מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
קסם. זו המילה הכי טובה כדי לתאר את פראג. כל כך יפה, עשירה בתרבות והיסטוריה ובעיקר בהמון קסם. לפניכם מסלול של שלושה ימים, אשר יחשוף אתכם לסיפורים, למראות ולכל מה שהופך את העיר הזו לחוויה של ממש עבור המבקרים בה.
כתבה וערכה: דנה ברגר–
פראג, בירת צ’כיה, היא עיר עתיקה ומרתקת, המציעה מגוון רחב של אטרקציות תיירותיות. העיר ידועה בזכות הארכיטקטורה היפה שלה, ההיסטוריה העשירה שלה, והאווירה הקסומה שלה.
על פי האגדה, פראג נוסדה במאה ה-9 לספירה על ידי הנסיכה ליבושה (Libuše) ובעלה פז’מיסל (Přemysl), מייסדי שושלת פז’מיסל. העיר הייתה במקור יישוב קטן על גדות נהר הוולטאבה, במהלך השנים היא גדלה והתפתחה והפכה לאחת הערים בעיקרות.
פראג הייתה בירת בוהמיה, אחת הממלכות חשובות באימפריה הרומית הקדושה. זו העיר הייתה מרכז תרבותי חני חשוב, ור המבנים המפורסמים שלה נבנו בין זו, בין מצודת פראג, שעון האסטרונומי, וקדרלת סנט ויטוס.
במאה ה-16 פראג הייתה מרכז של הרפורמציה הפרוטסטנטית, ורבים מטעם העיר ודורות לפרוטסטנטים. הדבר גרם לסכסוכים עם הכנסייה התולית, ובסוף דבר, ב-1620, הקיסר פרדיננד השני הצליח להשיב את השלטון הקתולי בפראג.
במאה ה-19 פראג הייתה מרכז של התנועה הלאומית הצ’כית. העיר הייתה מקום לאירועים היסטוריים חשובים, בין המרד הצ’כי של 1848 והשתלטות הגרמנית על צ’כיה ב-1938.
לאחר מלחמת העולם השנייה פראג הופכת לחלק מצ’כוסלובקיה הקומוניסטית. העיר סבלה ממדיניות השלטון הקומוניסטי, אך היא גם הייתה מרכז של התנגדות לשלטון זה.
ב-1989, בעקבות המהפכה העממית בצ’כוסלובקיה, פראג הייתה מקום לאירועים היסטוריים חשובים, למשל הפגנת הסטודנטים בכיכר העיר העתיקה והפלת המשטר הקומוניסטי.
הנה כמה עצות למטייל בפראג:
- הזמן הטוב ביותר לטיול בפראג הוא בקיץ, בין החודשים יוני-ספטמבר.
- המטבע בפראג הוא קרונה צ’כית.
- השפה הרשמית בפראג היא צ’כית, אבל רבים מהמקומיים דוברים גם אנגלית.
- התחבורה לעסקים יעילה יחסית, אך ישנם אזורים מרוחקים יותר שדורשים השכרת רכב.
- המטבח הצ’כי ידוע בזכות המאכלים העשירים שלו, למשל בירה, נקניקיות, וחזיר צלוי.
המדריך (תעודת הזהות) המלא לתייר הישראלי בפראג כל מה שצריך לדעת על פראג
השוואת מחירי טיסות לפראג
סוכנות אנושית עם אתר אחד מעולה ב-66 שפות עם מחירים מצוינים. כרטוס, צ’ק אין ( בלאו קוסט ) עם תמיכה ואחריות סביב השעון במקרה של עיכובים, איחורים וביטולים של חברות תעופה.
סיורים, אטרקציות ובילויים
–
יום ראשון
המוזיאון הלאומי (National Museum)
בפינה הדרום-מזרחית של כיכר ואצלב נמצא המוזיאון הלאומי, השוכן בבניין עתיק בסגנון הרנסנס, ואשר נבנה בסוף 1880. במוזיאון הלאומי תוכלו למצוא אוסף קבוע מעולמות הטבע והמדע וכן אוספים היסטוריים הקשורים בצ’כיה, סלעים, מטאוריטים ומה לא. חדרי התערוכות מציגים חפצים בעלי ערך היסטורי רב, וברובם הובאו חפצים אלה לכאן מרחבי העולם. החפצים הללו מציגים מחקרים ודוגמאות לימודים מדעים, היסטוריה, ארכיאולוגיה ותרבות. מפעם לפעם תמצאו כאן גם תערוכה מתחלפת או תצוגה זמנית, בנושאים שונים ומגוונים.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כשעה וחצי
מרחק מהיעד הבא: 0.6 ק”מ (8 דקות הליכה)
שעות פתיחה: בקיץ – מידי יום בין 10:00 ל-18:00 ; בחורף – מידי יום בין 9:00 ל-17:00
הכניסה למקום כרוכה בתשלום אך היא בחינם לילדים מתחת לגיל 6 וכן לכולם ביום שני הראשון בכל חודש.
כיכר וצלאב (Wenceslas Square)
בלב פראג ניצבת כיכר ואצלב, המקום שאליו מתכנסים ההמונים כדי לערוך קניות, ליהנות מקפה מהביל ולחגוג כל תירוץ אפשרי.
כיכר ואצלב נמצאת במרחק הליכה קצרה מכיכר העיר העתיקה, לאחר שהיה זה בעבר שוק סוסי והפך למרכז העסקים ופעילויות התרבות. שמה של הכיכר מסמל את הקדוש ואצלב, שהיה הקדוש של בוהמיה, והיא כיום אתר מורשת עולמית אשר מושכת אליה מיליוני תיירים מידי שנה. אגב, על אף שהיא קרויה “כיכר”, מדובר בעצם בכיכר מלבנית ארוכה שלצידה אפשר למצוא שפע של מועדוני לילה, מסעדות וברים, וזהו המקום המושלם לערוך קניות בין המותגים המובילים בעולם.
יסודותיה של הכיכר הונחו על ידי צ’רלס הרביעי ב-1348, וכיום מדובר על כיכר ברוחב של 60 מ’ ואורך של כ-750 מ’. גודלה מאפשר לה לארח כ-400,000 בני אדם בעת ובעונה אחת. לבד מפסלו של הקדוש ואצלב על גבי הסס, ישנן שתי לוחות בכיכר לזכרם של אלה אשר נהרגו בעידן הקומוניסטי.
בקרבת הכיכר תוכלו למצוא גם את המוזיאון הלאומי ואת בית האופרה של פראג, שני האתרים המפורסמים ביותר באזור. לא תתקשו להגיע כאן בכל כלי תחבורה שבו תחפצו, שהרי מדובר באחד האזורים המרכזיים ביותר בפראג, וככזה ניצבות בו תחנות רכבת ואוטובוס. זהו מקום אידאלי לבילוי לילי בין המסעדות והמועדונים, ואם תגיעו כשמתקיים במקום פסטיבל – זכיתם כפליים.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כשעה וחצי
מרחק מהיעד הבא: 0.4 ק”מ (4 דקות הליכה)
מוזיאון אלפונס מוקה (Alfons Mucha Museum)
אלפונס מוקה היה אמן ארט-נובו צ’כי מוכשר ומוכר, שהיה ידוע בעיקר בזכות הסגנון הייחודי ובזכות יצירות האמנות והעבודות המסחריות הנפלאות המוצגות במוזיאון זה. כשרונו הרב אמנם לא הספיק לאלפונס כדי להתקבל לאקדמיה לציור בפראג והוא מצא עצמו בתחילה פקיד בבית משפט, אבל לאחר שעבר לפריז ללימודי האמנות החל לעבוד כצייר חופשי וכרזה שעיצב לטובת תיאטרון הרנסנס הביאה לו עבודות רבות והפכה אותו לאמן המוכר שהוא היום.
מוזיאון מוקה נפתח ב-1998, לא רחוק מכיכר ואצלב ומכיכר העיר העתיקה. המקום מציג בגאווה את השפעתו של מוקה על תחומים שונים כמו אמנות, אופנה ופרסום, והתערוכות הקבועות במקום עוסקת בחייו ובעבודותיו.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כשעה
מרחק מהיעד הבא: 0.7 ק”מ (8 דקות הליכה)
שעות פתיחה: מידי יום 10:00-18:00
הכניסה למקום כרוכה בתשלום
כיכר העיר העתיקה
כיכר העיר העתיקה היא אחד המקומות הפופולאריים והמתויירים ביותר, ואין זה פלא. בתים צבעוניים בסגנון הבארוק מקיפים אותה ומפרידים בינה לבין כיכר קארל, והיא מציגה סגנונות ארכיטקטוניים שונים, כמו הסגנון הגותי בכנסיית טין וסגנון הבארוק בכנסיית סנט ניקולס. תיירים רבים מגיעים לכאן כדי לחזות בשעון האסטרונומיה הניצב על גג בית העיריה, שעון אשר מציע מופע מוזיקלי בכל שעה, מ-8:00 עד 20:00.
השעון האסטרונומי, שהוא אחד הסמלים הבולטים והמרכזיים ביותר בפראג, נבנה במקור בשנת 1410, מה שהופך אותו באופן רשמי לשעון האסטרונומי הפעיל והעתיק ביותר בעולם. המזלות השונים שעל השעון מייצגים את שלבי הירח, את עונות השנה ואף חלק מהחגים הנוצרים. אתם מוזמנים לעצור לצפות בו, להתרשם מיופיו ומהמופע המוזיקלי, אך כדאי לזכור כי שעת המופע היא גם שעתם של הכייסים, ואת התיקים שלכם כדאי שתשמרו קרוב אליכם.
תוכלו, אם תרצו, לטפס אל ראש מגדל בית העירייה, משם תוכלו ליהנות מנקודת תצפית מרהיבה על העיר, אבל הטיפוס עצמו הוא אתגר בפני עצמו – המדרגות צרות ותלולות. אם אינכם בכושר, תשמחו לדעת שיש במקום גם מעלית.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כשעה וחצי
מרחק מהיעד הבא: 0.2 ק”מ (2 דקות הליכה)
הגלריה הלאומית של פראג (Palac Kinský)
עוד בטרם כניסתכם אל הגלריה כדאי שתעצרו ותבחינו בפאר שלפניכם. מבנה הרוקוקו המרשים נבנה במקור לשימושה של משפחת גולץ במאה ה-18 על פי התכנון של קיליאן איגנז דינצנהופר. החזית החיצונית, הוורודה-לבנה, היא בסגנון סטוקו ומעוטרת בפסלים של איגנז פרנץ פלאצר. בשנת 1768 נרכש הבית מידי משפחת גולץ על ידי סטפן קינסקי, ובין גלגוליו שימש המקום גם כבית ספר גרמני שבו למד לא אחר מאשר פרנץ קפקא.
הגלריה עצמה מציגה ציורים צבעוניים ומגוון עשיר של פסלים, אוסף מרשים של עבודות דפוס ואיורים שהם חלק מאוסף הגלריה הלאומית. האוסף הבינלאומי כולל כמה מהשמות הגדולים והמוכרים ביותר – פיקאסו, מונה, ואן גוך, סזאן ומירו, למשל.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כשעה
מרחק מהיעד הבא: 0.7 ק”מ (8 דקות הליכה)
שעות פתיחה: מידי יום 10:00-18:00
הכניסה למקום כרוכה בתשלום
אתר אינטרנט: http://www.ngprague.cz/en/
כנסיית טין (Tyn Church)
כנסיית טין, המוכרת גם ככנסיית “גבירתנו לפני טין”, היא כנסייה מרהיבה הממוקמת בכיכר העיר העתיק, ואת צריחיה ניתן לראות כמעט מכל פינה בפארג. הסגנון שבו נבנתה הכנסייה הוא סגנון רומנסקה, ואילו עבודות השיקום במקום התבצעו בין השנים 1975 ל-1993 כך שכיום מדובר במבנה יציב ובמצב נהדר. עם זאת, בחלקה הפנימי ממשיכות להתבצע עבודות שיקום, והן למעשה מתקיימות כמעט כל הזמן.
כנסיית טין נבנתה ב-1385 על ידי הסוחרים שנטבחו על ידי הקתולים הרומאים. הישוענים הקתולים השתלטו על המקום מאוחר יותר והחליפו את השעון העתיק בפסל גדול של מריה מעל לשני המגדלים הגבוהים. שני המגדלים הללו לא היו סימטריים והם ייצגו את הזכר ואת הנקבה, כאשר הצד הגדול יותר מסמל את הצד הגברי. את ההשפעה הגותית קשה מאוד לפספס ויש מי שיאמר שהכנסייה היא המודל של וולט דיסני לטירה מהסרט “היפהפייה הנרדמת”.
שתי אנקדוטות מעניינות נמצאות בכנסיית טין. ראשית, זהו המקום שבו ניצב העוגב העתיק ביותר, אשר נבנה ב-1673. שנית, הכנסייה היא מקום קבורתו של האסטרונום הדני טיכו ברהה, אשר עבד למען קיסר רודולף השני.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כשעה
שעות פתיחה: שלישי-שבת 10:00-13:00 וכן 15:00-17:00| רביעי-שישי, מיסה ב-18:00 | שבת, מיסה ב-20:00 | ראשון, מיסה ב-9:30 ו-21:00–
יום שני
קפלת בית לחם (Bethlehem Chapel)
קפלת בית לחם היא כנסייה ידועה שהייתה בעלת מעמד של כנסייה בעבר. למעלה מ-3,000 מתפללים יכולים להיות בה בעת ובעונה אחת, ובכל זאת, מעמד ככנסייה אבד.
בית התפילה נמצא בכיכר בית לחם, בעיר העתיקה של פראג. מקורו של המבנה בימי הביניים, בשנת 1319. המטיפים היו פוקדים את המקום ומדברים אל המתפללים, עד אשר הופרד חדר התפילה מהכנסייה הבוהמיינית ומעמדה השתנה.
בשנת 1412 קרא האפיפיור להריסת חדר התפילה, אך הוועדה המקומית הצליחה למנוע את המהלך. ב-1786 נהרס בכל זאת חלק מהקפלה ונבנה מחדש במאה ה-20. גם היום חלק מהקירות ניצבים איתנים עוד מימי הביניים, לאחר ששוחזרו לצורתם המקורית. ב-1987 נפתח המקום לקהל הרחב לאחר שהועבר לאחריות האוניברסיטה הטכנולוגית של צ’כיה, שאף מקיימים במקום חלק מהטקסים שלה.
חוץ מאשר ההיכל המרכזי, חדר התפילה של בית לחם כולל גם לובי רחב ידיי עם חדרים רבים אמבטיות וחדרי מעילים. השטח הרחב במקום מאפשר קיומם של אירועים חברתיים בעוד היכל הטקסים משמש לאירועים אקדמיים בעיקר. גם ועידות לאומיות ובין-לאומיות מתקיימות בהיכל הזה, שיכול להכיל עד 400 איש.
חדר התפילה של בית לחם מעניק כיום מגוון שירותי דת, וכן מתקיימים במקום מופעים מוזיקליים, כך שכדאי לבדוק האם ניתן לתזמן את ביקורכם עם אחד המופעים הללו. זוהי ללא ספק חוויה מיוחדת, לשמוע מוזיקה קלאסית חיה באווירת ימי הביניים.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כשעה
מרחק מהיעד הבא: 0.7 ק”מ (8 דקות הליכה)
שעות פתיחה: בחורף מידי יום – 10:00-17:30 | בקיץ מידי יום – 10:00-18:30
הכניסה למקום כרוכה בתשלום
בית הקברות היהודי העתיק
אחד המקומות הפופולאריים ביותר בקרב התיירים בפראג הוא דווקא אחד מבתי הקברות היהודים העתיקים ביותר באירופה, שנמצא ברובע היהודי, מרחק רחוב אחד מבית הכנסת הישן-חדש המפורסם, ו-12,000 מצבות אבן מצטופפות כאן, בשטח הקטן. מצבות אלה הן רק חלק קטן מתוך אלפי המצבות במקום – השאר קבורות מתחת לאדמה. הסיבה לכך היא חוקים אשר פורסמו והיו בתוקף בין המאה ה-15 לשת 1787, חוקים אשר אסרו על יהודי העיר לקבור את המתים במקום אחר. היעדר המקום גרם לכך שהקברים נערמו זה על זה.
שני קברים משמעותיים ראויים כאן לציון, העתיק שבהם שייך למשורר אביגדור קרא, אשר נפטר על פי הרישומים בשנת 1439, וכן קברו של יהודה בן בצלאל, הידוע ביצירתו “הגולם מפראג”.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כשעה
מרחק מהיעד הבא: 0.2 ק”מ (2 דקות הליכה)
שעות פתיחה: בקיץ – ראשון עד שישי 9:00-18:00 | בחורף ראשון עד שישי 9:00-16:30
הכניסה למקום כרוכה בתשלום, אך היא בחינם לילדים מתחת לגיל 6
בית הכנסת הישן-חדש (Staronová synagoga post)
ברובע היהודי של פראג נמצא בית הכנסת העתיק הזה, עם העיצוב הגותי וההיסטוריה שמתחילה אי שם במאה ה-13. למעשה, זה אחד המבנים הגותיים העתיקים והחשובים ביותר בפראג. בית הכנסת הזה שרד כמה אירועים קשים ביותר, כמו שריפות וכיבוש נאצי, ובכל זאת הוא ממשיך לפעול עד היום, מה שהופך אותו לבית הכנסת הפעיל העתיק ביותר בכל אירופה. שמו מרמז על האגדה לפי בית הכנסת נבנה על גגו של בית תפילה יהודי עתיק עוד יותר.
כיאה לבית כנסת, על הגברים להיכנס אל המקום עם כיפה או עם כיסוי כלשהו, וכן קיימת הפרדה בין גברים לנשים. בנוסף, בית הכנסת מהווה חלק מהמוזיאון היהודי.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כשעה
מרחק מהיעד הבא: 0.2 ק”מ (2 דקות הליכה)
שעות פתיחה: ינואר-מרץ, ראשון-חמישי 9:30-16:30, שישי 9:00-14:00 | קיץ: ראשון-שישי 9:30-18:00 | נובמבר-דצמבר ראשון-חמישי 9:30-17:00, שישי 9:00-14:00
הכניסה למקום כרוכה בתשלום, אך היא בחינם לילדים מתחת לגיל 6
הרובע היהודי
מיליוני תיירים וחוקרים מגיעים אל הרובע היהודי בפראג מדי שנה, מכל העולם. ההיסטוריה כאן עשירה, ובעלת משמעות רבה לקהילה היהודית בפרט, אבל רבים פוקדים את המקום אף אם אינם יהודים.
האזור הזה היה מוכר בשלב מסוים כגטו היהודי של פראג, אבל למעשה היה זה אזור שאליו הגיעו אזרחים יהודים כדי להתיישב, ונאסר עליהם לעבור למקומות אחרים. הגטו לא היה מוקף בגדרות בתחילה, אבל בשלב מסוים גם זה קרה. תושבי הרובע היהודי של פראג אף לא היו רשאים ליטול חלק במסחר שהיה בו פרנסה ורווח.
המראה הנוכחי של הרובע היהודי איננו זהה למראה שלו במאה ה-14, ושינויים רבים עברו על המבנים באזור, בעיקר בסביבות המאה ה-18. עם זאת, מספר מבנים נשמרו כדי לשמור על אופיו המסקרן של האזור ההיסטורי. בית הכנסת הישן-חדש, הגותי, נמצא כאן. לא רחוק מכאן נמצא גם בית העירייה ובית הכנסת הספרדי, וכמובן, בית הקברות היהודי העתיק.
הרובע היהודי קיבל גם את הכינוי יוזפוב (Josefov), על שם יוזף השני, דמות עוצמתית ששחררה את יהודי פראג במאה ה-19. בביקורכם ביוזפוב הביטו סביבה, אל אוסף הבתים העתיקים והיפים, אל העיצוב הארכיטקטוניים המרשימים. הקסם של המקום מסביר מדוע מגיעים אל המקום גם רבבות תיירים שאינם יהודים, צועדים להם ברחובות הרובע היהודי ומתרשמים מהתרבות והאמנות. גם המוזיאון היהודי נמצא כאן והביקור בו אף הוא מומלץ.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כשעה
מרחק מהיעד הבא: 0.2 ק”מ (3 דקות הליכה)
בית הכנסת הספרדי
זהו אחד מבתי הכנסת היפים ביותר באירופה, והוא ממוקם ברובע היהודי של פראג. זה גם אחד המבנים העתיקים ביותר בעיר, אשר עבודות שחזור בוצעו בו בשנות ה-90.
בית הכנסת הספרדי נבנה ב-1868 באתר שהיה ביתם העתיק של היהודים בפראג. הארכיטקט הצ’כי, אולמן, הוא שעיצב את בית הכנסת בעבודת זכוכית שתוכננה על ידי באום ומונצברג. בית הכנסת נפל לאחר שלטון הנאצים ולאחר שגם הקומוניסטים השתלטו על פראג. רק בשנות ה-90 נפתח המקום מחדש, בעת חגיגות 130 שנים להקמתו.
בית הכנסת הספרדי הוא למעשה מבנה מרובע, עם כיפה המכסה כמעט את כל שטחו. משלושה צדדים של המבנה יש גלריות פתוחות, המובילות אל המסדרון הראשי. ההשראות העיצוביות כאן כוללות את הסטוקו, מוטיבים איסלאמיים ועוד, מה שמתקשר לפרט טריוויה מסקרן ומפתיע – בית הכנסת לא שימש מעולם לתפילה על ידי היהודים הספרדים. שמו ניתן לו בשל ההשפעה הספרדית הברורה בעיצוב החיצוני של המבנה.
אחד החלקים המרשימים ביותר בבית הכנסת הספרדי הוא הכיפה הפנימית והתבליטים על הקירות ועל התקרה. כל אלה יחד יוצרים מראה ייחודי ומרהיב למקום, ואת יופיו אפשר לזהות בעיקר בשעות היום, כאשר התאורה הטבעית מאירה את הכרכובים, את יצירות האמנות ואת ציפויי הזהב. גם האורגן הוא יצירת אמנות כשלעצמו, ותיירים רבים מגיעים במיוחד בשבילו.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כשעה
מרחק מהיעד הבא: 0.2 ק”מ (3 דקות הליכה)
שעות פתיחה: בחורף – כל יום 9:00-16:30 | בקיץ – כל יום 9:00-18:00
הכניסה למקום כרוכה בתשלום, אך היא בחינם לילדים מתחת לגיל 6
מנזר סנט אגנס
קומפלקס מרהיב זה של בניינים גותיים, בסטרה מסטו (Staré Mesto), מקורו במאה ה-13 והוא כולל את אוספי הגלריה הלאומית, עם יצירות מימי הביניים ואמנות גותית. מנזר סנט אגנס נמצא לא רחוק מהנהר, בין הרחובות Parízská ל- Revolucní, והוא אחד המבנים הראשונים בעיר שעוצבו בסגנון הגותי. הכנסייה עצמה הוקמה במאה ה-13 על ידי סנט אגנס מבוהמיה.
50 שנים נדרשו לבנייתו של המנזר הזה, וחרף זאת הוא הוזנח במהלך המאה ה-19 עד שהחלו העבודות לשחזורו וכיום שתיים מהכנסיות אשר בשטחו מארחות אירועים גדולים וקונצרטים. בקומפלקס נמצאים אוספי האמנות – פסלי מדונות מהמאה ה-12, ציורים המתארים את חייו של ישו, ציורים המתארים את הצליבה, כלי זכוכית ואף פסלי עץ.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כשעה
שעות פתיחה: שלישי-ראשון 10:00-18:00
הכניסה למקום כרוכה בתשלום
יום שלישי
ארמון סטרנברג (Sternberk Palac)
בתוך ארמון סטרנרג היפהפה, שסגנון הבארוק בולט בעיצובו, נמצא חלק מהגלריה הלאומית, ואולי החלק החשוב ביותר שבה. הארמון עצמו נמצא בסמוך לשער המרכזי של הטירה, והגלריה שבו מארחת אוסף מרשים של אמנים אירופאים. תראו כאן יצירות שמקורן מאות שנים אחור, בהן עבודות של רמברנדט, אל גרקו וגויה, לצד טובים ורבים אחרים.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כשעה וחצי
מרחק מהיעד הבא: 0.3 ק”מ (3 דקות הליכה)
שעות פתיחה: שלישי-ראשון 10:00-18:00
הכניסה למקום כרוכה בתשלום, אך היא בחינם לילדים מתחת לגיל 6
הטירה של פראג (Prague Castle)
על גדות נהר הולטאבה שוכנת טירה עוצרת נשימה, אשר תיירים רבים טוענים כי היא היעד המרכזי עבורם, ואין זה מפתיע. הטירה של פראג הוא קומפלקס אדיר של מבנים המחוברים ביניהם באמצעות חצרות פנימיים. 1000 שנים נדרשו להמשך בנייתו של המתחם העצום ואם אתם מגיעים לפראג, כדאי לנצל את ההזדמנות ולבקר כאן, במקום שבו סגנונות ארכיטקטוניים שונים נפגשים.
הביקור במקום יכול לקחת כמה זמן שרק תרצו, אפילו יום שלם אם תחליטו שברצונכם לחקור את המקום לעומק. עם זאת, האטרקציות המרכזיות בשטח הטירה הם הקתדרלה של סנט ויטוס, הבזיליקה של סנט ג’ורג’, הארמון המלכותי, ושדרת הזהב שבה התגורר פרנץ קפקא. היסטוריה ופאר במקום אחד, זוהי ללא ספק אטרקציה חשובה שלא כדאי לוותר עליה.
אם תרצו, תוכלו גם לטפס מעט במעלה השביל ולצעוד ישירות אל הטירה מגשר קרל. לחלופין, ניתן להגיע אל המקום באמצעות רכבת מס’ 22.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כשעתיים וחצי
מרחק מהיעד הבא: 0.1 ק”מ (דקה 1 של הליכה)
שעות פתיחה: שלישי-ראשון 10:00-18:00
הכניסה למקום כרוכה בתשלום, אך היא בחינם לילדים מתחת לגיל 6
קתדרלת סנט ויטוס
במתחם הטירה של פראג תמצאו את קתדרלת סנט ויטוס, על ראש הגבעה המשקיפה אל העיר. הקתדרלה הגדולה היא המקום שבו אנשי המלוכה קיימו חתונות, הטבלות וטקסי קבורה עד שנת 1836. מלכי בוהמיה קבורים כאן גם הם.
הקתדרלה הגדולה והמרשימה מתפרשת של פני שטח של 124X60 מ’, בעוד המגדל הגבוה שבה נישא לגובה של 96.5 מטרים, לעומת המגדל הקדמי שנישא לגובה של 82 מטרים “בלבד”.
בנייתה של הכיפה היפהפייה, בסגנון הרומסנק, הוזמנה על ידי הדוקס וצלאב הראשון במקום שבו היה בעבר מקדש פגאני. כאשר הבישופות של פראג נוסדה ב-1060 החלה עבודת הבנייה על קתדרלה עם שני מגדלים ושלושה מסדרונות.
בשנת 1344 הפך הבישוף לארכיבישוף ותחת הכונתו של קרל הרביעי החלו עבודות השיקום שנודו להפוך את הקתדרלה לכנסיית הכתרה גדולה ולבית עבור שארי הממלכה. העבודות התבצעו בעצלתיים וכללו עבודות חריטה עדינות בעת, פסלים ואלמנטים ארכיטקטוניים. הניסיונות להשלים את הבנייה במאה ה-15 השאירו את הקתדרלה עם אלמנטים של בארוק ורנסנס, לצד אלמנטים גותיים. התוספת האחרונה הגיעה בשנות ה-20 אשר הוצב בחזית פסל של סושרדה. חלון הוורד התווסף גם הוא והצייר אלפונס מוקה השלים את החלון בחלקו הצפוני של השביל.
בקתדרלת סנט ויטוס ישנן כמה נקודות מרכזיות שכדי לשים אליהן לב. ראשית, מגדל הפעמון, השוכן בצריח המרכזי של מגדל השעון. פעמון זה הוא פעמון הכנסייה הגדול ביותר באירופה, ואם תרצו לטפס את 287 המדרגות המובילות מעלה, כדאי שתעשו זאת ביום שבו הראות טובה, משום שהפרס על הגעתכם אל הפסגה הוא תצפית מדהימה על העיר פראג.
נקודה חשובה נוספת היא כנסיית סנט וצלאב, אשר נבנתה מעל קברו של סנט וצלאב והחומות סביבה מעוטרות בפרסקאות ו-1,300 אבנים יקרות. סביב הכנסייה ניצב מעבר מקומר הנישא לגובה 14 מטרים והוא כולל פורטרטים אשר נוצרו במאה ה-14.
ואם תמשיכו למטה, במדרגות המובילות אל החדר התת-קרקעי (הקריפטה), תראו את קברי המלכים הבוהמייניים ואת שרידי בניין הכיפה המקורי מהמאה ה-10.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כ-45 דקות
מרחק מהיעד הבא: 0.7 ק”מ (9 דקות הליכה)
שעות פתיחה: מדי יום 9:00-17:00 (בימי ראשון מ-12:00)
הכניסה הינה חלק מהתשלום על הכניסה לטירה של פראג
כנסיית סנט ניקולס
כנסיית סנט ניקולס ממוקמת בכיכר לסר טאוון והיא כנסיית כיפה יפהפייה אשר נבנתה ב-1704 וב-1755 על ידי הארכיטקט הנודע כריסטף דיצנהופר.
הכנסייה היא דוגמה נהדרת לכנסיית בארוק גבוהה ויפה, עם מבואה עוצרת נשימה ועיצוב פנימי המורכב מציורי קיר ועבודות פיסול עדינות כמו הפסלים שתוכלו לראות תחת הכיפה, יצירותיו של פלצר, שחתום גם על פסלי הענקים בטירה של פראג.
האורגן שנמצא בשטח הכנסייה הוא האורגן שעליו ניגן מוצרט בעת ביקורו במקום ב-1787, כך שמומלץ לשים לב אליו.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כ-45 דקות
מרחק מהיעד הבא: 0.5 ק”מ (6 דקות הליכה)
שעות פתיחה: מדי יום 9:00-17:00 (בחורף עד 16:00)
הכניסה למקום כרוכה בתשלום
קיר לנון
הקיר של ג’ון לנון, או בפשטות – קיר לנון – נמצא בסמוך לשגרירות הצרפתית בפראג. הקיר עטוף בגרפיטי בהשראת לנון, אמנות ומילים משירי הביטלס. המשטרה ניסתה לצבוע את הקיר פעמים רבות לאורך השנים, אבל המעריצים חזרו לצבוע אותו באמנות ומילים בהשראת לנון.
קיר לנון נוצר לאחר שהזמר נורה בשנת 1980. לפני מותו לנון היווה השראה לצעירים צ’כיה בזכות שיריו, אשר עסקו בחופש ובעצמאות, שני מושגים שהיו זרים לצעירים הצ’כים אשר נאסרו או נקנסו בגין השמעת שירים של הביטלס או של לנון. לאחר מותו ב-1980 צוירה דמותו של לנון כציור קיר על גבי הקיר, וציור זה חזר להופיע גם כאשר הרשויות התעקשו למחוק אותו שוב ושוב.
אחת האמונות המקובלות היא שקיר לנון סייע לתחילתה של מהפכת הקטיפה. המהפכה, שהייתה נקיטת עמדה לא-אלימה נגד הקומוניזם. המשטר הקומוניסטי בפראג נפל בסופו של דבר ב-1989, וב-1998 נדרשה בנייתו מחדש של הקיר, כאשר רק ציור הצוללת הצהובה נותר כפי שהיה.
לאחר שתסיירו לאורך הקיר ותתרשמו מהציורים שעליו, תוכלו להישאר באזור ולרכוש גלויות וספרים בחנויות הסמוכות, מזכרות מהביקור שלכם בקיר. באופן כללי, אגב, מומלץ להגיע אל המקום בשעות היום – תאורת הלילה אינה טובה מספיק לראות.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כ-30 דקות
מרחק מהיעד הבא: 0.5 ק”מ (5 דקות הליכה)
המקום פתוח כל שעות היממה, והגישה אל הקיר אינה כרוכה בתשלום
מוזיאון פרנץ קפקא (Franz Kafka Museum)
סיפורו של פרנץ קפקא עומד במרכז המוזיאון הזה, ותערוכה ייחודית מציגה חומרים שונים של קפקא בליווי סאונד. קפקא היה אחד הסופרים המוערכים ביותר, בנוסף על היותו יהודי ממוצא גרמני, וספריו היו בעיקר בתחום הציני-טראגי.
סיפורו האישי של קפקא הוא גם סמל, במידה מסוימת, לסיפורם של כלל היהודים בפראג ובאירופה כולה. המוזיאון הוא דרך טובה להכיר את הנושא מקרוב ולהכיר במשבר הזהות שחוו היהודים באירופה, שחווה ניכור וחוסר שייכות בשלהי המאה ה-19 ובראשית המאה ה-20.
המוזיאון מציג בפני המבקרים שלל תמונות, יומנים, מסמכים ומכתבים של קפקא, בניסיון להכניס את המבקר אל מוחו של הסופר הנודע על ידי יצירת אווירה “קפקאית” אפלה.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כשעה
מרחק מהיעד הבא: 0.6 ק”מ (7 דקות הליכה)
שעות פתיחה: מדי יום 9:00-18:00
הכניסה למקום כרוכה בתשלום
גשר קארל
גשר התחבורה הזה הוא קודם כל חיוני לצורכי המסחר של העיר, אבל גשר קארל בפראג הוא לא רק חשוב ביותר לסוחרים אלא גם לתיירות. אבן הריצוף יפהפייה, ולאורכה פסלים עדינים ופנסי רחוב מכל צד. הגשר חוצה את נהר הוולואטה עד לטירה של פראג, והוא קרוי על שם המלך קארל הרביעי, אשר ציווה על בנייתו של הגשר.
הנוף שיתגלה עליכם כשתעמדו על הגשר הזה הוא של קו הרקיע של פראג – משני הצדדים – כאשר הנהר למרגלותיכם. התיירים כמובן מקבלים עידוד רב לצעוד לאורך הגשר, ונוכחותם מעודדת את המוזיקאים, אמני הרחוב והסוחרים אשר מתמקמים כאן בשעות העומס כדי למכור למטיילים סחורה. אם תרצו לטייל כאן בניחותא ובשקט, מומלץ לעשות זאת השכם בבוקר או מאוחר בערב. כך או כך, זוהי ככל הנראה הנקודה החשובה ביותר בפראג, זו שפשוט אסור לכם לפספס.
מידע נוסף
זמן ביקור ממוצע: כחצי שעה–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.