחקור את אמנות השרקוטרי ולהתמחות בה.
את המוצרים המוקפדים של טלמור ניתן למצוא במיטב מסעדות העיר וכמובן שגם בפאבים היותר רציניים באזור, אבל למה ללכת רחוק כשאפשר פשוט לשבת בפורט 19? פורט 19 הוא בר קטן וצנוע שבו תמצאו מבחר מרשים של נקניקיות תוצרת בית לצד המבורגרים קטנים או סלופי ג’ו.
לא נגזים אם נכתוב שמדובר על לונה פארק לקרניבורים חובבי נקניקיות איכות. שימו לב – במקום מגישים קלובסה (נקניקיה צ’כית מעושנת), בורוורס (נקניקיית ציידים דרום אפריקאית), בדואית (נקניקיית טלה בסגנון מזרחי עם שקדים), סיציליאנית (נקניקיית עגל עם צלפים, צימוקים ועגבניות מיובשות) ואיך אפשר שלא להזכיר את מנת הבית, הלא היא הפורט, כלומר נקניקיית בקר עם שזיפים מיובשים ביין פורט. והמחירים? 26-35 ₪ לנקניקייה בלחמנייה, 42-51 ₪ לעסקית הכוללת בנוסף גם שתייה וצ’יפס. שווה ביותר.
שלמה המלך 2, תל אביב יפו
03-6707929
https://youtu.be/1MgD7f3tqkw
–
שרי הרינג – כריכים מתרבות אחרת
נסו לדמיין לרגע שאתם עומדים בשוק הנמל בתל אביב. הרוח מצליפה בפנים, בנחיריים עולים ניחוחות מלוחים של ים ובידיים אתם מחזיקים בבגט צרפתי פריך המערסל חמאה הולנדית איכותית, בצל ירוק, עגבניות שרי צהובות, פרוסות של פלפל חריף מהערבה ודגים כבושים משובחים במיוחד המגיעים אלינו מצפון אירופה. אם השילוב המשובח הזה העלה לכם מעט ריר בזווית הפה, אני מזמין אתכם פשוט לסור לדוכן הצבעוני של שרי אנסקי, כתבת האוכל ואושיה קולינרית של ממש, הממוקם ברחוב התערוכה 3, האנגר 12 בנמל תל אביב.
הדוכן של אנסקי הוא למעשה חלום שהתגשם, בו היא מגישה ללקוחות הנלהבים שלה כריכים המבוססים על דגים כבושים איכותיים בהשראה יהודית-פולנית, הולנדית ומקומית. לפי אנסקי לדגים המלוחים ישנה איכות מיסטית, שיכולה לגרום לך להיעלם מהמציאות לכמה דקות. כשנוגסים בכריכים שהיא מכינה במקום בעמל רב ובאהבה רבה עוד יותר, מבינים שלא ניתן להתווכח על כך. המחירים במקום נעים בין עשרים ₪ לפילה הרינג ל- 40 ₪ לכריך דג מלוח המוגש בליווי שוט וודקה קפואה.
האנגר 12, נמל תל אביב
התערוכה 3, תל אביב יפו

–
ויטרינה – יש מה לראות!
לפי הערכתי, הוויטרינה שברה את השיא העירוני בהפיכת דוכן אוכל למוסד מיתולוגי. תוך פחות מארבע שנים הפך הדוכן המעוצב והמוקפד הזה למוקד עלייה לרגל, המצליח לייצר תור ארוך, גם בימים בהם כל המקומות האחרים ברחוב אבן גבירול ריקים עד ריקים למחצה. את המקום פתח נתי מנשה, שחוץ מהנקניקיות המצוינות וההמבורגר המשובח, הביא לעולם את ה- 50:50, מקלונים דקים וארוכים של צ’יפס בטטה ותפוח אדמה, העטופים בתערובת עשירה של גרידת לימון, שבבי שום יבש ופטרוזיליה יבשה (11 ₪).
את הדוגמה הטובה ביותר לשילוב המושלם עליו מבוסס המקום, בין חומרי גלם איכותיים לעילא ולעילא, הקפדה ואיכות, ניתן למצוא בגרסה הצ’יזית של ההמבורגר שעונה במקום לשם באטלר: קציצה המיוצרת במקום מנתח צוואר מיושן, המלווה בגבינות רוקפור ואמנטל, ארוגולה, רליש וריבת בצל (45 ₪). לשאלתכם – לא, זה לא טעים כמו שזה נשמע, זה הרבה יותר טעים ממה שזה נשמע!
עד כה עסקנו בעיקר בדוכנים חדשים יחסית, אבל אי אפשר באמת להשלים כתבה על אוכל הרחוב התל אביבי, מבלי להזכיר את הדוכן הוותיק בעיר, המגיש כריכים מושלמים כבר משנות החמישים של המאה הקודמת, או ליתר דיוק משנת 1957. אנחנו מתכוונים כמובן לדוכן של איציק ורותי, הממוקם ברחוב שינקין 53. שעות הפתיחה של הדוכן לא שגרתיות בלשון המעטה, שכן דלת המקום נפתחת בשלוש וחצי לפנות בוקר ונסגרת הרמטית בשעה 13:00 או כשנגמר האוכל.
אז מה בדיוק אוכלים בדוכן של איציק ורותי, המנוהל כיום על ידי הבן, דודי ואשתו שולי? כריכים מלאים בכל טוב ובעיקר באהבה: סלט ביצים, סלט קישואים, מקושקשת עם נקניקיות, סלט חצילים, סלט אבוקדו ועוד מגוון הפתעות. הכריכים של איציק ורותי לא מנסים להתחכם כהוא זה ודווקא בגלל זה הם מצליחים להחזיר את הלקוחות הנאמנים לתקופה אחרת שבה הכל היה פשוט יותר. והמחירים? לא תופתעו לגלות שלחמניה קטנה תעלה לכם 12 ₪, גדולה 18 ₪ וכוס גזוז צוננת ונוסטלגית במיוחד, חמישה ₪ בלבד.
מספר טלפון: 03-6852753
–
המלביה – משהו מתוק לקינוח
לא רחוק מפאב המינזר המיתולוגי, נפתח לפני פחות משנתיים כמעט בלי יחסי ציבור אבל בכל זאת עם הרבה מאוד באזז, דוכן האוכל המתוק ביותר בעיר. אנחנו מתכוונים כמובן למלביה המפורסמת, הממוקמת ברחוב אלנבי 60, פינת גדרה 68. את המקום הייחודי הזה פתחו אבי אביטל ועידו גל, שני צעירים בני שלושים וקצת, חובבי מלבי מושבעים, שהחליטו שזה אבסורד שאין מלבי איכותי במרכז תל אביב.
אחרי אינספור ניסיונות שהתקיימו במקום לשמחתם של העוברים והשבים באזור ואחרי שתכננו את הקונספט המושלם למקום, פתחו את הדלתות לקהל הרחב והשאר היסטוריה. במקום מגישים שני סוגים של מלבי: האחד טבעוני על בסיס של קרם קוקוס וחלב סויה והשני חלבי קלאסי. את המלבי שיכול לעמוד בפני עצמו תוכלו ללוות במגוון רטבים איכותיים כמו לדוגמה קרמל, וניל קינמון, לימון הל, מי ורדים ופטל. והמחיר? עשרה ₪ בלבד.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.