• תַפרִיט
  • תַפרִיט

פריז של ויקטור הוגו- ספרות, היסטוריה ותרבות

דף הבית » פריז של ויקטור הוגו- ספרות, היסטוריה ותרבות

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 8 דקות

 

כתבה: נגוהה שפרלינג

ערכה: ליאור קן-לי

הכתבה פורסמה באתר ב-12 ביולי 2016

אחד הסופרים המכובדים בהיסטוריה האנושית הוא ויקטור הוגו. אחת הערים המרתקות והיפות בעולמנו היא פריז. השילוב בין השניים הוא שילוב מנצח. הוגו, שחי בפריז, שילב אותה כתפאורה המרכזית בכל יצירותיו, ולפיכך העיר הקסומה הזו זרועה אתרים הקשורים אליו, לפועלו וליצירתו.

בפריז ניתן לטייל בלי סוף ולערוך סיורים בכל מיני סגנונות. מסלול טיול שהחוט המקשר הוא ויקטור הוגו הוא מסלול טיול מרתק ומומלץ הכולל ביקור בכמה אזורים בעיר המסעירה. אך לפני שנצא לדרך, נתחיל בתיאור ויקטור הוגו, חייו ופועלו:

ויקטור הוגו נולד בפריז בשנת 1802 וקשר עצמו כבר מגיל צעיר לבית המלוכה. הוא שורר שירים שזיכו אותו באות כבוד מהמלך לואי ה-18 והתקדם במעלה הסולם החברתי, כשהשתלב בחוגים הנכונים והפך פעיל חברתי ופוליטי במקביל לטיפוח הקריירה שלו כסופר, מחזאי יוצר ואמן בעל שם. קשרים רבים ואין ספור תארים נקשרו בשמו של ויקטור מארי הוגו, שנחשב לגדול משוררי וסופרי צרפת ויצירותיו האלמותיות הפנטסטיות הן שם דבר, כך בין היתר, “הגיבן מנוטרדאם” ו”עלובי החיים”.

להוגו השפעה גדולה על תרבות העולם. הוא היה מבין מייסדיו המובילים של זרם הרומנטיקה בספרות, שהיווה מהפכה תרבותית עצומה, וכן השפיע רבות על ההתרחשויות בצרפת. הוא היה פוליטיקאי, פעיל חברתי, מהפכן ומשנתו שהובאה בכל יצירותיו, הכוללת מאבק בפגיעה בבני המעמדות הנמוכים של החברה, נחשבת מהפכנית ומשפיעה. פועלו למען העם והחירות הן במסגרת עצמאית והן כאשר שימש כחבר פרלמנט זכתה להערכה רבה ובחגיגות ה-80 לחייו הוא זכה לכבוד ולהדר, לתשואות ולגלי הערצה. ויקטור הוגו נפטר בפריז ב-22 במאי 1885 וכיאה למעמדו הוא נקבר בטקס לוויה מפואר בפנתיאון לצד גדולי האומה הצרפתית.

 

 

פריז של ויקטור הוגו

כאמור, ויקטור הוגו קשור קשר אדוק לעיר המרהיבה. הוא לא רק נולד, גדל, חי ופעל שם כל חייו, אלא גם הכיר את כל פניה של העיר ונפח בדמותה חיים, כאשר מרבית סיפוריו התרחשו על רקע תפאורת רחובותיה, בנייניה ובצל קורותיה. עובדות אלה הפכו את ויקטור הוגו כמעט לשם נרדף לפריז, אשר זרועה לכל אורכה ורוחבה במונומנטים הקשורים ליצירותיו, באתרים הכרוכים בחייו, ובנקודות ציון המשיקות למשנתו, פועלו ומעשיו.

הסיור שלנו מתחיל בכיכר הבסטיליה (Place de la Bastille), כיכר פריזאית יפה ורבת חשיבות שמוזכרת לא רק ביצירותיו של הוגו, אלא בכל היצירות הקשורות לפריז, בהיותה כיכר מרכזית בדברי הימים של העיר. בכיכר זו, המהווה סמל למהפכה הצרפתית, ניצב טרם לה מבצר הבסטיליה, שהושמד על ידי המורדים בזמן המהפכה הצרפתית. הכיכר נמצאת במיקום מרכזי בעיר ומהווה עורק מקשר בין שלושה רבעים (arrondissements) חשובים של פריז: הרובע הרביעי, הרובע האחד-עשר והרובע השנים עשר.

כיכר הבסטיליה מהווה גם היא סמל בספריו של הוגו, ופסל הפיל שהיה מצוי בה הוא ההשראה לביתו של גברוש, גיבור ספרו “עלובי החיים”, אשר התגורר לפי עלילת הספר בתוך הפיל שבכיכר. הפיל היה פיל מגבס, חלול, המהווה מיצג אמנותי ומסופר שלא אחר מאשר נפוליאון הורה על בנייתו ועל בניית פסלים דומים. פסל זה נבנה בשנת 1813 ונרקב אט אט עד שהתפורר ונהרס כליל בשנת 1846.

למרבה הצער לא תמצאו שם את הפיל אבל כן תוכלו להביט במונומנט שנבנה במקומו ואשר מהווה מיצג ראוי וחשוב בפני עצמו. זהו לא אחר מאשר “עמוד יולי” (Colonne de Juillet), המהווה גלעד ויד זיכרון לאירועי מהפכת יולי 1830, בה קופדו חייהם של אזרחים צרפתיים רבים. בנוסף, תוכלו למצוא בסמוך לכיכר את בית האופרה בסטיליה, את המרינה באזין דה לה ארסנל (Bassin de l’Arsenal) ואת תעלת סן מרטן. בלו בכיכר ביום, שבו בבתי הקפה הרבים או במסעדות וספגו אווירה. תוכלו לטייל שם גם בערב – הכיכר סואנת ושוקקת חיים ומארחת לעתים קרובות הופעות, קונצרטים ומצעדים, וגם אם לא, באזור הצפון-מזרחי שלה קיימים מלא מקומות בילוי שווים שהומים עד השעות הקטנות של הלילה.

לאחר ביקור בכיכר הבסטיליה ודמיון פסל הפיל וביתו של הגיבור האומלל ועלוב החיים, נתקדם ליעד הבא במסלול בהשראת ויקטור הוגו – בולנז’רי אגדי ורב מוניטין, שלא רק שתמצאו בו מאפים ערבים לחך, אלא שגם תחשבו בו על אהובתו של ויקטור הוגו, שהרומן ביניהם תועד בכמה מיצירותיו. אותה מאהבת שהייתה אחת המאהבות הראשונות של הסופר עבדה במאפייה בשם  Impasse Guéménée הסמוכה לכיכר ווז’ (Place des Vosges). בתיעוד יחסיהם מציין הוגו כיצד התנגב מהכיכר אל המאפייה הזו, וכך גם אתם תנהגו: צאו מכיכר הבסטיליה, לכו לאורך רחוב Saint Antoine ופנו שמאלה אל רחוב Petit Musc. המשיכו לצעוד לאורכו עד לפינת רחוב Cerisaie, בו תבחינו בבולנז’רי הריחני, ששימש כתפאורה לסיפור אהבתם של השניים לפני לא פחות ממאה ושמונים שנים.

אחרי שתשביעו את רעבונכם ותתמלאו ברגשות רומנטיים, המשיכו אל היעד הבא שהוא ללא ספק היעד שהכי מזוהה עם ויקטור הוגו בהקשר של פריז. זהו הבית של ויקטור הוגו שמשמש כיום כמוזיאון:

 

הבית של ויקטור הוגו (Maison de Victor Hugo) – אתר זה קרוב מאד ליעד הקודם שלנו וכדי להגיע אליו יש להיכנס אל כיכר ווז’ ולהמשיך בהליכה לכיוון בית מספר 6, שהינו מבנה המשמש כיום כמלון ומוזיאון והוקם בשנת 1605. בקומותיו הראשונות של המבנה שוכן מלון דה רואן גואנימי (Hôtel de Rohan Guéménée) ובקומה השלישית, בה התגוררו ויקטור הוגו ובני משפחתו (אשתו וארבעת ילדיו) בין השנים 1832-1848, פועל מוזיאון. סמלי ומתבקש שהמקום בהם נכתבו יצירותיו הבולטות- “הגיבן מנוטרדאם” ו”עלובי החיים” ובו אירח את גדולי הסופרים של זמנו – אלפונס דה לה מרטין, בלזאק, אלפרד דה ויניי ואלכסנדר דיומא – ישמש כמוזיאון הכולל מיצגים הקשורים לחייו ולפועלו של הוגו. הכניסה למוזיאון היא בחינם ונחמד להביט בפריטים השונים המוצגים בו.

שעות פתיחה: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 10:00–18:00. יום שני סגור.

כתובת: 6 Place des Vosges, 75004 Paris, צרפת.

טלפון ליצירת קשר: +33 1 42 72 10 16.

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של הבית של ויקטור הוגו.

 

 

היעד הבא שלנו נמצא במרחק חצי שעה הליכה. מי שכוחו במותניו יוכל לעשות זאת בכיף וליהנות מאחלה שיטוט ברחובות העיר. אחרים – קצרים בזמן, עצלנים או עייפים – יוכלו להיעזר בתחבורה הציבורית ולהגיע אל עוד אחד מסמלי העיר ואחד מסמלי ויקטור הוגו, הלא הוא כנסיית הנוטרדאם, קתדרלת נוטרדאם דה פארי (Cathédrale Notre-Dame de Paris).

אם תבחרו ללכת ברגל זהו המסלול המומלץ: עליכם לצאת מכיכר ווז’ לכיוון רחוב סן אנטואן, ולכשתגיעו אליו עליכם לחצות את הכביש ולפנות ימינה, ולהמשיך ישר עד שתגיעו לרחוב פרנסואה מירון. המשיכו לצעוד על רחוב פרנסואה מירון עד שתגיעו לרחוב Pont Louis Philipe. צעידה עליו תוביל אתכם לאי הראשון שבלב נהר סן, הוא האי סן לואי. עליכם לחצות את האי סאן לואי לאי הסמוך, הלא הוא אי דה לה סיטה, ולפנות ימינה ברחוב Cloître-Notre-Dame, שם ניצבת ברוב רושם קתדרלת נוטרדאם.

מבנה זה מפורסם בזכות עצמו, בעל שם ובעל חשיבות פוליטית, היסטורית ותרבותית גם ללא קשר להוגו, אך אין ספק שיצירת המופת האלמותית והסופר מפורסמת של הוגו, “הגיבן מנוטרדאם”, המתרחשת בכנסיה הקרויה על שם “גבירתנו מרים אמו של ישו המשיח” הפכה אותה למפורסמת אף יותר. לא זו בלבד ששמה של הקתדרלה הגיע עד למרחקים בזכות הספר הנודע, אלא שבזכותו המבנה הזה, כמו מבנים גותיים נוספים ברחבי העיר פריז, אף שומר ושופץ.

בקתדרלה זו, המהווה מבנה מרהיב ויפהפה בסגנון גותי, יושב הארכיבישוף של פריז. המבנה המונומנטלי רב הערך ההיסטורי והתרבותי הזה נבנה במשך כמעט מאתיים שנה (בנייתו נמשכה בין השנים 1163 עד 1345) והוא משמש כמקום מרכזי בחייה התרבותיים של צרפת כבר למעלה מאלפיים שנה. מעבר לחשיבותה ההיסטורית-תרבותית של הקתדרלה, יש לה גם חשיבות אדריכלית וגם חשיבות בשל תכולתה: בכנסיית נוטרדאם של פריז ישנם לא מעט אוצרות אמנות, הכוללים פסלים, ציורים, ציורי קיר, תמונות, חלונות ויטראז’ וחפצי קדושה מגוונים ורבי ערך.

ביקור בקתדרלה, שיטוט מסביבה וטיפוס – לא קל – לגבעה שלצידה יגרום לכם לחוות ממש באופן מוחשי את חייו של קווזימודו,  הגיבן מנוטרדם, שצלצל בפעמוני הקתדרלה והתאהב באזמרלדה בספרו הקאנוני של הוגו, “הגיבן מנוטרדם”, שנכתב בשנת 1831.

 

 

תוכלו גם לשבת בקפה אזמרלדה (Esmeralda CAFÉ) או סתם לשבת לנוח ולהשקיף על גשר סאן לואי המהמם.

לאחר מנוחה קלה (או ארוכה) נמשיך בסיור ונחצה את נהר הסן על פני גשר סאן לואי לכיוון הרובע הלטיני, משם יש להמשיך וללכת ימינה לאורך הסן אל היעד הבא שלנו, שמגיע בול בזמן כי אתם ודאי כבר רעבים ותרצו לשבת לאכול. למרבה המזל, תוכלו לעשות זאת כאשר תגיעו אל מסעדת Laperouse, שגם כן קשורה אל ויקטור הוגו משום שנהג לסעוד שם. המסעדה, ששוכנת ברחוב  quai des Grandes Augustines, קרויה על שם הרוזן זאן פרנסיסקו דה לה גאלופ קומטה דה לפרוס (Jean-François de Galaup, comte de Lapérouse), אחד הימאים המפורסמים ששירת בצי הוד מלכותו לואי ה-16 ומאז שעכבותיו נעלמו בשנת 1788 הפך לגיבור לאומי. אם תהיו מוכנים להשקיע (המסעדה לא זולה), תוכלו להתענג על תפריט נהדר.

שעות פתיחה: ימי שני עד שבת מוגשת ארוחת צהרים בין השעות 12:00-14:30, וארוחת ערב מוגשת בין השעות 19:30-23:30. המסעדה סגורה בימי ראשון.

כתובת: 51 Quai des Grands Augustins, 75006 Paris, צרפת.

טלפון ליצירת קשר והזמנות (מומלץ להזמין מקום מראש): +33 1 43 26 68 04

למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מסעדת Laperouse.

 

 

לאחר שתסיימו לסעוד ולשבוע, המשיכו אל היעד הבא המצוי במרחק הליכה קצר – כנסיית סן ז’רמן דה פרה  (Saint-Germain De Pre). זהו עוד אתר תיירות מרכזי בפריז שאי אפשר לפסוח עליו בלי קשר לויקטור הוגו- השראת מסלול טיול זה. כדי להגיע ממסעדת הגורמה אל כנסיית סן זרמן דה פרה, עליכם ללכת לאורך רחוב Dauphin וממנו לפנות אל רחוב Buci, לצעוד עליו קמעה עד שתבחינו ברחוב המרכזי שחוצה אותו, אחד הרחובות המרכזיים של פריז, שדרת סן ז’רמן בולבאר סן ז’רמן (Boulevard Saint-Germain). השדרה, שרוחבה הממוצע הוא לא פחות מ-30 מטרים, היא כה מרכזית, שתשמחו ללכת בה לאיבוד כי מעבר לכנסייה המפורסמת בליבה קיים בה המון אווירה וחן שמשתרעים לאורך 3,150 מטרים.

עם הגעתכם לרחוב תבחינו די מהר בכנסיה הבולטת והיפה, שהקשר שלה לויקטור הוגו הוא פועלו של האחרון למען שימורה, טיפוחה ומניעת הריסתה – מנהג שקברניטי העיר טיפחו בדרכם לשיפוץ העיר, הרחבתה ושינוי פניה מבלי שהבינו את חשיבות השמירה על הקיים.

 

מן הראוי שהיעד האחרון בטיול שלנו יהיה במקום שבו סיים ויקטור הוגו את חייו – היכן שהוא נח על משכבו בשלום. כאמור, כיאה לכל גדולי האומה הצרפתית, גם ויקטור מארי הוגו זכה בכבוד נדיר וגדול- הוא נקבר בפנתיאון. למזלכם הפנתיאון נמצא לא מאד רחוק מכנסיית סן ז’רמן דה פרה ותוכלו להגיע אליו ברגל אם תצעדו על רחוב סן ז’רמן (Saint Germain) עד לצומת בו השדרה נפגשת עם שדרה מרכזית לא פחות: Boulevard Saint Michel. פנו ימינה אל שדרות סן מישל והמשיכו בצעידה לאורך השדרה עד שתגיעו לרחוב Soufflot הממוקם לשמאלכם. פנו שמאלה ולכו עד שתבחינו במבנה הפנתיאון, שבו נקבר ויקטור הוגו בשנת 1885 לצד רבים מגדולי האומה הפנתאון של פריז.

הפנתאון הוא אתר ביקור שחייבים לבקר בו פריז, כמובן ללא קשר לויקטור הוגו. במקום הקרוי על שם משכן האלים טמונים גדולי האומה בתוך מבנה המעוצב בסגנון נאו-קלאסי, אשר שוכן על גבעת זֶ’נֶביֶיב, גבעה קדושה בנצרות שממוקמת ברובע החמישי של פריז, בלב האזור המתויר והמדהים: הרובע הלטיני. על הגבעה הקרויה על שם הקדושה סנט זנבייב, שהינה הפטרונית של העיר, נבנה במאה ה-18 המבנה שיועד לשמש ככנסייה, עד שהפך לאחר מספר גלגולים לאתר קבורה מפורסם ורם מעלה.

הסיור בפנתיאון מרתק. המבנה יפה ומרשים, נשקף ממנו נוף יפהפה וההקשר ההיסטורי-תרבותי שלו מרתק. הוא שיחק תפקיד בקורות המהפכה הצרפתית והאישים הקבורים בו זכאים להכרה כשקורותיהם ארוגים בקורות העיר הפריזאית והאומה הצרפתית. בין האישים רמי המעלה הקבורים באתר קבורה מפואר זה נכללים, פרט לויקטור הוגו, גם וולטר, ז’אן-ז’אק רוסו, אלכסנדר דיומא, אמיל זולא ובני הזוג פייר ומארי קירי.

שעות פתיחה: מדי יום בין השעות 10:00-18:00.

כתובת: Place du Panthéon, 75005 Paris, צרפת

טלפון ליצירת קשר: +33 1 44 32 18 00

 

אז אמנם סיורנו הגיע לסיום, אך אם נשארו באמתחתכם כוח וזמן, כדאי שתרחיקו רבע שעה הליכה ותגיעו לאתר נוסף חשוב ומרכזי בפריז שמרחביו המוריקים שימשו תפאורה ומקום מפגש של זוגות אוהבים ברבות מיצירותיו של ויקטור הוגו. הכוונה היא לגני לוקסמבורג. לפני שתרחיקו אליהם תוכלו גם לבקר בהרבה מאד אתרים חשובים ביותר שסמוכים לפנתיאון ונמצאים במרחק נגיעה ממנו, ביניהם, רחובות הרובע הלטיני כמובן, אוניברסיטת סורבון, ספריית סנט-ז’נבייב, כנסיית סנט-אטיין-די-מון, עיריית הרובע החמישי ובית הספר “אנרי הרביעי”.

בגני לוקסמבורג, שנמצאים במרחק רבע שעה הליכה מהפנתיאון (1.3 קילומטר), תוכלו לבלות כמה שעות טובות. גני לוקסמבורג (Jardin du Luxembourg) הם הריאה הירוקה של פריז – גנים ציבוריים מרהיבים המתפרשים על פני שטח עצום של למעלה ממאתיים אלף קילומטרים והם שוכנים ברובע השישי של פריז. אמנם אין המדובר בפארק הגדול ביותר בעיר- גני טווילרי גדולים יותר, אולם גני לוקסמבורג גדולים ויפים מספיק והכי חשוב, בגני לוקסמבורג נמצא גם ארמון לוקסמבורג, מקום מושבו של הסנאט הצרפתי – אתר אליו אתם חייבים להגיע. את הגנים היפים שעוצבו על ידי הארכיטקט ג’אן פרנסיס טאראז צ’אלגרין (Jean-François-Therese Chalgrin) לפני מאות שנים פוקדים מקומיים ותיירים כאחד בכל ימות השנה. הם עושים פיקניק, מטיילים בינות לחורשות, צוברים אנרגיה, משחקים במשחקי חברה וכדור מגוונים, רוכבים על גלגיליות ואופניים, משחקים עם הילדים בגני השעשועים המאובזרים, רוכבים על סוסי פוני, נוסעים על קרוסלה, שטים בסירות, מביטים על הפסלים הפזורים בגנים, צופים בתאטרון בובות, צופים בהופעה מזדמנת וגם מתרשמים מהאתרים השונים שבמתחם הגנים המטופח: ארמון לוקסמבורג (Palais du Luxembourg), שהינו מקום מושבם של הסנאט הצרפתי ובית הפרלמנט הצרפתי שנבנה בשנת 1615 בסגנון הבארוק על ידי האדריכלים סלומון דה ברוס (Salomon de Brosse), ז’אן צ’אלגרין (Jean Chalgrin), אלפונס דה גיסורס (Alphonse de Gisors) וקלמנט מטיזו (Clément Métezeau)  (כתובת: Rue de Vaugirard, 75006 Paris, צרפת, טלפון ליצירת קשר : +33 1 42 34 20 00); ומוזיאון לוקסמבורג (Musée du Luxembourg) – הכולל תערוכות מרתקות ומודרניות לפי תוכנית של משרד התרבות הצרפתי והסנאט של צרפת (כתובת המוזיאון: 19 Rue de Vaugirard, 75006 Paris, צרפת, שעות פתיחה:בין הימים שבת עד חמישי בין השעות 10:00–19:00 וביום שישי בין השעות 10:00-21:30. טלפון ליצירת קשר: +33 1 40 13 62 00).

כתובת גני לוקסמבורג: 6th arrondissement of Paris, 75006 Paris, צרפת

טלפון ליצירת קשר משרדי הפארק: +33 1 42 34 20 00.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אתכם:

המדריך השלם למטייל בפריז, צרפת

טיול בגנים ובפארקים היפים ביותר בפריז

מסעדות כשרות נבחרות בפריז

מחפשים מלון מעולה בפריז? השוו מחירי מלונות מומלצים בפריז > כאן!

 


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם