מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 7 דקותמסלול שעשה יאיר בר זוהר בשנת 2002
רומניה היא ארץ מדהימה ביופייה, הרים, נהרות, כפרים, יערות, אתרי מרפא. הניקיון שולט ברחובות, במסעדות, בבתים ובמלונות. האנשים נחמדים ומסבירי פנים.
בביקור ברומניה ישנה הרגשה של ביקור בארץ לא מפותחת שגלגלי הקדמה המודרנית לא הגיעו אליה. לצד כפרים ועיירות המתנהלים כמו לפני 100 שנה, קיימים ערים מועטות שהתחילו בצעדי קידמה. בכפרים, האיכרים נוסעים על עגלות עץ הרתומות לסוס. את התבואה עדיין קוצרים במגל (למעט כמה מקומות עם קומביין-לעשירים).
הבתים הקטנים אומנם מחוברים לחשמל אך לא מחוברים לרשת המים והביוב (את הצרכים עושים בבוטקה שבחצר ואת המים שואבים מהבאר שבחצר). בערים הגדולות החלו לחבר את הבתים לרשת המים והביוב.
הצוענים הרבים שישנם ברומניה, גורמים לתייר הטרדה רבה ולאי נעימות אישית. הילדים, נשלחים על ידי ההורים לקבץ נדבות ואוכל ואילו ההורים עסוקים בגניבות.
לך, התייר הישראלי המטייל ברומניה, זהו גן עדן למחפשי מציאות והזדמנויות. בערים המתויירות קצת יותר יקר מהכפרים והערים הקטנות, אבל, עדיין זול מאד לעומת אירופה.
יש לציין שהרבה ישראלים קנו בתי מלונות ודירות נופש להשקעה במחיר זול ביותר.
חסרונות -ביקור ברומניה שונה מביקורים בארצות אחרות באירופה – אם אינך דובר רומנית תתקל בקשיי שפה (שניתן כמובן להתגבר עליהם). לא תמיד הכול זמין (במלון: היום אין ביצה לארוחת בוקר -רק נקניק וגבינה), על סוכרזית בכלל לא שמעו.
העברות משדה התעופה, סיורים פרטיים, סיורי אוכל, סיורי תרבות, סיורי אופניים ופעילויות נוספות ברומניה
אם ברצונכם להרחיב את המסלול הטיול מעבר למה מוצע לכם, אני ממליץ:
יום 1: תל אביב-בוקרשט-גלאץ
נסיעה של שעתים וחצי עוזבים את המילניום השלישי ועוברים במנהרת הזמן לרומניה.
נוחתים בנמל התעופה החדש אוטופני.
נוסעים לכיוון גלאץ. עצירה בדרך ב- PALELE MARI – PALELE MICI שהיא תופעת טבע ייחודית של הרי געש מבוץ. יש לציין שהנסיעה היא על כבישים במצב מחריד אבל שווה את הנסיעה.
מהרי הגעש הבוציים פונים לעיר בוזאו-. BUZAU בעיר זו יש מספר מפעלים המייצרים דברי זכוכית אומנותיים לפי טכניקה שפיתח אומן צרפתי בשם גלה. כל דברי הזכוכית, הם לא רק יפים ביותר אלא שהמחירים הם במציאה שנמכרים בכל העולם במאות ואפילו אלפי דולרים.
בדרך לגלאץ GALATI- עוברים דרך העיר בראילה – BRAILA ברחוב הראשי שמזכיר לנו את הבלקן הטורקי. בעיר זו הייתה בעבר קהילה יהודית משגשגת.
בסוף הדרך מגיעים לעיר גלאץ. בערב מומלץ לטייל לאורך הדנובה.
יום 2: גלאץ-טולצ’ה –הדלתה שעל הדנובה-גלאץ
יציאה מגלאץ לכיוון העיר טולצ’ה TULCEA-העיר הכי קרובה לדלתה של נהר הדנובה.
הדלתא של הדנובה משתרעת על שטח של כ-5700 קמ”ר הדלתה של הדנובה נמצאת מדרום לגבול עם אוקראינה. הדלתה היא שמורת טבע עם צמחיה עשירה (במיוחד מרבדי חבצלות מים), להקות גדולות של ציפורים מסוגים רבים, דגים, נוף מהמם, כפרים קטנים של ליפובנים (אלו דייגים ממוצא אוקראיני שחיים כאן מאות בשנים). כ-13,000 אנשים חיים בדלתה. קיאקים מעץ וסירות משוטים וממונעים הם האמצעי התחבורה היחידים בין כ- 50 כפרי הדייגים שבדלתה. הסביבה בדלתה של הדנובה יפה ומיוחדת עם תעלות מתפתלות ומתפצלות.
חובה לקחת שייט על הדלתא כ 4-5 שעות. מניסיון
יום 3: גלאץ-יאש
על מנת להגיע ליאסי – IASI יש לעבור דרך עיירות שהיו מפורסמות בזכות הקהילות היהודיות המשגשגות אי לכך, נעבור דרך טקוצ’י, בילארד וואסלוי. בדרך נעבור במוזיאון לחיילים הרומנים שנפלו במלחמת הולם הראשונה (לא חובה!).
יום 4: יאש-סוצ’אבה
בבוקר עורכים סיור בעיר: בתיאטרון הלאומי (המוזנח, אך בכל זאת שווה ביקור), גני קופאו, במוזיאון התרבות המדהים. ביקור בבית הכנסת המקומי ובבית הקברות המקומי לאתר ההנצחה של הרוגי השואה.
מיאש ממשיכים לעיר בוטושאני- BOTOSANYI עיירה שהייתה יהודית ברובה (כ-60% מהתושבים) אל העיר סוצו’אבה SUZEAVA – ושם נבקר במצודה של סטפן צל מארה.
יום 5: סוצ’אבה-וורונט-ואטרה דורני -פיאטרה ניאמץ
יוצאים מסוצ’אבה אל וורונט- VORONET שהוא אחד המנזרים היפים ברומניה. זהו מנזר שבנה שליט הכול יכול של מולדביה, סטפאן הגדול.זהו אחד המנזרים מתוך מאות מנזרים שהוא בנה. האגדה מספרת שאחרי כל ניצחון בקרב, סטפאן בנה כנסיה או מנזר (צריך לזכור כי המנזרים באותה תקופה היו מוקדי חינוך ותרבות. וורנט נבנתה בטכניקה מיוחדת עם פרסקאות (ציורי קיר) על הקיר החיצוני. בציורים אלו מורשות ההשפעות של הרנסנאס האירופי עם בניה בסגנון ביזנטי. הצבעים על הקיר הם טבעיים ונשמרו רעננים אפילו שעברו כ- 490 שנה.
מוורונט ממשיכים אל כיוון ואטרה דורני המפורסמת בספא שלה ומטיילים בעיר הפסטורלית. אם נטייל בפארק הסמוך נפגוש הרבה סנאים שאפשר להאכיל באגוזים שמחלקים בדוכנים.
לאחר מנוחה קצרה ממשיכים בנסיעה לכיוון פיאטרה ניאמץ – PIATARA NEAMT כאשר בדרך עוברים לאורך נהר הבסטריצה וכן את סכר הביקאז. סכר הביקאז נבנה בין השנים 1951-1960 בין שני הרים בגובה רב. בבניית הסכר השתתפו אלפי עובדים אשר רובם מצאו את מותם במקום.
לפנות ערב מגיעים לפיאטרה ניאמץ.
יום 6: פיאטרה ניאמץ
סיור בעיר פיאטרה ניאמץ עיר השוכנת למרגלות ההר. העיר ציורית ונעימה. ליד מרכז העיר ישנו בית כנסת מהאבן העתיקה ביותר ברומניה. כאן, אחד משליטי מולדובה קיבל מקלט מפני הטורקים, מהקהילה היהודית. היהודים הילבשו אותו טלית, והוא התפלל בין היהודים וכך הוא ניצל. עד אז היה אסור לבנות בית כנסת מאבן כסמל לזמניות של הקהילה היהודית במקום. כאות הוקרה, השליט אישר לאחר מכן לבנות בית כנסת יהודי הראשון מאבן. בהיסטוריה יש סיפורים שבעל שם טוב בדרכו מגליציה לישראל, עצר והתפלל כאן מספר חודשים.
מפיאטרה ניאמץ נסיעה למנזר וראטק VERATEC שמתופעל על ידי 600 נזירות. כדאי ומומלץ להיכנס לטירפשטי יש שם מופעי אתנוגרפיה אוטנטית וכן מוזיאון של פאפא (שחקן, משורר ואספן ידוע ברומניה).
לקראת ערב מומלץ ביותר לעלות לפארק COZLA ולצפות על העיר פיאטרה ניאמץ (וגם לאכול במסעדה במקום- לא זולה במושגים הרומניים
יום 7: פיאטרה ניאמץ-פויאנה בראשוב
נסיעה למעבר הביקאז זהו מעבר צר בין הרים גבוהים מסביב ומים זורמים לצד הדרך. אשר קיבל פרס כאחד מהמקומות היפים ביותר באירופה. ללא ספק שאפילו טילים מנוסים וותיקים, שראו הרבה, יתרגשו למראה המעבר. כדאי ללכת ברגל כקילומטר בקניון זה ולהסתובב בין הדוכנים לאומנות מקומית. כמו כן, עצרו לרגע ולחשוב על השקט והפסטורליות המופלאות של המקום, למרות שתושבי המקום חיים ברמת חיים ירודה.
נסיעה לאגם האדום – LEKO ROSHO. האגם האדום נוצר מרעידת אדמה ב- 1837 שהותיר בתוכו גזעי עצים שנשרפו. כמו כן, ניתן לראות בשרידי העצים בגובה עד 3 מטר שמתו זקופים. האגם וההרים המקיפים אותו מרשימים ביותר. במקום זה אפשר לאכול שם את הקוזנק ההונגרי שמכינים אותו לידך. בקצה האגם יש שוק מזכרות של עבודות יד מעץ וקרמיקה. (סגנון של חנויות המזכרות, אגב, נמצאים לאורך הדרכים ברומניה והם יפים וססגוניים במיוחד). אם אתם רעבים לכו על המסעדה לרגלי האגם. אפשר להתענג על שייט באגם במקום להמתין חצי שעה לאוכל.
יום 8: פויאנה בראשוב \ בראשוב- למייצרי דימבוביצ’יוארה-פויאנה בראשוב
העיר בראשוב היא כתר הקרפטים, זאת עיר עתיקה מהמאה ה-13 סקסונית, המוקפת בגבעות מוריקות, עיר זו למעשה מן הערים הכי המתויירות ברומניה.
בעיר בראשוב החלה ההתקוממות למשטרו של צ’אושסקו. ברחובות העיר הזו הפגינו בשנת עשרות אלפים של פועלים אשר דרשו מצרכי מזון בסיסיים. צ’אושסקו, הזעיק לעזרה את הצבא וכתוצאה מכך היו מספר הרוגים כמו כן קיצץ לאזרחים בהקצבות.
ביקור בכנסייה השחורה – ביסריקה נאגר. האתר החשוב ביותר בבראשוב, עליה נאמר שהיא הכנסייה הגותית הגדולה ביותר בין וינה לאיסטנבול שנבנתה בשנים 1384-1477 מתנשאת מדרום לכיכר, מקור שמה בחזותה המפוחמת אחרי השריפה הגדולה שביתה ב- 1689. מסביב לבניין פסלים (העתקים) המקוריים נמצאים בתוך הכנסייה בחלק האחורי לצד שטיחי קיר טורקיים תלויים, בחודשי הקיץ יולי ואוגוסט מתקיימים בכנסייה רסיטלים על עוגב שנבנה ב 1839.
בית הכנסת המפואר שהינו העתק של בית הכנסת קוראל שופץ בשנת 1999 והוא בן כמאה שנה, בית הכנסת נמצא מאחורי הכנסייה השחורה, לפני מלחמת העולם השנייה היו בבראשוב כ-9000 יהודים רובם עלו לארץ לאחר הקמת המדינה (כמובן היה סגור).
משם למדרחוב המפורסם, הכיכר המרכזית שהיא היפה ביותר ברומניה מוקפת בחזיתות בניינים בסגנון הבארוק ובבתי קפה נעימים, מצודת האורגים – bastionul tesatorilor
עלו ברכב למבצר המסויד לבן על ההר cetatea brasov.
נסיעה למייצרי דימבוביצ’יוארה – Dimbovicioar וביקור במערת נטיפים שבמקום. ההדרכה נעשית על ידי ילדים.
טיולים בסביבת בראשוב – אם נשאר זמן
פרז´מר – עיירה מימיי הביניים צפונית לבראשוב – במרכזה כנסיה גדולה ויפה מוקפת מבצר ששימש הגנה לתושבי הכפר בעת התקפת אויב. בפנים שוחזרו עשרות חדרים קטנים ששימשו כל אחד למשפחה. המקום לא מתוייר ומומלץ בכל פה לביקור.
באזור עיירה נוספת בסגנון דומה – חרמאן (???????).
יום 9: פויאנה בראשוב-מצודת בראן-פויאנה בראשוב
נסיעה למצודת בראן המפורסמת היא טירת ציורית, הידועה כמשכנו של הנסיך ולאד צפק מהמאה ה-14.
דרקולה-הרוזן ולאד טאפש-לא חי כאן מעולם, אבל מילא, זה טוב לתיירות. מי שהטביעה את חותמה על המצודה והבית היא למעשה המלכה הרומנית מריה, נכדתם של המלכה ויקטוריה הבריטית והצאר הרוסי אלכסנדר השני, שהמצודה ניתנה לה במתנה ע“י אזרחי בראן ב-1920.
במצודת בראן צולם הסרט ההוליוודי “קולד מאונטן “הסרט בכיכובן של ניקול קידמן ורנה זלווגר צולם לא הרחק מביתו של הרוזן האגדי דרקולה.
במקום יש הרבה ציירים שמצאו פינות חמד לצייר.
אתר חובה לביקור (מומלץ לקחת עם מדריך כי יש הסברים יפים ומעניינים) בכניסה יש גם בתים וצורות חיים מתקופות שונות (מוזיאון הכפר ממוזער- הכי טוב זה בבוקרשט). בכניסה שוק למוצרי תיירות במחירים סבירים.
אפשרות נוספת לבקר במצודת רישנוב ששופצה לאחרונה ללא הכר ובמרכזה באר בעומק של 148 מ´ אותה חפרו 2 אסירי עולם תורכיים בתמורה לשחרורם בסיום החפירה (אחרי 17 שנה).
יום 10: פויאנה בראשוב – סינאיה (לנופש)
ממשיכים לכיוון פרדיאל ומשם לסינאיה. סינאיה היא בעיקר עיר קיט חורפית ששמה יצא לה למרחוק הודות לנוף הטבעי והסקי.
ארמון “פלש“ הוא ארמונו של המלך קרל הראשון, מיסד רומניה, הארמון ששימש את המלך ומשפחתו.
ארמון פלש נבנה ע“י קרול הוהנזולרן מלכה הראשון של רומניה. הקומה הראשונה נבנתה בשנים 1873-1883 והקומה השנייה בשנים 1896-1914. הבניה בסגנון הרנסנס תוכננה על ידי הארכיטקט הווינאי וילהאלם וון דודרר והארכיטקט הגרמני יוהאן שולץ. בארמון הוכנסו תוספות ושינויים על ידי הארכיטקט הצ`כי קרינל לימן. בארמון 106 חדרים שנשתמרו בצורתם המקורית ומעטר אותו מגדל בגובה 66 מטרים. הארמון שימש כבית הקיץ של המלך עד שנת 1947 ומאז הוא משמש כמוזיאון עם אוסף עשיר של ציורים מקוריים, פסלים, כלי חרסינה, כלי זהב, כלי נשק קדומים, שטיחים ורהיטים. הארכיטקטורה החיצונית הינה בסגנון גרמני והמרפסות, האמפיתיאטרון והמזרקות עשויים כולם משיש שפוסלו בידי הפסל האיטלקי רומנלי פלורנצה- היפה ברומניה ואחד היפים בעולם, הארמון בנוי ביער לרגלי הרי הקרפטים, ובנוי כולו מעשרות סוגי עץ וויטראז`ים איכותיים. בגן הפסלים, פסלי משפחת המלוכה לדורותיה.
ישנו סיור מודרך של שעה לרומנים בנפרד ולתיירים בכניסה אחרת. אתה מקבל נעלי בד לנעול מעל הנעליים. אסור לצלם.
ביקור נוסף בכנסיית סינאיה הידועה בדגם כ- סנטה קטרינה ובדמותו של משה ולוחות הברית.
יום 11 סינאיה (לנופש)
בסינאיה יש עליה ברכבל ותצפית על העיר סינאיה עד גובה מטר 1400 או 2000 מטר (כאן קר מאד וישנן רוחות). העלות המקסימאלית עד הגובה העליון 240,000 LEI הלוך וחזור. ניתן לחזור לבד ברגל (מהמקום הנמוך 3 שעות ומהמקום הגבוה 5 שעות) ואז המחיר יורד. מומלץ לספורטאים שמבינכם. גם בפרדיאל יש עליה לרכבל לתצפית שלושת האורנים (TRE IBRAZI).
יום 12: סינאיה (לנופש)
לגברת, בסלון “דניאל טומה” שנמצאת ליד מלון קונטיננטל- טיפול של מסג’ ורפלקסולוגיה במשך שעה וחצי ועוד שעתיים של טיפול קוסמטי ותספורת עם חפיפה + מסג’ בקרקפת ב-32 יורו. לגבר טיפול של מסג’ ורפלקסולוגיה במשך שעה וחצי בעלות של 12 יורו (מחיר מצחיק וטיול טוב)
יש קזינו קטן בשם מקסים במרכז העיר.
יום 13: בוקרשט
יום החזרה לבוקרשט – התכנון בהתאם לזמני החזרה ואז מחליטים על עוד לילה בבוקרשט או ישר לשדה התעופה.
בוקרשט בירת רומניה נקראת על שם, רועה בשם בוקור. בשנות ה-30 של המאה העשרים היו מספר אסונות גדולים והעיר נחרבה כמעט כולה: רעידות אדמה וההפצצות בזמן מלחמת העולם השנייה הרסו את והחריבו כליל את המבנים הקלאסיים שלה וכמעט.
בעבר נקראה בוקרשט פריז הקטנה של מזרח אירופה. בוקרשט ניחנת בשדרות נטועות עצים, אגמים מוקפים בגנים ירוקים יפיפיים ובמבנים עתיקים שנשתמרו. לפי האמונה הרווחת בוקרשט הוקמה במישורים שבין מרגלות הקרפטיים לנהר הדנובה. בוקרשט הפכה לבירת רומניה בשנת 1862
מסלולי טיול בבוקרשט שנכתב באתר
ממרכז אונירי- לרח` magheru שמשנה שם ל-balcescu ומגיעים לתצפית ממלון “אינטר קונטיננטל“. דרך התיאטרון הלאומי, האופרטה. כדאי לעלות לקומה 20 ולצפות על העיר. המשך לכיכר האוניברסיטה, לארמון הרפובליקה (ארמון המלוכה) בארמון שוכן המוזיאון הלאומי לאומנות. כניסה ל- 3 מוזיאונים, הרומנית, אומנות אירופאית ואוצרות הארמון.
הליכה רגלית לגבעת הפטריארך ומשם לאורך השדרה לבניין ceausima “צ`אוסימה“ – בית העם או “ארמון הפרלמנט“ שבנה אדון “צ’אושסקו“. `צ`אוסימה` (Ceausima), בית העם בן 12 הקומות, שנועד להיות המבנה הגדול ביותר בעולם, אך הוא למעשה הבניין השני בגודלו אחרי הפנטגון. צ’אושסקו הרס כ- 6,800 בתים ו-27 כנסיות באזור העתיק של העיר כדי לבנות את המרכז האזרחי. צ’אושסקו התכוון לאכלס בבניין זה את משרד הנשיא ואת כל משרדי הממשלה, אבל לא זכה לכך משום שהוצא להורג כאשר בניית המבנה עמדה להסתיים. בשנת 1994 הוחלט ברוב מוחלט שיש צורך להסב את הבניין למשכן הפרלמנט ולקיים בו ועידות בינלאומיות. במקום מתקיימים סיורים מודרכים, כך שתוכלו להציץ בארמון המעוטר, הכולל 3100 חדרים (לא טעות דפוס!!!!!), כמו גם בחלק החיצוני המרשים והעצום.
מוזיאון הכפר “mussel satului“, ששוכן בלב “פארק הרסטראו“ (herastrau) הענק, עם אגם. מוצגים שם בגודל טבעי בתים
כפריים מכל מיני אזורים ברומניה. פתוח בימי ג`-א` מ- 9:00 – 18:00. בעלות. יפה ומומלץ.
יום 14: בוקרשט-תל אביב
לנמל התעופה אוטופני.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.