מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 2 דקותעמק חרוד מהגלבוע. צילם: יגאל שלהבת
מבנה ומיקום
עמק חרוד הוא פרוזדור צר המהווה חלק מעמק יזרעאל. הוא מופרד מחלקו המרכזי של עמק יזרעאל, בקעת מגידו, על ידי קו פרשת מים. קו פרשת מים זה מפריד בין שני אגני היקוות: אגן ההיקוות של נחל הקישון שזורם לכיוון צפון מערב אל עבר הים התיכון ואגן ההיקוות של נחל חרוד הזורם מזרחה ונשפך אל הירדן. גבולותיו של עמק חרוד: מצפון: רמות יששכר, מדרום: הרי הגלבוע, ממזרח: עמק בית שאן וממערב בקעת מגידו באזור עפולה שבינה לבין קיבוץ יזרעאל עובר קו פרשת המים. העמק נקרא על שם המעיין המרכזי הנובע בו, הוא מעיין חרוד והנחל המרכזי הזורם בו, נחל חרוד. עמק חרוד הוא חלק מעמקי הצפון אשר נוצרו בעקבות פעילות טקטונית. עמקי הצפון הם בקעי משנה שנוצרו עם היווצרותו של השבר הסורי- אפריקאי. עמק חרוד נמצא בסמוך לגלבוע שהוא העתק, כלומר אזור שהתרומם. העתק אחר בולט מצידו השני של עמק יזרעאל הוא הכרמל.
צומח
עמק חרוד הוא אזור שופע בצמחיה. בתחומיו של עמק חרוד, בעיקר למרגלות הגלבוע, ישנה נביעה רבה של מעיינות. עקב כך, אדמותיו של העמק פוריות וניתן לגדל בו גידולים חקלאיים. מבחינת גידולים חקלאיים, בולטים בו במיוחד גידולי שדה. יש בו שדות חיטה רבים, כאשר ביניהם פזורות בריכות דגים. רובו הגדול של העמק הוכשר להיות שדות מעובדי ובשל כך אין בו כמעט צמחיה טבעית. באזורי הנחלים ישנה צמחיית נחלים כמו קנה מצוי, פטל קדוש ועוד. בשולי השדות או במעט האזורים שנותרו אזורי בר גדלה פריחה עונתית. בחורף ניתן לראות כלניות, רקפות, נרקיסים באזורים לחים, נוריות ופרגים. באביב פורחים חרציות, סביונים או חרדלים. בקרבת העמק, באזור הגלבוע ישנם כמובן האירוסים אירוס הגלבוע ואירוס ארצישראלי הפורחים בתחילת האביב.
בעלי חיים
שדותיו של עמק חרוד מושכים אליהם בעלי חיים רבים. ניתן למצוא בשדות מכרסמים כמו נברן השדה, מריון או עכבר הבית. החקלאים מנסים להתמודד מולם בכל מיני אמצעים, ביניהם התנשמת המופעלת כמדבירה ירוקה נגד אותם מזיקים. באזורי השדות ושוליהם מתרכז מבחר גדול של עופות כמו עורבים, שחרורים, עפרונים, זרעית השדה, אנפיות ואנפות. גם עופות נודדים נמשכים לאזורי השדות ונהנים לעשות בהם חניית ביניים. עופות רבים נמשכים אל בריכות הדגים. עגורים, שקנאים, ברווזים למיניהם ועופות נוספים. גם באזורי הנחלים ישנם עופות חובבי מים. שם ישנם גם דגים וקרפדות. בשל נוכחותם של מכרסמים ועופות קטנים שינם גם עופות דורסים מסוגים שונים כמו בזים, עקבים ועיטים מסוימים
היסטוריה והתיישבות
במשך שנים ההתיישבות בעמק חרוד היתה דלילה. היו בו מעט ישובים ערבים. אמנם עברה בו רכבת העמק אך לא היתה בו כמעט התיישבות. פיתוח האזור החל עם רכישת אדמות האזור על ידי יהושע חנקין. אז הוקמו מספר קיבוצים בעמק כמו עין חרוד, בית אלפא, תל יוסף, גבע והמושב כפר יחזקאל. בשנות השלושים הייתה יוזמה של קידוח מים באזור הגלבוע, מה שסיפק מים רבים לאזור. אז גם נמצא עמק חרוד כאזור חיוני לביטחון המדינה והוקם בו הישוב הראשון במסגרת יישובי חומה ומגדל- קיבוץ ניר דוד. הוקמו ישובים נוספים. המים שיצרו ביצה בעמק נוקזה לנחל חרוד והקרקעות הפוריות אפשרו לפתח את האזור כאזור חקלאי.
שמורות טבע
עמק חרוד שופע מעיינות אשר את סביבתם הפכו לשמורות טבע. גן השלושה או הסחנה הוא גן לאומי בו ניתן לבלות. ישנו מעיין חרוד שאף הוא גן לאומי, אלה מהווים חלק מפארק המעיינות, שאליו לא ניתן להיכנס עם רכב, יש בו שבילים להליכה ולרכיבה על אופניים וכמובן המעיינות שבהם ניתן לרחוץ.
מקומות לינה מומלצים
מסלולי טיול מומלצים
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.