מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 3 דקות
ביקרה ורשמה: שרה פלד
בכל ביקור במגדל דוד בירושלים אני נפעמת מחדש מרבדי ההיסטוריה העולמית הנחשפת בעתיקות המצויות במקום. ירושלים, חשופה אלינו החל מהתקופה הכנענית, דרך הכיבושים היווניים, הרומיים, המוסלמיים, העותמניים והמנדט הבריטי. הכובשים, חלקם הרסו, חלקם הרסו ובנו עליהם, חלקם הוסיפו תוספות. רבדים רבדים של שרידי מבנים מספרים לנו את סיפורה של ארץ ישראל. את המידע נקבל בסיור, ע”י מדריך שלמד, נקרא שילוט או נשכור אוזניות עם הדרכה קולית. בקרוב יצטרף מוזיאון מגדל דוד לעולם החדשני העדכני, שבו תוכלו לראות את גם שלא ניתן לראות במציאות. מדובר בפיתוח חדשני של אמצעים וירטואלים תלת מימדיים שבהם תשתמשו על מנת לקבל את הסיפור מאחורי כל אבן באופן חזותי ומרתק. האמצעי החדשני איננו מספק חווית מציאות מדומה, כי ההיסטוריה איננה דמיון. האמצעי הזה יספק לכם חווית מציאות “רבודה” והוא יסקור כל רובד בהיסטוריה של כל שכבות ההיסטוריה המוצגים במתחם.
בשנה האחרונה הוקמה במגדל דוד מעבדת מדיה ייחודית ופורצת דרך, הראשונה מסוגה במוזיאונים בישראל. המעבדה מפגישה בין אנשי סטארט-אפ ובין עולם התוכן של מוזיאונים ואתרים היסטוריים, במטרה לפתח אמצעי הדמיה והמחשה חדשים (כולל מעבדת מציאות רבודה) שישמשו בתערוכות המוצגות במקום. הכלים המפותחים במעבדה יאפשרו להציג את סיפורה של ירושלים באמצעים אינטראקטיביים ולשדרג את חוויית המבקרים במוזיאון. כדאי לעקוב…
בימים אלה מתבצעות במוזיאון מגדל דוד עבודות חידוש ושדרוג מסיביות ויסודיות, בהקפדה על נוהלי השימור המחמירים החלים על אתרי מורשת. במסגרת זו מורחבים חללי התצוגה, מוקמים לרווחת המבקרים בית קפה, חנות ואולם זכוכית ברחבת הכניסה המערבית, ומשודרגות תצוגות הקבע העוסקות בסיפורה של ירושלים. המוזיאון המחודש יציג אוספים וממצאים ארכיאולוגיים אותנטיים בתצוגות המשלבות אמצעים טכנולוגיים עכשוויים. עם תהליך ההתחדשות יתווספו למוזיאון גם חללי תצוגה לאמנות עכשווית, מתוך שאיפה להרחיב ולהעמיק את העיסוק בירושלים לתחומי האמנות והעיצוב. מגדל דוד הוא הרבה יותר ממוזיאון. זהו אתר היסטורי וארכיאולוגי בו מתרחשים כל העת אירועי תרבות ואמנות, תערוכות מתחלפות, פעילויות חינוך, הופעות ומסיבות. כדאי לעקוב באתר מוזיאון מגדל דוד אחרי הפעילויות והאירועים במקום.
רקע היסטורי על מוזיאון מגדל דוד
מצודת ירושלים הידועה בשם ‘מגדל דוד’ היא נכס היסטורי וארכיאולוגי בעל חשיבות עולמית. זוהי מצודה מימי-הביניים ובה תוספות ארכיטקטוניות מתקופות מאוחרות יותר. המצודה ניצבת בסמוך לשער יפו, שער הכניסה ההיסטורי לעיר, בנקודת החיבור שבין מזרח ירושלים למערבה. היא נושאת עמה ערכים תרבותיים וארכיטקטוניים ומזה דורות מהווה את סמל העיר ירושלים. על אף שהמצודה מכונה ‘מגדל דוד’, אין קשר בינה לבין דוד המלך. שורשיה של הטעות נעוצים בתקופה הביזאנטית, בפירוש המוטעה שייחסו אבות הכנסייה לכתבי יוסף בן מתתיהו, כששייכו מגדל מימיו של הורדוס (מגדל פצאל) לדוד המלך. גם המוסלמים קישרו את המגדל ההרודיאני עם דוד המלך וכינו אותו ‘מחראב נבי-דאוד’, כשכבשו את ירושלים במאה השביעית. במאה ה-19, עם הגעת אנשי המערב לירושלים בחיפוש אחר הוכחות לכתבי הקודש, זוהה בטעות הצריח התורכי שהוסף למסגד הממלוכי, כמגדל דוד. המבנה החשוב ביותר ברמה ההיסטורית, האדריכלית והארכיאולוגית הוא הקישלה – ארמון הורדוס בירושלים, הנמצא מדרום למתחם מגדל דוד, בצמוד לחומת העיר העתיקה, ונבנה בשנת 1834 על ידי איברהים פשה, השליט המצרי של ארץ ישראל בתקופה זאת. הקישלה המשיך לשמש כמתחם צבאי גם כאשר קיבלו העות’מאנים חזרה את השליטה על העיר (1841), ובתקופת המנדט שימש המקום תחנת משטרה ובית סוהר. בין השאר נכלאו בין כתליו אסירי המחתרת היהודית – האצ”ל. כיום נפרד מבנה בית הסוהר מתחנת המשטרה והוא מהווה חלק אינטגרלי ממתחם מוזיאון מגדל דוד, כאשר הגישה למבנה היא דרך חפיר המצודה, או האולם הצלבני במתחם המוזיאון. בחפירות הארכיאולוגיות שנערכו במקום בעשור האחרון התגלו, בין היתר, שרידים מן המאה ה-6 לפנה”ס, חומות מימיו של הורדוס וכן עדויות מימי הביניים. ממצא בעל חשיבות מיוחדת הוא קטע חומת העיר מתקופת בית ראשון, עובדה המאירה באור חדש את נושא גבולותיה של ירושלים בימי בית ראשון. השרידים הארכאולוגיים מימי הבית השני משלימים את הממצאים המונומנטליים המצויים בגן הארכאולוגי בחצר המצודה. בשנת 1989, עם הקמת מוזיאון מגדל דוד, בוצעו במקום חפירות ארכיאולוגיות ופעולות שיקום נרחבות, מתוך הקפדה על נהלים מחמירים המבטיחים את שימור אופיו הייחודי של האתר – שיקום חדרי המשמר של המצודה והתאמתם כחללי תצוגה לתערוכות הקבע על תולדות ירושלים, הכשרת האולם הצלבני המשמש כחלל לתערוכות המתחלפות, תכנון שתי טיילות לאורך חומות המצודה, המאפשרות תצפיות מרהיבות על העיר, ובניית מסלולי הליכה בחצר המצודה העוברים בין הממצאים הארכיאולוגיים. לפני הקמתו כמוזיאון היסטורי, שימש המקום בתקופת המנדט הבריטי (בין השנים 1921-1932) כמוזיאון החשוב בישראל לאומנות ומוסיקה, המקיים תערוכות מתחלפות ואירועי תרבות, ולכן תקופה זאת נחקקה בתולדות האמנות הארצישראלית כתקופת ‘ימי מגדל דוד’.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.