• תַפרִיט
  • תַפרִיט

קברות המכבים

דף הבית » קברות המכבים

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 2 דקות

נכתב וצולם ע”י צוות אתר הטיולים “נלך”

איך מגיעים? ניסע על כביש 443 לכיוון מודיעין, בכניסה הראשונה נעשה פרסה ולפי השילוט לקברות המכבים נפנה ימינה.

המסלול:

ניסע 700 מ’ בשביל העפר לפי הסימון האדום ונגיע למבנה חצי הרוס שבתוכו מצבה עם השם “קבורת מתיתיהו בן יוחנן כהן גדול”, לא ברור מי שם את המצבה ומי שהחליט ששם קבור מתיתיהו, מה שכן ברור שבמקום היה בעבר מסגד לפי פתח התפילה האטום שבדופן שמעל המצבה וששם המקום בפי הערבים הינו “שייח’ ערבאווי”. כ 30 מ’ מצפון – מזרח למבנה ישנם שרידים מהתקופה הביזנטית בדמות ריבועים גדולים חצובים בסלע ומשטחי סלע עם שקעים עגולים, המקום נקרא בפי הערבים “קובור אל יהוד” ובסמוך לו היה כפר בשם א-מידיה [מודיעין?] מה שהטעה חוקרים לחשוב שכאן קבורים המכבים, אולם השרידים הינם מתקופה יותר מאוחרת.

בימי מלחמת השחרור היה במקום משלט 219 ובמקום היו קרבות קשים, אנדרטה לזכר הנופלים נמצאת במקום.

 נחזור חזרה לתחילת דרך העפר, נפנה ימינה בשביל וניסע בו עד ראש הגבעה ונחנה ברחבת החנייה הרחבה. נעלה לראש הגבעה מרחק של כ100 מ’ונגיע לאנדרטה לזכר נופלי חבל מודיעין שהינה קבוצה של 7 פירמידות – והיא מזכירה את קברי החשמונאים שתוארו בספר חשמונאים ב’ [שתורגם מיוונית]:”ויבן שמעון על קבר אביו ואחיו, ויגביהו למראה באבן גזית מפנים ומאחור. ויעמד שבע פרמידות זו לעומת זו, לאב, לאם ולארבעת האחים. ולהן עשה מלאכת מחשבת ויעמד מסביב עמודים גדולים, ויעש על העמודים כלי נשק לשם עולם, ועל יד כלי הנשק פתוחי אניות להראות לכל יורדי הים“. פירמידות מהתקופה ההיא לא נותרו, ולכן מה שנשאר למצוא זה מקום שממנו רואים את הים. בסמוך לאנדרטה ישנם מס’ חללים שנחפרו בסלע, חלקם שמשו למטרות קבורה וחלקם כנראה לצרכי כריית האדמה. בכינוי קברות המכבים מעונים הפירים העמוקים שבצידם ישנם חללים נוספים ששימשו להנחת העצמות.

אם נקיף את האנדרטה לזכר נופלי חבל מודיעין מצד שמאל ונצעד בשביל העפר הצר כשמימין לנו בריכת מים ואנטנה סלולרית, נגיע אחרי כ 200 מ’ למצוק שנמצא מעל לכביש 443, נפנה שמאלה ולאחר כ 100 מ’ נגיע למערת הקבורה מהתקופה החשמונאית שהתגלתה לפני כ 16 שנים בעת עבודות שבוצעו להרחבת כביש 443. בתוך המערה התגלו 22 גלוסקמאות שעל חלקן היו כתובות בעברית ויוונית. אחת הכתובות בעברית ניתנה לקריאה והופיעו בה השמות שמעון אלעזר, אולי שמעון (בר) אלעזר, וכן מרים, שרה, מנלאוס ועוד, על כתובת אחרת היה מי שטען כי כתוב בה “חשמנ…”. אך הקביעה המוחלטת כי אכן אלו קברי החשמונאים גם היא אינה ודאית כלל ועיקר, שהרי קבורה בגלוסקמאות החלה בתקופה
מאוחרת מתקופת החשמונאים.

אנו נגיע למערה מחלקה העליון ונוכל להבחין בבור מים ריק ובסימני חציבה. נרד במדרגות העץ ונגיע לרחבת פתח המערה, בה מוצב תרשים המערה, ונוכל להכנס פנימה ולהתרשם מהמבנה שלה. בסיום נחזור לרכב בדרך שבה הגענו.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם