• תַפרִיט
  • תַפרִיט

סיור בירדן ההררי ומצד עתרת

דף הבית » סיור בירדן ההררי ומצד עתרת

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 2 דקות

כתב אלי מערבי, רמת הגולן

הצילום: מויקיפדיה. נחלת הכלל

מסלול הטיול בירדן ההררי הוא מסלול טיול שיכול להתחיל מאזור חולה ועד לכנרת, אבל כאן יכול להספיק מסלול קצר יותר בין גשר בנות יעקוב לגשר אריק (ראה בהמשך הפירוש לשם בנות יעקוב).

המסלול הקצר באזור מצד עתרת עורך בערך כשעת הליכה, לרוצים לעשות את כל המסלול עד לגשר כפר הנשיא יוסיפו עוד כשלוש שעות.

מלונות מומלצים בקיבוץ גדות

מצד עתרת

מצד עתרת (נקרא גם שסטלה) זהו אתר ארכיאולוגי שבו נמצאים כיום שרידי מבצר צלבני משלהי המאה ה- 12. המבצר ממוקם בסמוך לגדות נהר הירדן, כקילומטר אחד דרומית לגשר בנות יעקב שליד קיבוץ גדות.

המבצר בנוי על תל חורבות אשר נמצאו בו שרידיי יישוב מתקופת הברונזה והתקיים עד לתקופה הערבית.

בעבר היה זה מבצר גדול שנכבש בשנת 1179 על ידי צבאו של צלאח א-דין המצביא המוסלמי האגדי.

החפירות במקום החלו בשנת 1994 ע”י הדוקטורים רוני אלנבלום ואדריאן בואס.

מבנה המצד הוא מלבני כשבכל אחת מהפינות הוקם מגדל מלבני, בצד המערבי נמצא חפיר עמוק שהיקשה על הגישה לחומה ואילו בצד השני היה נהר הירדן. בתוך המצד הוקם מגדל עוז (דונז`ון) שהיה מעיין מצודה פנימית בה התגוננו האבירים במקרה של התקפה על החומות החיצוניות.

קצת היסטוריה

מצד עתרת הוקם בתקופת ימי מלכותו של המלך בלדווין הרביעי, כדי לאבטח את הגשר החוצה את נהר הירדן, שם עברה הדרך הראשית שבין טבריה לדמשק. לפני להקמת המבצר הגנו על הגשר “אבירי מסדר היכל שלמה” שמקום מושבם היה במצודת צפת.

כיצד מגיעים

על כביש 91 מצומת מחניים לכיוון רמת הגולן, עוברים את קיבוץ גדות לכיוון גשר בנות יעקוב, יורדים דרומה בכביש בסיבוב האחרון לפני הגשר עד לשלט המכוון (בצבע חום “הירדן ההררי”) לדרך העפר לירדן ההררי (לא עוברים את הגשר).

נוסעים בדרך העבר עד למפגש השבילים הראשון ופונים שמאלה ומחנים את הרכב בצד הכביש ומטפסים לתל שבקצהו שרידי המבצר הצלבני שנקרא מיצר עטרת.

יורדים חזרה לכיוון הדרך הסלולה. כ- 20 מטר מהדרך בצד ימין נמצא תחילתו של סימון שבילים שחור של החברה להגנת הטבע. השביל מוביל בסבך של צמחי גדה שונים. נעים עם השביל כשבדרך ישנם עצי תאנים, גפנים, והרדוף נחלים, השביל מוביל לכיוון תחנת קמח ישנה.

טחנת הקמח

התחנה בנויה מקשתות ובסמוך שלה ניתן למצוא את שרידי הניסיונות שמדינת ישראל ניסתה לעשות בשנת 1955 להטיית מימי הירדן. בהמשך יוצאים אל בריכה שנוצרה ע”י סכר של הירדן וליד הבריכה ישנה תחנת משאבות ורחבה גדולה (כאן סיומו של המסלול הקצר, הליכה קצרה על הדרך תחזיר אתכם אל הרכב). 

למסלול הארוך יותר

בהמשך ניתן להמשיך ולנסוע לכיוון תחנת הכוח ההידרואלקטרית.

תחנת הכוח ההידרואלקטרית

יש להמשיך בנסיעה בדרך העפר הראשית ולהגיע לנקודת התצפית על תחנת הכוח ההידרואלקטרית השייכת לקיבוץ כפר הנשיא. הקיבוץ מפיק חשמל מהתחנה בכוח זרימת המים בלבד. המים זורמים בתעלה למאגר גדול, וממנו מוזרמים בצינור סגור אל טורבינה גדולה להפקת חשמל, הטורבינה סגורה במבנה בטון על שפת הירדן.

ניתן ללכת על קצה המאגר ולחזור בדרך העפר אל הרכב (מסלול זה אורך כשעה וחצי).

למי שרוצה להירגע ולנוח, ניתן להמשיך בשביל המסומן באדום עד למפגש השבילים, לרדת בשביל המסומן בשחור עד לגשר הביילי שעל הירדן.

הערה: אסור ומסוכן לחצות את הגשר בעונת החורף כשיש הצפות.

חוזרים חזרה לדרך הראשית לכיוון דרום לכיוון הישוב כרכום או צפונה חזרה לגשר בנות יעקוב. 

גשר בנות יעקב

שמו של הגשר כנראה ממנזר צפתי לנשים, ע”ש יעקב, שגבו דמי המעבר בגשר ואלו היו חלק מהכנסותיו, ולא כפי שחושבים רבים, ע”ש “בנותיו” של יעקב אבינו, שלא סופר עליהן דבר במקורות.

בהיסטוריה מוכר הגשר כאתר קרבות בין הצלבנים למוסלמים במאה ה-12. צבאות נפוליאון עברו עליו ב-1799. ב-1918 נערך לידו קרב בין התורכים לבריטים. בליל-הגשרים פוצץ הגשר ע”י הפלמ”ח.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם