• תַפרִיט
  • תַפרִיט
כפר נחום שרידי בית הכנסת היהודי

יומן סיור, בין כנסיות ונקודה יהודית, בסובב כנרת

דף הבית » יומן סיור, בין כנסיות ונקודה יהודית, בסובב כנרת

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

יצאנו לטיול מודרך, מאלף ומרתק, סובב כנרת, אודות פרק בהיסטוריה של המתגוררים בארץ ישראל בתקופת ביאת ה״משיח״ ישוע. עברנו בין תחנות מכוננות של התהוות דת חדשה שנוצרה בתקופת תסכול תחת השלטון הרומאי הדורסני.

זמן קריאה משוער: 3 דקות

כתבה, ערכה וצילמה : שרה פלד

יצאנו לטיול מודרך, מאלף ומרתק, סובב כנרת, אודות פרק בהיסטוריה של המתגוררים בארץ ישראל בתקופת ביאת ה״משיח״ ישוע. עברנו בין תחנות מכוננות של התהוות דת חדשה שנוצרה בתקופת תסכול תחת השלטון הרומאי הדורסני. אנשים שאיבדו תקווה, מצאו אותה בדמות מחולל ניסים. לרגע חשבתי שאני בנתיבות של היום. אבל זה קרה שנים ספורות לפני הספירה. יואב דרור המדריך, מסביר שזהו טפח מההיסטוריה של העם היהודי, אם נרצה או לא, יהודים, מתנצרים ונוצרים. הוא מציין בפנינו הקבלות בכתובי שתי הדתות: המלאך שמתגלה לשרה אמנו, מתגלה למרים אם ישוע, 12 השבטים ו-12 השליחים תלמידי ישו ועוד. נבקר בארבע תחנות במסעו של ישוע ובתחנה אחת בישוב היהודי, נסיים בארוחת דגי אמנון מדגת הכנרת הטרייה בתקווה לנסים ונפלאות.

ארבע נקודות נוצריות ונקודה יהודית אחת סובב כינרת

תחנה מספר 1 – כנסיית הר האושר

מגיעים עם כביש 90, פונים ימינה בעקבות השלט, חונים בחנייה תמורת 10 ש”ח למכונית.

הר האושר נמצא מצפון לבקעת טבחה ומשקיף לעברה. הר האושר ובקעת טבחה

מזוהים בנצרות כאתרים שבהם חי ישוע ופעל, סמיכותם הגיאוגרפית למקום מגוריו בכפר נחום, הופכים אותם לחשובים מאוד בנצרות. בשנת 2000 ביקר האפיפיור יוחנן פאולוס בארץ כצליין, נשא דרשה על ההר שבו עפ”י המסורת הנוצרית, גם ישוע נשא את דרשתו החשובה ביותר בתקופת השליחות. האפיפיור ערך על ההר מיסה שבה השתתפו כמאה אלף מאמינים. הכנסייה הבנויה מאבני בזלת, תוכננה ע”י האדריכל האיטלקי אנטוניו ברלוציו ונחנכה בשנת 1938, בנויה על הר המתנשא מעל טבחה בגובה של 200 מטר ומשקיפה לעבר המקומות שבהם פעל ישוע בראשית תקופת שליחותו באזור הכינרת. הכנסייה תוכננה בצורת מתומן כשכל אחת משמונת צלעותיו מסמל את שמונת פסוקי “האשרי” שנשא ישוע בדרשת ההר. דרך החלונות הרחבים, נפרש נוף מדהים מלא עוצמה והוד. שותים קפה קטן בקפטריה ויוצאים לתחנה הבאה.

שעות ביקור: 8-12; 14:30-17.

כנסיית הר האושר < לחץ כאן

כנסיית הר האושר
כנסיית הר האושר. צילמה: שרה פלד

תחנה מספר 2 דומוס גלילאה/בית הגליל

אנו מצפינים עם כביש 90 ופונים בפניה לורד הגליל. מצד ימין יופיע שילוט ל”בית הגליל”, נשאיר את הרכב בחניה וניכנס לסיור המודרך הניתן בחינם ע”י תלמידי המתחם. זהו מרכז בינלאומי המשמש כבית ספר לכמרים, מרכז מפגש ולמידה ומרכז התבודדות. מטרת המרכז היא לימוד מסורת ישראל כמקור לנצרות וטקסיה, במטרה להעמיק את הקשר בין הנצרות לבין היהדות. המרכז נחנך בעת ביקורו של האפיפיור בישראל בשנת 2000. העיצוב מודרני עכשווי מונומנטלי, מכיל אכסדרת עמודים מרשימה ומוקף בגינות מטופחות. כדאי לשים לב לטקסטים בעברית ולסיפורי התנ”ך המופיעים על הקירות.

שעות ביקור: 9-12; 14-17. ביום ראשון סגור.

דומוס גלילאה/בית הגליל< קישור

‏‏דומוס גלילאה‏‏‏.
‏‏דומוס גלילאה‏‏‏. צילמה: שרה פלד

תחנה מספר 3 – כנסיית נס הלחם והדגים

חוזרים חזרה לכביש 90, פונים שמאלה לכביש 87 ויורדים בו עד לשילוט המורה לטבחה, פונים שמאלה וימינה ונכנסים לחנייה תמורת 10 ש”ח למכונית. חולפים באתר ירוק ונעים הנקרא “שבעת המעיינות” ובו אתר טבילה ומגיעים לכנסייה שהוצתה בזדון ביוני 2015. כנסיית נס הלחם והדגים מנציחה את אחד הניסים החשובים של ישוע – נס הלחם והדגים: מחמש כיכרות לחם ושני דגים, האכיל ישוע 5000 איש. פה אנחנו פוגשים בפסיפסים מרשימים עם סמל הדגים והלחם. הכנסייה שייכת למסדר הגרמני בנדיקיטיני מייסודו של בנדיקטוס.

שעות ביקור: שני עד שישי 8-17; שבת 12:30-15

כנסיית נס הלחם והדגים<קישור

כנסיית נס הלחם והדגים
כנסיית נס הלחם והדגים. צילמה: שרה פלד

תחנה מספר 4 כנסיית בכורת פטרוס

באותו מתחם, במרחק הליכה נמצאת הכנסייה הנוספת, הבנויה מאבני בזלת וחלונות ויטראז’ צבעוניים ולצידה פסל מרשים של ישוע. כאן הבטיח ישוע לשליחו פטרוס את הבכורה, את תפקיד רועה השליחים וכאן אכלו ישוע ותלמידיו ארוחת דגים על גחלים סביב אבן שנקראת היום “שולחן המשיח” – מנזה קריסטי. יוצאים מהכנסייה הישר לחוף הכנרת, עומדים עם הפנים לכיוון המים ומצפים יחד עם המוני המאמינים לבואו של המשיח.

שעות ביקור: ראשון 8-13; שני עד שבת 8-16

כנסיית בכורת פטרוס<לחץ כאן

כנסיית הבכורה של פטרוס. צילמה: שרה פלד
כנסיית הבכורה של פטרוס. צילמה: שרה פלד

תחנה מספר 5 הנקודה היהודית “כפר נחום”

עוזבים את מתחם טבחה וממשיכים עם כביש 87 לכיוון דרום בעקבות השלט לכפר נחום.

לאחר שנדחה בנצרת, בחר ישוע בכפר נחום כמוקד לפעילותו בגליל. כפר נחום נזכר בברית החדשה פעמים רבות יותר מכל יישוב אחר בגליל. כפר נחום היה יישוב יהודי שתושביו התפרנסו מדיג ומחקלאות. היה זה היישוב היחיד לחופו הצפון-מערבי של הכינרת ששלט על הדרך שהובילה לדמשק. ככל הנראה חלפה הדרך לדמשק בסמוך לקצה הצפוני של היישוב. תושבי הכפר היו בקשרי מסחר עם הגליל העליון, הגולן, סוריה פניקיה, אסיה הקטנה וקפריסין. עדות לכך מוצאים במטבעות ובכלי החרס המיובאים שנמצאו בה. במהלך התקופה הביזנטית שגשג היישוב ובשיאו מנה 1500 תושבים. היהודים המשיכו להתגורר ביישוב לצד הנוצרים שמספרם הלך ועלה. עדות לגידול באוכלוסייה הנוצרית מוצאים בממצאים הארכיאולוגיים שכללו קערות מיובאות שעליהן עיטורי צלבים שנמצאו במרבית הבתים שנחפרו. באתר נמצאים שרידי בתים פרטיים ושרידי בית כנסת גדול ומפואר הבנוי מאבנים מסותתות. בסמוך נבנתה הכנסייה המודרנית על חורבות ביתו של פטרוס. הקהילה הנוצרית בכפר נחום ייחסה חשיבות מיוחדת לביתו של פטרוס. הבית הפך לביתם של חסידי ישוע – לדומוס אקלסיה – בית פרטי ששימש כמקום התכנסות למאמינים בעידן שבו הייתה הנצרות דת נרדפת.

כניסה בתשלום

שעות ביקור: 8-17

כפר נחום שרידי בית הכנסת היהודיכפר נחום שרידי בית הכנסת היהודי. צילמה שרה פלד

המסלול נעשה ביחד עם יואב דרור, מורה דרך מוסמך


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם