• תַפרִיט
  • תַפרִיט

שביל הבורות והבארות בפארק בריטניה

דף הבית » שביל הבורות והבארות בפארק בריטניה

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

זמן קריאה משוער: 4 דקות

כללי: שביל הבורות והבארות הוא מהמסלולים הפופולאריים ביותר בפארק בריטניה, שהינו מהפארקים האהובים בשפלת יהודה. כיוון שלא קיימים מעיינות באזור, תושבי השפלה הקדומים חצבו כאן מספר רב של בורות ובארות, שנועדו להגיע למי התהום או לאגור מי גשמים. מסלול הטיול הזה ייקח אתכם בין הבורות והבארות הללו, ששימשו עד למלחמת העצמאות את תושבי הכפר הערבי עג’ור שהיה קיים בסמוך. האזור מספק גם נופים מקסימים של בוסתנים ושל פריחה עונתית.

חבל ארץ: שפלת יהודה.

מפת סימון שבילים: 9 – מבואות ירושלים.

סוג המסלול: מעגלי.

אורך המסלול: כ-3.5 קילומטרים.

משך ההליכה: בין שלוש לארבע שעות.  

דרגת הקושי: בינונית.

עונות מומלצות: אביב וחורף.

ציוד למסלול: כובע, מים, קרם הגנה, ונעליים נוחות להליכה.

נגישות לאנשים שיש להם נכויות: לא.

כניסה: ללא תשלום.

לעיון : הנחיות בטיחות ודגשים לפני ובמהלך טיול

איך להגיע? קיימות שתי דרכים להגיע אל נקודת ההתחלה של המסלול, חניון בור המים. דרך אחת היא להגיע דרך כביש 38 ולפנות מהכביש לכיוון השלט המורה לכיוון בית העלמין האזורי, כקילומטר מדרום לצומת האלה. מיד לאחר הפנייה, פנו שוב ימינה ותמשיכו בכביש צר בערך שני קילומטרים עד שתגיעו לחניון בור המים. אפשרות שנייה היא להגיע מכביש 383.   

המסלול:

מסלול הטיול, כאמור, מתחיל בחנון בור המים שבפארק בריטניה. פארק בריטניה, שנמצא בלב שפלת יהודה, הוא פארק עצום ממדים המתפרש על פני כ-40 אלף דונם וכולל בתחומו חורש טבעי מרשים לצד בוסתנים ויערות נטועים על ידי אדם. הפארק הוכשר ומתוחזק על ידי קק”ל, ולכן הכניסה אליו היא ללא תשלום.

חניון בור המים קרוי על שם בור מים חצוב בסלע, שנמצא בסמוך לו. הסלע האופייני לשפלת יהודה הוא סלע קירטוני רך ואטום, כך שהוא המצע המושלם לחציבת בורות מים באזור. תחצו את החניון ותעקבו אחר עמודי ההכוונה, שמסומנים בחיצים בצבע אדום ונושאים את הכיתוב “שביל הבורות והבארות”. מהחניון, המסלול עושה את דרכו מעלה לצד טרסה משוחזרת ועובר לצד צמחייה יפהפייה. הקטע הזה הוא מוצל יחסית וההליכה בו נעימה במיוחד.

ככל שתתקרבו לפסגה, כך העצים ילכו ויתמעטו והשביל יהיה חשוף יותר לשמש. המסלול עובר מעל למערה קטנה, שאתם יכולים לרדת ולהציץ לתוכה. לאחר שתחלפו על פני המערה, מימין, תראו גרם מדרגות המוביל לפסגה של הגבעה. זוהי סטייה קצרה מהשביל, שמובילה לשרידיו של יישוב כפרי שהתקיים בתקופות שונות, חורבת א-רסם. על פי חפירות ארכאולוגיות, המבנה המרכזי שבמקום נבנה בתקופה הישראלית הקדומה, הפך לבית אחוזה בתקופה ההלניסטית ולאחר מכן לפונדק דרכים, שהוחרב על ידי החשמונאים.  

תמשיכו על המסלול המסומן בחיצים אדומים ותגיעו תוך זמן קצר לחניון ריטה קיי, שם תוכלו לנוח לצלם של עצי האורן. תמשיכו מכאן עוד כ-150 מטרים ותגיעו אל נקודת מפגש של ארבע דרכים. תמשיכו ותעקבו אחר השילוט של שביל הבורות והבארות ותטפסו אל המדרון שממול. המסלול עובר כאן על פני גת עתיקה, חצובה בסלע. מהגת הזו ניתן ללמוד שבעבר הרחוק, אנשים התפרנסו כאן מגידול גפנים והכנת יין. השביל ממשיך אל הפסגה ומגיע לחורבת שקלון, שבה שרידים של כנסייה ביזנטית. ייתכן שזוהי אחת מהכנסיות המפוארות, המופיעות בפסיפס העתיק של מפת מידבא, מהמאה ה-6 לספירה.

תרדו מתל שקלון ותמשיכו על השביל, שחולף על פני בור מים גדול וגת מרשימה במיוחד. תמשיכו עוד כ-200 מטרים לצדה של טרסה משוחזרת ותעזבו את השביל המרכזי, כשאתם פונים ימינה לכיוון השביל המסומן כשביל הבורות והבארות. השביל ייקח אתכם מטה אל חניון האלון, הנמצא על יד עץ אלון מצוי גדול ומרשים במיוחד, המתנשא לגובה של כשמונה מטרים. אלונים מצויים בדרך כלל אינם מגיעים לגבהים שכאלה, אלא אם כן דואגים לטפח אותם ולכן, ייתכן שהאלון הספציפי הזה זכה לטיפול מיוחד מסיבה שאינה ידועה לנו.  

בסמוך לעץ האלון עוברת דרך הנוף של פארק בריטניה. תחצו את הדרך הזו ותרדו לכיוון הגיא, שבו תוכלו למצוא עצי בוסתן מגוונים, ביניהם עצי תאנה, שקד וזית. בגיא תוכלו למצוא גם באר עמוקה מאד, ששימשה את הרועים של האזור במשך שנים. שקתות אבן רבות פזורות מסביב לבאר הזו ונועדו להשקיית הצאן. תמשיכו מהבאר הזו במורד הביא ותעברו על פני באר נוספת. במקום הזה, שבו גם צומחת משוכת צבר גדולה, אנו עומדים למרגלותיו של מרכז הכפר עג’ור, שהיה אחד מהכפרים הגדולים בשפלה לפני שחרב במלחמת העצמאות. מכאן, השביל ממשיך ימינה ומטפס בערך 300 מטרים. תמשיכו לעקוב אחר השילוט של השביל ותגיעו בסופו של דבר חזרה אל חניון בור המים, שבו התחלתם את המסלול שלכם.

לאוהבי הפריחה שביניכם, בפברואר תוכלו ליהנות מפריחת השקד המצוי באזור הבוסתנים של השביל. במרץ, תוכלו ליהנות מפריחה מצומצמת של הקוציץ הסורי ופריחה גדולה של חרדל באזור החורבות של עג’ור. באפריל, תוכלו לראות באזור פריחה יפהפייה של פרחי דם-המכבים.

אתרים נוספים בסביבה:

תל עזקה: תל מרשים, שנמצא גם הוא בפארק בריטניה, המתקשר לנו לסיפור של דוד וגוליית. מומלץ לטפס אל ראש התל כדי ליהנות מהציטוטים היפים הכתובים על גבי ספסלי האבן שבמקום, וכן מהנוף המרהיב של עמק האלה הנשקף מראש התל. הכניסה בחינם.

חרבת קייאפה: אתר ארכאולוגי מרתק מהמאה ה-10 לפנה”ס, שיש המאמינים שהיה קיים בתקופתו של דוד המלך או לכל הפחות, בתקופתו של שלמה. הארכאולוג שחפר באתר, יוסף גרפינקל, מזהה את המקום עם העיר שעריים המקראית, זאת בעקבות שני השערים שהתגלו בחומה של העיר. תטיילו בין שרידיה העתיקים של העיר ותראו את השערים המרשימים שהתגלו בה. זהו גם המקום שבו התגלה דגם קטן אך מרשים של מה שמזוהה כבית המקדש הראשון. הכניסה בחינם.

גן לאומי בית גוברין – מרשה: עוד אתר ארכאולוגי מרשים במיוחד הוא האתר הקיים בבית גוברין, שמתוחזק בימים אלה על ידי רשות הטבע והגנים. באתר הארכאולוגי של משרה – בית גוברין, שהינו אתר מורשת עולמית, תוכלו למצוא מספר רב של מערות מעשה ידי אדם, ששימשו לצרכים שונים, וכן ממצאים מרשימים במיוחד, של אמפיתיאטרון רומי ומצודה צלבנית. הכניסה בתשלום, חינם למינויי מטמון. שעות הפתיחה: בקיץ – ימים ראשון עד חמישי ושבת בין השעות 8:00-17:00, ימי שישי וערבי חג בין השעות 8:00-16:00. בחורף – הגן הלאומי נסגר שעה מוקדם יותר. למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של גן לאומי בית גוברין – מרשה.

קרדיט תמונה ראשית: עומר מרקובסקי, מתוך אתר פיקיויקי


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם