• תַפרִיט
  • תַפרִיט

טיול מומלץ בירושלים – סיור בשכונת טלביה

דף הבית » טיול מומלץ בירושלים – סיור בשכונת טלביה

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 2 דקות

סייר, כתב וצילם: אילן גד

שכונת טלביה נבנתה בעיקר בסביבות השנים 1926-1937 ועד 1948, השכונה מבוססת על תכנון של האדריכל קליפורד. תכנון השכונה כלל רחובות ראשיים – הרחובות בלפור, מרכוס וז’בוטינסקי ,שלתוכם מתנקזים רשת של רחובות משניים שמחלקת את השטח ל 8 בתים.  בתי השכונה נבנו על ידי משפחות ערביות נוצריות מכל העדות ואוכלסו על ידן. טלביה נחשבה השכונה הערבית היוקרתית ביותר בעיר. וככזאת שכנו בה מספר רב של קונסוליות, רובן ברחוב בלפור, שנקרא אז רחוב הקונסולים.

לאחר רצח של יהודיה שאירע בשכונה בפברואר 1948, נכנסו כוחות ההגנה לשכונה והזהירו את תושביה הערבים ממעשי אלימות אם לא יפנו את השכונה. הערבים פינו את השכונה, אך פנו לכוחות המנדט שהחזירו אותם למעונם תוך הצבת שמירה וגדר סביב השכונה. השמירה תמה יום לפני סיום המנדט, ואז נמלטו סופית התושבים הערבים מאימת היהודים, מי למזרח העיר,ומי לחוץ לארץ. הבתים היפים שנותרו אוכלסו בידי יהודים,שם השכונה הוסב לקוממיות אך מעולם לא תפס.  ומעניין לציין שרכוש בעלי הבתים המקוריים נשמר בכל בית בחדר אחד, עד שלאחר כמה שנים הצפיפות בבתים הכריעה את הרצון לשמור את הרכוש, והוא הועבר למחסנים ממשלתיים.

הסיור בשכונה מתחיל בכיכר סלאמה (השם העברי וינגיט לא תפס גם כאן), הכיכר שסמוכה לבתי ראש הממשלה ונשיא המדינה, בהצטלבות הרחובות הנשיא-בלפור-מרכוס-זבוטינסקי. שם שוכנת לה וילת סלאמה שנבנת ב 1935 ע”י גיסו של סלאמה סוחר ערבי נוצרי עשיר ומוצלח.  הבית המרשים תוכנן על ידי פאבייר. המבנה סימטרי בן שלוש קומות ומקיפה אותו גינה גדולה ובה נטועים דקלים. בחצר האחורית הייתה פינת חי . משפחת סלאמה, עקרה ב 1948 עקב האירועים למצרים. הווילה הושכרה לקונסול הבלגי , עד היום שוכן במקום קונסול בלגיה. תביעת סלאמה לשחרר את ביתו מידי האפוטרופוס על רכוש נפקדים, הצליחה בחלקה הוחזרה לו הבעלות אך הוא “נאלץ” למכור את הבית למדינת ישראל.

מלון יסמין ברחוב חובבי ציון 21 נבנה בכלל כבית דירות, אך התגלגל למלון ע”ש ביתו של בעל בית המלון ד”ר כנעאן.

בית ג’לאט השוכן ברחוב אלקלעי 8, נקרא גם בית הקרמיקה, ע”ש הקרמיקה בעיצוב ארמני שמעטרת את קומתו העליונה. הבית נחשב לאחד היפים והמעוטרים בעיר. בבית התגורר על משפחתו, קונסול הונגריה עד 1948. אחר כך שוכנו בבית ילדי מוסד עליית הנוער.

גן השושנים בין רחוב פינסקר לדובנוב, זה גן מקסים מתקופת המנדט, שהכיל בזמנו בריכת נוי עם דגי זהב.. אך כנראה המישהו הביע משאלה שהדג ינדוד, והבריכה הוכחדה לטובת מתקני משחק לילדי הסביבה.

בית החולים למצורעים הנסן –מרקוס 17,כבר כשמתקרבים מבנה מוקף החומה והקוצים המצהיבים מבינים שיש פה סיפור, הסיפור של הבית ששימש כבית חולים למצורעים. צרעת נחשבה במשך אלפי שנים כמחלה שמחסלת את חייו החברתיים של הלוקה בה, מייד נגזרים עליו בדידות ,ניתוק מהמשפחה, וגלות ממקום ישוב. המבנה הזה נבנה בשנת 1887, בזמן זה השתוללה מגפת הצרעת בירושלים העתיקה,ואוכלס בהרבה חולים. המבנה תוכנן ע”י קונרד שייק, שלו מיוחס כמובן “בית התבור” ברחוב הנביאים שכונה ע”י טדי קולק ז”ל כבית היפה ביותר בירושלים.

במשך השנים המקום עבר לידי משרד הבריאות, ושמו הוסב לבית חולים הנסן, ע”ש הנסן גרהרד שגילה את החיידק שמחולל את הצרעת. אט אט התמעטו החולים במחלה הארורה, וכעת המבנה משמש לשימושים נוספים.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם