• תַפרִיט
  • תַפרִיט
בית הקברות בחלם

סיפורה של חלם, פולין

דף הבית » סיפורה של חלם, פולין

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

כתבה: אביטל בר

אם העיר חלם מעוררת בכם אסוציאציות נלעגות כאלה ואחרות ומזוהה אצלכם עם בדיחות מטופשות יותר או פחות על חכמתם של יהודי חלם, הגיע הזמן שתכירו את חלם מהצד היהודי והרציני עד מאוד שלה. חלם הייתה במהלך השנים למרכז יהודי רחב ופורח, שתורה וקדושה זרמו בין סמטאותיה וגדולי עולם כיהנו בה על כס הרבנות. אגדות חכמי חלם, כך מסתבר, נהגו על ידי משכילי חלם שעינם צרה במבצרה של היהדות הנאמנה בעיר ומטרתן הייתה להפוך את הנאמנים לדבר ד’ שגדשו את העיר ללעג ולקלס. כיום, לא נותר זכר לתהילה שפיארה את העיר בימי תור הזהב שלה. שואת יהודי אירופה באה לידי ביטוי בכל עוזה גם בעיר חלם שהחלק הארי של אוכלוסייתה הושמד על ידי הנאצים ימ”ש ורק בית העלמין הדומם שבשוליה נותר כעדות אילמת לימי זוהר שהיו ואינם עוד.

חלם – מבט כללי

חלם היא עיר הממוקמת במחוז לובלין שבמזרח פולין, ממזרח ללובלין ובמרחק של כעשרים קילומטרים בלבד מגבול אוקראינה. כעיירה, קיימת חלם מאז המאה העשירית. בשנת 981 הייתה חלם חלק מקייב-רוס, ובמהלך השנים שבין 1031-1018 הייתה חלם חלק מפולין. בשנת 1233 קיבלה העיירה זכויות של עיר והפכה לבירת האליץ’-ווהלינה. בשנת 1235, כאשר קבע הרוזן דנילו רומנוביץ’ את העיר למשכנו, בנה בה מצודה. בשנת 1261 צרו הטטרים על העיר וכבשו אותה. בשנת 1366 סופחו חלם והמחוז לפולין על ידי המלך קזימיר הגדול אשר הפך את חלם למשכנו של הבישוף המחוזי.

לאחר מלחמת העולם השנייה נקבע הגבול בית בריה”מ לפולין בסמיכות לחלם וכיום זהו הגבול בין אוקראינה לפולין. סמיכותה של חלם לגבול והיותה עיר מסחר בקצהו המזרחי של האיחוד האירופאי מעניקה לה יתרון כלכלי ניכר. הגבול העובר בסמוך לחלם משמש למעבר סחורות בין מדינות הגוש הסובייטי לשעבר לבין האיחוד האירופי ונחשב לאחד העמוסים ביבשת אירופה.

שורשיה היהודיים של חלם

התיישבות יהודית בעיר החלה כבר במאה ה- 15 לספירה. כעיר סחר פורחת, סיפקה העיר ליהודים כר נרחב לפרנסה, ובמקביל לשגשוגה של הקהילה בפן הרוחני, גם הפן הגשמי בחיי הקהילה ידע שגשוג.

במחצית המאה ה- 16 נוסדה בחלם ישיבה שבין הרבנים הגדולים שכיהנו בה היו רבי שמעון אוירבך ורבי זלמן סלומוני. רבה של העיר, רבי יהודה אהרן, היה אביו של רבי אליהו בעל שם, מגדולי המקובלים באירופה דאז אשר הקים שושלת רבנים מפוארת. רבי אהרן נודע כרב גדול וכפוסק מפורסם ורבים שיחרו לפתחו.

בשנת שי”א עמד מספר היהודים המתגוררים בעיר על 371 יהודים. בנוסף, ידוע כי בשנת ש”ע לערך כיהן המהרש”א כרב העיר. בשנת ש”צ לערך התחולל בחלם טבח מזוויע. בטבח נרצחו 400 יהודים ולזכרם נתקנה תפילת “קל מלא רחמים”. בשנת תקכ”ו כבר התגוררו בחלם כאלף וחמש מאות יהודים ואז החלה תנועת החסידות ההולכת ומתפשטת לנטוע את שורשיה גם בעיר.

אחד מראשוני האדמו”רים שכיהנו בעיר היה רבי נתן נטע ב”ר אברהם ברוידא מחלם אשר משפחתו יוחסה לר’ שאול וואהל מלך פולין ולמשפחת איינטיגן, מצאצאי מהר”ם מפדובה. רבי נתן נטע נחשב לתלמידו המובהק של רבי אלימלך מליזנסק ואף ינק את תורתו ואת תעצומותיו הרוחניות מהחוזה מלובלין ומרבי ברוך ממז’יבוז. לאחר שרבי אלימלך מליזנסק הסתלק לבית עולמו, החל רבי נתן נטע מסתופף בצלו של רבי מרדכי מנשכיז והמשיך לנסוע ולשהות בצל קורתו גם לאחר שהפך בעצמו לאדמו”ר.

בתקופה זו התגורר בחלם המגיד מטורציסקה ובשנת תרכ”א כבר נמנו בעיר 2616 יהודים, אשר היוו למעלה משבעים אחוזים מכלל האוכלוסייה. בין שנת תרע”א לשנת תרע”ט כיהן הרב יוסף כגן כרב העיר.

בעיר שוקקת החיים היו מבחר ישיבות, תלמודי תורה, בית ספר לבנות, ארגוני צדקה, בתי דפוס, ארגון הכנסת כלה, מקוואות, בתי אבות, בית קברות ועוד. במקביל, נגע ההשכלה לא פסח על חלם וגם בה ניכרו עקבותיה בדמות גימנסיה עברית, גימנסיה יהודית בשפה הפולנית ומפלגות ציוניות שהותירו את רישומן על בני הנוער בעיר.

בערב מלחמת העולם השנייה מנתה קהילת יהודי חלם כחמישה עשר אלף איש, ולמעשה, היהודים היוו כחמישים אחוזים מאוכלוסיית העיר. בין השנים 1938 – 1939 עזבו את העיר 230 יהודים אשר הגרו לארה”ב. העיר נכבשה על ידי הנאצים בראשית חודש ספטמבר 1939, הנאצים נסוגו ממנה ב- 25 באותו החודש אך שבו וכבשו את העיר בחודש אוקטובר 1939 עם חתימת הסכם ריבנטרופ – מולוטוב. כאשר נסוגו הסובייטיים לפולין המזרחית, התלוו אליהם מאות מיהודי העיר חלם. בראשון לדצמבר בשנת 1939 הורה המפקד הנאצי של העיר חלם, פישר ימ”ש, לא’ בידרמן, ראש הקהילה היהודית, כי ירכז בכיכר השוק אלפיים גברים יהודים בגילאי 16 – 60. מספר יהודים נרצחו במקום, האחרים נלקחו ל- Hrubieszów (הרוביישוב) וכאלף מתוכם נרצחו במהלך הדרך. היהודים ששרדו את הדרך אולצו לחצות בשחייה את נהר הבוג ורובם טבעו. רק כמאה וחמישים יהודים הצליחו לשוב אל העיר.

בשנת 1939 התמנה בעיר חלם יודנראט של עשרה חברים שבראשם עמד י’ פרנקל. בסוף חודש אוקטובר בשנת 1940 הוקם בחלם גטו, והעברת היהודים אל תחומיו נמשכה עד לסוף חודש מרץ בשנת 1941, כשהגרמנים מחרימים את רכוש היהודים ומטילים עליהם תשלומי כופר גבוהים. הגטו נסגר בסוף 1941 ואת שעריו שמרו שוטרים גרמנים ושוטרים פולנים. בנוסף, הוקם בגטו “שירות סדר” שכלל כמאה וחמישים איש והיווה סוג של משטרה יהודית. את המערך ניהל יהודי בשם פנחס אשר סייע לנאצים הארורים בביצוע האקציות.

באחד ובשניים עשר לחודש מאי 1942 הובאו אל גטו חלם כאלפיים יהודים מסלובקיה ובאותו חודש, בתאריכים 21-23, בעיצומו של חג השבועות, בוצעה האקציה הראשונה במהלכה גורשו מהגטו כ – 4,300 יהודים אשר נלקחו למחנה ההשמדה סוביבור. בחודש יוני 1942 בוצעה אקציה נוספת, במהלכה גורשו שש מאות יהודים נוספים למחנה ההשמדה סוביבור. בנוסף, רבים מיהודי העיר נורו ברחובות ובבתי העיר. בחמישי לאוקטובר 1942 בוצעה אקציה נוספת שבמהלכה גורשו כאלף תושבים נוספים אל מחנה ההשמדה סוביבור ובחודש אוקטובר 1942, ב- 27 וב – 28 לחודש, בוצעה אקציה נוספת במהלכה גורשו כ – 3,300 יהודים, מקומיים ופליטים כאחד. היהודים גורשו בהליכה רגלית ל – Włodawa (וולודבה). חלקם הגדול של היהודים באקציה זו נרצח בדרך ומעטים ששרדו אותה נשלחו גם הם למחנה ההשמדה סוביבור.

האקציה האחרונה והסופית שהביאה את הקץ על יהדות העיר חלם התרחשה ב – 6 וב – 7 לחודש נובמבר 1942. באקציה זו גורשו שאר יהודי חלם, כ-4,000 איש, לסוביבור. במהלך הגירוש בוצע טבח המוני ביהודי העיר והפולנים, אשר קיבלו אישור לבזוז את בתי הגטו, רצחו באכזריות את היהודים שהתגלו מסתתרים בבונקרים. גם 150 שוטרי “שירות הסדר” נרצחו בסמיכות למטה הגסטאפו. מספר היהודים אשר נטבחו בתוך העיר עצמה מוערך בכ – 3000. לאחר מכן, חמישים פועלי כפייה יהודים ששרדו את האקציה האחרונה, גורשו למחנה ההשמדה סוביבור בראשית שנת 1943. כמאתיים יהודים בלבד מתושבי העיר שרדו את אימי המלחמה ורובם עזבו את שטח פולין לאחר המלחמה.

לאחר שחלם נכבשה בידי הצבא האדום הקים הפרטיזן יוסף סרצ’וק מחדש את הוועד היהודי המרכזי של יהודי פולין והוא מונה באופן רשמי לראש הוועד היהודי של העיר חלם. לאחר מכן, בשנת 1946, ייסד סרצ’וק גם בית כנסת בחלם. הקהילה היהודית בעיר שרדה עד לשנת 1950. מאז, האנטישמיות הגואה בפולין הביאה להגירתם של מרבית יהודי חלם, לארה”ב ולדרום אפריקה.

בית הקברות של העיר חלם, אשר נוסד במאה ה – 16, נחרב בחלקו הגדול על ידי הנאצים והרוסים במהלך שתי מלחמות העולם. בשנת תשכ”א הוקמה כיכר על חלק משטחו של בית הקברות ונותרו בו כחמישים מצבות בלבד.

בין גדולי העולם הטמונים בבית העלמין בחלם:

רבי נתן נטע טננבוים ב”ר אברהם ברוידא מחבר הספר “נטע שעשועים” אשר נפטר בא’ שבט ה’תקע”ב, ועל קברו אין מצבה. רבי מאיר נייהוז מטומשוב אשר נפטר בשנת ה’תרצ”ג ועל קברו ישנה מצבה ורבי משה ב”ר חיים צבי הכהן אדימאשיק, ראב”ד חלם אשר כונה גם בשם “דער קריליווער רב” ועל קברו אין מצבה.

כתובת בית הקברות:

  1. KOLEYOVA. chelm, פולין


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם