• תַפרִיט
  • תַפרִיט

רומא: מסלול טיול בן שבעה ימים – תרבות

דף הבית » רומא: מסלול טיול בן שבעה ימים – תרבות

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 32 דקות

רומא, בירתה של איטליה, היא אחת הערים המרתקות ביותר בעולם. הביקור בה הוא חוויה מיוחדת ומגוונת שכוללת תרבות עשירה, היסטוריה מפוארת, אמנות ייחודית, אופנה עילית ואוכל משובח. המסלול שלפניכם הינו המלצה לטיול של שבוע בעיר שהיא, ככל הנראה, בירת התרבות והאמנות העולמית.

בסוף המאמר על המסלול:  כרטיסי טיסה, שירותי תיירות כרטיס רומא, אפליקציות , ספרים, מפה וגם השוואת מחירי לינות

למי שהזמן קצר, מוזמן לשנות .

רוצים ייעוץ לקראת הטיול שלכם באיטליה?

תכנון טיול הוא לא עניין פשוט. אם אתם צריכים ייעוץ והכוונה ורוצים עזרה בתכנון הטיול שלכם באיטליה בכלל וברומא בכלל, אנו ממליצים ליצור קשר עם יועץ טיולים שמכיר היטב את המקומות בהם אתם רוצים לבקר. אתר טיולים.נט יצר קשר עם מספר מומחים באיטליה, שיוכלו לעזור לכם בתכנון הטיול (בתשלום כמובן).

יום 1

מוזיאוני הוותיקן

המוזיאונים של הוותיקן מורכבים ממספר תערוכות המאוכלסות בגלריות שונות בעיר הוותיקן. אוסף זה החל כאשר רכש האפיפיור יוליוס השני את פסלו של לאוקון ובניו בשנת 1506. האפיפיור יכול היה לבחור לשמור את היצירה בין קירות הוותיקן כאוסף אישי, אך למזלנו הרב האפיפיורים בחרו עוד מימי קדם לאפשר לקהל הרחב גישה לאמנות. גישה זו נבעה מהרצון לקדם את ידע האדם בכל הקשור לאמנות, היסטוריה ותרבות. בנוסף לגישה המתאפשרת ליצירות האמנות הגדולות בעולם, הקהל זוכה לבקר בארמונות הוותיקן, בהם נשמרות היצירות.

לאחר רכישתו של הפסל הראשון גדל אוסף יצירות האמנות של הוותיקן, לאחר שכל אפיפיור הוסיף לו יצירות משלו. הפסל הראשון, שנרכש על ידי האפיפיור יוליוס השני, מאוכסן בחצר אוטגונו (Cortile Ottagono). האפיפיור קלמנס ה-14 (1769-1774) והאפיפיור פיוס השישי (1774-1799) הוסיפו עבודות נוספות שנאצרו במוזיאון פיו-קלמנטיין.

פיוס השביעי (1800-1837) הוסיף עתיקות קלאסיות והרחיב את המוזיאון, כך שהוא כולל גם את מוזיאון קיאראמונטי (Chiaromonti) ואת גלריית Braccio Nuovo. האוסף האפיגרפי התווסף גם הוא בנקודת הזמן הזו והוא מוצג בגלריית לפידארי (Lapidary). בשנת 1854 הורחב מוזיאון Lateran Profane והמוזיאון הנוצרי הצטרף למתחם המוזיאונים העצום, ואילו בשנת 1910 הוסיף הקדוש פיוס העשירי תערוכה של כתבים עבריים עתיקים מבתי קברות רומאיים. במתחם המוזיאון נמצאות גם גלריית שטיחי קיר, גלריית המפות, החדר הסובייסקי, דירת הבורג’ה, גלריית הציורים (Pinacoetca), המוזיאון האתנולוגי-מיסיונרי, חדר ההתעברות הטהורה, רפאל סטנצה והלוג’ה, הקפלה של ניקולס החמישי והקפלה הסיסטנית הכוללת את ציורי התקרה האייקוניים של מיכאלנג’לו, ובהם ציור הבריאה של אדם בו נראית אצבע האל נוגעת באצבעו של אדם.

בין התוספות העדכניות יותר למוזיאונים ניתן למצוא את האוסף המודרני ואת אוסף האמנות הדתית בת זמננו מ-1973, המוצג בדירת הבורג’ה, את המוזיאון ההיסטורי של הוותיקן (1973) ואת מוזיאונים הכרכרות. רשימה זו היא, כמובן, רשימה חלקית בלבד. רשימת המיצגים והאוספים במוזיאונים של הוותיקן היא אינסופית וככל הנראה נתקשה להגיע לכל היצירות בביקור אחד. המוזיאונים בוותיקן מציעים מסלולים שונים באמצעותם ניתן להגיע למיטב המיצגים בפרק זמן קצוב. ניתן לבחור בסיור מודרך שייארך כשעתיים, או לערוך סיור של כ-6 שעות במהלכו עדיין לא נגיע לכל היצירות הקיימות, שכן שטחם של המוזיאונים הוא למעלה מ-14.5 קילומטרים.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעתיים.

הכניסה כרוכה בתשלום והיא בחינם לילדים מתחת לגיל 5.

למוזיאון הוותיקן ניתן ומומלץ בחום להזמין כרטיסים מראש. הזמנה כזו חוסכת עמידה בתור ולעיתים עוגמת נפש, שכן בימי עומס לא תמיד ניתן להיכנס בלי כרטיסים שהוזמנו מראש.(טיפ של אילנה קורצוויל)

גני הוותיקן

הוותיקן היא עיר עצמאית בתוך רומא. היא מוקפת חומה, ובשטחה – שהוא כ-110 דונמים בסך הכל – נמצא גם מטה הכנסייה הקתולית ומקום משכנו של האפיפיור. גני הוותיקן, כפי שניתן לזהות מהשם, הם גנים הנמצאים בתוך השטח המוקף חומה. הגנים ממוקמים באזורים הדרומיים והצפוניים של העיר והם מהווים כמעט מחצית מהשטח, כ-50 דונמים. באופן כללי, גני הוותיקן סגורים לקהל הרחב, אך ניתן להצטרף לסיור מודרך בהם. הסיור המודרך הוא חוויה מהפנטת כשלעצמה, שכן במהלכו תוכלו להגיע לאזורים מרהיבים בוותיקן הנסתרים מעיניהם של מבקרים רבים הבוחרים לוותר על סיור זה.

ניקולס השני היה זה שביסס את יסודות גני הוותיקן כשהקים מטע, גן ומדשאה, באירוע שמתועד במספר מקומות ברחבי הגן, לרבות על גבי לוחית המוצגת בגבעת הקפיטולין, ב-Palazzo dei Conservatori. הגנים הוקמו לראשונה בסביבות שנת 1279 והם מאפשרים לאפיפיורים של הוותיקן מקום להתבוננות ולמדיטציה.

גני הוותיקן כוללים צמחים ממקומות שונים בעולם, בהם גם אוסטרליה, סין ויפן. לצד הצמחים האקזוטיים יותר, ניתן למצוא צמחים מקומיים מרומא בפרט ומאיטליה בכלל. מדשאות הגנים מטופחות היטב וביניהן משורטטים שבילים נעימים וניצבות פינות ישיבה לנוחיות המבקרים. לצד אלה ניתן למצוא גם יצירות אמנות, מערות וצורות מים. בין העצים התמירים בגני הוותיקן תמצאו עצי אורן, ברוש, ערמונים ודקל, ומשטחים יפהפיים אלה תוכלו להשקיף על הנופים המדהימים של הוותיקן ועל הבזיליקה של סנט פיטר.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה.

הכניסה כרוכה בתשלום והיא בחינם לילדים מתחת לגיל 5.

 

הקפלה הסיסטינית

הקפלה הסיסטינית, הקרויה על שמו של האפיפיור סיקסטוס החמישי (1471-1484), מהווה חלק מהמוזיאונים בוותיקן. האפיפיור סיקסטוס היה זה שהורה על שחזורה של הקפלה הוותיקה, ועבודות השחזור בוצעו על ידי שורה מרשימה ביותר של אמנים, בהם בוטצ’לי, פרוג’ינו וגירלנדיו.

בשנת 1483 נחנכה הקפלה המחודשת ומאוחר יותר הורה האפיפיור יוליוס דלה רוברה (1503-1513) על עבודות ליטוש ועיצוב מחדש. מיכאלנג’לו, שגויס למען המטרה, השלים את העבודות ב-1512. באירוע חניכת הקפלה ניתן לה שמה הנוכחי: הקפלה הסיסטינית.

ב-1533הנחה האפיפיור קלמנס השביעי את מיכאלנג’לו לצייר על קיר המזבח את יום הדין, במקום הפרסקאות מהמאה ה-15. במאה ה-15 נצבעו מחדש הפרסקאות על גבי קיר הכניסה לקפלה, הפעם בידי הנדריק ון דן ברוק ודה לצ’ה. הפרסקאות שוחזרו שוב במאה ה-20, בשנים 1979 ו-1999.

כל אחד משטחי הקפלה מעוטר באמנות ייחודית ומעודנת. יום הדין מצויר על גבי הקיר מול הכניסה, סיפורו של ישו מוצג על הקיר הצפוני וסיפוריו של משה על הקיר הדרומי, ואילו הציור המוכר והמבוקש ביותר הוא הפרסקו של מיכאלנג’לו.

מיכאלנג’לו נקרא במקור כדי לצייר 12 פרסקאות ומוטיבים קישוטיים, אך לבסוף קיבל יד חופשי לתכנן את ציורי התקרה כאוות נפשו. הוא בנה לעצמו את משטח העבודה וצייר את האמנות שלו כשהוא שוכב על גבו. הוא צייר תשעה אירועים חשובים מספר בראשית במרכז התקרה, בהם האירוע החשוב מכל – יצירת האדם הראשון באמצעות מגע בין שתי אצבעות. סביב חלקו החיצוני ניצבו ציורים של 12 הנביאים ושל האי סביליה. בארבע פינות התקרה מוצגות סצנות משחרורם המופלא של בני ישראל.

הקפלה משמשת למיסות ותפילות נוספות לאורך השנה, וקיימת בה מקהלה קבועה – מקהלת הקפלה הסיסטינית. אלא שתפקידו החשוב ביותר של החלל הזה הוא הקונקלווה (Papal Conclave) המקום שבו נבחר האפיפיור בכינוס של מועצת הקרדינלים. מתוך הקפלה מזדקרת ארובת עשן המובילה אל הגג, ובאמצעותה נעשה שימוש בצבעים שונים של עשן, המסמלים את תהליך בחירת האפיפיור. אף על פי שהקרדינלים לא ישנים בקפלה בעת הדיונים, היא עדיין משמשת כמקום שבו מתבצעת ההצבעה על בחירתו של אפיפיור חדש.

מידע נוסף:

http://www.vaticanlibrary.va

זמן ממוצע לביקור: שעה ורבע.

הכניסה לקפלה כרוכה בתשלום, והיא בחינם לילדים מתחת לגיל 5.

בזיליקת סנט פיטר

הבזיליקה של סנט פיטר היא ככל הנראה הכנסייה החשובה והקדושה ביותר בנצרות. היא ממוקמת על גבעת הוותיקן בעיר והיא לב ליבה של הכנסייה הקתולית. מיקומה של הבזיליקה נחשב לקדוש מאחר ועל פי האמונה, השליח הקדוש פיטר נקבר שם בשנת 64 לספירה. המקום נבחר בשנת 320 לספירה, ובמאה ה-15 הורחב המבנה ובוצעו עבודות שדרוג בעזרתם של לאון בטיסטה אלברטי ושל ברנרדו רוסלינו. מבנה חדש נבנה כאן בשנת 1506 על ידי ברמנטה והעבודות בו המשיכו על ידי רפאל, שנטל לידיו את הפיקוד על הפרויקט. לאחר רפאל המשיכו את העבודות באלדסרה, פרוצי ולבסוף מיכאלאנג’לו. האמן מאדרמו הוא שאחראי לחזות המרהיבה של המבנה ואילו ברמיני המשיך את העבודה על הכנסייה במשך 20 נוספות, בהן דאג לעיצוב הפנים היפהפה, עד שהמקום הוכרז כקדוש בשנת 1626.

מה לראות?

התכנית לקומת הצלב הלטיני של הבזיליקה הייתה ליצור טבור באורך 186 מטרים עם ארבעה מעברים ותקרה בגובה 46 מטרים. כיפת המבנה היא בגובה של 136 מטרים, פרי עבודתו של מיכאלנג’לו, והקוטר שלה הוא 42 מטרים. מבקרי המקום יכולים לטפס את 491 המדרגות כדי להגיע לנופים עוצרי נשימה הנגלים מגג הבזיליקה.

חזיתה של הבזיליקה נישאת לגובה של 47 מטרים ורוחבה 114 מטרים, ואכסדרה רחבת ידיים עם שלוש קשתות מובילה אל המבואה, בה ניצבת המזרקה המרכזית. בסך הכל הבזיליקה מכסה שטח של 22,000 מ”ר והיא יכולה לאכלס 20,000 מאמינים. המבקרים בבזיליקה הקדושה יכולים להגיע אל הבניין דרך כיכר סנט פיטר, העצומה בגודלה.

בשל קדושתו של המקום וחשיבותו בעולם הנוצרי, נוצרים רבים מתחילים את ביקורם ליד פסל הנחושת של פיטר הקדוש, שנוצר על ידי אמולפו דה קמביו. המאמינים מנשקים את הבוהן הגדולה של הפסל בטרם הם מתחילים את סיורם בבזיליקה.

בתוך שטח הכנסייה תוכלו לראות 40 סוגים של פנים מלאכיות העשויות אבן, פסיפס ומתכת. פסליהם של 39 מלאכים שהם מייסדי הקהילות הדתיות, ניצבים לאורך הדרך, ובסך הכל ישנם במקום 45 מזבחות, 11 כנסיות ו-10,000 מ”ר של פסיפסים ורצפות שיש מדהימות ביופיין. בין יצירות הרנסנס והבארוק בבזיליקה ניתן למצוא גם את עבודתו של מיכאלנג’לו בכנסייה הראשונה מימין. עבודות נפלאות אחרות בסנט פיטר הן חופת הברונזה הממוקמת מעל למזבח האפיפיור וכן תא הווידוי (קריפטת קבורה) של סנט פיטר. מצבתו של פיטר הקדוש היא אחת מ-100 מצבות שנמצאות בשטח הכנסייה, בהן 91 אפיפיורים, מלכים ומלכות.

מידע נוסף:

 כתובת :Piazza di San Pietro in Vincoli, 4/a, 00184 Rome
 
טלפון 06-69881662

זמן ממוצע לביקור: כשעה וחצי.

הכניסה לבזיליקה הינה בחינם. ניתן להצטרף לסיורים מודרכים סביב מקום קבורתו של פיטר הקדוש, בתשלום.

תחבורה: אוטובוס  23, 34, 40, 271

0

כיכר סנט פיטר

כיכר סנט פיטר ממוקמת לפני בזיליקת סנט פיטר. היא עוצבה במאה ה-17 על ידי ברניני, שהיה שותף פעיל גם בעיצובה של הבזיליקה. סגנונו של ברניני נדרש להיות מוגבל יותר, בשל אופיים של המבנים סביב הכיכר, אך למרות זאת הוא הצליח ליצור כיכר רחבת ידיים שצורתה טרפז.

השטח הפתוח של הכיכר מוקף ב-284 אכסדרות דוריות בסגנון טוסקני, המסודרות בארבע שורות. העמודים בכיכר נישאים לגובה של 13 מטרים וקנה המידה העצום של הכיכר והעמודים המקיפים אותה נועד ליצור יראת כבוד בקרב המבקרים המתאספים בה כדי לקבל את ברכתו של האפיפיור מתוך הכנסייה או מארמון הוותיקן, משם הוא פונה אל הקהל לעיתים קרובות. כיכר סנט פיטר מרוצפת באבני ריצוף שנוצרו מאבן גיר ומסמלי המזלות, ואלה משמשים גם כשעון שמש ענק. אבן פורפיר אדומה על סימני הסלילה מסמנת את המקום שבו נורה האפיפיור ג’ון פאולוס השני בשנת 1981.

במרכז הכיכר ניצבות מצבת זיכרון מצרית, מזרקת הגרניט של ברניני ומזרקה נוספת שעוצבה על ידי קרלו מדרנו. המבקרים נכנסים אל הכיכר דרך פונטה סנט-אנחלו (Ponte Sant’Angelo) לאורך ויה דלה קונסיליאצונה (via della Conciliazione).

ללא ספק, כיכר סנט פיטר היא יצירת אמנות ארכיטקטונית והיא משרה על המבקרים בה תחושה של יראת כבוד ושלום רוחני.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כחצי שעה.

http://youtu.be/ljmwlMTH5Tk

טירת סנטאנג’לו

טירת סנטאנג’לו, הידועה גם בשמה המוזולאום של אדריאנוס, נבנתה בין השנים 130-139 על גדותיו של נהר הטיבר. השליט אדריאנוס תכנן את הטירה לעצמו, וכמורשת למשפחתו ולדורות הבאים אחריו. במוזולאום תמצאו תוף גלילי בקוטר של 64 מטרים, הניצב על גבי בסיס מרובע גדול ברוחב של 89 מטרים שמכוסה בגנים מטופחים ועצים. הטירה, הממוקמת על הגדה הימנית של הנהר, למעשה מחברת בין הנהר לבין העיר.

לאורך השנים השתנו תפקידה וחזותה של הטירה. בימי הביניים נבנו מגדלים נוספים וחומות מבוצרות. הטירה הפכה למצודת הגנה בלתי חדירה במהלך הפלישה הברברית והייתה לאחת מחומותיה של העיר בין השנים 270-275 לספירה, כך שהיא שמשה כהגנה בכניסה הצפונית לרומא. מרבית הקברים והעיצוב היוקרתי הושמדו כשהמבנה הפך למבצר בשנת 401 ואפר המלוכה אבד במהלך הבזיזה של העיר.

אחת המטרות המרכזיות לאורך השנים הייתה להגן על קהילתו של האפיפיור, ולצורך כך נסללה דרך מעבר סודית, Passetto di Borgo, במהלך המאה ה-14, ודרך זו  חיברה את הוותיקן לטירת סנטאנג’לו. בתקופת הרנסנס שימש החדר האמצעי במבנה כחדר אוצר האמנות, ובו נשמרו חפציו יקרי הערך של האפיפיור. המבנה הפך לשטח אחסון למזון, מים וציוד לשעת חירום, ואף שולבו בו אסם ומטחנה.

המוזולאום שימש גם כבית כלא ברוטאלי שבו נכלאו אסירים שעונו והורעבו. בחצר הפנימית אף הוצאו מספר אסירים להורג.

במקור ניצב במגדל המרכזי פסל של הקיסר כשהוא רכוב על מרכבה כמו אל השמש, אך הפסל הוחלף בשלב מאוחר יותר בפסלו של מלאך, ומכאן שמה של הטירה – טירת סנטאנג’לו. כיום ניתן לראות פסל עשוי ברונזה המציג את דמותו של המלאך מיכאל הקדוש, והוא מעטר את המוזולאום לזכר המגיפה שהשתוללה ברומא בשנת 590 לספירה והסתיימה רק כאשר הופיעה דמותו של מלאך מעל המוזולאום.

עם הקמתה של המדינה האיטלקית שימש המבנה כבית לחיילים, ואילו כיום המבנה האייקוני שוחזר ונבנה מחדש. התיירים הרבים הפוקדים את המקום מבקרים גם במוזיאון הלאומי של טירת סנטאנג’לו. הגישה למבנה אפשרית דרך רמפה ספירלית ארוכה, ובמהלך הביקור תוכלו לראות את החדרים היפהפיים ששימשו את האפיפיורים, חדרים המעוצבים בפרסקאות עדינות. בקומות התחתונות ניתן לבקר בתאי המעצר ובחדרי העינויים.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: מטרו (תחנת Ottaviano-San Pietro), אוטובוס (קווים 23, 34, 40, 271).

אתר האינטרנט: www.castelsantangelo.com

http://youtu.be/ZQIpQL4_k2Y

יום 2

הפנתאון

בנייתו של הפנתיאון של רומא החלה בעקבות פקודתו של אדריאנוס בשנת 118 לספירה והסתיימה בשנת 125. המבנה שימש בראשית דרכו כמקדש לאלים הרומיים והוא נבנה כדי להחליף את המקדש של מרקוס אגריפה, לאחר שמקדש זה נשרף בשנת 80 לספירה. עד היום ניתן להבחין בהקדשה החרוטה על גבי הכניסה לפנתיאון:

מרקוס אגריפה, בנו של לוציוס, שהיה קונסול שלוש פעמים, עשה זאת.

מצבו של המבנה טוב, בעיקר בזכות עבודות השיקום שבוצעו על ידי השליט הביזנטי פוקס בשנת 608 לספירה, אז הוסב המבנה לכדי כנסייה. כנסייה זו הייתה מקום מנוחתם האחרון של מספר מלכים איטלקיים, בהם המלך ויטוריו עמנואל השני, אומברדו הראשון והאמן רפאל, שנקבר לצד ארוסתו. הארכיטקטורה הייחודית של הפנתיאון שונה ממקדשים רומיים אחרים, מה שעורר תהיות רבות בקרב ההיסטוריונים, ביחס לשימושו של המבנה.

חלקו החיצוני של הפנתיאון כוללת גמלון, אלמנט אדריכלי משולש, שעליו הוצבו פסלים שייצגו מאורעות קרב. הגמלון נתמך על ידי שלוש שורות של עמודים רחבים, המובילים אל המרפסת הקדמית. מהיכל הכניסה המלבני ניתן להיכנס אל חלקו המרכזי של המבנה דרך דלתות הברונזה. ציפוי השיש המכסה את הקירות הפנימיים הוא אמנם תוספת מאוחרת, אבל רצפת השיש בעלת הדפוסים הגיאומטריים היא הרצפה הרומית העתיקה והמקורית.

בתוך המבנה ניצבים עמודים תומכים, שעליהם נשענות שמונה קשתות מעוגלות. בקומת הקרקע ישנם שמונה מפרצים בהם ניצבים פסלים. המיצג המרכזי בפנתיאון הוא הכיפה, שנתמכת על ידי סדרה של קשתות שתוכננו בקפידה כדי שיוכלו לאחוז בכיפה הכבדה. תמיכה נוספת למשקלה הרב של הכיפה היא באמצעות הקירות שנעשים צרים יותר באופן הדרגתי. חלקה העליון נבנה מחומרים קלים יותר, לעומת החומרים הכבדים ששימשו לבניית החלק התחתון, מה שמסייע בשמירה על יציבות הכיפה. אם תביטו למעלה, אל הנקודה המרכזית והגבוהה ביותר בכיפה, תראו צוהר עגול, מצופה ברונזה, שמאפשר לשמש להיכנס אל החלל ולהציף אותו באור טבעי. הקוטר של הכיפה זהה לגובהה בנקודה הרמה ביותר – 43.3 מטרים.

למרבה הצער, חרף יופייה של הכיפה והיותה מקור השראה לאמנים רבים לאורך השנים, לא ידוע מי האחראי לבנייתה.

מידע נוסף:

כתובת: Piazza della Rotonda, 00186 Rome

זמן ממוצע לביקור: כשעה ורבע.

הכניסה למקום – בחינם.

דרכי הגעה: אוטובוס (קווים C3, 46, 62, 63, 64, 116, 170, 492 לתחנת Largo Di Torre)

כיכר ונציה

פיאצה ונציה היא אחת הכיכרות המרכזיות ביותר ברומא, אף אם איננה בהכרח היפה שבהן. דרכים מרכזיות רבות עוברות דרכה והיא ממוקמת למרגלות גבעת הקפיטולין וליד פורום טריאנוס. כיכר ונציה איננה מיועדת להולכי רגל, אלא לכלי תחבורה, ואכן – התנועה סביבה כמעט אינסופית.

בסביבת הכיכר ניתן למצוא כמה מהבניינים החשובים יותר ברומא, בהם ארמון ונציה (Palazzo Venezia) שנבנה בהוראת הקרדינל ונציה, שעל שמו קרוי הארמון. בנייתו הושלמה בשנת 1464 והוא היה שייך לאפיפיור פאולוס השני. האפיפיורים המשיכו להתגורר בארמון בזה אחר זה, עד לימיו של האפיפיור פיוס השישי. לאחר מכן, הפך המבנה לשגרירות ונציה, עד שנרכש על ידי ממשלתו של מוסוליני, שבחר לשאת את נאומיו לציבור ממרפסת הארמון. כיום משמש המבנה כבית למוזיאון של ארמון ונציה (Museo del Palazzo Venezia).

מבנים אחרים סביב הכיכר הם האנדרטה של ויקטור עמנואל השני, ארמון בונפארטה, ביתה של אימו של נפוליאון וכנסיית סאן מרקו.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה ורבע.

דרכי הגעה: אוטובוס (קווים C3, 46, 62, 63, 64, 116, 170, 492 לתחנת Largo Di Torre)

הנקודה היהודית – בית הכנסת ( אופציה ). המידע באדיבות אילנה קורצוויל

בית הכנסת הגדול של רומא נמצא באזור ה”גטו” היהודי של רומא. במשך מאות שנים שימש האזור כגטו. במקום היה מבנה אחד שכלל חמישה בתי כנסת. מבנה זה נשרף כמעט כליל בסוף המאה ה- 19. לא רחוק מהמקום בו עמד בית הכנסת, הוקם בשנת 1904 בית הכנסת הנוכחי. מתכנני בית הכנסת היו נוצרים ואכן, מלבד כיתוב בעברית קשה לזהות שמדובר בבית כנסת. המבנה נבנה באישור השלטונות. כיפת בית הכנסת הינה מרובעת, עשויה מאלומניום ומתנשאת לגובה רב. ניתן להבחין בה מרחוק. המבנה מרשים מאוד הן מבחוץ והן מבפנים. בית הכנסת בנוי בסגנון אקלקטי. בתוך בית הכנסת נמצאים מספר פריטים ששרדו את השריפה במבנה בית הכנסת הישן.
המקום משמש כבית כנסת פעיל. הכניסה בשעות שאין שעות תפילה הינה בתשלום וכוללת ביקור במוזיאון היהודי שבמקום וסיור מודרך בבית הכנסת.

מידע נוסף

בית הכנסת מצוי על גדת נהר הטיבר, ממש ליד האי טיברינה. מדובר במרחק הליכה של כ- 7-10 דקות מפיאצה ונציה.

באזור בית הכנסת יש כמה בתי אוכל כשר.

 –

הפורום הרומי

הפורום הרומי ממוקם בעמק שבין כיכר ונציה לבין הקולוסאום, בין גבעת פלטין, גבעת הקפיטולין וגבעת אסקיווילנו. אזור זה היה במקור שטח ביצות, ואלו פונו על ידי מערכת מתוחכמת תחת שלטונו של המלך האטרוסקי האחרון (שנת 509 לפני הספירה). תעלת קלואקה מקסימה (Cloaca Maxima) תוכננה כדי לנקז את האדמה אל נהר הטיבר, ולאחר שהשטח היה ראוי למגורים, החלו עבודות הפיתוח כדי להפוך אותו למרכז אורבני, שנחשב במשך מאות שנים לחלק החשוב ביותר ברומא. הכיכר המרכזית הייתה המקום שבו הרומאים התאספו לצורך פגישות, דיונים משפטיים ומסחר, והיא הייתה למעשה מרכז החיים ברומא העתיקה. בין השאר הוקמו במקום שווקים, מקדשים, מבני ממשלה, חנויות ומרכולים.

חלק מהמבנים בפורום הרומי נבנו בתקופות שונות לאורך ההיסטוריה. הקשת של ספטימוס סוורוס, שנבנתה בשנת 203 לספירה כדי להנציח את הניצחון על האימפריה הפרתית, מעוטרת תבליטים מורכבים. בנוסף, נותרו מספר פסלים מ”בית הבתולות הטהורות”, מעון בן שלוש קומות ו-50 חדרים שבו התגוררו הכוהניות הבתולות. ישנם גם עמודים קורינתיים שהם שרידים ממקדש וסטה, מקדש שנבנה על פודיום שקוטרו 15 מטרים.

בפורום הרומי נמצא גם הקוריה ג’וליה (Curia Julia), שנבנה בשנת 283 לספירה, המקום שבו התכנס הסנאט. לא רחוק משם נמצא את הרוסטרה (Rostra), המקום שממנו נישאו נאומים לאומה. הפלטפורמה הקיימת נבנתה על ידי הקיסר והיא עשויה שיש. רוחבה 24 מטרים ועומקה 12 מטרים. התוספת האחרונה לפורום היא העמוד של פוקאס (The Column of Phocas), שנבנה בשנת 608 לספירה כדי להנציח את ביקורו של השליט הביזנטי פוקאס ברומא. מבנים מרהיבים אחרים בפורום הם מקדש שבתאי, המקדש של אספסיאנוס וטיטוס, המקדש של קסטור ופולוקס, המקדש של אנטונינוס ופאוסטינה, וכן מספר כנסיות, בהן הבזיליקה של ג’וליה משנת 54 לפנה”ס, הבזיליקה של מקסנטיוס משנת 308 לספירה ובזיליקת אמיליה משנת 179 לפנה”ס.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעתיים.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: מטרו – תחנת Colosseo ; אוטובוס – קווים 40, 46, 62, 63, 64, 70, 87, 119, 271, 280.

הקולוסאום

מצבת הזיכרון המפורסמת ביותר ברומא, שהיא ככל הנראה גם הסמל העיקרי של העיר, היא הקולוסאום. הקולוסאום הוא למעשה אצטדיון ענק שנבנה על ידי השליטים הפלביאניים.  בתים פרטיים ומבני ציבור נבנו בשטח הזה שבו הצטלבו ארבעה חלקים של רומא העתיקה. השריפה הגדולה שהתחוללה ברומא בשנת 64 לספירה ניקתה את השטח כולו, והקיסר נירון החליט על בנייתו של ארמון דומוס אוראה (Domunus Aurea). תחת שלטונו של אספסיאנוס חולק מרבית רכושו הפרטי של נירון לתושבים, והחלה בנייתו של אמפיתאטרון בשנת 71 לספירה, על חלק מהשטח. בנייתו של האמפיתאטרון הושלמה בשנת 80 לספירה, תחת שלטונו של איטוס, ובשנת 81 נבנתה קומה נוספת. בתקופה הזו נחפר היפוגאום, שהיה שטח תת-קרקעי ששימש כשטח אחורי לבמה. במאה השנייה בוצעו עבודות שיפוץ במבנה ובשנת 222, לאחר ששריפת ענק פגעה בקולוסאום, הוא נבנה לגמרי מחדש במשך כ-30 שנים.

הקולוסאום שימש לאורך השנים כבמה לקרבות שוורים, מאבקי גלדיאטורים, מרוצי כרכרות, אירועים רשמיים ומופעי בידור אחרים לקהל הרחב. האירוע הפופולארי ביותר בקולוסאום היה מרוצי הכרכרות, אבל המקום אירח גם ציד על הבמה, תוך שימוש בבעלי חיים, ולעיתים קרובות אף הוקרבו אסירים מורשעים כאוכל לבעלי החיים. המקום אירח גם לא מעט דרמות מיתולוגיות, שהומחזו על הבמה להנאתם של הצופים.

לנוכח מערך המעמדות הקשוח שהונהג ברומא, חולקו האצטדיון לחמש רמות של ישיבה, בהתאם למעמדם החברתיים של הצופים. זאת ועוד, כאשר היה המקום בתפוסה מלאה, הוא יכל להכיל עד 80,000 צופים שישבו על ספסלי שיש.

בשנת 404 התקיים בקולוסאום קרב הגלדיאטורים האחרון לפני שהשליט הנוצרי האורתודוקסי אסר את קיומם של טקסים פגניים ומנהגים אחרים. הקולוסאום נקלע לתקופת שפל והזנחה, שהחלה עם בזיזתו על ידי הויזיגוטים, ומאוחר יותר עם גניבתם של 400 חתיכות מהמבנה לצורך שימוש במבנים חדשים. עבודות תיקון בוצעו במקום אבל כך גם רעידות אדמה, אירועי ונדליזם ובזיזתה של רומא על ידי הוונדלים של גאיזריק. בין המאה השישית למאה ה-13, הקולוסאום הפך לרכושה של כנסיית סנטה מריה נובה והאזור הפך לאזור מגורים. הבעלות על הקולוסאום עצמו השתנתה לאורך השנים ומקרי הביזה המשיכו, לאחר שאבני הקולוסאום התנתקו ממנה בזו אחר זו. לבסוף, בשנת 1750, החלו עבודות שיקום משמעותיות בשל הוראתו של האפיפיור בנקידטוס ה-14.

כיום, האמפיתאטרון הוא עדיין הגדול ביותר בעולם והוא המודל שעליו נשענים אמפיתאטרונים אחרים. בקומה העליונה שלו קיים מוזיאון והזירה משמשת לטקסים קתוליים מספר פעמים בשנה. לאחרונה אף נבחר המקום כאחד משבעת פלאי תבל.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעתיים.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: מטרו – תחנת Colosseo.

יום 3

גלריה בורגזה

מוזיאון האמנות גלריה בורגזה ממוקם בתוך וילה בורגזה פינצ’אנה (Villa Borghese Pinciana), מבנה שתוכנן על ידי הארכיטקט פלמיניו פונזיו, כבית הפרברים של הקרדינל שיפיונה בורגזה. עבודות שיקום משמעותיות בוצעו במבנה במהלך המאה ה-17 אבל מקורו בשלהי המאה ה-16. בבית המרהיב התקיימו מסיבות רבות-משתתפים והגנים הצמודים מפורסמים אף הם בזכות יופיים הייחודי.

הבית מורכב מ-20 חדרים, המתפרשים על פני שתי קומות, וסגנונות העיצוב שלו – הן מבחינה ארכיטקטונית והן מבחינת עיצוב הפנים – הם אטרקציה בפני עצמם. כך, למשל, תמצאו על תקרת אחד החדרים טכניקת ציור ייחודית שיוצרת אשליה של מציאות תלת ממדית, ובחדר אחר ריצוף פסיפס יפהפה. באולם הכניסה מוצגות דמויותיהם של גלדיאטורים באמצעות פסיפס שמקורו בשנת 320 לספירה.

יצירות האמנות המוצגות בגלריה בורגזה מקורן באוסף הפרטי של הקרדינל שיפיונה, בנה של אורטנזיה (אחותו של האפיפיור פאולוס החמישי). הקרדינל היה פטרונו של האמן ברניני ומעריצו הנלהב של קראוואג’ו. האוסף כולל פיסות אמנות עתיקה וכן יצירות מתקופות הרנסאנס והבאורק, לרבות פסלים וציורים רבים.

פסלה של פאולין בונפרטה, שעוצב על ידי קאנובה, הוא אחד מהיצירות החשובות באוסף, ובין הציורים ניתן למצוא 107 עבודות שקיבל הקרדינל במתנה מהאפיפיור, לרבות היצירה “קבורה” של רפאל ועבודות של פרדריקו בארוצ’י.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: אוטובוס – קוים 116 או 910.

וילה בורגזה

הגן האנגלי העצום הוא הגדול ביותר ברומא והוא ממוקם במקום שבו היה בעבר כרם, עד שהקרדינל שיפיונה בורגזה החליט להסיבו לפארק. בעת הקמתו, עוצב הגן בסגנון צרפתי גאומטרי, אבל בשלב מאוחר יותר התווספו אליו אלמנטים טבעיים יותר, כיאה לסגנון האנגלי. האגם המלאכותי הוא תוספת מאוחרת יחסית, מהמאה ה-18, והוא הנקודה המרכזית בפארק. במרכזו של האגם, על גבי אי קטן, ניצב מקדש האלים.

הפארק נותר בבעלותה של משפחת בורגזה עד לשנת 1903, אז נרכש על ידי העירייה ונפתח לקהל הרחב. שטחו כיום הוא 148 מ”ר ועל שטח זה נמצאים מספר מבנים, אגם, מקדש, מזרקות, פסלים ומוזיאונים.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום. לווילה בורגזה ניתן ומומלץ בחום להזמין כרטיסים מראש. הזמנה כזו חוסכת עמידה בתור ולעיתים עוגמ נפש, שכן בימי עומס לא תמיד ניתן להיכנס בלי כרטיסים שהוזמנו מראש. טיפ של אילנה קורצוויל

דרכי הגעה: אוטובוס – קוים 116 או 910.

הגלריה הלאומית לאמנות עתיקה

המוזיאון המיוחד ממוקם בארמון ברבריני המפואר, שמנציח בגאווה את ניצחונה של ההשגחה העליונה באמצעות ציור תקרה של פיאטרו דה קורטונה. החדר שבו ממוקם ציור התקרה, הסלון המרכזי (Central Gran Salone) תוכנן על ידי ברניני, שעיצב גם את האכסדרה. ארכיטקטים מפורסמים אחרים נטלו חלק בעיצוב המבנה, בהם קורטונה בעצמו, שעיצב את התיאטרון (שכבר איננו קיים כיום) ובורומיני שעיצב את המדרגות הספיראליות.

החלק המרכזי באוסף האמנות כולל ציורים, פסלים ויצירות אמנות אחרות של אמנים איטלקים החל מהמאה ה-13, לרבות עבודות של רפאל, ליפי, לוטו, מיכאלאנג’לו ואחרים. ישנן גם יצירות רבות של אמנים בינלאומיים כמו רובן ואל גרקו. מבקרי המוזיאון יכולים ליהנות גם מסיור בגלריה לאמנות דקורטיבית, הבנויה מחדרים בסגנון הרוקוקו ומציגה פריטי ריהוט מיוחדים של קורנליה קוסטנצה ברבריני שחיה במקום עם בעלה, הנסיף חוליו ססרו קוונה די סיארה. הדירות מרוהטות ומעוצבות בדיוק כפי שעוצבו על ידי בני הזוג בזמן שגרו בהן, והקירות והתקרות מעוטרות בפרסקאות יפהפיות.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעתיים.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: מטרו – תחנת Barberini.

אתר אינטרנט: http://www.galleriaborghese.it

המדרגות הספרדיות

במאה ה-17 תכננו הצרפתים לבנות את המדרגות הספרדיות כשבפסגתן יוצב פסל של המלך לואי ה-14, אלא שהאפיפיור התנגד לכך והתכנית יצאה אל הפועל בשנת 1723 ללא הפסל. פרנסיסקו דה סנקטיס נבחר לתכנון הפרויקט, ו-137 המדרגות נבנו בטכניקה של מדרגות גינה. למעשה, המדרגות הספרדיות מסמלות את השלום שבין ספרד (בתחתית המדרגות) לבין צרפת (בכיכר למעלה). זהו אחד האתרים הרומנטיים ביותר ברומא, וגרם המדרגות הרחב ביותר באירופה, מה שמושך אליו תיירים רבים. בחודש מאי מעוטרות המדרגות בצמח האזליאה, ואחת לשנה מתקיימת תצוגת אופנה שבה המדרגות משמשות כמסלול הצעידה של הדוגמניות.

בתחתית המדרגות ניצבת כיכר ספרד, פיאצה די ספניה (Piazza di Spagna), ואילו בפסגתן נמצאת פיאצה דלה טריניטה דיי מונטי (Piazza della Trinita dei Monti), הקרויה על שם הכנסייה שבשטחה. לפני הכנסייה ניצבת מצבת זיכרון שהובאה אל המקום ב-1788 מגני סלוסטיוס ובמרחק לא רב משם ניתן לראות את עמוד הבריאה הטהורה (Colonna dell’Immacolata). העמוד שוחזר מתחתיתו של מנזר בשנת 1777 והובא אל הכיכר בשנת 1857. בראש העמוד ממוקם פסלה של מריה, אך זוהי תוספת מאוחרת יותר.

המרכיב החשוב ביותר בכיכר הוא, כמובן, כנסיית טריניטה דיי מונטי. במקור עמדה במקום זה כנסייה קטנה יותר, אבל בפקודתו של לואי ה-14 נבנתה כנסייה גדולה יותר בשנת 1585. הכנסייה התהדרה באכסדרה בסגנון הרנסאנס, למרות שמרבית הארכיטקטורה שלה הייתה בסגנון גותי. ישנם שני מגדלי פעמונים, שבכל אחד מהם מוצב שעון – האחד מראה את השעה בצרפת והשני את הזמן באיטליה. בתוך הכנסייה ישנם פרסקאות שונות, בהם גם עבודותיהם של דניאל דה וולטרה, שהיה תלמידו של מיכאלאנג’לו.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כ-45 דקות.

הכניסה למקום – בחינם.

הערה: האכילה על גבי המדרגות הספרדיות מנוגדת לחוק האיטלקי.

כיכר ספרד

פיאצה די ספניה היא כיכר ספרדית שממנה יוצאות המדרגות הספרדיות אל כנסיית טריניטה דיי מונטי. בכיכר, שנבנתה במאה ה-18, ניצבת מזרקת הספינה (Fontana della Baraccia), שנבנתה על ידי ברניני בשנת 1598. במרכז המזרקה ניתן להבחין בפסל של ספינה קטנה, שמקור השראתו נבע ממקרה אמיתי שבו נתקעה ספינה בנהר הטיבר.

בין המבנים שבסביבת הכיכר ניתן למצוא את ביתו לשעבר של כותב השירים ג’ון קיטס, בית שמשמש כיום כמוזיאון , וארמונו של לורנצו סיבו די מארי, מהמאה ה-15.

כיכר ספרד היא מקום ההצטלבות של כמה מהרחובות האלגנטיים והנוצצים יותר ברומא, וברחובות הסמוכים נמצאות חנויות יוקרתיות ביותר, כמו גוצ’י, ולנטינו ופראדה.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כ-45 דקות.

הכניסה למקום – בחינם.

פיאצה נאבונה

פיאצה נאבונה היא כיכר אליפטית ארוכה שנבנתה על שרידי אצטדיון דומיטיאנוס במהלך המאה ה-15 ושימשה כמתחם ירידים ומרכז שבו התקיימו קרבות הומוריסטיים של חיל הים. כיום מהווה הכיכר מקום מפגש מרכז וחיוני ובשטחה פזורים בתי קפה רבים, מסעדות ומתחמי בידור, בנוסף לפסטיבלים וירידים שנתיים שממשיכים להתקיים עד היום. כמו כן, נמצאת בכיכר כנסיית סנט אגנס, שנבנתה ב-1670.

בפיאצה נאבונה ניצבות שלוש מזרקות, שהמפורסמת בהן היא מזרקת ארבע הנהרות (Fontat dei Quattro Fiumi) שבנייתה הושלמה בשנת 1651 ולמרות שבמקור ניתנה משימת התכנון לאמן בורומיני, היא עוצבה על ידי ברניני. המזרקה כוללת מצבת זיכרון וסביבה דמויות שמייצגות את ארבע הנהרות – הנילוס, הגנגס, הדנובה וריו דה לה פלטה.

מזרקת נפטון (Fontana del Nettuno) תוכננה על ידי ג’יאקונו דלה פורטה ונבנתה בשנת 1576, אם כי פסלים נוספים של נפטון ושל נימפות הים התווספו רק במאה ה-19. ולבסוף, מזרקת המורי (Fontana del Moro), שתוכננה גם היא על ידי דלה פורטה, כוללת פסל מרכזי שתוכנן על ידי ברניני במאה ה-17 ובו דמותו של דולפין. בתולי הים הזכריים התווספו אל המזרקה במאה ה-19.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כ-45 דקות.

הכניסה למקום – בחינם.

יום 4

מצבת הזיכרון של ויקטור עמנואל

מצבת הזיכרון היא, למעשה, מקום קבורתו של חייל אלמוני. היא נבנתה לאחר מלחמת העולם הראשונה לזכרם של אלה שאיבדו את חייהם בקרבות. המצבה תוכננה בשנת 1911 על ידי ג’וזפה סקוני ובמשך 24 שנים התווספו אליה פסלים נוספים של ארכיטקטים נוספים כמו ביסטולפי, זנלי מנפרדו ופיו פיאקנטיני, עד להשקתה הרשמית בשנת 1935. המצבה קרויה על שמו של המלך הראשון ששלט באיטליה והיא עשויה שיש. בכל אחד מצידי המצבה ניצבות מדרגות המובילה לעמודים קורינתיים שנראים כמו מקדש רומי. בצידי הגג של המבנה ניתן להבחין בפסליה של האלה ויקטוריה.

המבקרים במקום יכולים להגיע באמצעות מעלית אל הטרסה העליונה, ממנה ניתן לתצפת על העיר וליהנות מיופייה. בנוסף לעמדת התצפית, תוכלו להגיע בתוך המצבה אל המוזיאון לאחדות איטליה, מקדש הדגלים וכן תוכלו לנוח ולשתות קפה טרי בבית הקפה שבמתחם.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כ-45 דקות.

הכניסה למקום – בחינם.

דרכי הגעה: מטרו – קו Blue B בתחנת Colosseo (ביציאה מהתחנה יש לפנות ימינה ולצעוד לאורך Via dei Fori Imperiali, הליכה של כ-10 דקות) ; אוטובוס – קווים 40, 60, 64, 117.

גבעת הקפיטולין

גבעת הקפיטולין היא אחת משבע הגבהות שעליהן נבנתה העיר רומא, והיא נחשבת לגבעה הקדושה מכולן. מיקומה של הגבעה בין הפורום הרומי לבין שדה מארס (Campus Martius) ובשטחה נבנה המקדש הראשון של רומא, מקדש יופיטר. בגבעת הקפיטולין התקיימו אירועים משמעותיים רבים לאורך ההיסטוריה הרומית. כך, למשל, לאחר הרצחו של יוליוס קיסר, ברוטוס ואנשיו התחבאו במקדש יופיטר שבראש הגבעה.

גבעת הקפיטולין סיפקה מפלט גבוה מהעיר שמתחת ואף התקיים בה מנהג של השלכת פושעים פוליטיים למותם מהגבעה. הגבעה והמבנים שעליה נחרבו, ורק במאה ה-16 שוחזרו וחזרו לתהילת העבר שלהם. מבני הרנסנס החדשים מעל המבנים העתיקים, כך שנותרו מעט שרידים מהמבנים הישנים. עיצובו הייחודי של גרם המדרגות הידוע בשמו קורודנטה (Cordonata) תוכנן על ידי מיכאלאנג’לו והוא מאופיין במדרגות רחבות שנועדו לאפשר לסוסים לטפס אל הגבעה, ומדרגות אלו מובילות אל כיכר הקומפידוליו.

על גבעת הקפיטולין הוקמה מחצבת אבן, לאוטומיה, שחציבתה הובילה ליצירת פירים ובורות. בשל המבנה הייחודי של המחצבה, היא שימשה גם כבית כלא. לא רחוק משם נמצא גם המוזיאון הקפיטוליני בשני מבנים, ובו מוצגים פסלים ויצירות של אמנים איטלקים ידועים, בהם פסל הזאבה הקפיטולינית. האכסדרות של מבני המוזיאון תוכננו על ידי מיכאלנג’לו, שחתום גם על תכנונה של הכיכר המרכזית על גבעת הקפיטולין.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה וחצי.

הכניסה למקום – בחינם.

קירקוס מקסימוס

קירקוס מקסימוס הוא האצטדיון הגדול הראשון שנבנה ברומא העתיקה, שבו התאספו התושבים כדי לצפות במרוצי כרכרות, קרבות גלדיאטורים ואירועים גדולים אחרים. האצטדיון נבנה בעמק שבין גבעת פלטין וגבעת אוורטין. קירקוס מקסימוס פעל במשך כמעט 1,000 שנים ובתפוסה מלאה יכול היה להכיל כרבע מיליון בני אדם, מה שהפך אותו למקור השראה לבנייתם של אצטדיונים אחרים באימפריה הרומית.

קירקוס מקסימוס התפתח והשתנה לאורך השנים, החל מהמאה השישית לפנה”ס, כאשר הקיסר פריסקוס יצר בו מסלול מרוצים. התפתחויות משמעותיות נוספות נרשמו מאוחר יותר, כאשר בשנת 328 לפנה”ס נבנו שערים קבועים לאצטדיון ובשנת 174 לפנה”ס התווספו שערים נוספים. בשנת 31 לפנה”ס התחוללה במקום שריפה שבעקבותיה ביצע הקיסר אוגוסטוס עבודות שיקום במקום, במסגרתן נבנה תא השליט. מבנה העץ נשרף שוב תחת שלטון של הקיסר נירון בשנת 64 לספירה ולאחר השריפה השלישית, בשנת 103 לספירה נבנה מחדש, הפעם משיש. מבנה השיש החדש של קירקוס מקסימוס היה עצום ממדים והוא פעל בהצלחה כבירה עד לשנת 549 שבה התקיים המרוץ האחרון.

המבקרים במקום יכולים כיום לראות רק את שרידי המבנה ואת קווי המתאר הכלליים שלו בתוך פארק ציבורי. לאורך השנים נרקב המבנה והתכסה באדמה ומים. חלק מהאלמנטים של המבנה שימשו כחומרי בנייה למבנים אחרים בימי הביניים ובתקופת הרנסנס. בין היתר ניצלו שרידים של מצבת זיכרון שניצבת בימים אלה בפיאצה דל פופולו.

המקום ההיסטורי כביר הממדים ממשיך מדי פעם לארח מופעים, אירועים וקונצרטים ויכול להכיל עד חצי מיליון בני אדם בתפוסתו המלאה.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה וחצי.

הכניסה למקום – בחינם.

דרכי הגעה: מטרו – תחנת Circo Massimo. אוטובוס – קווים 60, 81, 160, 715, 628.

גן התפוזים

גן התפוזים (Giardino degli Aranci) ממוקם על גבעת אוונטינו והוא אחד המקומות היותר רומנטיים ברומא. אם תגיעו לכאן בסוף השבוע ייתכן ותראו חתנים וכלות המשתמשים במקום כרקע לתמונות החתונה שלהם. הפארק נוצר, ככל הנראה, כאשר הקדוש דומיניק הביא עץ תפוחים מספרד ושתל אותו בגן הירק בטירת סוולי. השתיל צמח לתפארת ובעקבותיו נשתלו עצי תפוז נוספים בגן. קתרין, הקדושה מסיינה, ככל הנראה השתמשה בתפוזים מן העץ כדי להכין תפוזים מתוקים לאפיפיור אורבנוס השישי. גן המנזר הפך לפארק כפי שאנחנו מכירים כיום כאשר עוצב מחדש על ידי רפאל דה ויקו בשנת 1932.

מתוך גן התפוזים אפשר לראות את הבזיליקה של סנטה סבינה ואת הגשר המתרומם והמגדלים שהיו פעם חלק מטירת סוולי. לגן עיצוב סימטרי ומדרכה מרוצפת ורחבה, לצידה שורת עצים ארוכה. הטיילת המרכזית מובילה אל טרסה הממוקמת בפינה הגבוהה ביותר בפארק, וממנה ניתן למצוא נקודות תצפית מרהיבות על המבנים המפורסמים ביותר ברומא. בחודשי הקיץ מתעורר הפארק לחיים עם הופעות תיאטרליות ושפע של זוגות רומנטיים שפוקדים את המקום.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה.

הכניסה למקום – בחינם.

סנטה סבינה

אחת הכנסיות העתיקות ביותר ברומא נמצאת על גבעת אוונטין והיא מחזירה אותנו למאה החמישית לספירה. הבזיליקה של סנטה סבינה נבנתה במקום ששימש בית לסבינה, מנזר לקדושים מעונים רומיים ונוצרים שהוכרזו כקדושים מאוחר יותר. מייסד הכנסייה היה פיטר מאיליריה, נזיכר שנתן את שמו לכיכר ולמנזר הסמוך לה. מבנה הכנסייה הוא בסגנון מלבני קלאסי עם עיטורים בצבעים עדינים ועיצבה הפשוט משרה אווירה שמימות. הכנסייה עברה מספר שינויים לאורך השנים: במאה ה-16, עם הסבת המבנה למגורים עבור משפחת קרשנסי, בוצעו בה עבודות בהשראת סגנון הבארוק. רק תחת שלטונו של מוסוליני שוחזר המקום והוסב לייעודו המקורי ככנסייה, בפעם האחרונה.

שכבות היסטוריות רבות של ארכיאולוגיה נראות במבנה עד היום. לדוגמה, שער העץ שעליו מוטבעות סצנות מהתנ”ך, 24 העמודים שהובאו מהמקדש של ג’ונו, מלכת האלים, ריהוט המזבח מהמאה התשיעית, פרסקו של טדאו זקארי וחלונות עשויים סלניט שמאירים על הפסיפס של הכנסייה.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כחצי שעה.

הכניסה למקום – בחינם.

דרכי הגעה: אוטובוס – קווים 23, 30, 44, 60, 75, 95, 170

פירמידת קסטיוס

הפירמידה העתיקה של קסטיוס ניצבת ליד נמל סן פאולו בדרך אוסטיינסיס. למעשה, זהו מקום מנוחתו האחרון של קסטיוס אפולוניוס, שהיה כומר ושופט שלום עשיר שנפטר בשנת 12 לפני הספירה. הפירמידה נבנתה בתקופה שבה עיצוב מצרי היה באופנה ובהתאם, ההשראה הייתה הפירמידות של נוביה שהותקפה על ידי הרומאים שנת 23 לפנה”ס, והפירמידות של מצרים נכבשו בשנת 30 לפנה”ס. הפירמידה חדה יותר מאשר הפירמידות המצריות הקלאסיות והיא נישאת לגובה של 36 מטרים על 29.5 מטרים רוחב. היא נבנתה תוך שימוש בטיט ולבנים וכוסתה בשיש לבן. פרסקאות מורכבות מקשטות את הפירמידה, שבכניסתה ניצבו שתי דמויות מברונזה, אך הועברו משם בהמשך. במקור ניצבה הפירמידה מחוץ לחומות העיר, בדומה לאתרי קבורה אחרים, אבל עם התרחבות העיר היא הוכנסה לגבולותיה.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כחצי שעה.

הכניסה למקום – בחינם.

דרכי הגעה: מטרו – תחנת Piramide.

=

מרחצאות קרקלה

המרחצאות הציבוריים של רומא נבנו בין השנים 212-216 לספירה, תחת שלטונו של הקיסר מרקוס אורליוס אנטונינוס. המרחצאות פעלו במשך כ-300 שנים בתקופה שבה היו בעיר 50 מרחצאות ציבוריים ששימשו כאמבטיות פרטיות. האמבטיות מילאו פונקציה חברתית והם גם איפשרו לתושבי רומא לנקות  מעליהם את הלכלוך. רחצה באמבט הייתה טקס שתחילתו באמבטיה חמה בחדר המרחץ החמים (קלדריום), לאחר מכן רחצה פושרת ב”טפידריום” , אמבטיה קרה ב”פריגידריום”, ולבסוף – שחייה מרגיעה בבריכה הפתוחה ועיסוי בבגדים ריחניים.

במרחצאות הוצבו מושבים משיש, פסיפס צבעוני על הקירות והרצפות, פסלים עשויי ברונזה ומזרקות עשויות שיש. כיום ניתן למצוא במקום רק שרידים לכך, לאחר שהגותים בזזו את המקום, שנפגע עוד קודם במהלך רעידות אדמה שפקדו את האזור. אלא שבכל זאת ניתן לחוש את אווירת המרחצאות הרומיים במקום ולהתפעם מהקשתות הרחבות ומשרידי הפסיפס ועמודי הגרניט.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה ורבע.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: אוטובוס – קווים c3, 81, 118, 160.

יום 5

גבעת פלטין

מבין שבע הגבעות שעליהם נבנתה רומא, גבעת פלטין היא אחת המפורסמות ביותר, והיא בוודאי המרכזית מביניהן. הגבעה נישאת לגובה של 40 מטרים ומקיפים אותה סירקוס מסימוס, הפורום הרומאי והקולוסאום. ממצאים ארכיאולוגיים מראים שהאתר אוכלס כבר במאה העשירית לפני הספירה ועל פי האגדה, זהו המקום שבו נמצאו רומוס ורומולוס על ידי הזאבה שהניקה אותם וזהו המקום שבו החלו האחים לבנות את העיר בשנת 754 לפני הספירה.

בתקופת הרפובליקה הרומית הייתה הגבעה אזור מגורים אופנתי למדי, בעיקר בזכות גובהה של הגבעה ונקודות התצפית המיוחדות שהיא מציעה. המנהיגים הגדולים ביותר באימפריה הרומית בחרו בגבעה כמקום מגורים ובשלב מסוים ניצבו עליה ארמונות בזה אחר זה, מה שככל הנראה מסביר את מקור המילה Palace כ-Palatine. הקיסר הראשון אוגוסטוס הפך את המקום לבסיס האם שלו ובנה ארמונות שהורחבו תחת שלטונם של יוליס ונירון.

המבקרים במקום יכולים לצפות בממצאים הארכיאולוגיים מגבעת פלטין, המוצגים בארמון הקיסרים שבו נמצא מוזיאון פלטין, וכן ניתן לבקר בשרידי ביתו של אוגוסטוס ובארמון של ספטימוס סוורוס.

מוזיאון פלטין

המוזיאון שעל גבעת פלטין נמצא בארמון הקיסרים ומציג שרידים ארכיאולוגיים מהגבעה. המיצגים במקום מחזירים אותנו אחורה לתקופת הברזל ולקברים שמוכיחים שפלטין היא ככל הנראה המקום הראשון ברומא שבו הייתה התיישבות. ניתן למצוא במוזיאון שרידים לבקתות מהמאה השמינית לפני הספירה, התאריך שבו לפי האמונה נוסדה העיר רומא על ידי רומולוס, וכן שרידים למערכות הניקוז, למקדשים ולווילות שנבנו על הגבעה.

מאחר וגבעת פלטין הייתה המקום שעליו נבנו ארמונות רבים ברומא העתיקה, המוזיאון מציג פסלים, פסיפס ופרסקאות מתוך האוספים שנמצאו בווילות של פלטין. מרבית המיצגים במוזיאון הם מהמאות 1-4 לספירה, תקופה שבה הגבעה הייתה בשיא פריחתה.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעתיים.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: מטרו – תחנת Colosseo; אוטובוס – קווים 40, 46, 62, 63, 64, 70, 87, 119, 271, 280.

המוזיאונים הקפיטלוניים

המבנים המאכלסים את המוזיאונים הקפיטוליניים הם פאלאצו די קונסרבטורי, פאלאצו סנטוריו ופאלאצו נוובו, אשר משקיפים אל פיאצה קמפידוגליו שעל גבעת הקפיטולין. תכנית המתאר של הפיאצה תוכננה בשנת 1536 כאשר הופקדה המלאכה בידיו של מיכאלאנג’לו, אבל הבנייה בכיכר נמשכה כ-400 שנים.

המבנה הורחב בשלב מאוחר יותר כדי להגדיל את שטח התצוגה ונבנתה גלריה קונגיוזיונה תחת הכיכר כדי לחבר את שלושת מבני המוזיאון. בתוך שטח הגלריה נמצאים שרידים ארכיאולוגיים רומיים מהמאה השנייה, שנמצאים עדיין במקומותיהם המקוריים.

האפיפיור סיקסטוס הרביעי היה זה שהתחיל את האוסף, כאשר תרם מספר פסלי ברונזה הקשורים לעיר במידה רבה, בהם פסל הברונזה של רומוס ורומולוס המונקים על ידי הזאבה ופסלו של הקיסר קונסטנטינוס. במאה ה-16 הועברה כל האמנות מהוותיקן, מה שהגדיל את האוסף המוצג במוזיאונים, ובשנת 1734 נפתח המקום למבקרים. במאה ה-19 התווספו לאוסף מטבעות, מדליות, פסלים וחרס עתיק.

אחת היצירות החשובות ביותר במוזיאונים היא פסלו של מרקוס אורליוס על גבו של סוס. זהו פסל הברונזה היחיד ששרד מהתקופה הרומית. המבקרים במוזיאונים יכולים לבקר גם בדירתו של אוצר המוזיאון, שם מוצגות פרסקאות ותקרות חרוטות.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעתיים.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: אוטובוס – קווים 44, 84, 197, 780.

הפורומים הקיסריים

זהו מרכזה הפוליטי של רומא העתיקה והמקום שבו התקיימו פעילויות דתיות. למעשה, הפורומים הקיסריים הם סדרה של כיכרות ציבוריות המוקפות מבנים, שכל אחת מהן נבנתה על ידי קיסר אחר כדי להפגין את עושרו, כוחו ועליונותו. הבניינים הממלאים את האזור נבנו בין שנת 46 לפני הספירה ועד 113 לספירה, ובהם מקדשים, ספריות, בתי משפט ומוסדות חינוך. יוליוס קיסר יזם את בנייתם של הפורומים הקיסריים החדשים במאמץ להקל את הצפיפות שאפיינה את הפורום הרומי העתיק יותר.

מרבית הארכיטקטורה העתיקה אבדה כאשר מוסוליני החליט לחבר את הקולוסאום ואת פיאצה ונציה על ידי יצירת רחוב Via dei Imperial לאורך הפורומים. שרידי האתר נותרו בצידי השדרה. הפורום של יוליוס קיסר היה בעבר המקדש של ונוס, וכל שנותר מפורום נרווה הוא קיר ממקדש נירוונה ושני עמודים קורינתיים. בפורום אוגוסטוס, שהנציח את ניצחונותיו של הקיסר בקרב והיה בעבר מקום משכנו של החוק, ניתן למצוא גם את שוק טרג’אן, יריד חנויות בצורת חצי מעגל. פורום השלום ציין את כיבוש ירושלים וחפצים רבי-ערך מבית המקדש בירושלים אוכסנו במקום הזה ממש.

הפורום היפה מכולם הוא ככל הנראה פורום טרג’ן, ממנו נותרו שרידים מרהיבים כמו פסלי ענק ובזיליקת אולפיה על שלל עמודיה האפורים והגבוהים. פורום טרג’ן הוא אחד החלקים השמורים ביותר בפורומים הקיסריים והוא מתאפיין בפרטים עיצוביים עדינים המעטרים את הפורום שגובהו 42 מטרים מעל לפני האדמה.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה ו-45 דקות.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: מטרו – תחנת Colosseo.

המוזיאון הלאומי של פלאצו ונציה

המוזיאון ממוקם במקום משכנו לשעבר של האפיפיור פאולוס השני (1464-1471). לבד מהיותו ארמון האפיפיור, פלאצו ונציה שימש גם כמשכן השגרירות האוסטרית וכבית השגרירים. בתקופת שלטונו של מוסוליני שימש המקום כארמון, ובשנת 2010 התגלו בונקר מתחת למבנה, ככל הנראה מתקופה זו. מעל לפני האדמה ניתן לראות את המרפסת שנבנתה במאה ה-15, שממנה נישאו נאומיו של המנהיג. זוהי הדוגמה הקלאסית לארכיטקטורה של ימי הביניים והיא מסמלת בצורה הטובה ביותר את האמנות המוצגת במוזיאון.

יצירות האמנות המקוריות של המוזיאון הגיעו מטירת סנטאנג’לו, הגלריה הלאומית לאמנות עתיקה, וממוזיאון האוסף הרומי. האוסף שנמצא כאן מורכב בעיקר מאמנות מימי הביניים ומתקופת הרנסנס, והוא כולל אמנות דקורטיבית כמו קרמיקות ותכשיטים. תוספות מאוחרות יותר עיטרו את הקולקציה ועזרו ליצור את אופייה הייחודי כאוסף אמנות שימושית. המושג “אמנות שימושית” מתאר בדרך כלל את השימוש של העיצוב האמנותי והאסתטיקה של מוצרים יומיומיים. האוסף כולל בעיקר שטיחי קיר, פסלים, פריטים עשויים שנהב וחרסינה, ציורים ועוד. מרבית היצירות הן מהתקופה הנוצרית המוקדמת ומתקופת הרנסנס.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה ו-45 דקות.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: אוטובוס – קווים 30, 40, 46, 60, 62, 64, 70, 87, 119, 130, 916.

אתר אינטרנט:  http://www.galleriaborghese.it

http://youtu.be/3yj2IUF2iGA?list=PLjgZCvC5vzrCypIUEORBC86BwQ3e0s-mW

יום 6

הקטקומבות של סנט דומיטילה

הקטקומבות של סנט דומיטילה הן הקטקומבות העתיקות ביותר ברומא והשמורות והגדולות שבהן. הן נמתחות לאורך 17 ק”מ ונפרשות על ארבע קומות בעומק של 30 מטרים. הקטקומבות הללו הן היחידות שעדיין קבורות בהן עצמות. הן מציגות כל אחד מהשלבים בהתפתחות טקסי הקבורה הנוצריים ובלב הקטקומבה ניצבת בזיליקה שקועה מהמאה הרביעית שהפכה למקום קדוש ומקום מנוחתם האחרונות של הקדושים המעונים נרוס ואכילוס. האדמה שעליה נבנו הקטקומבות הייתה שייכת לאצילה פלאביה דומיטילה, ומכאן מקור השם.

הקטקומבות כוללות עבודת אמנות דתית וקברים מצוירים, לצד פרסקו של הסעודה האחרונה מהמאה השנייה. עבודת האמנות של הקטקומבות של סנט דומיטילה היא האוסף הנרחב ביותר של ציורי קטקומבות. בין הגלריות השונות מחברת רשת של פרוזדורים מתחת לאדמה.

הנוצרים בחרו לקבור את מתיהם במקום הזה בגלל מנהגי ההוצאה להורג ובשל היעדר זכויות לנוצרים בעת ההיא, אבל גם משום שרצו לקבור את המתים בקרבתם של הקדושים המעונים. מנהג זה המשיך גם לאחר שנת 313, אז הורשו הנוצרים לקבור את מתיהם מעל לפני האדמה.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה ורבע.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: אוטובוס – קו 118.

הקטקומבות של סנט קליקטוס

במאה הראשונה הסתירו הנוצרים ברומא את דתם ושמרו על מנהגיהם בסתר. הם לא זכו גם למקום רשמי לקבור בו את אהוביהם. במאה השנייה החלו לקבור אותם במערכת קבורה תת קרקעית שידועה כיום כקטקומבות. כשהתופעה נעשתה נפוצה יותר, לקחה הכנסייה אחרות על הקברים והמקום הפך לבית העלמין הרשמי של רומא.

בשנת 313 הפסיקו הוצאותיהם להורג של הנוצרים ברומא והם הורשו לקבור את מתיהם בבתי עלמין מעל האדם, אבל מערכת הקטקומבות המשיכה להתקיים. רק במאה החמישית החלה הכנסייה לקבור את המתים באופן בלעדי מעל לפני האדמה. הקטקומבות נחרבו עם תקיפת הגותים והברבריים את רומא ובמאה השמינית הורתה הכנסייה על העברת גופותיהם של הקדושים לכנסיות, לצורך אבטחתן. הקטקומבות הפכו לבלתי שמישות והכניסות אליהן נעלמו תחת האדמה, עד שהתגלו בחפירות במאה ה-19.

בית העלמין התת-קרקעי מחולק למספר אזורים, שהחשובים בהם הוא הקריפטוס של לוסינה, השטח של סנט ססיליה ושטח האפיפיורים. הקטקומבות של סנט קליקטוס היו מקום קבורתם האחרון של קדושים מעונים רבים ושל 16 אפיפיורים.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה ורבע.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: אוטובוס – קו 118.

אתר אינטרנט: http://www.catacombe.roma.it

ארמון הקווירינאלה

ארמון הקווירינאלה הוא מעונו הרשמי של נשיא הרפובליקה והוא ממוקם על גבעת קווירינאלה, הגבוהה בגבעות רומא. לפני הארמון ניתן לראות את מזרקת מונטה קאוולו, שנבנתה ב-1818 ומצבת זיכרון מהמוזליאום של אוגוסטוס.

הארמון נבנה במאה ה-16 כבית קיץ ומקום מפלט מהמלריה שפקדה את רומא, עבור האפיפיור גרגורי ה-13, והוא תוכנן על ידי אוטביו מסקרינו. לאורך השנים אכלסו את הארמון 30 אפיפיורים והוא הורחב ושופץ על ידי דומניקו פונטנה ומאוחר יותר על ידי פלמינו פונזיו וקרלו מדרנו. מדרנו גם היה אחראי ליצירת דירות האפיפיור וכנסיית פאולינה. בתקופת כהונתו של האפיפיור אורבנוס ה-18 נקנו אדמות נוספות כדי להרחיב את הגנים והנכסים. ברניני נטל גם הוא חלק בפרויקט במאה ה-17 והארמון הושלם תחת הנחייתו של פרדיננדו פוגע במאה ה-18. עם השלמתו התפרש הארמון על שטח של 110,500 מ”ר והוא המעון הגדול ביותר של ראש מדינה בעולם כולו. הארמון עבר מהאפיפיורים לסבויים ומאחר יותר הפך למשכנו של הנשיא ב-1947. מאז ועד היום התגוררו בו 11 נשיאים וניתן לראות בו את הפרסקו הייחוד של מלוצו דה פורלי, שאחראי גם לעיצוב הגן, וכן יצירות אמנות רבות בהן אוסף השנדלירים של מוראנו.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה וחצי.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: מטרו – תחנת Barberini.

אתר אינטרנט: www.quirinale.it

http://youtu.be/3-vO0GnuHQs

מזרקת טרווי

מזרקת טרווי היא המזרקה הגדולה ביותר בעולם בסגנון הבארוק. היא מפורסמת במידה רבה בזכות סרטו של פליני “לה דולצ’ה דה ויטה” ו”שלוש מטבעות במזרקה”. על פי האגדה, מי שמשליך מטבע למזרקה ומבקש לחזור לרומא, משאלתו מתגשמת. המזרקה ממוקמת בנקודת ההצטלבות של שלושה דרכים, ומכאן שמה – טרוויי (The Three Vie Roads). גובהה 26 מטרים, רוחבה 49 מטרים והנפח שלה הוא 80,000 קוב של מים הזורמים במזרקה מידי יום.

המזרק מסמלת גם את נקודת הסיום של אחד מ-11 מובילי המים העתיקים ברומא, אקווה וירגו, שתוכנן על ידי מרקוס אגריפה בשנת 19 לפנה”ס, תחת שלטון אוגוסטוס. מוביל המים כיסה שטח של 21 קילומטרים כדי להביא מי מעיין טריים לעיר ולספק מקור שתייה נקי במשך 400 שנים. שמו של מוביל המים מגיע מהאגדה לפיה בתולה הובילה חיילים עייפים וצמאים למקור המים. המזרקות היו ונותרו מוטיב קבוע ברומא ועד המאה הרביעית היו בה 1,352 מזרקות רומיות. בשנת 537 נפגע מוביל המים בעקבות מתקפה על העיר, אבל בתחילת תקופת הרנסנס החלו האפיפיורים לשקם את המזרקה.

אפיפיורים שונים נטלו חלק במלאכת שיקום המזרקה ובהזזתה. אורבנוס ה-13 היה זה הפקד על ברניני לעבוד על המזרקה וב-1730 התקיימה תחרות לעיצוב המזרקה, בה זכה האמן ניקולה סלאבי. בשנת 1743 החלה המזרקה החדשה לפעול והשלמת העיצוב בוצעה על ידי ג’יספה פאניני. בראצ’י נטל גם הוא חלק בעיצוב המזרקה, והוא זה שחתום על עיצוב פסל הניצחון על הים העשוי שיש, על פי עיצובו של סלאבי. עבודה זו הושלמה בשנת 1762.

פסל הניצחון על הים נמצא בנקודה המרכזית והגבוהה ביותר במזרקה והוא מציג כרכרה שנתמכת על ידי שני סוסים מובלת על ידי שני טריטונים (אלי ים). טריטון אחד מבוגר והשני צעיר יותר, בעוד סוס אחד חסר מנוחה והשני רגוע. מצד שמאל ניתן להבחין בפסל ההזנחה ומימין בפסל הבריאות. מעל הפסלים מוצגת דמותו של אגריפה המשגיח על הבנייה ודגם נוסף של בתולה המובילה את החיילים אל המים. כמו כן, מוצגות דמויות אלגוריות וחריטות של 30 סוגי צמחים.

מזרקת טרווי נחשבת למזרקה הרומנטית ביותר ברומא והמבקרים יכולים לשתות מהמים באמצעות צינורות הפלדה המוצבות על המדרגות. המטבעות המושלכים אל המזרקה מממנים את תחזוקתה.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כ-45 דקות.

הכניסה למקום – בחינם.

דרכי הגעה: מטרו – תחנת Barberini. אוטובוס – קווים 62, 81, 85, 175, 492, 590.

ארמון ברבריני

הארמון המפואר, הממוקם בכיכר ברבריני, מעוצב בסגנון הבארוק. במקום הזה ניצבת הגלריה הלאומית לאמנות עתיקה ובמקור היה זה כרם עד שהאפיפיור אורבנוס ה-13 הורה על בניית הארמון. האפיפיור הטיל על קרלו מאדרנו את מלאכת תכנון הארמון המפואר ומנקר העיניים, ובנייתו ארכה ב-8 שנים, עד להשלמתו בשנת 1633 על ידי ברניני. בשל השיפוע בקרקע, עיצב מאדרנו מבנה עם חזית צרה יותר מזו שתכנן במקור, והוא הוסיף לה שני אגפים צדדיים. לאחר פטירתו המשיך ברניני במשימת הבנייה, בעזרתו של בורומיני.

לחזית הארמון שלוש קומות – מרפסת נמוכה יותר ושתי קומות עליונות שתוכננו כדי ליצור תחושה מלאכותית של יחסיות. בתוך המבנה נמצא ההיכל הגדול המרכזי שגובהו כגובה המבנה כולו. על תקרת ההיכל ניתן לראות פרסקו של פייטרו דה קורטונה. שני גרמי מדרגות פנימיים עוצבו, כל אחד מהם, על ידי ברניני ובורומיני. הגשר תוכנן גם הוא על ידי ברניני, והוא מקשר את הארמון עם הקומה העליונה יותר בגני הארמון. הגשר עוצב בשאיפה לשוות לו מראה רומי עתיק, ומתוך הארמון עצמו תוכלו להשקיף על הגנים היפהפיים והמטופחים.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה וחצי.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: מטרו – תחנת Barberini.

יום 7

הגלריה

הגלריה הלאומית לאמנות מודרנית מציעה פסק זמן מהאמנות העתיקה האופיינית כל כך לרומא, ומאפשרת מבט על האמנות המודרנית והעכשווית. במוזיאון מוצגות עבודות מהמאה ה-19 ומהמאה ה-20, ובנייתו הושלמה בשנת 1883, אף שהמוזיאון שינה את מקומו מספר פעמים מאז פתיחתו. מיקומו הנוכחי הוא מבנה היסטורי מרשים ביותר, הכולל גם בית קפה ומרפסת ממנה ניתן להשקיף על הגנים היפהפיים.

במוזיאון 75 חדרים שבהם מוצג האוסף הגדול ביותר של אמנות משתי המאות האחרונות, של אמנים איטלקיים לצד אמנים מודרניים בינלאומיים מובילים. האמנים האיטלקים המיוצגים במוזיאון הם פונטנה, דה פיסיס, בורי, קולה, מנזוני ורבים אחרים. בין האמנים הבינלאומיים שיצירותיהם מוצגות כאן ניתן למצוא את מונה, פיקאסו, ואן גוך, מונדריאן ושפע של אמנים נוספים. הסגנונות והז’אנרים משתנים גם הם, החל מאמנות סימבולית ועד לאמנות אוונגרדית וניאו-ריאליזם. ניתן לראות כאן פסלים וציורים ועל אף שקיימים מוזיאונים אחרים ברומא המציגים תרבות מודרנית, זה המוזיאון הגדול והמרשים ביותר.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה ו-45 דקות.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: אוטובוס – קווים 19, 95, 910.

המוזיאון האטרוסקי הלאומי

המוזיאון האטרוסקי הלאומי ממוקם בווילה גיוליה מהמאה ה-16, שנבנתה כבית נופש ליוליוס השלישי. הארמון התאפיין בגנים מדהימים ביופיים, שעוצבו על ידי ויגנולה ווסארי, עם עזרה קטנה מצידו של מיכאלאנג’לו.

האוסף כולל אמנות אטרוסקית ויצירות מהתרבות האטרוסקית מימי הרפובליקה הרומית, בהן פסלים אטרוסקיים, יצירות מברונזה, אגרטלים, תכשיטים וסרקופגים. תרבויות אחרות, מלבד התרבות האטרוסקית, מוצגות במוזיאון, וניתן למצוא במקום עתיקות מאזור לאטיום (האזור שבו רומא נוסדה לראשונה), מאזור אומבריה ומהתרבות הפליסקנית שהגיעה מהמקום שמוכר כיום כלאציו.

האוסף כולל יצירות חרס רב-גוניות, עבודות יד שנחשפו בחפירות בלאציו ובטוסקני, ובין היצירות הבולטות במוזיאון ניתן למצוא יצירות מהמאה הרביעית, צמד סרקופגים מהמאה השישית ופסל מרגש של חתן וכלה מתוך טקסים שהיו מקובלים ברומא. המוזיאון הוא חוויה תרבותית ייחודית ומומלצת.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעתיים וחצי.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: מטרו – תחנת Flaminio ; אוטובוס – קווים 2, 3, 19.

פיאצה די פופולו

הכיכר, בתרגום חופשי – כיכר האנשים – ממוקמת בין חומות אורליאנוס, בין פינצ’יו לטרווי. זוהי כיכר אליפטית מוקפת בניינים יפהפיים, שבה ניצבות מצבות זיכרון, מזרקות ואנדרטות גדולות. הכיכר מובילה אל אחד השערים העתיקים של חומות אורליאנוס, פורטה דל פופולו, שנקרא בעבר שער פלאמינה שכן השער מוביל לדרך פלאמינה. צליינים וסוחרים רבים הגיעו לרומא דרך פלאמינה שנסללה בשנת 220 לפנה”ס וחיברה את רומא עם הים האדריאטי. צעדיהם הראשונים בעיר היו דרך פיאצה דל פופולו ובשנת 1562 נבנה הגשר כדי לקבל בברכה וכדי להרשים את המטיילים שהגיעו, ומאוחר יותר גויס ברניני לעיצוב השער.

המאפיין הבולט ביותר בכיכר הוא אובליסק בגובה 23.2  מטרים שהוצב במקום בשנת 1589 ומקורו בשנת 1300 לפני הספירה בעיר הליופוליס במצרים. הכיכר עוצבה מחדש בשנת 1815 על ידי ג’יספה ואלדייר, שהוסיף למקום חומות, מזרקה מרכזית, פסלי ספינקס של ג’ובאני קצ’רני ואריות סביב האובליסק. בכיכר ניצבה גם מזרקת נפטון בקצה המערבי ומזרקת האלים של רומה בקצה המזרחי. בפינה הדרומית ניתן למצוא את שתי כנסיות סימטריות המופרדות באמצעות מעבר רחוב קורסו, המוביל לפיאצה ונציה. כנסיית סנטה מריה די פופולו נבנתה ב-1477 והיא ניצבת ליד נמל דל פופולו.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה.

הכניסה למקום – בחינם.

מזבח השלום

בשנת 13 לפני הספירה הציג הסנט הרומי את Ara Pacis Augustae, מזבח השלום, על שדה מאדים לכבוד הקיסר אוגוסטוס שחזר מהקרבות בחבל גאליה ובספרד כמנצח, כשהוא מביא עימו שלום לאימפריה הרומית. אוגוסטוס הגשים את הנבואה הרומית “להביא שנות זהב ללאטיום” וכן “לשלוט באנשי העולם”. במשך השנים נקבר המזבח תחת הצפות מצד נהר הטיבר והיה זה מוסוליני שהורה לג’יספי מורטי לשקם ולשחזר את יצירת האמנות, שמבנה מיוחד מגן על שלמותה כיום.

הכיכר, המורכבת מארבע קרנות מזבח, מעוטרת בדמויות מיתולוגיות וסצינות היסטוריות של שלום ואחווה, שנועדו להזכיר לאנשים את הישגי השלטון ואת חשיבות השלום. אין דלתות במבנה בעל שתי הכניסות, והדבר מייצג את השלום היציב ואת רחמנות האלים. דוגמאות האבן במבנה מייצגות את הילדים והנשים, שמסמלים את משפחתו של אוגוסטוס. כמו כן, מוצגת תהלוכה של גברים בטוגות, מה שמסמל את האזרחות הרומית וכן מוצגת בתהלוכה דמותו של אוגוסטוס עצמו, המוביל את הצועדים. רומוס, רומולוס והזאבה מיוצגים גם הם. סצינות אלגוריות מציגות את האלה רומא, יושבת על נשק זר, מה שמסמל את השלום שהביא אוגוסטוס לאחר המלחמה.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה.

הכניסה למקום כרוכה בתשלום.

דרכי הגעה: אוטובוס – 70, 81, 186, 628.

אתר אינטרנט: https://en.wikipedia.org/wiki/Ara_Pacis

המוזוליאום של אוגוסטוס

המוזוליאום היה מקום קבורתו של הקיסר הראשון של רומא, אוגוסטוס. במקור, המצבה דמתה למעגל מלאכותי, גבעה מוקפת עצים בדומה למצבותיהם של המנהיגים אותם העריץ אוגוסטוס. הקבר שבר את המסורת המקובלת בכך שנבנה בתוך העיר בעת שבה כל הקבורות נעשו מחוץ לחומותיה.

הארכיטקט שתכנן את המוזוליאום איננו ידוע, אבל ידוע שהוא נבנה בשנת 25 לפנה”ס. בשנת 14 לספירה נקבר כאן אוגוסטוס ואחריו נקברו אחרים ממשפחת הקיסרות, בהם אימו של אוגוסטוס, אחיינו, אחותו אוקטביה וכן פופיאה אשתו של נירון.

בסיסו של המוזוליאום עגול וקוטרו 88 מטרים. קירותיו החיצוניים עשויים אבן ויוצרים תאים עגולים שהתמלאו באדמה. ליבו של המבנה הוא חדר קודר שאליו ניתן היה להגיע באמצעות פסאג’ים מיוחדים. המבנה כוסה באמצעות כיפה וככל הנראה הייתה בו קומה נוספת, כך שנישא לגובה של 44 מטרים והיה לגבוה ביותר באימפריה הרומית. המוזוליאום היה מוקף במטע יפהפה ובפארק הפתוח לקהל הרחב.

לאורך השנים שימש המוזוליאום כמבצר, גן ומרכז אירועים שאירח קרבות שוורים, מופעי קרקס וקונצרטים עד שהחלו עבודות השחזור תחת שלטון מוסוליני, שזיהה עצמו כקשור לאוגוסטוס. המבקרים יכולים לראות כיום את שרידי המוזוליאום בלבד.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעה.

דרכי הגעה: מטרו – תחנת Spagna ; אוטובוס – קווים C3, 81, 224, 913.

ויה דל קורסו

ויה דל קורסו הייתה קרויה בעבר ויה לאטה, בתקופת רומא העתיקה, והיא הייתה מרכז אורבני שמשך אליו מבקרים דרך הים האדריאטי. ברומא העתיקה שימשה הדרך למרוצי סוסים שבוצעו ללא פרשים, והיא ממוקמת במרכז היסטורי, כשהיא מחברת לאורך קילומטר וחצי בין פורטה דל פופולו לבין פיאצה ונציה. מיקומה המרכזי הפך אותה לאחד ממוקדי הקניות המפורסמים ביותר בעיר כבר מהמאה ה-17 והיא מוצפת בקונים מידי יום, עד היום.

באזור זה יש אטרקציות נוספות מעבר לחנויות הפרושות בכל עבר – ארמון דוריה פמפילי, המשמש כיום כגלרייה לאמנות, כנסיית סן מרסלו אל קורסו היפהפייה בסגנון הבארוק, מוזיאון דל קורסו המציג אמנות מודרנית, פיאצה קולונה וארמון צ’יגי, מעונו הרשמי של ראש הממשלה האיטלקי.

חלקו הצפוני של הרחוב הוא אזור מרוצף המיועד להולכי רגל והוא מחבר בין ויה דל פרלמנטו לפיאצה דל פופולו. לאורך ויה דל קורסו תמצאו חנויות יוקרה כמו זה של סוורובסקי, חנויות אופנה נחשבות, בוטיקים למכירת עתיקות, חנויות ספורט ואאוטלט של פרארי. בין החנויות המוכרות יותר ניתן למצוא כאן את זארה, פליני, פוטלוקר, סיסלי, דיסני ו-P.J.

מידע נוסף:

זמן ממוצע לביקור: כשעתיים וחצי.

כל מה שצריך לדעת ולהכין לטיול ברומא

איך מזמינים כרטיס טיסה לרומא ?

http://www.flights-seeker.com

סוכנות אנושית עם אתר אחד מעולה ב-66 שפות עם מחירים מצוינים. כרטוס, צ’ק אין ( בלאו קוסט ) עם תמיכה ואחריות סביב השעון במקרה של עיכובים, איחורים וביטולים של חברות תעופה.

https://goo.gl/7qGng4

אתר רוסי בשפה האנגלית. מפתיע בתוצאות. גטראדר

לא סוכנות, לא מכרטסים, ללא אחריות ותמיכה. מופנה לאתרים שלישיים. והמחירים שמופיעים בהתחלה הם לא תמיד הסופיים.

שיטת פעולה מומלצת

בשלב ראשון גשו לקישור של http://www.flights-seekertorome.com והכניסו את היעדים של הטיסות מתל אביב לרומא עם התאריכים שאתם מעוניינים.

ותקבל רשימה של המבצעים הכי זולים לאתר. לחץ על Show Cheapest. ותקבל את המחירים הכי זולים לחודש הקרוב.  עדיף טיסות ישירות

רוצה משהו אישי?

ממליץ להגדיר טווח ימים מתחילת החודש עד סופו. כדי למצוא את המחיר הכי זול

ממליץ להגדיר מספר ימי חופשה. לדעתי לא שווה פחות מ 4 ימים ליעדים הקרובים ( בגלל יום טיסה ).

ממליץ להגדיר שם מדינה בתור יעד ולא עיר. מהסיבה הפשוטה שיש אלטרנטיבות זולות יותר שיופיעו לפניכם בכל מיני ערים בסביבה שאתם מטיילים שיוזילן את הטיסה. למשל :טיסה לאינדהובן בהולנד זולה מטיסה לאמסטרדם באופן משמעותי

ממליץ לרשום הלוך חזור. אלא אם כן אתה לכיוון אחד. תשלם ללא קנס כמו שהיה בעבר

http://www.flights-seekertorome.com היחידי בעולם שמאפשר להשתמש בריבוי ערים וגם מאפשר לנחות מיעד A ולהמריא מיעד B.

לאחר מכן גשו לקישורים האחרים שציינתי מקודם ותשוו מולם.

המלצות לטיסה

היו גמישים בתאריכים, יש סיכוי שהמחירים יהיו זולים יותר

מסלול טיסה ארוך. מומלץ לפצל לפחות לשנים.

פנה לסוכן שלך ולפעמים תופתע.

עיכוב של מעל 3 שעות או ביטול טיסה הוא דבר מאד מתסכל, אבל גם יכול להיות מאוד משתלם! ולהרוויח יותר מעלות הכרטיס או הפסד יום שלם. למי שהזמן חשוב לו, אני ממליץ להעזר בשירות מעולה של חברת AirHelp. לאחר שתמלאו את הטופס, תצרפו צילומי דרכונים, כרטיס הבורדינג. ולבסוף גם תחתמו ( חתימה דיגיטלית -תקפה ), תקבלו הערכה מסויימת, כמה מגיע לכם כפיצוי. לאחר כמה שבועות, תקבלו ישר לחשבון הבנק שלכם פיצוי ( בניכוי העמלה ). מרגע שתסיימו עם AirHelp, הם יעדכנו במייל על ההתקדמות. אפשר לתבוע פיצוי של עד 5 שנים האחרונות על הזמנת יתר, עיכובי טיסה וביטולים. לצורך זה אתם מתבקשים לתת ג מספרי טיסות או לתת ישה למייל על מנת הם יסרקו ולאתר את הטיסות. לאחר מכן תקבלו חוות דעת האם אתם זכאים לפיצוי וסורק את כל התיבות כדי לאתר מספרי טיסות מהעבר, ולעדכן אתכם האם יש מקום לדרוש פיצוי.

השכרת רכב ברומא

אני לא ממליץ להזמין השכרת רכב ברומא יש תחבורה מעולה. אם אתם מעוניינים, להזמין בישראל בישראל, ודרך חברת אוויס. יש לבקש להיות מנוי אוויס פריפרד, מינוי חינם המקנה שידרוג אוטומטי בדרגה אחת למעלה ובחינם ( אם יש רכבים במקום ) וזמן קצר בהמתנה לרכב. כמו כן ממליצה לבצע ביטוח ביטול השתתפות עצמית שאצלם הכי טובה ונוחה. לי זה עזר !!!

אתר מומלץ ביותר להשכרת רכב בחו”ל

שירותי תיירות באזורים בו אתם מבקרים ברומא

אם אתם מחפשים, כרטיס רומא, סיורים, כניסות לאטרקציות, עקיפת תורים, הופעות, הסעות ועוד באזורים שונים ברומא אני ממליץ מניסיון אישי > VISITROME.COM

תחבורה ציבורית באירופה מומלצת בערים, בין ערים ומדינות. לחץ כאן> מה לקחת? אוטובוס, רכבת או טיסה

ספרים ומפות מומלצים לטיול ברומא

ספרים ומפות טיולים בשפה עברית ואנגלית. הוצאת ספרים בישראל

מסלול טיול בעקבות הספר סרט של דן בראון, “מלאכים ושדים”

לינה ברומא

לפי פופולרי ברומא

מלונות בקרבת:

השוואת מחירים של אתרי לינה ידועים ברומא


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם