מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 6 דקות
התמונה באדיבות איגוד מדריכי הסקי.
איגוד מדריכי הסקי הינו האיגוד המקצועי בארץ העוסק בלימוד טכניקת הגלישה בסקי שלג. באיגוד חברים עשרות מדריכי סקי פעילים אשר עברו קורס מדריכי סקי בהסמכת ביה”ס למאמנים של מכון וינגייט.
1.הכנה גופנית: שיפור הכושר הגופני לפני הנסיעה.
2. עבודה על סגנון הגלישה: סגנון נכון חוסך אנרגיה בגלישה.
3. בחירת אתר המשלב תנאי גלישה עם אפשרויות בילוי ו”אפרה סקי”.
4. סקי זה לא תחרות, לא כיבוש הגבעות ולא כיבוש האוורסט. גלוש ותהנה.
5. חזור על מסלולים מספר פעמים, במסלול מוכר ניתן לבצע התקדמות משמעותית בגלישה ולנצל את תוואי השטח נכון יותר.
6. בחירת מסלולי גלישה שמתאימים לצרכים שלנו ולרמת הגלישה.
7. זיהוי נקודות חולשה במהלך היום (למשל – עייפות בשרירים) והתייחסות אליהן
8. בחירת ציוד סקי מתאים (מותאם הן למידות והן לרמת הגלישה).
9.למרות שקר – חשוב להקפיד לשתות מים ולמרוח קרם הגנה.
10.והכי חשוב – לבחור מדריך מתאים.
מומלץ לצאת לנופש באמצע השבוע, בסופי שבוע מאד עמוס.
מומלץ לבדוק מה מספר המעליות והמסלולים לאתר הגלישה
מומלץ לבדוק מהו סוג של הגלישה – האם זה מתאים לכם.
מומלץ למצוא מקום לינה הקרוב לאתר הסקי, למנוע נסיעות מיותרות וארוכות.
במידה באים איתכם כל המשפחה, כדאי שמקום הלינה יהיה באזור עם אטרקציות המתאימים לגיל. כמו כן כדאי ( לא חובה) שיהיו גם שרותי ספא, בריכות וכל מיני פעילויות.
מומלץ להזמין מקום מראש ובמידת הצורך גם ציוד סקי.
למתחילים לא מומלץ לקנות בגדים ונעלים – מומלץ להשכיר ולבדוק סוגים שונים (לבדוק לפני כן אם אכן יש להם ציוד להשכרה). ייקח יומיים שלושה להתרגל.
מומלץ להביא משכיח כאבים (בהתייעצות עם הרופא).
במקרה והינך שוכר רכב בחורף, מומלץ רכב 4X4 (אחיזה טובה יותר בכביש), צמיגי שלג+ שרשראות, ותא מטען גדול שיספיק גם לציוד סקי.
חובה לעשות ביטוח נסיעות הכולל פינוי, טיסות, ניתוחים ורופאים מומחים שנמצאים במקומות מוסדרים.
לא לשכוח להביא קבלות\חשבוניות וליידע את חברת הביטוח במקרה וחס וחלילה יקרה משהו.
טיפים לגלישת סקי בטוחה
המדרונות הלבנים והגלישה המהירה מושכים מיליונים ברחבי העולם בכל שנה, אך בטרם הגלישה מומלץ לקרוא את הטיפים הבאים המוגשים מפי איגוד מדריכי הסקי והסנובורד הישראלי, למידה ושמירה על חוקים אלה תצמצם משמעותית את הסיכוי לפציעה.
למי שאף פעם לא גלש או לגולשים אשר גולשים לעיתים רחוקות מומלץ ללמוד ולשפר את הטכניקה בהיעזרות במדריך מוסמך של איגוד מדריכי הסקי והסנובורד הישראלי.
עוד לפני הנסיעה – מומלץ להכין את הגוף באימונים של השרירים אשר פועלים בסקי – גפיים תחתונות ושרירי היציבה – מומלץ לבצע אימוני כוח וסיבולת.
התאמה והכרה של ציוד הגלישה – יש להתאים את ציוד הגלישה למידותיו ויכולתו של הגולש אישית. על הגולש להכיר את השימוש בציוד ולוודא את תקינות הציוד.
יש להפסיק את הגלישה כאשר העייפות מורגשת – עייפות היא הגורם מספר אחד לנפילות, טעויות וחוסר זהירות.
כבד את האחרים – גולש סקי או סנובורד חייב לגלוש בצורה כזאת שמוודא שאינו מסכן או פוגע באחרים.
שלוט במהירות הגלישה בסקי או בסנובורד – כל גולש חייב להתאים מהירות הגלישה שלו ליכולת האישית שלו, לתנאי השלג ומזג האוויר וכמובן צפיפות הגולשים.
סיוע – במידה והינך נתקל בגולש סקי או סנובורד אשר זקוק לסיוע מחובתך לסייע לו.
כיבוד הסימנים והסימונים במסלול – על מנת להימנע מסכנות יש לכבד את הסימנים והסימונים במסלול.
כושר גופני כדי לשפר את גלישת הסקי
יש לעסוק בכושר גופני כדי לשפר את גלישת הסקי, ולא לעסוק בגלישת סקי כדי לשפר את הכושר הגופני
כאשר אתה בוחן את עצמך האם אתה בכושר גופני טוב, השאלה המתבקשת היא כושר גופני טוב עבור מה? הרי אין כושרו הגופני של ספורטאי מרים משקולות דומה לכושרו הגופני של אצן מרתון, למרות ששניהם בודאי מקדישים מספר לא מבוטל של שעות בכל יום כדי לעמוד במאמצים הנדרשים מהם. אותו כלל מתקיים גם על אלו שאינם ספורטאים מקצועיים: הכושר הגופני הנדרש לפעילות סקי שונה מהכושר הגופני הנדרש להרגשה טובה בפעילות יום יומיות של אנשים המבלים את עיקר זמנם במשרד.
אנשים רבים מאמינים שכדי להיות בכושר גופני טוב לסקי עליהם פשוט לגלוש יותר. ובכן, אפילו למדריכי סקי המבלים מספר שבועות בעונה על מדרונות ההרים הנחה זו אינה נכונה בגלל המאמץ הגופני הנמוך הנדרש בשעת ההדרכה לעומת סקי חופשי. על כן גם מי שמבלה שבוע אחד או שניים בשנה לא ישפר את כושרו הגופני לסקי אפילו אם הרגיש שהתאמץ מאד כל יום.
ובכן, איזה סוג של כושר גופני מתאים לסקי? אמנם הרבה אנשים רואים בסקי חופשה ותו לא, אך הסקי היא פעילות ספורטיבית תובענית המערבת את כל הגוף. אפילו בתנאי שלג אידיאלים, שרירי הגוף מתאמצים לשמור על יציבה, איזון ושליטה. באתרי סקי רבים, הנמצאים גבוה מעל פני הים, האוויר דליל יותר ולכן נדרשת פעילות לב-ריאה מוגברת לאספקת חמצן לגוף. קואורדינציה וזריזות טובה דרושים ככל שגולשים טוב יותר. בנוסף, שרירים ומפרקים רבים נדרשים לתנועות קיצוניות שהגוף לא מאומן אליהם, במיוחד בירידה במדרון, הדורשות גמישות מירבית.
אנשים הגולשים פעם או פעמיים בשנה בלבד מפעילים שרירים הרדומים במשך 50 שבועות. חדוות מדרונות השלג מפתים אותם לנסות יותר מדי ומוקדם מדי. רמת גלישה נמוכה הנובעת מכושר גופני לקוי גורמת לאותם אנשים להיות המועמדים הראשונים לנפילות ופציעות. רוב פציעות הסקי בימינו נגרמות לרקמות גוף רכות: שרירים, רצועות וגידים – ולא שברים. סוג פציעות אלו בדיוק אפשר להפחית כאשר נמצאים בכושר גופני טוב. כגולש סקי בעל מודעות גבוהה עליך לדעת איך הכנת הגוף יכולה לעזור בביצועי הגלישה ובמניעת פציעות.
האימון הגופני הכללי
פרט לאתלטים אשר להם מטרות אימון ספציפיות, מטרת האימון הגופני הכללי היא שיפור הכושר הגופני הכללי. הכושר גופני הכללי משפר את ההרגשה ועוזר בהכנת הגוף לפעילות ספורט ספציפית.
אימון גופני כללי יכול לעתים לשפר פעילות ספורט ספציפית כאשר משנים את האיזון בין התרגילים השונים. לדוגמא, אימון גופני כללי הכולל רכיבה על אופניים הוא טוב כשלעצמו לסקי היות שהוא משפר את הסבולת ואת הכוח ברגלים. אפשר להגביר חלק זה של האימון על ידי העמסה מכוונת של שרירי הארבע ראשי ירכי(quadriceps) ושרירי הבטן. (abdominal)
בתכנון נכון של תכנית האימון הגופני יש לקחת מספר גורמים אינדיבידואלים בחשבון, הכוללים:
1. גיל המתאמן ורמת הכושר הגופני ההתחלתית.
2. הביצועים הנדרשים בסקי, כלומר: חופשה חד פעמית, מחויבות שנתית קבועה לבילוי בסקי, הדרכת סקי, או סקי תחרותי.
3. משך הזמן (ביום או בשבוע) המיועד לאימון גופני.
תכנית האימון הגופני המיועדת לתלמיד תיכון בן 16 המתאמן לתחרויות בסקי תהיה שונה מאד מתכנית האימונים של רואה חשבון בגיל העמידה, היכול להקדיש רק שעתיים בשבוע לשיפור הכושר הגופני.
הכנה גופנית בסקי
להכנה הגופנית במהלך פעילות הסקי ישנה השפעה רבה למניעת פציעות, התכווצויות שרירים, וכאבים שונים. הכנה גופנית זו כוללת תרגילי חימום ומתיחות המתבצעים בתחילת כל יום, ותרגילי שחרור והרפיה המתבצעים בסוף כל יום, לאחר הגלישה.
הדרכת הסקי הכוללת אימון גופני בתחילה וסיום כל יום מהנה יותר, ובעקר בטוחה יותר.
מדריך לקניית ביגוד סקי מומלץ
הביגוד המתאים לסקי מבודד את הגולש מהסביבה ומאפשר ליהנות גם בתנאי מזג אוויר הנחשבים, מנקודת מבטו של הישראלי הממוצע, כקיצוניים: הטמפרטורה באתר הסקי יכולה להגיע למינוס 10 מעלות ואף פחות, ובנוסף הרוחות יכולות להגיע ל- 30 קמ”ש ומעלה. ההצטיידות בבגדים מתאימים מבטיחה את ההנאה מהגלישה גם בתנאים אלו. בנוסף לפירוט שלהלן מומלץ להתייעץ עם גולשים מנוסים ולבקר בחנויות ספורט הסקי לפני היציאה.
רכיבי הלבוש הבטיחותיים
בעוד שבחירת רוב פריטי הלבוש היא אינדיבידואלית לכל גולש, הכפפות ומשקפי השמש או הסערה נחשבים כפריטים בטיחותיים. מומלץ לגלוש איתם בכל מזג אויר.
כובע סקי
מיוצר מחומר שאינו סופג רטיבות אך מאפשר לזיעה להתאדות. אין להסתפק בכובע גרב. בימים חמים במיוחד ניתן לחבוש כובע מצחייה רחב שוליים, להגנה מפני שיזוף הפנים.
משקפי שמש
מיועדות להגנה בפני החזר קרני השמש מהשלג. מומלץ לבחור משקפיים עם עדשות בעלות מקדם שבירת קרניים גבוה ומסגרת בעיצוב המעניק כיסוי מכל הכוונים.
משקפי סערה (Goggles)
משקפיים אלו דומים בצורתם למשקפת צלילה בים. הם האוטמים את כל אזור העיניים ויעילים בעיקר בסופת שלגים. מומלץ לבחור במשקפי סערה בעלי משקף כפול למניעת הצטברות אדים.
כפפות חורף
המטרה עיקרית של הכפפות היא להגן בפני הקור. בגלל הרוח ותנועת הגולש, מומלץ לבחור בכפפות הטובות לטמפרטורות של עד מינוס 30 מעלות. יש לבחור כפפות עמידות בפני רטיבות המאפשרות לחום כף היד להיפלט החוצה. יש ללבוש כפפות בכל מזג אוויר, גם כאשר חם בחוץ, כי הן מגנות על כף היד בלפיתת רצועת מוט הסקי. לילדים קטנים ניתן לרכוש כפפות ‘ללא אצבעות’.
חליפות סקי
חליפת הסקי, או המעיל והמכנסיים מגנים מהקור ומהרוח. בנוסף, הם מאפשרים לחום הגוף להיפלט החוצה. יש לבחור ביגוד המותאם במיוחד לסקי, ולא דובון או מעיל חורפי רב שימושי. על הביגוד התחתון להגן בפני הקור ולהיות קל ואוורירי כדי לא להגביל את תנועת הגוף ופליטת חום הגוף.
גרביי סקי
גרבי הסקי הן ארוכות, ומגיעות כמעט עד הברך. הן מגנות בפני הקור אך אינן עבות. גרבי הסקי הטובות מכילות ריפודים בנקודות חיכוך מועדות ועל כן הן שונות עבור רגל שמאל ועבור רגל לימין.
קרם הגנה נגד שיזוף לגוף ולשפתיים
כדי להגן בפני השמש, יש למרוח את הפנים, העורף, והאוזניים מספר פעמים ביום בקרם הגנה בעל מקדם סינון גבוה. את השפתיים מורחים בשפתון להגנה בפני התייבשות.
האם מומלץ לרכוש או להשכיר, ציוד סקי
מרשימת הפריטים הדרושה לסקי מתקבל הרושם שיש “לשדוד בנק” לפני שיוצאים בפעם הראשונה לסקי. אז הנה מספר אפשרויות ל”רכך את המכה”: לגבי פרטי הביגוד היקרים, ובמיוחד לגבי ביגוד ילדים, כדאי לשאול מחברים בפעמים הראשונות. בנוסף, ישנן בארץ חנויות המשכירות חליפות סקי. את הפריטים שאין ברירה אלא לרכוש, יש לתכנן שיהיו בשימוש שנים רבות: 5 עד 10 שנים. כך “מקבצים” במשך מספר שנים את כל פריטי הביגוד, ולאחר מכין ממשיכים לרכוש בכל שנה רק את מה שהתבלה או התיישן.
המדיניות לגבי ציוד הסקי שונה: ציוד הסקי, ובמיוחד המגלשיים, משתפר משנה לשנה. לכן לא כדאי לשאול או לרכוש מגלשיים משומשות. הפתרון המומלץ לגולש המתחיל הוא לשכור את הציוד באתר הסקי. היתרונות ברורים: הציוד בדרך כלל חדיש, ואם אינו מתאים ניתן להחליף במקום וללא תשלום. והכי חשוב: נמנע הסרבול בהעברת הציוד מהארץ ובחזרה. קניית ציוד סקי יש לשקול רק לאחר שהחלטת שתמשיך לצאת לסקי באופן קבוע מדי שנה. נעלי הסקי הם הפריט הראשון שמומלץ לרכוש היות שהתאמתם האישית מבטיחה את נוחיות כף הרגל. אף במקרה זה מומלץ לא לחסוך ולרכוש נעליים טובות מסוג custom fit, אשר ישמשו שנים רבות. לפני רכישת המגלשיים והמקלות כדאי לעשות את השיקול הכלכלי: לבדוק מחיר הרכישה מול מחיר ההשכרה, ואז לרכוש אם ההשקעה ברכישת הציוד יותר זולה מהשכרה במשך שלוש עד ארבע שנים.
מדיניות רכישת ציוד סקי לילדים שונה, היות שהם גדלים מדי שנה. ככלל, מומלץ לרכוש עבורם ציוד סקי אם הם מתעתדים לגלוש לפחות 4 עד 6 פעמים בשנה. אם ניתן לשדרג את הציוד, כלומר לרכוש חדש תמורת ישן, אפשר לכסות את מחיר הציוד בשתיים עד שלוש נסיעות בשנה. כמובן שאם מתכוונים להשתמש בציוד לגלישה גם בחרמון, הכדאיות הכלכלית עולה.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.