מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 15 דקות—
כתב וערך עידו ענבר ido.inbar@ido
קרדיט לתמונה ראשית: Aline Dassel Pixabay
חלק ב’: מרמים אתכם במלון וברחובות העיר – אל תיפלו בפח!
חלק א’ – מבצעי עוקץ שעושים על תיירים בעולם
ירדתם מהטיסה המתישה וזכיתם בכל התיקים שהפקדתם לפני המראה, צלחתם ללא כיוס ורמאות נהגי מוניות את המסע בתחבורה הציבורית או את סוכנות השכרת הרכב, ואתם עוד רגע כבר בחוף מבטחים, חדר המלון שלכם, המקום שבו תוכלו לנוח לרגע, להתאושש מהתנועה הרציפה והארוכה שלכם, לקחת נשימה עמוקה ולהירגע.
אל תורידו את כל המגננות עדיין, לפחות לא לפני שקראתם את הרשומה הזו, שתחשוף אתכם לחלק ממבצעי העוקץ היותר מטרידים בעולם התיירות העולמי, כאשר תוקפים אתכם במקום שבו אתם רוצים להאמין שאתם הכי בטוחים – במלון שלכם.
נמשיך עם מבצעי הונאה ורמאות שמתרחשים ברחובות הערים הגדולות והקטנות בכל העולם, הונאות שמפילות עשרות אלפי תיירים בכל שנה ושנה, כולל לא מעט ישראלים.
ביתו של אדם מבצרו, אבל מה עם המלון שלו?
מלון, מלונית, הוסטל, ואפילו סוויטה מלכותית במלון בוטיק, איפה שלא תהיה, ישנם אלו שחושבים איך לעקוץ אותך ישירות מחדר המלון שלך, וחלק מהם ממש מוצלחים בזה!
כל נושא הרמאויות בהזמנת מלונות וחדרי אירוח בימינו דורש מאמר בפני עצמו, אך יש עוד לא מעט רמאויות המתרחשות בתוך במלון עצמו.
“הקם לעוקצך” … – שיחת השכמה מתוחכמת–
אתם ישנים עמוק, באמצע חלום מתוק, ולפתע הטלפון מצלצל כאילו השעה כבר תשע בבוקר, ופספסתם את ההסעה לביה”ס. הקול הרגוע והמקצועי בצד השני של השפופרת מזדהה כדלפק הקבלה, ומסביר לכם בנימוס רב כי כרטיס האשראי שלכם “קפץ”, או שהמחשבים שלהם קרסו, וכך או כך, יש צורך במספר כרטיס האשראי שלכם שוב.
הם בונים על העייפות שלכם, או על התמימות, ובעיקר על חוסר האונים, אך מה שבטוח, הקשר ביניהם לבין המלון לא קיים, ואתם עומדים לפני עוקץ נפוץ, בעיקר, אך לא רק, בארה”ב.
השיחה יכולה להתרחש גם לסלולארי, וגם באמצע היום, וכל מה שאתם צריכים לעשות זה לסרב בנימוס, לטרוק באדיבות את הטלפון, ולצלצול בחזרה לשינה עמוקה, תוך שאתם מנתקים את הכבל של המכשיר הארור מהקיר. בבוקר, כשתחליטו לקום, דלפק הקבלה כבר יפנה אליכם אם באמת יש לבצע בירור לגבי התשלום, אחרת אתם מוזמנים להתעלם מהאירוע, או להגיש תלונה למנהל, כי לעיתים מעורבים בזה שומרי הלילה, או אפילו עובד הדלפק.
שוד מתחת לשפם – איך מתמודדים עם עובד גנב?
בחלק הראשון של סדרת המאמרים על רמאות בעסקי התיירות סיפרתי על חבר קרוב, שנהג מונית בבואנוס איירס ניסה לעקוץ אותו בצורה לא נעימה בכלל, כשהוא לוקח אותו להישדד בשכונה לא טובה. דעו לכם שהמזל רודף אותו, אך לא ממש תופס אותו, שכן עוד אירוע קרה לו, הפעם בעיירה התיירותית מנדוזה שבארגנטינה, כשהוא ודיירי ההוסטל שבו הוא התגורר יצאו יחד למסיבה גדולה.
כשהם חזרו ביום למחרת, הם גילו, כל אחד בתורו, כי הציוד האלקטרוני שלהם נעלם, למרות שכולם דאגו לשים אותו בלוקר שנועד בדיוק למטרה זו – להוות ארון אישי נעול לחפצים בעלי ערך.
חברי למוד הקרבות לא חשב פעמיים, עשה אחד ועוד אחד, והבין מהר מאוד שהעובדה שכל חפצי הערך כולם נעלמו, אין סימני פריצה כלל על הלוקרים, והעובדה כי הגישה לפנים ההוסטל היא רק לאחר שאיש הקבלה לוחץ על זמזם שפותח את שער הסורגים המפריד בין הקבלה לבין מתחם המגורים, מצביעים כולם על דבר אחד – שומר הלילה הוא גנב.
לצערו של השומר, שעדיין היה במשמרת, חברי הוא לא זה שהזעיק את המשטרה, אלא אורח אחר שחפציו נגנבו, והוא עשה זאת גם בשל העובדה שחברי נעל בהתקף עצבים את עצמו ואת איש הקבלה בחדר האחורי כדי להוציא ממנו את הודאה, והקולות שנשמעו משם לא היו חיוביים.
השוטרים לקחו את שומר הלילה החבול לסיבוב לדירתו, שם נמצאו ערמות של מוצרים אלקטרוניים, שכן מסתבר שהוא עוקץ כך את התיירים הישנים והמתחלפים כבר שבועיים ימים, ואיש לא חשד בו עד כה.
הדרך להימנע מזה היא לא פשוטה, שכן לא תיקחו אתכם לכל מקום את כל החפצים שלכם, אך מומלץ לקרוא ביקורות על המקום שבו אתם עומדים להתגורר, כדי לוודא שהן טובות, וכמובן להזמין מלון או הוסטל מאתר מסודר במקום שנבדק.
בדיקה שגרתית – על חשבונך
צהריי היום. נקישה קלה על דלת החדר שלך, ורגע לאחר מכן שני עובדים “רשמיים” של המלון עומדים לצידך בחדר שלך, ומסבירים לך שיש ביקורת רשמית מטעם המלון, שכן הם בתהליך שיפור ושדרוג כדי לענות על הצרכים של התיירים המודרניים, ומחפשים חוות דעת אמיתיות בשביל ההנהלה.
אתה תוזמן בלבביות להראות להם כל תקלה, בעיה, וכל מה שאתה חושב שאפשר לשפר בחדר ובשירות, ובתמורה תקבל את הלילה הזה בחינם.
אחד מהם יתלווה אליך בתשומת לב מלאה, והשני יאסוף את חפצי הערך באותה הזריזות שבה שני השותפים ייעלמו מהמלון.
שמור את חפצי הערך בכספת, גם כשאתה בחדר, ואם הם בחוץ, שיהיו מרוכזים מול עינייך כל הזמן. אל תתבייש אפילו לארוז מול עיניהם המשתאות של האורחים שלך את חפצי הערך בתיק ושים אותם בארון. החלפת המבטים שלהם תחשוף כמה הם מתוסכלים שהם יודעים שאתה יודע, ושאתה יודע שהם יודעים שאתה יודע.
–
פשעים מודרניים – נקודת ה-Wi Fi המזויפת
עם השנים הרמאות מתקדמת ומשתנה, והנוכלים של היום מסתתרים לעיתים מאחורי הצללים של רשת האינטרנט. אחת הרמאויות היותר מתוחכמות נעשית על-ידי מומחי מחשבים, ולא מומחים גדולים במיוחד, שכן הידע איך לעשות זאת קיים בחופשיות ברשת האינטרנט לכל אחד שרק רוצה.
השכן שלך מהחדר ליד, מהקומה או מהמלון מחזיק מחשב פועל ופותח רשת Wi Fi חופשית לשימוש בשם המלון או כל שם אחר. אתה מגיע לחדר, מתחבר לאינטרנט, ומתחיל לגלוש. כל המידע שאתה מזין בגלישה נשמר במחשב שלו, ויש לו גישה לדוא”ל שלך, לחשבון הפייסבוק שלך, ובעצם לכל חשבון שאליו תתחבר, כולל חשבון הבנק.
מה שהוא צד זה אחרי פרטי כרטיס האשראי בעיקר, שמופיעים אצל רבים בתוך דוא”ל זה או אחר, ובד”כ, בייחוד אצל מטיילים ותיירים, היכן שהוא בתיבת הדוא”ל שלכם יהיה אפשר למצוא גם את מספר תעודת הזהות והדרכון, ואפילו צילומים שלהם.
גנב מעט יותר מתוחכם מזה, והרבה פעמים בכך מדובר, יוצר פורטל, אתר אינטרנט מזויף, המבקש את פרטי האשראי כדי לפתוח את השימוש ב-Wi Fi, ובעצם מקבל מכם את הפרטים על מגש של כסף. האתר נראה לגיטימי, ואפילו זהה לאתר המלון, אך מדובר באתר מזויף לגמרי.
זה קורה לא רק במלונות, אלא גם בבתי קפה, מרכזי ערים, שדות תעופה, ועוד.
כדי להימנע מהנוכלות הזו יש לבדוק היטב לאן אתם מתחברים, ולא פשוט לבדוק מה הרשתות הזמינות ולהתחבר רנדומאלית לרשת החינמית עם האות הכי חזק. מעבר לכך, אל תתפתו לתת את פרטי האשראי שלכם, ואם יש לכם צורך אמיתי ברכישה מאוד ספציפית, עשו זאת מרשת מאובטחת לאחר שווידאתם עם מי שנותן את השירות – מלון, בית קפה, שדה תעופה וכיו”ב, שאתם אכן מחוברים לרשת שלהם.
האם הכספת במלון שלך מאובטחת?
המומחה לאבטחת כספות Mr. Locksmith, טוען ששום דבר אינו בטוח וכל דבר ניתן לפריצה. במקרה שלפנינו מדגים המומחה, איך פורצים כספת במשך פחות מ-5 שניות, כספת באמצעות מגנט וגרב (כן, כן).
היום, את רוב הכספות בונים שהמעטפת שלה קשה מאד לקדיחה. אבל, המנגנון החשמלי מבוסס על מגע מגנטי.
השאלה הנשאלת, למה גרב? והתשובה פשוטה. ללא הגרב לא היה ניתן להפריד את המגנט מהכספת והיא הייתה נשארת צמודה לכספת
לכן אם אתם ניתקלים בכספת זו………….
הערה אישית: יש כספות איכותיות יותר, השאלה האם במלון או בבית שלך התקינו אותם?
נוכלות רחוב – שוד מתוחכם באור יום מלא
אפשר לומר שנוכלות היא אומנות, וכל מי שראה את “תפוס אותי אם תוכל” (Catch Me If You Can) בוודאי יסכים. עם כל האהבה שלי לאומנות, סוג זה של אסתטיקה אני מעדיף לראות רק מעל מסך הקולנוע.
באור יום מלא, אל מול פניהם האטומות של העוברים ושבים, נוכלים מתוחכמים מבצעים עבירות מרמה על תיירים תמימים שלא יכולים אלא לתהות לאחר מעשה כיצד היה לנוכלים אלו את האומץ.
(צרפתי למעלה, בראש המאמר את סרט Catch Me If You Can, על נוכל בינלאומי ועל המאמצים לתפיסתו. עם לאונרדו די קפריו, טום הנקס, כריסטופר ווקן, ג’ניפר גארנר, מרטין שין)–
שוטרים מתחזים – ניסיון אישי וסיפורים
מקסיקו, לילה, עיירה קטנה, ואנחנו חמישה. מקסיקנית צעירה ומודרנית נוהגת ברכב שלה, תייר אמריקאי יושב לצד הנהגת, ומאחור – ספרדי היפראקטיבי שלא מפסיק לזוז, תייר גרמני ישן וראשו על כתפי, וכמובן, עבדכם הנאמן.
אנו עייפים, לאחר נסיעה ארוכה, חגיגות בקרנבל, ולא מעט אלכוהול, ואנו תרים אחר הכתובת שנתנה לנו אחת מהחברות שפגשנו בקרנבל באזור המרכזי של העיר שעה קלה קודם לכן, שכן היא הזמינה אותנו להתארח ולישון אצלה בבית בימים שלא היה לאף אחד סלולארי, ובטח שלא מפות של גוגל על המכשיר הנייד.
טנדר אדום וגדול מגיח מהרחוב הסמוך ועובר אותנו לכיוון הנגדי. אנחנו ממשיכים לנסוע, ולפתע, שניות ספורות לאחר מכן, הוא בולם בחריקה, מסתובב, פונה בעקבותינו לרחוב אליו פנינו, עוקף אותנו ונעצר.
לאורה, המקסיקנית, מעדכנת מיד שאלו לא באמת שוטרים, או לפחות לא ישרים, ושנהיה זהירים. ביורן הגרמני עודו ישן, אלפונסו הספרדי ההיפראקטיבי העלה לטורים עוד יותר גבוהים, והאמריקאי, שאת שמו שכחתי, מיד יוצא מהרכב. נכון, הם לבושים במדים, ואחד מהם אפילו מחייך, אבל כולם חמושים מכף רגל ועד ראש, וברור לכולנו שברור לכולנו מה מתרחש כאן.
השיחה מתנהלת בספרדית. אני לא מבין דבר. האמריקאי מתחיל לעשות ג’אגלינג עם 4 כדורים, לאורה מתחילה לצחוק, אלפונסו מציע להם נוצה יפהפייה הוא מצא באותו היום, וככל הנראה הם מבינים שמאיתנו לא יצא להם כלום. הם נפלו על קבוצה של יחפנים חסרי פרוטה, והם מרפים, ואפילו לא לוקחים את הנוצה.
המקרה הזה הוא סיפור אמיתי, ורבים שכמותו מתרחשים מדי יום לא רק במקסיקו, ומסתיימים בדרכים רבות, לרוב לא בצורה הזו.
אם אתם בסביבה הומה אדם ופונים אליכם אנשים המציגים תג שוטר ודורשים בתקיפות לבדוק בציוד שלכם כי הם חושדים שביצעתם מעשה לא חוקי, אל תיבהלו. הם בונים על זה שתחשבו שהם משטרה, ושתשתפו פעולה בשמחה. אתם יכולים לדרוש לבדוק את התעודות שלהם, ולבקש להתקשר מיד לתחנה שיזמינו ניידת. במקרה שאתם ממש בלחץ, אתם יכולים באמת לצעוק לעזרה בשפה המקומית, אך לרוב ההתעקשות על קריאה לגיבוי של שוטרים אחרים, או לצעוד יחד לשוטר אחר תשחרר אתכם מהסיפור, תוך שאתם שומרים את החפצים שלכם אצלכם, וצועדים בביטחון מלא לדרככם.
עוד עוקץ קטן של המשטרה המזויפת
ככה, על הדרך, שוטר מקסיקני, קולומביאני, תאילנדי, ואפילו מזרח אירופאי, ייגש אליכם בסמכותיות, יבקש לראות דרכון, ייתן מבט חושד, ואפילו ימלמל בשפה המקומית משהו למכשיר הקשר שלו. הוא יבקש שתפסעו אתו הצידה, ויטיל עליכם קנס מפוברק.
הוא לא יכתוב מסמך קנס רשמי, ולעיתים אפילו יטרח עם זה, תלוי כמה הוא מתוחכם, והדרכון שלכם בן ערובה בידיו. לעיתים הם הרבה יותר פשוטים מזה, ודורשים לבדוק את השטרות שלכם שכן הם בציד אחרי שטרות מזויפים שיצאו השבוע לסירקולציה בכמויות גדולות. “אם נמצא, תתבקש לבוא איתי לתחנה, כדי שנוכל לקחת ממך עדות על המקום שבו החלפת כסף. כמובן שלאחר העדות תוחזר בניידת לכאן או למלון, לפי בקשתך”.
שקרים, שקרים ועוד שקרים. אם תתנו את הדרכון, אתם באמת בבעיה, ואם תתנו את הארנק לבדיקה, הוא יחזור אליכם, רק עם פחות כסף ממה שהיה בו. בקיצור, אל תתנו את הדרכון לאף אחד, פרט לפקיד המכס בכניסה וביציאה מהמדינה.
חייך למצלמה – יצאת פרייר!
אחת העתיקות, אבל השורדות, שיטה זו לעקיצות תיירים ממשיכה להתגלגל לאורך השנים בכל העולם, מעצבנת ומטופשת כאחד. אתם רוצים להצטלם, ומישהו מיד מציע את שירותיו כמפעיל המצלמה, כדי שתוכלו כולכם להיות בתמונה.
שלושה דברים יכולים לקרות:
- קיבלתם תמונה, באיכות זו או אחרת, עם חיוך ולחיצת יד.
- קיבלתם תמונה, באיכות זו או אחרת, עם חיוך ודרישה לתשלום עבור השירות.
- קיבלתם עצבים כי האיש שהחזיק במצלמה שלכם יודע לרוץ מהר…
אם אתם רוצים להצטלם עם כל החברה, יש היום ידיות שמתחברות למצלמה, ומאפשרות לכם לצלם את עצמכם. בכל מקרה, מוטב לפנות לתייר אחר ולא למישהו מקומי.
המצלמה נשברה – ואתם האחראים!
עוד עקיצת מצלמות קלאסית היא שכמה חברים “תיירים” מבקשים מכם לצלם אותם, ונותנים לך את המצלמה ואפילו, בחצי חיוך וקריצה, מתעכבים לרגע ואומרים “אתה לא בורח עם המצלמה, נכון?!”. כשתחזיר להם את המצלמה, היא תיפול, וכמובן שאתה תואשם שהפלת אותה, ותתבקש לשלם על הנזק.
הפיתרון הראשון הוא הימנעות. השני, אם אתה רוצה להיות נחמד או פשוט לא שמת לב ופתאום הסיטואציה קרתה, היא לבקש מהם לגשת ביחד לשוטר, ושיגישו תלונה רשמית, ושתתראו שוב בבית המשפט. לא נעים, דורש אומץ, אבל לרוב יפתור את העניין.–
חברים טובים עולים ביוקר
צמיד חברות, לציון 30 שניות של חברות…
אני כנראה נראה כמו חובב צמידים בינלאומי, כי גם בפריז, גם ברומא, גם במילאנו וגם באמסטרדם ניסו להצמיד לי צמיד “מתנה”, בלי שביקשתי. אני לא אוהב צמידים, והתגובה המהירה שלי לא הותירה לאף אחד מהם, כולל העקשנית ממילאנו, הזדמנות להדביק לי את הצמיד לזרוע, כך שלרוב המפגש הסתיים במבט עוין והדדי, וכמה קללות, גם כן עוינות, וגם כן הדדיות, בצרפתית, באיטלקית, בהולנדית, ומצידי בעברית.
את חברי, שטייל איתי באיטליה והיה קצת פחות למוד קרבות, תפסה גם תפסה הנוכלת בפיאצה, והוא שילם חמש יורו על כמה חוטים מדובללים, והוסיף את זה לרשימת ההוצאות שלו על הטיול. לאחר מכן הוא זכה בכמה עשרות יורו במכונת קזינו מקומית, כך שבסופו שלדבר זה היה שווה את זה.
אל תושיטו את היד למי שמציע לכם צמיד עם חיוך, ואך הוא תופס את היד ומתחיל להלביש לכם את הצמיד, משכו בכוח את היד אליכם. אם הוא הלביש את הצמיד ותסרבו לשלם, קרוב לוודאי שהוא יתחיל לזעוק שאתם גונבים ממנו, אך השוטרים המקומיים מכירים את הנפשות הפועלות, ולרוב לא תהיה בעיה, אלא אם תילחצו ותשלמו, או במקרים בהם יש להם משתף פעולה שיבוא וילחץ עליכם. כך או כך, היו שלווים ואסרטיביים, וזכרו שהנזק העיקרי, מלבד הסתירה לאגו, הוא כמה שקלים לא יותר, אולי אפילו משתלם בשביל הזיכרון והסיפור, ובמחשבה שנייה, הייתי צריך לתת את היד בשמחה, ולבקש להצטלם עם הנוכלת למזכרת.
ספקי שירות – כי על שירות טוב צריך לשלם. יותר מדי. –
היהלום שבכתר
יש לי בשבילך הצעה שלא תוכל לסרב לה
אדם ידידותי במיוחד פונה אליכם, ומזמין אתכם לביתו, להתארח, לאכול, לישון, חינם, כמובן. אתם הרי משפחה מעכשיו. דבר זה נפוץ למדי, אבל התופעה שמתלווה אליו נפוצה רק אצל מספר נוכלים שאחרי שיתיידדו אתכם, ויתעניין בסיפור חייכם, יספר לכם על עסקי התכשיטים שמהם הוא מתפרנס, ועל איך שהוא רוכש תכשיטים מקומיים בזול, ומוכר אותם באירופה.
על הדרך הוא יזרוק הערה על זה שהרבה פעמים תיירים שמתיידדים אתו חוזרים לאירופה, אז הם לוקחים איתם על הדרך ערמת תכשיטים בכמות המותרת, וככה חוסכים לו עמלות אדירות, מרוויחים אלף דולר על המשלוח וטיסה על חשבון העסק.
אם הוא מתוחכם, הוא אפילו לא יציע לכם, או ימצא דרך להחליק את זה שזה לא מתאים לכם, כי אתם רק באמצע הטיול, אבל אם בסוף הטיול תרצו לטוס לאירופה עליו, ולהרוויח אלפייה, אז הוא והעסק שלו, שרץ כבר עשרים שנה, ישמח לעזור.
או שהוא יפגיש אותך עם “הבוס”, או שהוא בעצמו ינסה לעשות את המהלך, ובעצם להסביר לך איך זה עובד, ולתת לך את התחושה שאתה שולט בעניינים, והכול בסדר. אתה מקבל ערמת תכשיטים, אורז אותה היטב, חותם כי אתה רכשת אותם בעצמך כמתנות למשפחה וחברים, ושולח בדואר המקומי.
מעכשיו תצטרכו להמתין לאישורים מהמכס, ובינתיים “המשפחה החדשה שלכם” תפנק אתכם – הכול כלול. לינה, אוכל, מוניות, רק שלא תחשדו בכלום. ואז מגיעה השיחה…
מישהו מתקשר אליכם “מהמכס”, ואתם מואשמים בניסיון הברחה, וה”משפחה החדשה שלך” עומדת לצידך, ואף טוענים שגם הם עכשיו בצרות, ושצריך להישאר ביחד ולצאת ביחד מהצד השני, מנצחים.
להפוך סיפור ארוך לקצר – אתם משוכנעים שכדי לא להגיע לכלא המקומי אתם חייבים להציג למכס קבלות כדי להוכיח שקניתם את התכשיטים, ובשביל זה תצטרכו לשלם כמה אלפי דולרים על התכשיטים שלכם בחנות שלהם, והכול ברוח טובה – כי הם “יחזירו את הכסף כמובן, והעמלה לשירות עדיין שלך, והטיסה עדיין עליהם” – ובעצם הם לוקחים לכם את הכסף, ומעיפים אתכם מהמדינה שלהם, כמה שיותר רחוק.
נשמע לא סביר? אז תתפלאו, כי זה קורה כל שנה לעשרות אנשים, כולל לישראלים, כולל לחברה טובה בעלת חוש ריח למזימות ונוכלות, חוש שהוציא אותה מזה בקושי, רק כדי לחקור ולגלות שהיא לא היחידה. בנגקוק וניו-דלהי הם המקומות בהם עוקץ זה נפוץ במיוחד, והוא מתרחש באומנות ויצירתיות שתהפוך יום אחד לעלילה של סרט בוליווד משובח.–
מסמכים רפואיים
כשאתם שותפים לעבירה
כולם שונאים את חברות הביטוח שמתעשרות על גבינו, והדבר נכון בכל העולם, לכן הפיתוי לשתף פעולה, ועוד עם רופא, נהיה מפתה במיוחד. שוב פעם ניו דלהי, שמתגלה כזירת פשע, מציעה לכם עוקץ פשוט ומהיר.
רופא מקומי ייגש אליכם ויציע לכם, תוך כדי שיחה “אגבית”, להפיק בשבילכם מסמכים המעידים על מחלה וטיפול בסכומים גבוהים, אצלו במרפאה ואפילו מבית החולים בו הוא עובד, וזאת כדי שתוכלו לתבוע את ביטוח הנסיעות שלכם ולקבל פיצויים.
הסכום הקטן שהוא מבקש לא משתווה לסכום הטיפולים המזויפים, וזה נראה כמו “ווין ווין סיטיואיישן”, אבל האמת היא שחברות הביטוח בארץ מכירות את התרגיל היטב, ויש רשימה ארוכה של רופאים וחתימות שפשוט לא עוברות, מה גם שאתם עלולים להסתבך עם החוק. ראו הוזהרתם.
נחזור לאירופה – כרטיסים רשמיים לשום מקום
התורים לאתרים שונים באירופה יכולים להיות מתישים, לעיתים, ובעיקר בשיא העונה, בקיץ החם, עם המתנה של שעות. אם ניגש אליכם אדם בלבוש רשמי, שנדמה שהוא עובד במקום, ויכול להיות שאפילו עונד תג שם עם לוגו המקום, ומציע לכם בחיוך כרטיסים במחיר מעט גבוה יותר כדי לדלג על התור, זה לא פחות מ-100% כרטיסים מזויפים, והאדם שלפניכם נוכל.
הנשים של אירופה (וארגנטינה) יפות, ועוקצות
עוקץ זה החל להתפשט לעוד יבשות, אך בעיקר בבירות אירופאית כמו אתונה, ריגה ואחרות, התייר הזכר הבודד יכול להוות מטרה נאה כאשר אישה יפה ניגשת, מחייכת, מפלרטטת, ומפתה אותך בקלות מדהימה לבלות איתה במסעדה, במועדון, ובכל מקום אחר.
במקרה הטוב, החשבון שתקבל במועדון שהיא בחרה כמובן, יהיה עצום. במקרה הגרוע, תתעורר מטושטש בחדר מלון זול, בלי ארנק, בלי שעון, ולעיתים אפילו בלי דרכון. הדבר היחיד שיישאר לך זה זיכרון.
התרגיל הזה יותר נפוץ ממה שאתם חושבים, רק שהרבה אנשים שומרים את הסיפור לעצמם, כדי לא לאבד מהפסון, בייחוד במחיר שהם שילמו בעקבותיו.
גבר, אסיה זה מקום זול, וגם התרגיל זול…
אם אירופה ותכסיסיה המלוכלכים התחילו להלחיץ אתכם, הרי שטיול קטן לסין יכול להיות הזדמנות מצוינת לפגוש נערות אסייתיות מקומיות שניגשות בחיוך גדול ומבקשות לתרגל את האנגלית שלהן איתך.
אתה תוזמן לבית הקפה הקרוב לשבת לקשקש עם קפה ומאפה על חשבונן, כ”שכר” על הנכונות שלך לתרום לאנגלית שלהן, והמקרה יכול להתפתח כך:
- הסיפור שלהן יתגלה כסיפור קורע לב, עם דמעות והצגה ענקית, ואתה תתפתה לתת להן קצת כסף בשביל התרופות לאימא, האוכל לשני הילדים, ואלוהים יודע למה עוד.
- הסיפור ייגמר בזה שהן ייעלמו בקלילות, בעוד שהחשבון הכבד ייפול עליך ברעם ביום בהיר
לפחות כל זה קורה במחירים של סין.
באירופה זה קורה עם ילדים שנראים כילדי רחוב, הניגשים אליך עם גלויה ועט ומבקשים שתכתוב בשבילם גלויה הביתה, כי הם לא יודעים לכתוב. הסיפור שיגוללו עצוב ומחריד, וקשה שלא לרצות לעזור להם. העניין הוא שאתם ועוד עשרות אנשים עוזרים להם מדי יום, והם יושבים לא רע בכלל. לי זה קרה בסלוניקי.
רעב?
מישהו שם בחוץ רעב לאשראי שלך!
בעוד שהמלון שלכם אמור להיות מקום בטוח, יש פעמים, כפי שכבר הבנתם, שהוא מתגלה כפחות בטוח, בעיקר במבצעי עוקץ “פשוטים”. דוגמא לכך היא כשאתם מגלים שהחליקו מתחת לדלת שלכם תפריט הזמנות של מסעדה מקומית, עם מחירים נוחים, משלוח חינם, ומגוון מנות רחב, שיתאים לכל תייר מכל מדינה.
במקרה שכזה הדבר היחיד ששווה להתקשר ולהזמין זה את המשטרה המקומית, לא שהייתי טורח, אלא אם כן זה קורה בארה”ב, שכן רוב הסיכויים שמדובר בתרמית אשראי שבה תתבקשו לשלם באשראי על האוכל, ולא תקבלו דבר, בעוד שמישהו יצא למסע קניות על הכרטיס שלכם.
נכון, ביטוח האשראי יכסה את זה לרוב, אך כאב הראש הכרוך בכך לא באמת שווה את הסיכון.
מחליפים כסף? שימו לב!!
בכל מקום בעולם תיתקלו בטריק הזה, בעיקר במזרח ובמזרח אירופה, עם שלטים גדולים ומפתים להחלפת הכסף המשתלמת ביותר, 0% עמלות, וכיו”ב. בסופו של דבר, תקבלו פחות ממה שציפיתם, ולכשתשאלו תקבלו תשובה של עמלות שונות, עמלת בוקר, עמלת ערב, עמלת “הפרצוף שלך נראה תמים, אז תאכל אותה”, וכשהכסף שלכם כבר אצלם והם מאחורי דלפק ממוגן, אין הרבה מה לעשות.
הדרך הנכונה היא לוודא בדיוק כמה אתם מקבלים לפני שאתם מעבירים את הכסף, ולבחור מראש מקום מהוגן, לא עם שלטים מצועצעים, ועדיף אפילו לבדוק עליו אונליין, למקרה שמישהו דיווח עליו בעבר ברשת (חפשו באנגלית כמובן).
הקופאי רוצה תשר
שאתם לא רוצים להשאיר
אף חנות שמכבדת את עצמה לא תרשה לקופאים לשוחח בסלולארי שלהם תוך כדי שהם מחייבים את הלקוח בכרטיס האשראי שלו. וגם אם כן, הרי שאתם צריכים להימנע מלתת את כרטיס האשראי לקופאי שמשוחח בסלולארי תוך כדי החיוב, ולא רק כדי להימנע מטעויות, אלא פשוט כי ישנו גל של מעשי מרמה דרך גניבת פרטי כרטיסי אשראי, וזאת ע”י צילום הכרטיס שלכם עם הסלולארי שלהם.
היו ערניים, אל תשתפו פעולה, המתינו שהקופאי יסיים את השיחה (המזויפת לרוב), ואם החשד גדול, וותרו על הרכישה, ומצאו חנות אחרת, יותר לעניין.
כן, לצערי יש גם הישראלים שעוקצים את התייר (אל תיראו כ”כ מופתעים!)
הישראלים מסבירי פנים לתייר, ומאוד אוהבים לעזור, להסביר איך להגיע ממקום למקום, ולשוחח עם התיירים ברחובות הערים הגדולות, והכול עם חיוך ורצון אמיתי לעזור. הדבר נכון גם לגבי המקומיים בהרבה מדינות אחרות, אבל ממש כמו שם, גם כאן בארץ הקודש מבצע “עקוץ את התייר” עובד, ועובד טוב.
מונית הכסף
הגרסה הלא מצולמת.
בעוד שנסיעה במונית דורשת, על-פי חוק, להיות תחת מונה מתקתק, שנותן את המחיר הרשמי, ובעוד שכל ישראלי שעולה על מונית יודע זאת ומתעקש, או שסוגר מחיר עם הנהג מחוץ לחוק ולרוב בצורה שמשתלמת לו, הרי שהתייר לא מכיר, לא יודע, ולעיתים לא חושד.
נהגי מוניות בישראל לא חפים מפשע, וכמו אחיהם למקצוע בכל העולם, גם כאן תייר שעולה על מונית עלול, ולרוב אף ישלם מחיר הגבוה לעיתים עד פי שניים מהמחיר שהיה משלם אם היה מופעל המונה.
מעבר לכך, גם הפעלת המונה לא מחייבת נסיעה הוגנת, שכן אם הוא כבר מופעל, הנהג יכול להחליט להאריך את הנסיעה עוד ועוד, כשהוא ממציא את הדרך האידיאלית עבור הכיס שלו.
נפוץ בכל הארץ, אך בעיקר בתל-אביב, וזה קורה (בדרך כלל) עם נהגים לא מורשים.
למען יישוב ההדורים, ככל הנראה רוב נהגי המוניות לא פועלים בצורה זו, ושומרים על היושרה המקצועית, על ההגינות ועל החוק, שהרי אחרת העניין היה עולה לאור הזרקורים כבר מזמן, ובצורה חמורה.
מחיר אחיד לישראלים, ומחיר אחיד לתיירים
מצוקת המים בישראל ידועה בעולם, אך הרבה תיירים מגלים כי המחסור במים בישראל כה חמור עד כי הם נאלצים לשלם 15, 20, ולעיתים 25 שקלים על בקבוק מים בקיוסק, בקבוק שהיה עולה לכל ישראלי בין 7-10 שקלים.
הנוהל נפוץ בעיקר בקיוסקים שבאזורי החופים וברחובות הסמוכים לחוף, וכל שנה תיירים מתלוננים על העוקץ הגס.
גם במסעדות
הגעתם מחו”ל? שלמו יותר!
מחירי המנות במסעדות קבועים בתפריט, כדי שכל סועד יידע בדיוק מה הוא מזמין, וכמה זה יעלה לו. מסיבה זו בדיוק תיירים שמבקשים את התפריט באנגלית או בצרפתית לא צריכים לחשוד בדבר, שהרי מדובר סה”כ באותו התפריט שהישראלים מקבלים, רק בשפה אחרת.
אז מסתבר שבמקרים רבים הייתה “עמלת תרגום” שהוספתה למחירים, עמלה של עשרות אחוזים על המחיר הישראלי של המנה, כך שמנה שהייתה עולה 30 שקלים לכל ישראלי יכולה לעלות גם 60 או 100 שקלים לתייר התמים.
אין זה פלא אם כך שבאותם המקומות המלצר ינסה לשכנע את התיירים שמנסים לפענח את החשבון כי נהוג להשאיר מינימום 15% טיפ, שכן זוהי המשכורת של המלצרים בישראל, שלא מקבלים שכר מסודר.
מספר טיפים חשובים לתיירות בטוחה – איך להיות מוכנים
עם הטיפים הבאים בשילוב עם הטיפים המפוזרים לאורכו של המאמר תוכלו לדעת שעשיתם כמיטב יכולתכם להימנע מעוגמת הנפש של נפילת קורבן לעוקץ.
- כסף, דרכון ושאר חפצי ערך שעליכם, תמיד בכיס פנימי, סגור ומסוגר, ולעולם לא בכיס חיצוני או בכיס המכנסיים.
- בדקו מחירים של מוניות מול המלון, והיכן יש תחנות רשמיות, ובכלל, קחו רק מוניות רשמיות עם שילוט וסימנים מזהים.
- אם הלכתם לאיבוד, בקשו הוראות מאנשים במדים רשמיים – שוטרים, עובדי עירייה, אפילו מאבטחים בכניסה לבניינים וכיו”ב, ותשתדלו לא להיראות כתיירים מבולבלים באמצע הרחוב. זה מושך אש.
- התרחקו מהתקהלויות. אם יש הפגנה או מצעד וכיו”ב, צפו ממרחק בטוח, ואל תצללו פנימה לתוך ההמון.
- בדקו מראש, ולא רק מול המלון, אלא גם בפורומים ומאמרים, וכמובן במפה, כי המלון שאתם מזמינים הוא בסביבה בטוחה.
- אל תתלבשו באופן שמושך תשומת לב – בצורה יוצאת דופן או בצורה שמרמזת כי אתם עשירים או אמידים מאוד, בבגדי מעצבים ממותגים, אלא אם אתם יוצאים לבלות במקום שבו זהו קוד הלבוש, ואז מוטב לנסוע הלוך ושוב במונית רשמית ולא להתהלך ברחובות העיר.
- דאגו שיהיה לכם תמונות פספורט וצילום של הדרכון שלכם בכספת במלון, או סריקה של הדרכון שלכם באימייל, זמין לשימוש מהיר אם הוא נגנב או אבד בחו”ל.
- הסתובבו עם כמה שפחות מזומן עליכם, ואם אתם מחליפים כסף או מושכים מזומן מהבנק, עשו זאת בסביבה בטוחה, באור יום, ואל תשוטטו עם הכסף עליכם. חיזרו מייד למלון, הפקידו את הכסף בכספת, וצאו ליומכם עם מעט מזומן, כמה שצריך בשביל היום.
- אל תשימו את כל הכסף שלכם באותו הכיס. וודאו כי חלק בחגורת הבטן וחלק בכיס פנימי, כדי שלא משנה מה, תמיד יהיה לכם עוד מקור לשלוף ממנו כסף במידת הצורך, שלא תתקעו בלי כלום.
- השתמשו בחגורת בטן או קרסול – לדרכון או לצילום הדרכון, לכרטיס האשראי וכיו”ב.
- אל תחשפו כי אתם עם חגורת בטן. במידת הצורך, גשו לשירותים ושלפו את הסכום או את כרטיס האשראי שלכם בצנעה כאשר אין עדים למתרחש.
- השתדלו לא להסתובב עם תיקים ושקיות – אם אתם חייבים, הסתובבו עם תיק אחד, עדיף מאובטח עם מנעול.
- אם אתם יושבים לאכול, לנוח, או לכל צורך אחר, וודאו כי התיק שלכם עליכם, ולא מונח לצדכם.
- ארזו כמה שפחות דברים יקרים איתכם, והשאירו בכספת במלון את מה שאתם לא חייבים אתכם.
–
לסיכום – אתם לא לבד, בארץ או בחו”ל, והרשת מלאה בסיפורים אישיים החושפים את כל העוקצים שמנינו לעיל, ועוד אחרים, ואל תשכחו שהיצירתיות האנושית מייצרת עוד ועוד סוגי עוקץ מסוגים שונים ומגוונים, שימצאו את דרכם לכתבה בעתיד.
כוחה של הרשת לא מסתכם בחשיפת הסיפור האישי שלנו, אלא גם לתקוף בחזרה, תוך שאנו חושפים בעלי עסקים ברשתות החברתיות בתופעה הנקראת “שיימינג” (“Shaming”), ודואגים שהציבור כולו יידע, ואף יחרים את הנוכלים, דבר שקרה כבר לא מעט פעמים בעולם ובישראל, והמודעות לכך מעודדת את בעלי העסקים לחשוב פעמיים לפני שהם עוקצים.
ובינתיים, קחו נשימה עמוקה, וזכרו שעם אסרטיביות, ביטחון, הכרות של השטח, ומצלמה בהיכון, תוכלו במקרים רבים לעמוד על שלכם, ולטייל בכיף, ובידיעה שבסופו של דבר, לרוב, זה רק כסף, ואולי זו העלות הסמויה של החוויה והזיכרון שלכם, שתצטרף להוצאות הטיסה, המלונות, האתרים התיירותיים, ושאר ירקות, ותוכלו ליהנות מהטיול הבא שלכם, בביטחון.
אפליקציות חיוניות לטיול בטוח בחו”ל:
אפליקציה להמרת ערך מטבע בכל העולם!
כשאתם מחליפים כסף, כדאי לוודא שלא מרמים אתכם, ובכלל, כשאתם ניגשים לקנות משהו, אם עדיין לא יצרתם את החישוב המדויק של החלפת הכסף בראש, הרי שהאפליקציה הזו תעשה בשבילכם את העבודה.
הורידו כאן את הגרסא החינמית של האפליקציה להמרת ערך מטבע למכשירי אפל
הורידו כאן את הגרסא החינמית של האפליקציה להמרת ערך מטבע למכשירי אנדרואיד
–
קישורים מומלצים
כללים לזהירות וביטחון אישי בטיול במדינות מסוימות
הזמנת מלונות בטוחה – דרך אתר לביקורות והזמנות של חדרי מלון בכל העולם
כדי להימנע או להפחית סיכויים לעוקץ עם חברת השכרת הרכב, מוטב שתכירו את כללי הברזל להשכרת רכב נכונה בחו”ל.
כל נסיעה לחו”ל – כדאי לעשות ביטוח. הנה כמה פרטים חשובים על ביטוח נסיעות לחו”ל–
ידוע לך על עוד עוקצים?
אנא שלח בצור קשר, עם תאור מפורט. אם יפורסם, זה יהיה עם קרדיט.
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.