מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 2 דקותכתב וצילם: קובי פינקלר
המדינה, בשטח הפתוח האחרון שנותר בלב המטרופולין הגדול בישראל, באזור שבין דרום תל-אביב, אור יהודה, רמת גן, חולון ואזור, הולך ומוקם פארק ענק וירוק, הכולל שטחים פתוחים, שדות, נחלים, אגמים ושפע פעילויות טבע ופנאי. פארק פתוח לקהל הרחב, בעל משמעות סביבתית, חינוכית וחברתית עמוקה.
במזרח פארק שרון שוכן אתר חירייה, ששימש עשרות שנים כמטמנת הפסולת המרכזית של ישראל, ונמצא בימים אלה בעיצומו של תהליך שיקום להפיכתו ממפגע סביבתי לנכס לאומי. לצד תל חירייה מוקם פארק מחזור המייצר מהפסולת של גוש דן אנרגיה, מים מטוהרים, דשן ואפילו ריהוט גן מגזם עץ, להנאת באי הפארק. מראש ההר ניתן לצפות בפארק, במטרופולין תל אביב ובים, כשלמרגלותיו הוקם מרכז לחינוך סביבתי ייחודי שעוסק בסביבה, אקולוגיה, תרבות הצריכה ומה שביניהן.
תחילת הסיור אל אחד המקומות הפחות ריחניים בארץ – תחנת המעבר, אליה מגיעות משאיות הזבל ופורקות את ה”סחורה” העוברת למשאיות גדולות יותר להטמנה בנגב.
הביקור (הקצר) בתחנה “הריחנית”, מעורר מחשבה וממחיש בצורה הכי ברורה, יותר מכל קמפיין נגד שימוש בשקיות, את התוצאה של אורח החיים הבזבזני של כולנו.
בניין שעבר הסבה, (כמו הכל באתר) משמש כיום כמרכז מבקרים, הדרכה והסברים על המקום, והוא כולל אוסף מתקנים, צעצועים, כסאות ואפילו כסא נוח במיוחד העשוי מפנימיות משומשות של רכב שהילדים נהנו לקפץ עליהם.
בחדר המחזור מול עיניהם המרותקות של הילדים, המון רעיונות לשימושים שונים שאפשר לעשות בחומרים ממוחזרים – צעצועים, תיקים ואביזרי טקסטיל כיד הדמיון הטובה:
בקבוקי פלסטיק – שאפילו הפקקים שלהם יכולים להפוך לחומר גלם שימושי כמו מילוי ריהוט או כמצע לגני שעשועים, שאריות פלסטיק ושקיות ניילון (מסתבר שהחבילה של החלקים הקטנים בין הידיות שנתלשים ונזרקים בד”כ, יכולה לשמש כחומר גלם להכנת האהילים), שקיות שלמות שגוהצו תחת נייר פרגמנט היכולות להפוך למעילי גשם צבעוניים, שאריות בדים שנחתכו לרצועות בהשחלה על רשתות פלסטיות (כמו קופסאות של תות שדה) ועוד.
תצפית אל פארק איילון
את הסיור חותם ביקור בתצפית מרשימה אל מרחבי פארק איילון, הקרוי על שם נחל איילון המקראי, היוצר את עמוד השדרה של הפארק. האיילון הוא נחל אכזב, אך לעתים בחורף עולה על גדותיו ומציף אזורים נרחבים. אגב, אחד מתפקידי הפארק הוא מיתון מי השיטפונות ואיגומם.
אחד התוצרים החשובים במחזור אשפה הינו אנרגיה המופקת מגז המשתחרר כחלק מתהליך פירוק הזבל האורגאני. בחיריה פועלים כבר היום שני פרויקטים שבהם מופקת אנרגיה ירוקה מהזבל.
אחרי שערימות הזבל שהתנוססו בראש ההר, משכו אליהם להקות של ציפורים שסיכנו את המטוסים בשדה התעופה הסמוך, הוחלט לבסוף לסגור את המפגע הסביבתי ולהפוך את חירייה לתחנת מעבר בלבד בדרך להטמנה בנגב. ומה שנשאר כאן מוגדר במקום :תוצרת חירייה
למידע על סיורים: המרכז לחינוך סביבתי בחירייה – 03-7396633
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.