• תַפרִיט
  • תַפרִיט

קטֵלנית עתיקה, מלאת חן ועם הרבה וַוְיבּ צעיר: ברצלונה

דף הבית » קטֵלנית עתיקה, מלאת חן ועם הרבה וַוְיבּ צעיר: ברצלונה

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 7 דקות

גילוי נאות וסיפור קצר תחילה

עכשיו התעוררתי משנת בהוריים לאחר טיסת לילה חזרה מברצלונה היפה. האמת…כשהחלטנו לקפוץ בשלהי חודש אוגוסט השנה לחופשה קצרה באירופה, לא היה חשוב לנו להיכן נטוס, העיקר שיהיה דיל טוב ומקום שטרם ביקרנו בו. אז יצא ברצלונה, במקרה…

במקרה, אמרנו?

אז זהו, שאני לא מאמינה במקרים!

סיפור שהיה, כך היה:

כבר המון זמן שלא החזקתי ספר טוב ביד. אז שלפתי מספרייתי “במקרה” את הספר “הקתדרלה ליד הים” מאת אילדפונסו פלקונס.

(התמונה מתוך אתר ויקיפדיה)
(התמונה מתוך אתר ויקיפדיה)

אפילו לא ידעתי שהספר עוסק בברצלונה של ימי הביניים, וגם בקורות היהודים שם. ובכן, התחלתי לקרוא, והגעתי עד למחצית הספר. משהו, אפעס, גרם לי לזרוק את הספר הצדה. יותר מדי תיאורים היסטוריים על בניית הקתדרלה שבה עוד ידובר, וגם על מלחמות בין קסטיליה למחוזות אחרים. בקיצור, קצת השתעממתי.

ואז, יום אחד, באירוע יישובי כלשהו, ישבה לידי חברה. סיפרתי לה שאנחנו כנראה נוסעים לברצלונה “בדקה ה- 90”.

היא: “את יודעת, אני קוראת עכשיו ספר על ברצלונה בימי הביניים…”

אני: “לא נכון…גם אני! איזה ספר??

שתינו במקהלה: “קתדרלה ליד הים?”…

אחרי שהתפעלנו מהעובדה שאנחנו קוראות את אותו הספר באותו הזמן (ואין זה, כידוע, ספר חדש במיוחד), התוודיתי בפניה שבכוונתי להפסיק באמצע, כי מתחיל להיות קצת מצ’עמם.

היא “לאיפה הגעת בספר?”

אני: “כך וכך…”

היא:” שלא תעזי להפסיק. עוד קצת מאמץ, ותגיעי לאינקוויזיציה, ולמה שקרה ליהודים באותה תקופה. אופס, לא רוצה לעשות לך ספוילר…”

אני: “יהודים? הגטו היהודי בברצלונה? אינקוויזיציה? ברור שאמשיך לקרוא…”

תודה לך, חברה יקרה.

אני ובן זוגי מתרוצצים ומחפשים אחר אתרים המוזכרים בספר

זהו, באותו רגע טריגר הסקרנות שלי ניצת. הייתי חייבת לחפש ולו כמה מהאתרים המופיעים בספר, כדי לקבל השראה לקריאת חלקו השני שטרם קראתי. השבעתי את בן זוגי שיהי אשר יהי בטיול, אנחנו מוצאים את הקתדרלה שעל הים, את הרובע הגותי העתיק ואת הרובע היהודי. בדיעבד, הסתבר לי שכולם נמצאים, פחות או יותר, באותו אזור…

הקתדרלה הגדולה של ברצלונה – זאת של העשירים ושל אנשי הכמורה של ברצלונה (צילמה: נטלי שוחט)
הקתדרלה הגדולה של ברצלונה – זאת של העשירים ושל אנשי הכמורה של ברצלונה
(צילמה: נטלי שוחט)

 

קתדרלת מריה על הים (St. Maria De Mar) – זאת של בעלי המעמד הנמוך והגילדות המקצועיות (צילמה: נטלי שוחט)
קתדרלת מריה על הים (St. Maria De Mar) – זאת של בעלי המעמד הנמוך והגילדות המקצועיות (צילמה: נטלי שוחט)
שלט המפנה ל"החודרייה" – הגטו היהודי העתיק בברצלונה ול"קהל", לב ליבו של הרובע היהודי בין המאות ה- 12 ל- 14 ברובע הגותי (צילמה: נטלי שוחט)
שלט המפנה ל”החודרייה” – הגטו היהודי העתיק בברצלונה ול”קהל”, לב ליבו של הרובע היהודי בין המאות ה- 12 ל- 14 ברובע הגותי (צילמה: נטלי שוחט)
אני בפתח בית הכנסת העתיק של ברצלונה ע"ש שלמה בן אדרת. על הדלת פתק בעברית המציין שעות פתיחה. כמובן שפספסנו ונשארנו בחוץ... שימו לב לגובה המשקוף שבקושי מגיע לגובה אדם בוגר: שפלות היהודי אל מול האדרת הנצרות (צילם: רונן שוחט)
אני בפתח בית הכנסת העתיק של ברצלונה ע”ש שלמה בן אדרת. על הדלת פתק בעברית המציין שעות פתיחה. כמובן שפספסנו ונשארנו בחוץ… שימו לב לגובה המשקוף שבקושי מגיע לגובה אדם בוגר: שפלות היהודי אל מול האדרת הנצרות
(צילם: רונן שוחט)

לברור שעות ביקור עדכניות:

בית הכנסת נמצא ברחוב Marlet 5
טלפון:34933170790
פקס:34932107899
אתר אינטרנט: www.calldebarcelona.org
דוא”ל: sinagogamayor@hotmail.com

      

פנורמה של העיר ממונטג'ואיק ( MontJuick) "הר היהודים" (צילם: רונן שוחט)
פנורמה של העיר ממונטג’ואיק ( MontJuick) “הר היהודים” (צילם: רונן שוחט)

אתחיל מהתחלה.

לברצלונה הגענו כ לסופ”ש ארוך (שישי בוקר עד שני בלילה) כ”לוח חלק”. לא ניסינו לברר עליה יותר מדי לפני שקפצנו לבקר.

הגענו לעיר בשעות הבוקר: שעה 10:00 שעון מקומי, התמקמנו במלון בוטיק נאה ומצוחצח בשם מלון נובל Nouvell Hotel, אותו הזמנו מבעוד מועד, במרחק יריקה משדרות הרמבלס Los Ramblas המפורסמים, ברחוב סנטה אנה, קרוב לכיכר קטלוניה המרכזית, והתחלנו בסיור רגלי בעיר, המלווה במפה וב- google map בסמרטפון.

פסלים חיים במתחם הרמבלס השוקק (צילם: רונן שוחט)
פסלים חיים במתחם הרמבלס השוקק (צילם: רונן שוחט)
פסלים חיים במתחם הרמבלס השוקק (צילם: רונן שוחט)
פסלים חיים במתחם הרמבלס השוקק (צילם: רונן שוחט)

היה זה יום אוגוסט חם ודביק למדי. למרות שידענו כי העיר ממוקמת על הים התיכון, לא ציפינו לדביקות שכזו. הצטיידנו בכובעים ובהרבה מים לשתייה והלכנו בלי הכרה (תרתי משמע): הרחובות ההומים בתיירים והעליזים, נגני הרחוב והפסלים החיים, ים של טפאסיות (מלשון טפאס) ובתי קפה, הרוכבים על גלגלים מכל המינים והסוגים (אופניים, סקטבורד, גלגליות, ריקשות, ומה לא), רחובות צרים ועתיקים לצד רחובות מודרניים ורחבי ידיים, חוף ים ארוך ומרהיב, מרכזי קניות ללא סוף, כנסיות ופסלים בכל פינה, רכבל המשקיף על העיר – מי צריך יותר מזה?

התאהבנו בברצלונה ממבט ראשון.

למחרת החלטנו שעדיף לרכוש וואוצ’ר של יומיים באוטובוס התיור האדום ה”Barcelona city tour” ולסייר באופן מסודר, וזה הסתבר כהשקעה משתלמת. ירדנו כמעט בכל תחנה, וכך יכולנו להתפעל מאתרי התרבות והמורשת של העיר בנחת ובקצב שלנו, וגם קצת לנוח בין לבין באוטובוס. אם כי, בכל מקרה, הלכנו המון ברגל.

טיפ חשוב: לאוטובוס יש שני מסלולים משלימים: מסלול ירוק ומסלול כתום, שמקיפים יחד את כל חלקי העיר. שני המסלולים הם באותו מחיר ובאותו וואוצ’ר, אלא שהתחנות מעט שונות. רצוי ואף כדאי לעשות את שני המסלולים.

כמובן שלא הספקנו לראות הכול, אבל היה הספק יפה ומכובד לשהות של 4 ימים.

חשוב לי לציין כאן כי מאמר זה לא יוקדש לאתר זה או אחר בעיר או לנפלאות היצירה של גאודי. על כך, מין הסתם, תוכלו לקרוא בכל ספר ובכל אתר על העיר. כאן בחרתי לרכז לכם טיפים ותובנות חשובות שגילינו תוך כדי סיור, כדי שיהיה לכם ערך מוסף בסיור בעיר הקטֵלנית הקסומה.

– 

הידעתם?

ברצלונה היא בירת חבל קטלוניה, חבל אוטונומי בספרד. לקטלנים תרבות, שפה ודגל משהם, וגם חג ופסטיבל חשוב בחל מדי שנה ב-24 בספטמבר.

דגל קטלוניה המתנוסס ממרפסות רבות ((צילמה: נטלי שוחט)
דגל קטלוניה המתנוסס ממרפסות רבות צילמה: נטלי שוחט)

ברצלונה בים, באוויר וביבשה 

העיר ברצלונה נוחה וזמינה לתייריה כל כך, עד שאפשר ליהנות ממנה מכל זווית אפשרית. אנחנו ניצלנו כמעט את כל הזוויות.

כמעט בכל אתר מרכזי תתקלו בבעלי ריקשות-אופניים, שייקחו אתכם לאן שתרצו. המחיר הוא לפי זמן נסיעה (כרבע שעה). תרצו לנסוע יותר, תשלמו יותר. אנחנו נסענו עם ריקשה מחוף הים ועד לקתדרלה של ברצלונה.

טיול ברחבי ברצלונה עם ריקשה המחוברת לאופניים (צילמה: נטלי שוחט)
טיול ברחבי ברצלונה עם ריקשה המחוברת לאופניים (צילמה: נטלי שוחט)

אמצעי נוסף שהסתייענו בו, כאמור, וברכנו על כך, היה אוטובוס התיור, שבו, כמו בערים מרכזיות נוספות באירופה, אפשר לעלות ולרדת באתרים שונים בעיר תמורת וואוצ’ר של יום או יומיים.

 אוטובוס ה"סיטי תור" של ברצלונה (יש גם בכחול) מראה העיר מהרכבל של ברצלונה (צילמה: נטלי שוחט)
אוטובוס ה”סיטי תור” של ברצלונה (יש גם בכחול) מראה העיר מהרכבל של ברצלונה (צילמה: נטלי שוחט)

כדי לחוש את העיר מהים לקחנו שייט. קיים שייט קצר של 40 דקות, וקיים שייט ארוך יותר, אותו לקחנו, של כשעה וחצי. נעים ונחמד לשבת למעלה ולחוש את רוח הים על פניכם, אם כי בימים חמים במיוחד זה עשוי להיות תענוג מפוקפק, ולכן חשוב להצטייד במים, בכובע ובקרם הגנה, וכן מדי פעם לרדת למפלס התחתון של האנייה ולהצטנן מעט. אגב, על האנייה יש אוכל קל ושתייה במחירים סבירים.

מראה אל החוף מאניית השייט בחופי ברצלונה (צילם: רונן שוחט)
מראה אל החוף מאניית השייט בחופי ברצלונה (צילם: רונן שוחט)

אמצעי תעבורה נוסף שלא דילגנו עליו הוא הרכֶּבֵל המקשר בין חוף הים למונטג’ויק (MontJuic). כאן יש לי טיפ חשוב ביותר: כדאי ואף רצוי לקחת את הרכבל מן ההר לכיוון הים ולא ההפך. זאת משום שבהר אין כמעט המתנה לקראת העלייה לרכבל, ואילו מחוף הים אל ההר ישנה המתנה ארוכה, לעתים מעל שעה, לא פעם תחת שמש קופחת. כדאי לנצל מידע זה במיוחד אם אתם מגיעים להר באמצעי תחבורה כגון אוטובוס התיור.

מראה העיר מהרכבל של ברצלונה (צילמה: נטלי שוחט)
מראה העיר מהרכבל של ברצלונה (צילמה: נטלי שוחט)
מראה העיר מהרכבל של ברצלונה (צילמה: נטלי שוחט)
מראה העיר מהרכבל של ברצלונה (צילמה: נטלי שוחט)

 הידעתם?

 בימי הביניים ועד לגרוש ספרד פרחה בברצלונה תרבות יהודית עשירה. הר מונטג’ויק, פרושו “הר היהודים”, משום ששם, על ההר, מצוי בית קברות יהודי גדול מימי הביניים. במהלך הסיור באזור, ואף על פי ששאלתי תושבים מקומיים, לא מצאתי כל עדות או הכוונה לכך.

חשוב שתדעו שיש אמצעי תחבורה נוספים רבים למדי: אופניים להשכרה בכל פינה, טוסטוסים להשכרה (בעלי שכח להביא את הרישיון הבין לאומי שלו ולכן פספסנו חוויה זו), סאגוויי, אוטובוסים, רכבת קלה ואפילו…סיור בשמי ברצלונה במסוק, במחיר 50 יורו לאדם.

איפה נאכל? איפה נקנה?   

כפי שצוין לעיל, יש מסעדות ובתי קפה בכל פינה. אם אינכם שומרי כשרות, השמים הם הגבול. לשומרי הכשרות ביניכם, הנה קישור למסעדות כשרות וגם לבית חב”ד בעיר. אנחנו לא שומרי כשרות מובהקים, אז פשוט השתדלנו שלא לערבב בשר בחלב, שלא לאכול מאכלי חזיר למיניהם או להימנע מדברים בלתי מזוהים בצלחת. האוכל המובהק שנתקלנו בו הוא הטפאס (TAPAS) – צלוחיות קטנות עם מיני תבשילים וסלטים והפאייה (paella  ) בשר, עוף או מאכלי ים על מצע של אורז בדרך כלל.

צהרים אחד חשקה נפשנו בבורגר. שוב חשבנו לחפש אחר סניפי “בורגר קינג” או “מק’דונלד’ס”, ואז גילינו, לא רחוק מהמלון, במרכז העיר, מסעדה מקסימה, נינוחה, נקייה עם הבורגר הכי טעים שאי פעם אכלנו. שם המסעדה Bacoa , והנה האתר שלה www.bacoa.es.

אנחנו ממליצים בחום!

וכמו תמיד, כיף שיש מה לקחת לחדר במלון, לנשנש קצת בין לבין או בלילה כשרעבים. לשם כך מצאנו לשמחתנו סניפים של רשת המרכולים האירופים Carfour   שיש בה הכול ובמחירים שווים לכל נפש. אפשר לנצל את ההזדמנות ולקנות שם שוקולדים וכל מיני צ’ופרים לחברים ולמשפחה במחיר מוזל מאוד ביחס לדיוטי פרי.

ואיך אפשר בלי קצת (או הרבה) שופינג?

ברצלונה בהחלט שווה מבחינה זו, יש בה המון מרכזי קניות, חנויות, בוטיקים, חנויות לממכר מזכרות, ומה לא. בכל מקרה, שווה להשוות מחירים לפני שקונים.

אם רוצים לרכז קניות במקום אחד, אפשר להיכנס לאחד מסניפי  Le Courte Engle’s ופשוט לעלות… ולעלות…ולהסתובב, עד שמקבלים סחרחורת. המחירים שם לא משהו, אבל שווה לבדוק, בעיקר אם יש הנחות ומבצעים.

כמו כן, גילנו שתי חנויות שוות ובהן מחירים נוחים עד זולים. האחת, רשת ובה בעיקר מוצרי ובגדי ספורט למיניהם: סניפי Decathlon; והשנייה, חנות בגדים גדולה עם מחירים קטנים. מצאנו אותה במתחם הקניות בחוף הים ושמה Lefties, דהיינו שאריות או עודפים.

חנות שווה וזולה במתחם הקניות של הנמל בברצלונה (צילם: רונן שוחט)
חנות שווה וזולה במתחם הקניות של הנמל בברצלונה (צילם: רונן שוחט)

ואיך אפשר בלי רשת החנויות לבגדי נשים ” Desigual “, שהפציעה גם בארצנו הקטנה. המחירים בה לא זולים, אך בהחלט זולים בהרבה מאשר בארץ. אני לדוגמה רכשתי שמלה ב- 90 אירו, שזה היום כ- 360 ₪, בטוח זול בהרבה מישראל.

חזית ססגונית של בוטיק Desigual – אופנה יפה (צילמה: נטלי שוחט)
חזית ססגונית של בוטיק Desigual – אופנה יפה (צילמה: נטלי שוחט)

הידעתם?

 עד סוף המאה ה- 19 העיר ברצלונה היתה עיר תעשייתית די קטנה, מחניקה ולא מצודדת. כמה אירועים מכוננים הפכו אותה מסתם עיר לעיר קסומה: הפיתוח שלה לקראת היריד העולמי בשנה 1888, לקראת היריד העולמי ב- 1929 ואירוח האולימפיאדה של שנת 1992.

עוד טיפ פה וטיפ שם בברצלונה

אסור להחמיץ – למרות שאמרתי שלא אכנס לפרוט על אתרים וייחודם, הנה כאן לפניכם בכל זאת רשימה של “אסור להחמיץ” (אבל זה כבר עניין של טעם):

  • מראה העיר מהרכבל
  • שיטוט ברמבלס
  • הקתדרלה של ברצלונה והרובע הגותי
  • המפלים והמזרקה בגן המוזיאון הלאומי לאמנות במונטג’ואיק
  • ביקור בנמל
  • כנסיית הסקרדה פמילייה
  • שוק יד שנייה הסמוך למגדל האכבר
  • פארק גואל (ובו מיצירותיו של גאודי)

הזמינו ביקורים מראש – גם בברצלונה, כמו בערים ובאתרים הומי תיירים ברחבי העולם, גילינו בדרך הלא- כל- כך נעימה, שרצוי להזמין כרטיסים/מקומות ביקור מראש. אנחנו למשל רצינו להיכנס לביקור בתוך כנסיית המשפחה הקדושה El Sagrada Familia ולראות את נפלאות האמנות של האמן גאודי גם מבפנים. הגענו לשם בסביבות השעה 10:00, אבל נאמר לנו שהכניסה הבאה היא רק בשעה 13:30…ויתרנו, והתפעלנו רק מיופייה החיצוני.   אז לתשומת לבכם!

בהקשר לכך, אם בכוונתכם לצאת ולסייר אל מחוץ לברצלונה, לאתרים כדוגמת מנזר מונסרט ואחרים, דאגו להזמין טיולים מראש. אפשר להשיג טיולים מוזלים במסגרת אוטובוס הסיור למשל, או בבתי המלון שבו אתם שוהים.

הצטיידו בבגדי ים בקיץ – חמשת החופים של ברצלונה מסודרים ונקיים. הם מעין שילוב של חוף תל-אוויר עם חופי אילת. אם עתותיכם בידכם, נצלו לפחות חצי יום לבילוי בטן- גב בחוף בשילוב ספורט ימי.

אמצו לכם עזיבה מאוחרת של המלון – גם בברצלונה, כמו במקרים רבים קודם לכן, אם ידוע לנו מראש שחוזרים בטיסת לילה, אנחנו מזמינים מראש עזיבה מאוחרת ( Late check-out), וכך מתארגנים לעזיבה בניחותא, נחים קצת לפני הטיסה, מתקלחים והולכים לשדה התעופה רעננים ולא מרוטים. במקרה הספציפי של המלון שלנו בברצלונה, לא היו מקומות במלון, כך שלא התאפשרה לנו עזיבה מאוחרת. עבור לילה נוסף בקשו מחיר גבוה יחסית (כ- 140 יורו), ואז החלטנו להיעזר בעזרתו האדיבה של אתר Booking.com. מצאנו מלון נחמד באותו רחוב מעבר למדרכה Hotel Cortez, שהיה זול יותר בכ- 50 יורו!! (2 כוכבים במקום 3 + ארוחת בוקר!). עזבנו את המלון הקודם, עשינו צ’ק אין ללילה, קיבלנו את החדר הרבה לפני הזמן, וכך יצאנו לנו לטייל ביום האחרון ללא דאגות. מספר שעות לפני העזיבה לשדה התעופה חזרנו למלון, ארזנו, התארגנו, נחנו, והלכנו לשדה התעופה מאוששים ושמחים.

ואם כבר הזכרנו את אתר Booking.com, בין אם אתם בברצלונה ובין אם בכל מקום אחר, גם אם לא הזמנתם מקום לינה מבעוד מועד, אל דאגה. בדרך כלל, הזמנה בו ביום מוזילה דווקא את מחירי הלינה, לעתים באופן משמעותי. אז קחו זאת לתשומת לבכם.

יבורך ה- AIROBUSמשדה התעופה ואליו נסענו באוטובוס שאטל שנקרא AIROBUS 1    או 2, תלוי בטרמינל. אם אתם מזמינים מלון באזור המרכזי של כיכר קטלוניה (Placa Catalonia ) וסביבותיה (מומלץ!!), כל שעליכם לעשות הוא לצעוד עם הציוד שלכם מס’ דקות, לקחת את השאטל הזה (עולה 5.90 ארו לאדם) והופ! אתם בשדה התעופה.

עוד רבות ונצורות אפשר לכתוב על ברצלונה ונפלאותיה, אבל…

אז נשתמע בפעם הבאה,

שלכם, נטלי שוחט.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם