• תַפרִיט
  • תַפרִיט

שביל אלי כהן: בעקבות האיש שלנו בדמשק

דף הבית » שביל אלי כהן: בעקבות האיש שלנו בדמשק

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 6 דקות

אלי כהן הוא מהמרגלים הידועים והחשובים ביותר בישראל. הוא פעל תחת זהות בדויה בדמשק בין השנים 1962 עד 1965 והעביר מידע רב אודות פעילות הצבא הסורי ברמת הגולן והקרבות על המים. ניתן לומר שההצלחה שלנו במלחמת ששת הימים הייתה כה כבירה בזכותו. פעילותו, דמותו וסופו המר של אלי כהן הסעירו מדינה שלמה. אנו מזמינים אתכם לצאת לטיול מרתק בעקבות חייו ופעילותו של אלי כהן ברמת הגולן, שהייתה בעבר שטח צבאי סגור של סוריה.

שביל אלי כהן: רקע כללי

בניית השביל “אלי כהן “הוא פרי יוזמתו של מדריך הטיולים, גיל ברנר. ברנר יצא לרמת הגולן כדי להתחקות אחר צעדיו של “האיש שלנו בדמשק” ועשה עבודה נפלאה באיסוף חומרים, עדויות וסיפורים אודות דמותו ופועלו. בעקבות התחקיר המעמיק שעשה, יצר שביל טיול ברמת הגולן העובר בין תחרות משמעותיות בחייו. ברנר השתמש בכישוריו של הפסל יובל לופן מקיבוץ גינוסר, שיצר את הפסלים המוצבים לאורך כל המסלול.

השביל מחבר בין שמונה נקודות, הנמצאות בסמוך לכביש המזרחי של הגולן, כביש 98. נקודות אלו היו נקודות שבהן עבר אלי כהן בזמן שסייר ברמת הגולן בשנת 1962, יחד עם הקולונל חליל סאפור, האחיין של הרמטכ”ל של אותם הימים.

אורך המסלול: 75 קילומטרים.

משך הטיול: בין שעתיים לארבע שעות.

הערה: אין לראות במאמר זה המלצה לטיול מעשי, אחריות לבטיחות המסלול ושימוש בו הם על דעת המטייל. במאמר מצויינים נקודות העניין שפורסמו במקורות מידע חופשיים. כל המבקר בנקודות העניין שבמאמר, לוקח אחריות על עצמו.

אלי כהן: תולדות חייו של “האיש שלנו בדמשק”

אי אפשר להתחיל את הטיול מבלי להכיר מעט מתולדותיו של האיש. אלי כהן נולד במצרים בשנת 1924 ולמד הנדסה באוניברסיטה של אלכסנדריה. אולם, בשל התגברות גל השנאה כלפי היהודים במצרים, החליט לעלות לארץ בשנת 1957, עוד לפני שהספיק לסיים את לימודיו. כבר בשנת 1960 גויס למוסד והחל לעבוד על זהותו החדשה בתור כאמל אמין ת’אבת, איש עסקים מוצלח, בעל קשרים עסקיים ופוליטיים רבים בארגנטינה. כאמל אמין ת’אבת תמיד חלם לחזור למולדתו, לסוריה הגדולה, ואכן, בינואר 1962 עשה זאת. במהרה, הוא הצליח להתחבב על אנשי הצבא והממשל של סוריה ולהיכנס אל השטח הצבאי הגולן של רמת הגולן, שאליו מעטים מאד הורשו להיכנס.

אלי כהן הצליח לשדר מעל ל-100 מסרים משמעותיים לישראל, אך בסופו של דבר נתפס בביתו ב-8 בינואר 1965, בזמן שניסה לשדר מסר נוסף. נגזר עליו דין מוות בתלייה וב-18 במאי 1965 הוא הועלה לגרדום באחת מהכיכרות המרכזיות של דמשק.

מסלול הטיול:

תחנה 1 – חמת גדר:

הטיול שלכם בעקבות אלי כהן מתחיל בחמת גדר או בשמה הערבי, אל-חמה. יש להחנות בצדו השמאלי של מגרש החנייה, לעבור את השער החשמלי שצמוד לגדר של האתר וללכת מרחק קצר ברגל אל התחנה הראשונה. תוכלו לראות במקום  אנדרטה, שעליה חקוק אשכול ענבים, הנישא על ידי שני אנשים המזכירים את המרגלים שנשלחו על ידי משה לתור את הארץ. במקום הזה פעל עד שנת 1945 בית הארחה בשותפות יהודית-ערבית. לאחר מכן, המלון עבר לידיהם של הסורים. במסגרת ביקורו של אלי כהן בעיר אל-חמה הסורית, הוא התארח במלון הזה, ולכן נקבעה כאן התחנה הראשונה.

תחנה 2 – בית המכס הצרפתי:

תמשיכו ותיסעו לתחילת העליות מחמת גדר על כביש 98, שמוביל לרמת הגולן. בזהירות תעצרו כאן בשולי הדרך ותביטו על המבנה, הנמצא במרחק של כ-30 מטרים מהצומת, מצד ימין. סוריה קיבלה עצמאות רק בשנת 1946. לפני כן, המנדט הצרפתי שלט בסוריה. המבנה שאתם רואים כאן הוא בית המכס הצרפתי, שנבנה כאן בתחילת המאה ה-20 על הגבול שבין המנדט הבריטי למנדט הצרפתי. מאוחר יותר, בית המכס עבר לשליטה של הצבא הסורי. אלי כהן הצליח להשיג אישור מיוחד להיכנס לשטח הצבאי הסגור ולהגיע למעיינות החמים של אל-חמה, שרק קצינים סוריים הורשו להגיע אליהם. על המבנה תוכלו לראות היום תמונה מוגדלת של אישורי המעבר של אלי כהן, חקוקים על גבי לוחיות ברזל. בנקודה זו אפשר גם לראות גם את הנוף היפה של גבול ישראל-ירדן ושל נהר הירמוך העוצמתי.

ניתן להגיע לנקודה באמצעות הוויז: “שביל אלי כהן נקודה 2”.

תחנה 3 – מחסום טנקים:

תיסעו במעלה הפיתולים של כביש 98. תעברו את השילוט המורה שמאלה לכיוון שביל הגולן ולאחר כ-600 מטרים תפנו שמאלה למגרש חנייה, הנמצא בסמוך לבולדרים של בטון. הבולדרים הללו הם מחסום טנקים, שהקימו הצרפתים בזמן שליטתם ברמת הגולן, ושלאחר מכן אימצו הסורים. המחסום נפרש לאורך כביש קוניטרה- אל-חמה, שהוא היום כביש 98. בזמן שהותו בסוריה, אלי כהן עבר בכביש הזה שלוש פעמים הלוך ושוב. הוא העביר לישראל מידע מודיעיני רב ערך אודות פריסת הכוחות הסורים בגולן, כפי שראה אותם לאורך כביש זה. ליד הבולדרים נמצא פסל בזלת בעל ארבע פרצופים, הפונים כל אחד למדינה אחרת: ישראל, סוריה, ירדן ולבנון. ארבעת הפרצופים הללו מסמלים את היכולת של אלי כהן לראות את כל מה שסביבו גם מבלי להסתכל לכיוון מסוים. גם מכאן תוכלו ליהנות מנוף מהמם של נהר הירמוך, ואפילו לראות את הר תבור ממרחק.

ניתן להגיע לנקודה באמצעות הוויז: “שביל אלי כהן נקודה 3”.

תחנה 4 – מועדון הקצינים במחנה פיק:

מתחנה מספר 3 תמשיכו לקיבוץ אפיק, שם נמצאת הנקודה הרביעית בשביל אלי כהן. תיכנסו לקיבוץ, תפנו שמאלה בכיכר ומיד לאחר מכן ימינה. תיסעו עד לפינה של הקיבוץ, תפנו ימינה קצת לפני גדר המערכת ותעצרו ליד המבנה הסורי הישן, שניצב במקום. המבנה הזה כנראה מועדון הקצינים במחנה סורי שעמד כאן, בשם פיק. המבנה נבנה בשנות ה-50 על ידי מהנדסים, שהגיעו מרוסיה, וביטא את יחסי הסיוע שהיו קיימים, ועודם קיימים, בין רוסיה לסוריה. אלי כהן ביקר במחנה וכנראה שהובא לכאן על מנת להתרשם מהנוף המרהיב של הכנרת, הנשקף מהמקום. תוכלו לזהות מכאן את הגבעה הבולטת של סוסיתא העתיקה ואת העיר הגדולה, טבריה, הנמצאת על הגדה השנייה של הכנרת.

ניתן להגיע לנקודה באמצעות הוויז: “שביל אלי כהן נקודה 4”.

תחנה 5 – מחנות אל-עאל:

תחזרו לכביש 98 ותמשיכו בנסיעה לעבר המושב אלי-עד, שנקרא על שם אלי כהן. תעברו על פני הצומת המובילה ליישוב ותעצרו מצד ימין, סמוך לתחנת האוטובוס שבמקום. התחנה הזו מספרת אודות גזר הדין של אלי כהן. כאמור, הוא נתפס בביתו “על חם” בינואר 1965. הסורים החזיקו אותו בביתו במשך שמונה ימים. לאחר חודש התחיל המשפט שלו, שארך חודשיים וחצי ונערך בדלתיים סגורות. התקשורת הסורית הייתה היחידה שיכולה הייתה להיכנס ולתעד את הנעשה במשפט. אלי כהן עבר עינויים קשים במהלך החקירות, אולם תמיד שמר על הופעה מכובדת מול התקשורת וכנראה שלא חשף מידע רגיש, שעלול היה לסכן את מדינת ישראל. כתב האישום נגד אלי כהן התמקד בכניסתו לשטח הצבאי הסגור של מחנות אל-עאל, “המחנות הגבוהים”, ומסירת מידע לישראל אודות הנעשה בשטח הצבאי. מחנות אלו היו ממוקמים ממש כאן, בחורשה הסמוכה. תוכלו לראות כאן אבן בזלת, שעליה חקוק גזר דין המוות של אלי כהן. משני צדי האבן עומדים שני עצי ברוש זקופים. דרך עמדת המסבירן תוכלו לשמוע את אלמנתו של אלי, נדיה כהן, מספרת עליו ועל גזר הדין.

ניתן להגיע לנקודה באמצעות הוויז: “שביל אלי כהן נקודה 5”.

תחנה 6 – חניון פיקניק לעצירה:

תמשיכו משם לכיוון כביש הגישה ליישוב חיספין. קצת אחרי שתעברו את הפנייה לכביש הגישה, תפנו ימינה אל הכביש הסורי המקורי, אשר עובר כמעט במקביל לכביש שממנו באתם. בנקודה זו קיימת פינת חמד, שבה נשתלו עצי בר אופייניים לרמת הגולן והוצבו שולחנות פיקניק. המקום מתוחזק על ידי יוזם השביל, מדריך הטיולים גיל ברנר. אם תלחצו על עמדת המסבירן שכאן, תוכלו לשמוע את העדויות של אנשי המוסד שעבדו עם אלי, ביניהם הנציג הישראלי האחרון שפגש לפני שחזר לסוריה. ההקלטות הללו שוחררו על ידי המוסד לרגל חמישים שנה לפטירתו של כהן.

ניתן להגיע לנקודה באמצעות הוויז: “שביל אלי כהן נקודה 6”.

תחנה 7 – המפקדה הסורית בקוניטרה:

מהתחנה השישית תמשיכו ותחזרו לכביש 98 ותפצינו ברמת הגולן. בדרך, תעברו על פני שרשרת של תלים געשיים כבויים. תוכלו לזהות את תל אל סאקי הקטן, את תל פארס, את הפסגה הגבוהה של הר חוזק ואת תל אלע’סניה, שבראשו מסתובבות טורבינות רוח המפיקות חשמל. תוך זמן קצר, הכביש יבצע פנייה חדה שמאלה ובהמשך יפנה ימינה בצומת עין זיוון. תיסעו עד המפרק של כביש 98, למקום שבו הוא פונה שמאלה בזווית ישרה. בדיוק בנקודה הזאת, תעזבו את הכביש הראשי ותרדו לדרך עפר, הפונה ימינה אל עבר המבנה הגדול והבולט הניצב בשטח. המבנה הזה הוא המפקדה הסורית הנטושה, שפיקדה על כל רמת הגולן וננטשה בזמן מלחמת ששת הימים.

בחצר של המבנה תמצאו פסל בזלת בצורת מנעול, שמסמל את ההצצה של אלי כהן אל סודותיה של סוריה. אלי כהן ביקר במפקדה הזו מספר פעמים במהלך שהותו בסוריה, משום שהיה זקוק לחתימה של קצין המודיעין של המפקדה כדי להמשיך להסתובב בשטח הצבאי הסגור.

אתם יכולים לעלות לקומה השנייה של המפקדה, אך קחו בחשבון שהכניסה היא על אחריותכם בלבד, שכן המבנה אינו מתוחזק כראוי. אחרי שתעלו במדרגות, אתם יכולים לפנות שמאלה ולחפש חור בתקרה. במקום הזה נפלה פצצה ישראלית, בסמוך ללשכתו של מפקד המפקדה. בעקבות ההפצצה הזו במלחמת ששת הימים, המפקד החליט לנטוש את המפקדה, כעשר שעות לפני שפשטו עליה כוחותינו. החדר הקיצוני בפינה הצפון-מזרחית של המפקדה הוא ככל הנראה המקום שבו ישב קצין המודיעין ולכן זה המקום שבו נתלה העתק של אישור המעבר החתום של אלי כהן.  

ניתן להגיע לנקודה באמצעות הוויז: “שביל אלי כהן נקודה 7”.

תחנה 8 – פסל “מחכים לאלי”:

לאחר הביקור במפקדה בקוניטרה, תחזרו לכביש הראשי, כביש 98, ותחזרו בו דרומה כ-1.5 קילומטרים עד לפנייה ימינה לכביש צר. לאחר כ-300 מטרים, תעצרו בצד ותעשו את דרככם לתחנה השמינית והאחרונה בשביל אלי כהן. פסל הבזלת שניצב כאן מראה את דמותה של נדיה כהן, אלמנתו של אלי כהן, ושלושת ילדיהם. הם כולם מסתכלים לכיוון צפון-מזרח, לעבר דמשק הרחוקה שבסוריה, הנמצאת בערך 75 קילומטרים מכאן. הדמויות מצפות להחזרת העצמות של אלי כהן וקבורתו בישראל. בבסיסו של הפסל חקוקות המילים “מחכים לאלי”.

ניתן להגיע לנקודה באמצעות הוויז: “שביל אלי כהן נקודה 8”.

המסע בעקבות אלי כהן הוא מסע מלא ברגש ובחיבור. עמדות המסבירן הנמצאות בכל תחנה מספרות סיפורים מרתקים, שאולי מעולם לא יצא לכם לשמוע, אודות אלי כהן ופועלו בסוריה. אנו מאחלים לכם טיול מרתק ומפעים בעקבות אלי כהן ברמת הגולן.

למלונות מומלצים ברמת הגולן


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם