• תַפרִיט
  • תַפרִיט
הקתדרלה באינטרמורוס

רוצים לראות סיפור אהבה במנילה?

דף הבית » רוצים לראות סיפור אהבה במנילה?

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

בפיליפינים, ברגע שרואים שאנו מישראל, מחייכים אלינו ולפעמים גם אומרים לנו שלום בעברית. כך צריך להתחיל ביקור במדינה זרה!

זמן קריאה משוער: 9 דקות

כתב וערך בנצי גורן: מדריך טיול בפיליפינים

הפרסומת של לשכת התיירות הממשלתית של הפיליפינים, אומרת כך:

תרגום: יותר כייף בפיליפינים
תרגום: יותר כייף בפיליפינים

וזה אכן כיף לבקר בפיליפינים. החוויה השונה מתחילה מיד לאחר הנחיתה בשדה התעופה על שם ניניו אקינו. כולנו מכירים את התופעה הזו: אנו ניגשים לשוטר או השוטרת של משטרת הגבולות ומגישים את הדרכון, הם הופכים אותו מספר פעמים עד שמבינים שהכוון הוא הפוך וברגע שרואים שאנו מישראל, הבעת הפנים משתנה והם מביטים בנו כאילו באותו רגע בלעו משהו לא כל כך טעים…

בפיליפינים, ברגע שרואים שאנו מישראל, מחייכים אלינו ולפעמים גם אומרים לנו שלום בעברית. כך צריך להתחיל ביקור במדינה זרה!

מנילה היא העיר הצפופה ביותר בעולם עם ריכוז אוכלוסייה של 42,000 נפש לקמ”ר. את הצפיפות הנוראית הזו אנו נרגיש היטב בזמן ביקורינו במנילה בצורה של פקקי תנועה אינסופיים בעיקר בשעות העומס. מרחקי הנסיעה במנילה אינם נמדדים כמובן בקילומטרים אלא אך ורק בזמני נסיעה, ובשעות העומס חוויית הפקקים יכולה להיות קשה עד בלתי נסבלת.

אבל אנשי מנילה, כמו כל אוכלוסיית הפיליפינים, הם אנשים נחמדים, מסבירי פנים ומארחים למופת.

העיר עצמה שוכנת כמו ערים רבות בעולם, על גדות נהר: נהר הפאסיג מחלק את העיר לשניים כאשר 8 מחוזות של מנילה נמצאים מצפון לו ועוד 8 מחוזות מדרום.

מנילה היא עיר של ניגודים: לצד פארקים יפהפיים, בתי קולנוע מצוידים בטכנולוגית איימקס, טיילת גדולה לאורך הים, שכונות יוקרה ומרכזי קניות מהגדולים והמפוארים בעולם, ניתן לראות במנילה שכונות עוני המזכירות את הפבלות של ריו דה ז’נירו.

שכונות פחונים בצידי הדרך בכניסה למנילה. ברקע: גורדי השחקים של העיר
שכונות פחונים בצידי הדרך בכניסה למנילה. ברקע: גורדי השחקים 

שני האזורים המסחריים הסואנים ביותר של העיר נקראים מקאטי & איילה ושניהם הוקמו בשנים בהם שלט בפיליפינים הרודן פרדיננד מרקוס. באזורים אלו ניתן למצוא את בתי המלון המפוארים, בנייני משרדים, שם ממוקמים הבנקים החשובים במדינה, חברת הביטוח, מרכזי הקניות וחלק ממשרדי הממשלה.

קצת היסטוריה: מי שגילה את הפיליפינים (למערב) היה פרדיננד מגלן שהגיע למקום בשנת 1621. מגלן קרא לתגליתו החדשה בשם “האיים הפיליפינים” על שם מלך ספרד באותן שנים: פיליפ השני. זהו אותו פיליפ שהיה נשוי לבתו של הנרי השמיני. מגלן, שלא היה מודע לחוקי הגאות והשפל, נוצח בקרב נגד בני הפיליפינים ומצא שם את מותו ומי שהמשיך מאוחר יותר את המסע להקפת כדור הארץ, היה סגנו. למעלה מ-350 שנה שלטו הספרדים בפיליפינים, שלטון שהגיע לקיצו בסוף המאה ה-19 כאשר הספרדים נוצחו על ידי האמריקאים. האמריקאים התיישבו אז בפיליפינים ונשארו שם עד 1946, למעט שנתיים ימים בזמן מלחמת העולם השנייה כאשר המדינה נכבשה על ידי הכוחות היפניים.

קצת מפתיע שלמרות השנים הרבות שהמדינה נשלטה על ידי הספרדים, תושבי המקום אינם דוברי ספרדית. לעומת זאת, פחות מ-50 שנות שלטון אמריקאי, הספיקו כדי להטמיע את השפה האנגלית בפיליפינים. יש סטטיסטיקות הטוענות כי שליש מתושבי האי לוזון (האי הגדול במדינה ובו נמצאת גם מנילה), הם צאצאיהם של הספרדים.

השנים הרבות של שלטון זר, השפיעו גם על המטבח הפיליפיני. ניתן למצוא שם את כל סוגי האוכל המערבי שאנו מכירים. מכיוון שתושבי הפיליפינים החלו לאכול את האוכל המערבי, הם העם השמנמן ביותר מכל עמי מזרח אסיה…

בשנים בהם שלטו האמריקאים בפיליפינים, הם ראו בישיבתם במקום חשיבות עצומה: הדבר אפשר להם שליטה על הצד המערבי של האוקיינוס השקט ומאוחר יותר בזמן מלחמת העולם השנייה, ישב שם מוצב הפיקוד הקדמי שניהל את המלחמה נגד יפן. לא ניתן לדבר על הפיליפינים מבלי להזכיר את הגנרל דאגלס מקארתור שהיה המפקד העליון של כוחות הברית במזרח אסיה. מקארתור קבע את מקום מושבו במערב העיר במלון מנילה שנבנה בשנת 1912 ונמצא לא רחוק מהטיילת היפה של העיר ושם גר עם בני משפחתו. מלון מנילה הוא אחד האתרים שבהם מומלץ לבקר בעת טיול בפיליפינים ואת הביקור בסוויטה של מקארתור יש לתאם מראש. אם לא ניתן להיכנס לסוויטה, מומלץ לבקר בארכיון של המלון אשר כל גדולי שועי עולם התאכסנו בו, ולהעיף מבט בתמונות המעטרות את הקירות ומספרות את סיפורו של המלון. אפשר כמובן גם סתם כך לשבת בלובי, להזמין קפה או גלידה וליהנות מיופיו של המקום.

מלון מנילה
מלון מנילה

 

הסוויטה של מקארתור

כתובת המלון: One Rizal Park

במרחק של כמאתיים מטר ממלון מנילה, ממש בצמוד לחומות העיר העתיקה ובצמוד לשדרות רוחאס, נמצא הפארק היפה ביותר במנילה, פארק ריזאל. זהו פארק היסטורי שהוקם על ידי הספרדים בשנת 1820. עד אז היה זה אזור ביצתי. בשנים 1823-1897 (במיוחד לקראת סוף התקופה) המקום היה ידוע לשמצה מכיוון ששם נהגו הספרדים לבצע את ההוצאות להורג הפומביות. בפארק זה הוצא להורג גם הגיבור הלאומי הפיליפיני, חוזה ריזאל, ביום 30 בדצמבר 1896 (לאחר שהטיף שיש להשתחרר מעול הכיבוש הספרדי), אירוע שהצית את אש המרד של בני הפיליפינים נגד השלטון הזר.

מספר שנים לאחר מכן הועברה לשם גופתו ובמקום הוקמה אנדרטה לזכרו.

מול פארק ריזאל ניצב תורן בגובה של 32 מטר (הגבוה ביותר בפיליפינים) ועליו דגל הפיליפינים. במקום זה הוכרזה עצמאותה של הפיליפינים ב-4 ביולי 1946, עם תום הכיבוש האמריקאי.

בפארק נערכות מידי פעם עצרות פוליטיות ובין העצרות שנערכו שם, אלו של פרדיננד מרקוס ומאוחר יותר זו של קוראסון אקינו שהסתיימה בהפיכה ב-1986.

היום פארק ריזאל משמש כמקום בילוי של בני הפיליפינים והתושבים מרבים לבקר בו בעיקר בימי ראשון ובחגים.

נקודת האפס של הפיליפינים נמצאת גם היא בפארק ריזאל ומשם נמדדים המרחקים השונים.

בשנת 1998 נערכו בפארק הרבה מאוד אירועים לציון 100 שנה לשחרור מהכיבוש הספרדי.

בשנת 2011 עבר הפארק שיפוץ כללי. שופצו בו המזרקה והבריכה ושעון פרחים שנחנך בחגיגות ה-113 להכרזת העצמאות מהספרדים.

קברו של ריזאל והאנדרטה לזכרו, בכניסה לפארק
קברו של ריזאל והאנדרטה לזכרו, בכניסה לפארק

עבור ארה”ב, החלה מלחמת העולם השנייה עם ההתקפה על פרל הרבור ביום 7 בדצמבר 1941. עוד באותו חודש הושמד חיל האוויר האמריקני בפיליפינים בעודו על הקרקע. היפנים פלשו לפיליפינים ומקארתור הסיג את חייליו בפני הכח היפני. לאחר כמה שבועות של נסיגה, מצא עצמו מקארתור, עם כשמונים אלף מחייליו מחופר ומתגונן בפני התקפות היפנים. בחצי האי באטאן, ובאי קורג’ידור. מקארתור פיקח באופן אישי על שדה הקרב והוא ומשפחתו (בנו ארתור היה אז כבן ארבע) חוו ביחד עם החיילים את ההפגזות ואת הרעב.

בחודש פברואר 1942, משנראה היה כי כניעת הנצורים היא בלתי נמנעת, הורה הנשיא רוזוולט למקארתור לעזוב את האי ולפקד על הצבאות האמריקנים בדרום האוקיינוס השקט. עם הגיעו למקום מבטחים באוסטרליה, נשא מקארתור נאום שבו הבטיח לעם הפיליפיני את הבטחתו המפורסמת: אני עוד אשוב I Shall Return .

בתחילת חודש מרץ 1945 מילא מקארתור את הבטחתו לאנשי הפיליפינים כאשר כבש את מנילה. הקרב על מנילה היה קשה ביותר וביחד עם הקרב על סטאלינגרד, נחשבים שני קרבות אלו לקשים ביותר שידעה ההיסטוריה בקטגוריה של לחימה בשטח בנוי.

חיילי הצבא היפני ביצעו במנילה את אחד ממעשי הטבח המזוויעים בזירה זו של המלחמה, ורצחו כמאה אלף אזרחים פיליפינים אשר נפגעו גם מההפגזות של חיילי צבא ארה”ב. הלחימה הקשה ביותר היתה ברובע העתיק של מנילה, רובע אינטרמורוס, שם בגינה קטנה, הוצבה ב-1995 אנדרטה לזכרם של אותם 100 אלף שנהרגו בקרבות. יש משהו באנדרטה הזו המזכיר לנו אנדרטאות אחרות הקשורות בעברו של העם היהודי.

אתר ההנצחה באינטרמורוס
אתר ההנצחה באינטרמורוס

היום רובע אינטרמורוס הוא אזור שוקק חיים. סיור באינטרמורוס יכול לספק הצצה לימים של השלטון הספרדי שבהם חומות מסיביות הוקמו כדי להגן על העיר מפולשים- בעיקר מהבריטים וההולנדים. ניתן לראות שם את בית המושל הספרדי, את הקתדרלה של מנילה שחרבה 7 פעמים באסונות שונים שפקדו אותה ואת כנסיית סן אוגוסטין היפה אשר בניגוד לקתדרלה, שרדה את כל האסונות ופרט לאחד משני מגדלי הפעמונים שלה שקרס, לא חרבה אפילו פעם אחת.

בכניסה לקתדרלה מוצבים שני שלטים: אחד מהם מספר כי האפיפיור הפולני יוחנן פאולוס השני נשא שם תפילה כשביקר בפיליפינים ושלט השני המספר על כל שבעת המקרים שבהם חרבה הקתדרלה בשריפות שונות, רעידות אדמה, מלחמות ושאר אסונות.

הקתדרלה נסגרת בדרך כלל בשעה 17:00 אלא אם כן נערך בה טקס חתונה ואז היא פתוחה גם בשעות מאוחרות יותר, עד לאחר הטקס.

אם ברצונכם להצטנן מעט עם כוס בירה לאחר טיול של יום במנילה, אינטרמורוס זה בהחלט אחד המקומות הנכונים לעשות זאת, אחרי שסיירתם שם עם כרכרה הרתומה לסוס.

הקתדרלה באינטרמורוס
הקתדרלה באינטרמורוס
כנסיית סן אוגוסטין
כנסיית סן אוגוסטין

טעימה מאינטרמורוס ומאתריה העתיקים,

אחת ההחלטות הראשונות שקיבל דאגלס מקארתור עם שובו לפיליפינים, הייתה להקים במנילה בית עלמין צבאי לחללי המערכה הקשה שהתנהלה שם.

כאשר הוחלט על גבעת בוניפאצ’יו כמיקום בית העלמין, היה מדובר על אזור שהוא לחלוטין מחוץ למנילה. אלא שעם השנים גדלה העיר והתפשטה ועתה נמצא בית העלמין בלב ליבה של העיר. שכונת בוניפאצ’יו נחשבת לאחד מאזורי היוקרה של מנילה ושגרירויות זרות רבות קבעו שם את מקום מושבן.

24 בתי עלמין צבאיים יש לארה”ב מחוץ למדינה. בית העלמין הצבאי במנילה הוא הגדול מכולם ומאכלס 17,097 חללים הטמונים מתחת למצבות בוהקות. רובן המכריע מעוצבות כצלבים לבנים והן זהות לחלוטין, ערוכות בסדר מופתי ב-11 חלקות. חלקות אלו יוצרות תבנית מעגלית וארבע טבעות השופעות במגוון מרהיב של שיחים ירוקים, פרחים צבעוניים ועצים טרופיים. אולם בין אלפי מצבות השיש הלבנות בצורת צלב, יש גם 164 אחרות, יוצאות-דופן. מדובר ב- 164 מגיני-דוד לבנים, שמצליחים לרגש אותי בכל פעם מחדש ומתחתם טמונים חללים יהודים שלחמו עם הכוחות האמריקאים והפיליפינים במערכה הקשה.

במרכזו של בית העלמין נמצאת קפלה לזכרם של הנופלים ובה ניתן לראות לצד הצלב, גם את לוחות הברית: עדות נוספת לתרומתם של הלוחמים היהודים שהשתתפו בקרבות. ממש מול הקפלה נמצא “קיר נעדרים”. זהו מבנה מעגלי הנושא את שמותיהם של 36,286 נעדרים, שנתנו את חייהם למען העולם הנאור. מספר בלתי נתפס. משני צידיו של קיר הנעדרים בנויים ארבעה חדרים ובהם 25 מפות פסיפס ענקיות וצבעוניות בגובה 3 מטר כל אחת, שמנציחות קרבות נודעים ואת הישגיהם של חיילי ארה”ב באוקיינוס השקט, בסין, בהודו וכמובן בפיליפינים.

קשה שלא להתרשם מרמת הטיפוח והתחזוקה של בית העלמין.

אחת מ-164 המצבות השונות
אחת מ-164 המצבות השונות

בית העלמין פתוח בין השעות 09:00 – 17:00.

לא הרחק מפארק ריזאל נמצא המוזיאון הלאומי של הפיליפינים, מבנה מרשים ביותר בעל ארכיטקטורה ניאו-קלאסית מרשימה. ניתן לראות שם מוצגים מתחום הזואולוגיה, אנתרופולוגיה, בוטניקה, ארכיאולוגיה וכמובן אמנות. הרבה יצירות של אומנים בני הפיליפינים יש שם.

כתובת: Taft Ave, Ermita, Manila, 1000 Metro Manila

ימי ושעות פתיחה: שלישי עד ראשון, 10:00 – 17:00.

מוזיאונים אחרים כגון מוזיאון איילה (Ayala museum), מוזיאופאמבטה (MuseoPambata) ומוזיאון הבינה (Mind Museum  ) , יכולים לספק אמנים וחובבי מדע כאחד.

https://youtu.be/adsSdEoI77A

כתובות ושעות פתיחה:

Ayala Museum: Ground, Ayala Museum, Makati Avenue Cor. Dela Rosa St. Greenbelt Park, Makati, 1224 Metro Manila.

ימי שלישי עד ראשון, 09:00-18:00.

 

Pambata: Roxas Boulevard corner South Drive, Manila, 1000 Metro Manila.

ימי שלישי עד ראשון, 09:00 – 12;00 ו- 13:00 – 17:00.

Mind Museum: Campos Park, 3rd Ave, Taguig, Metro Manila

ימי שלישי עד ראשון, 09:00 – 18:00.

ואם כבר בענייני מוזיאונים עסקינן, אז בין עשרות המוזיאונים השונים הפזורים ברחבי מנילה, יש מוזיאון אחד המציג את האוסף בן 3,000 זוגות הנעליים של הגברת הראשונה לשעבר, אימלדה מרקוס. מאז 1986, אז איבד פרדיננד מרקוס את השלטון ואז התגלה גם אוסף הנעליים של אשתו, הפך הנושא לאחד מסמלי השחיתות השלטונית בפיליפינים.

חלק מאוסף הנעליים של אימלדה מרקוס
חלק מאוסף הנעליים של אימלדה מרקוס

קניות

מנילה היא גם עיר נהדרת לחובבי השופינג. יש בעיר שווקים רבים וכמה ממרכזי הקניות הגדולים ביותר בעולם. מרכז הקניות הגדול ביותר בפיליפינים הוא MOA (Mall of Asia). מדובר על קניון בן שתי קומות הנמצא לא רחוק מהטיילת של מנילה. הקניון נפתח בשנת בשנת 2006 והוא מדורג היום במקום העשירי ברשימת הקניונים הגדולים בעולם. 20 אלף איש מבקרים בו מידי יום ולצורך כך הוקם שם חניון בן 6 קומות ובו 8,000 מקומות חניה. יש שם רחבת אולימפית להחלקה על קרח, תאטראות, בתי קולנוע כולל ה- I Max הראשון בפיליפינים, אצטדיון כדורסל, פלנטריום, מוזיאון מדע, מאות מסעדות ואין ספור חנויות.

כתובת:SM CITY MALL OF ASIA, Seaside Blvd, Pasay

עוד אחד ממרכזי הקניות המרשימים של מנילה הוא קניון גלורייטה. זהו עוד קניון ענק ובו 5 אגפים שונים המקום התפרסם בשנת 2007 בנסיבות מפוקפקות: 9 איש נהרגו ויותר מ-100 נפצעו לאחר שמטען חבלה, שכנראה הופעל על-ידי טרוריסטים, התפוצץ בלב בקניון גלורייטה וזרע הרס ב-3 קומות של הקניון. היתה זו תקופה קשה בפיליפינים עקב המאבק של האוכלוסייה המוסלמית היושבת בדרום ופיגועי הטרור שבאמצעותם הם ניסו לקדם את האינטרסים שלהם. נשמע מוכר? זהו קניון מרשים ביותר עם הרבה מאוד צמחייה טרופית ירוקת מראה, עם חנויות יקרות המציעות בעיקר אופנה מחו”ל. המחירים בהתאם. ממש מול גלורייטה ניתן למצוא עוד מספר מתחמי קניות העונים לשמות SM שזה קיצור של Shoes Market (ולא סאדו-מאזו J) , גרינבלט (Greenbelt) ולנדמרק (Landmark).

כתובת קניון גלורייטה: Office Dr, Makati, Metro Manila

שעות הסגירה של החנויות הן בין השעות 21:00 – 22:00.

אם אתם לא בענין של מרכזי קניות אלא יותר בענין של שווקים, גם אז יש למנילה הרבה מה להציע לכם. אזכיר כאן 3 שווקים: שוק דיויסוריה (Divisoria), שוק גרינהילס (Greenhill’s) והשוק של שכונת קיאפו.

שוק דיויסוריה הוא שוק פישפשים וכמו שווקים רבים אחרים, גם הוא מפרנס לא רק את בעלי הדוכנים, אלא גם את הכייסים הרבים המסתובבים בו. אי לכך, ביקור בשוק הזה מחייב לנקוט בכל אמצעי הזהירות כדי להישמר מהכייסים זריזי הידיים.

שוק גרינהילס הוא שוק מקורה ובו תוכלו למצוא את כל המותגים המובילים בעולם, כשהם מזויפים כמובן: מתיקים של לואי ויטון ופראדה ועד שעוני ברייטלינג וקרטייה.

שוק מעט שונה הוא השוק של שכונת קיאפו. קיאפו היא אחת משכונות העוני היותר קשות במנילה. השוק מתפרש לשלושה כוונים שונים כאשר בכל אזור שלו נמכרים דברים אחרים. בצד אחד שלו זהו שוק אוכל, לכוון אחר זהו שוק של בגדים וכלי בית ובכוון השלישי נמכרים קמעות ואביזרי קודש. זהו שוק צבעוני במיוחד, מלא ריחות ונוף אנושי המזכיר במשהו את שווקיה של הודו.

20

ממש בכניסה לשוק, נמצאת כנסיית המדונה השחורה, אחת הכנסיות הידועות של מנילה. כאשר הגיעו הספרדים לפיליפינים וניסו לשכנע את בני המקום לקבל עליהם את עול הנצרות, הם ניסו להציג להם את ישו ואת מריה כשחורים מלידה. כך חשבו הספרדים, יזדהו עימם בני הפיליפינים שהיו שחורים גם הם וכונו על ידי הספרדים “נגריטוס”, ויתנצרו ביתר קלות. פסלה של מריה כשהיא שחורה כבר לא נמצא בכנסייה אך את דמותו השחורה של ישו, עדיין ניתן לראות שם.

חיי לילה

חיי הלילה במנילה תוססים ומלהיבים. יש מאות מקומות לשתות ולבלות בעיר, כך שלא משנה הטעם המוסיקלי או התקציב – תמיד ניתן למצוא מקום שיתאים לכל אחד. חיי הלילה מתרכזים ברובע מקאטי שם ניתן למצוא מספר רב של מסעדות, פאבים, דיסקוטקים, מועדוני קריוקי ובתי קזינו.

הרבה מאוד מכל אלו ניתן למצוא במתחם Greenbelt 3, ממש מול קניון גלורייטה. בחלק גדול מהפאבים במקום יש מידי ערב גם הרכבים מוסיקליים המנגנים במגוון רב של סגנונות. במקום נמצאת גם כנסייה קטנה (קאפלה) כך שאם מישהו רוצה לשאת תפילה באותו ערב של הבילוי, ניתן לעשות זאת במקום…

אחד המקומות החביבים עלי במנילה הוא קפה הוואנה הנמצא במתחם Greenbelt 3. זהו קפה – בר – מסעדה עם אוכל טוב ומשקאות מוצלחים לא פחות. המקום חי ותוסס עד השעות הקטנות של הלילה ויש גם מוסיקה חיה שמוסיפה לאווירה הנהדרת במקום.

קפה הוואנה במנילה
קפה הוואנה במנילה

כתובת קפה הוואנה: Greenbelt 3, Esperanza, Makati, 1223 Metro Manila, פיליפינים

טלפון:+63 2 757 4370
שעות:11:00–22:00

עוד אזור מומלץ לבילויים הוא אזור הטיילת של מנילה. ממש כמו בארץ, יש משהו בשהייה ליד הים המוסיף על האווירה המיוחד במקום, אם כי הרבה יותר בטוח להסתובב בשעות הלילה

במנילה מאשר בתל-אביב.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם