• תַפרִיט
  • תַפרִיט

סיור בסמטאות ירושלים

דף הבית » סיור בסמטאות ירושלים

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 5 דקות

העיר העתיקה בירושלים היא סוג של אתר חובה לכל יהודי באשר הוא, אבל לא רק. העיר מוקפת החומות ואפופת הנוסטלגיה מציעה, הרבה מעבר לסיור היסטורי, קוקטייל עשיר של אוויר, אווירה ורגש, כמו שרק ירושלים של מעלה, והכותל המערבי שבליבה, יכולים להציע. המסלול הבא הוא בגדר המלצה בלבד. אתם יותר ממוזמנים להניח ללב להנחות אתכם במשעולי העיר הקסומה ולחוות את ירושלים בדרך שהיא כל כולה שלכם.

נקודת הפתיחה: שער ציון

נקודת סיום: הכותל המערבי

משך המסלול: כחמש שעות

היסטוריה על קצה המזלג

העיר ירושלים פרחה תחת שלטונם של מלכי יהודה, וגבולותיה התרחבו עד להר ציון ולרובע היהודי הנוכחי. שנות החורבן והגלות שבעקבותיהן הפכו את ירושלים לשממה חרבה, אך בהמשך, עם הכיבוש המוסלמי המתוארך למאה השביעית לספירה, התחדש הישוב היהודי בירושלים. תקופת שפל נוספת ליהודי ירושלים מתוארכת לשנת 1099, עם הכיבוש הצלבני. היישוב היהודי בעיר התחדש רק בסוף המאה ה- 12, עם עלייתם המחודשת של המוסלמים לשלטון. בראשית התקופה, התרכזו היהודים בהר ציון, אך מהמאה ה – 15 התרכז היישוב היהודי בסביבת הרובע היהודי המוכר לנו כיום.

לאורך ארבע מאות שנות השלטון העותומני בארץ ישראל, התקיים יישוב יהודי בין חומות ירושלים. מרקם האוכלוסייה היה מבוסס ברובו על בני העדה הספרדית, אך בראשית המאה ה – 18 החלה עלייה מתונה של יוצאי אשכנז. מגמה זו פסקה לאחר זמן לא רב, והיישוב התחדש רק כעבור כתשעים שנה. במהלך המאה ה- 19 היישוב היהודי בעיר גדל באופן משמעותי, ומצוקת הדיור הובילה לפתיחתו של הליך היציאה מהחומות.

הרובע היהודי נפל בידי הירדנים במלחמת העצמאות, ולאחר שנות כאב ארוכות, במלחמת ששת הימים, חזר הרובע לידיים יהודיות ושני חלקי העיר התאחדו. עם הזמן, הרובע היהודי שוקם באופן מסיבי, והיישוב היהודי בו התחדש במלוא העוצמה.

הסיור הבא שוזר בחוט של קסם את המרגשים והעוצמתיים שבאתרי העיר העתיקה. אז קחו את הזמן, סיירו בין סמטאותיה אפופות הסוד של היפה בערי תבל, והניחו לעצמכם להיסחף עם זיכרונות העבר ועם תקוות העתיד.

 

  1. שער ציון

מאז מלחמת העצמאות ועד למלחמת ששת הימים, עבר קו הגבול בנקודה זו, כאשר הר ציון היה נתון בידיים ישראליות, והעיר העתיקה הייתה נתונה תחת שלטון ירדני.

שער ציון מכונה גם שער הרובע היהודי, שער היהודים או שער דוד. הכניסה דרך שער זה הינה בזווית של תשעים מעלות לימין, וזאת במטרה להקשות על האויב במקרה של מתקפה.

על האבנים המקיפות את השער ניתן להבחין בחורים שנוצרו כתוצאה מקרבות הירי העזים שהתחוללו במלחמת העצמאות.

  1. כיכר בתי מחסה

בתי מחסה הם שריד למפעל חסד ייחודי בתחום הדיור שפעל במאה ה – 19 ומטרתו הייתה לספק מענה הולם לעניים שלא עמדו בגובה תשלומי השכירות לבעלי הבתים המוסלמיים. השכונה הוקמה בשנת 1860 על ידי כולל הו”ד  – הולנד דויטשלנד, שחבריה היו יוצאי גרמניה והולנד. בתי השכונה, שנחשבו לבתי פאר של ממש באותה תקופה, הושכרו במחירים נמוכים ביותר ובמקרים מסוימים, המגורים ניתנו חינם.

בהמשך, נוסף למתחם מבנה מרשים במימונו הנדיב של הברון רוטשילד. הבניין נקרא על שמו ובחזיתו מתנוסס סמל המשפחה.

בחצר מתחם בתי מחסה התכנסו יהודי הרובע במלחמת העצמאות והגיעו להסכמה קולקטיבית על כניעה ללגיון הערבי. הנשים והילדים הורשו לעזוב אל העיר החדשה, אולם הלוחמים והזקנים נלקחו לשבי הירדני ושהו בו מספר חודשים עד לשחרורם.

  1. בית כנסת הרמב”ן

בית כנסת הרמב”ן הוא בית כנסת הנחשב לעתיק ביותר ברובע היהודי. מקובל להניח כי בית כנסת זה נוסד על ידי הרמב”ן, אם כי ישנם החולקים על הנחת יסוד זו.

בשנת 1267, בסביבות שנות השבעים לחייו, נמלט הרמב”ן מהעיר גירונה שבספרד ועלה לארץ ישראל. לאחר שהתגורר בעכו ביקר בירושלים ובכתבים ששרדו מתקופה זו, הוא מתאר את תדהמתו לנוכח עוצמת העזובה של העיר שחרבה תחת שלטון המונגולים שנים ספורות קודם לכן.

בית הכנסת נבנה על יסודותיו של בית הרוס וקהל המתפללים היה מורכב מקומץ היהודים המקומיים ומאורחים מזדמנים מדמשק. לאחר שנסגר בית הכנסת על ידי המוסלמים, הוא עבר תהפוכות שונות, ושימש, בין היתר, כמפעל לייצור גבינות. בית הכנסת שוקם לאחר מלחמת ששת הימים, וסיור בו יעניק לכם טעימה תמציתית, אך עוצמתית, של שנות עבר שחלפו והותירו את חותמן על העיר העתיקה – העיר שיד הקדמה מעולם לא האפילה על הקסם ההיסטורי שלה.

כתובת: רחוב היהודים

הכניסה חינם

  1. ארבעת בתי הכנסת הספרדיים

עליית היהודים לירושלים החלה בסביבות המאה ה- 15 כתוצאה מגירוש ספרד, ורק לאחר שנים רבות, במאה ה- 17, הוקם בית הכנסת על שמו של רבי יוחנן בן זכאי. בסמוך, נוסדו בתי הכנסת “אליהו הנביא”, “האיסטנבולי” ו”האמצעי”.

בתי הכנסת שיקפו את התרחבות האוכלוסייה היהודית ברובע, ובנייתם בנמוך ממפלס הרחוב מיוחסת לאיסור שהטיל השלטון העותומאני על בנייתם של מקומות תפילה בגובה רב יותר מן המסגדים.

בתי הכנסת נטלו, באופן טבעי, מקום מרכזי בחיי התושבים, ומאז שנת תרנ”ג, מקובל למנות את הראשון לציון בבית כנסת רבי יוחנן בן זכאי.

כתובת: רחוב משמרות הכהונה

הכניסה כרוכה בתשלום

  1. בית כנסת החורבה

רבי יהודה החסיד עלה לירושלים בראש קבוצת תלמידים בשנת 1700 ורכש מגרש לצורך בניית בית כנסת לקהל האשכנזי בירושלים. רבי יהודה החסיד נפטר לאחר תקופה קצרה, וחסידיו, אשר השלימו את בניית בית הכנסת, נקלעו לחובות כבדים, ובהמשך, נאלצו לברוח מהעיר בעקבות זעמם של הנושים הערבים שכילו את חמתם במבנה והרסו אותו. בעקבות זאת, היישוב האשכנזי בירושלים התפזר, ורק לאחר כתשעים שנה, הורשו האשכנזים לשוב. חצר בית הכנסת החרב כונתה “חורבת רבי יהודה החסיד”, ורק בשנת 1837 הקימו תלמידי הגר”א שעלו ממזרח אירופה בחצר את בית הכנסת “מנחם ציון”. בשנת 1856 נוסד במקום זה בית הכנסת הראשי לעדת הפרושים בירושלים. כינויו הרשמי של בית כנסת היה “בית יעקב”, ולמרות מראהו המרשים, כינוי ה”חורבה” נותר טבוע בחותם ההיסטוריה ולא עזב אותו עם השנים. בקרבות מלחמת העצמאות הרסו הירדנים את בית הכנסת, ורק הקשת המסמלת אותו נותרה על תילה. בשנים האחרונות, שופץ בית הכנסת ונפתח מחדש בשנת 2010.

כתובת: רחוב היהודים 89

הכניסה כרוכה בתשלום

  1. הקרדו

הקרדו היה רחובה הראשי של העיר העתיקה בזמן השלטון הרומאי ונחשב לליבה של העיר. מרקם הקרדו התגלה בפסיפס קדום בירדן – מפת מידבא, הממחישה את מבנה הרחוב. הקרדו היה מורכב משדרה רחבת ידיים ברוחב עשרים ושניים מטרים שבתוכה שני טורים של עמודים מרשימים. אבני הריצוף האותנטיות שבקרדו שרדו את כל תלאות ההיסטוריה, ובתוכה של הסמטה המקורה ניתן לצפות בקטע ממפת מידבא הידועה, המספקת הצצה נדירה ועוצרת נשימה לירושלים של המאה השישית. בהמשך הקרדו ניתן לצפות בתערוכה “לבד על החומות” המציגה את מאבק האיתנים שהתחולל ברובע היהודי במלחמת העצמאות באמצעותם של תצלומים אותנטיים ונדירים ממצלמתו של הצלם ג’ון פיליפס.

  1. הכותל המערבי

תפילה בכותל המערבי היא הסיום ההולם ביותר לסיור בין סמטאות העיר העתיקה. הניחו לעצמכם להתרפק על האבנים הקדושות, טמנו פתקה בין קפליהן, ושאו לבורא העולם תפילה שהיא רק שלכם.

אטרקציות נוספות בסביבה

  • מרכז דוידסון – הגן הארכיאולוגי הסמוך לכותל המערבי חושף שרידים אותנטיים ועוצמתיים מירושלים של ימות הבית השני. במקום ניתן להתרשם ממדרגות שערי חולדה, מהחפירות הממוקמות למרגלותיו של הר הבית, ממקוואות הטהרה שעמדו לרשותם של עולי הרגל, ומשאר סממנים ששרידיהם שרדו את תלאות ההיסטוריה ומזמינים את המבקרים למסע סוחף אל נפלאות העבר. מרכז דוידסון הינו מרכז תצוגה מתקדם וחדיש הממוקם בתחומי הגן הארכיאולוגי. במרכז ניתן לצפות בסרט המתאר את העלייה לרגל לירושלים ובמודל ווירטואלי של הר הבית בימי הבית השני.

כתובת: הגן הארכיאולוגי ירושלים, בסמוך לשער האשפות

טלפון: 6277550 -2-972

הכניסה בתשלום

  • מנהרות הכותל

מנהרות הכותל המסתוריות והקסומות ממוקמות בסמוך לכותל המערבי, ולמעשה, הן ממוקמות מתחת לכותל המערבי ולרובע המוסלמי ומציגות מגוון תקופות בהיסטוריה של העיר הקדושה בתבל. במנהרות חדר קטן ממדים שמקובל להניח כי הוא הקרוב ביותר לקודש הקודשים שהיה במקדש, וניתן להתפלל בו. הכניסה למנהרות מרחבת הכותל המערבי והיציאה מהן ברובע המוסלמי.

כתובת: הכותל המערבי

ניתן להיכנס רק בסיור מודרך הכרוך בתשלום.

מסעדות מומלצות בסביבה

  • מסעדת בשערייך – מסעדה חלבית מדהימה הממוקמת ברחוב חב”ד 64, מעל הקארדו ובסמוך לכותל המערבי. לרשות הסועדים תפריט חלבי עשיר בשירות אדיב ומפנק. מעבר לכך, צוות המסעדה מזמין את חוגגי האירועים בכותל, כמו אירועי בר מצווה, לסעוד את סעודת המצווה במסעדה.

כתובת: חב”ד 64

טלפון: 053-6130983

  • מסעדת בין הקשתות

מסעדת דגים איכותית המציעה תפריט דגים מופלא ומנות חלביות ברוח איטלקית. מבנה המסעדה הינו מבנה היסטורי מקושת ומעורר השראה, שריד למאה השלוש עשרה.

ניתן לקיים במסעדה מגוון אירועים, כמו סעודות מצווה של חגיגות בר מצווה שנחוגו בכותל המערבי.

כתובת: הגיא 174

טלפון: 02-6288680

  • הפינה הצהובה פלאפל

אם אין לכם חשק להתיישב לארוחה רצינית ואתם מעדיפים לחטוף ארוחה קלה ומהירה על הדרך, הגעתם למקום הנכון.

חנות פלאפל משפחתית וחמה, בלתי יומרנית ואותנטית לחלוטין, המזמינה אתכם להתענג על פלאפל חם ומפנק שעשוי באהבה, מכל הלב. מגוון רחב של תוספות, מיצים ושתייה חמה.

כתובת: בית אל 2 ירושלים

טלפון: 02-6284964

אופציות לינה מומלצות:

אם אתם רוצים לחוות את ירושלים לעומקה, מומלץ מאוד לשהות בעיר מספר ימים ולתור אותה באופן ספונטני, כשהלב שלכם הוא מורה הדרך הטוב ביותר.

לרשותכם מבחר מלונות בירושלים בהם תוכלו לבלות להנאתכם כשאתם יוצאים לגיחות קסומות בעיר.

תיהנו!


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם