מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 6 דקותאיך לעשות עסקים בסין. http://www.flickr.com/photos/seafaringwoman/6635177639/
חוו, קנו וכתבו: ליאור קן-לי, יאיר בר זוהר. עריכה: ליאור קן-לי
מעודכן ל-13.04.208
–
כשתגיעו לסין תבינו שהמפתח לכול דבר כאן הוא משא ומתן. ושהסינים הם אמנים בהתמקחות ובקריאת שפת גוף. לא פשוט לנצח אותם במשחק שהם משחקים כל כך הרבה שנים ושנדמה שהם המציאו. הם יזרקו לכם מחירים גבוהים, כשחיוך גדול פרוס להם על הפנים, כאילו אומרים לכם שהמחירים הם מושלמים בעבורכם. אבל אל תיפלו בפח.
–
אם הנכם בטיול מאורגן
מומלץ ורצוי לשמוע בעצת המדריך ורצוי שיהיה ממדריך ששהה וחי כמה שנים בסין.
אם אתם מובלים על ידי המדריך לחנות מקורית, זכרו כי המדריך או החברה המארגנת, מתוגמלים על ידי בעל העסק או משרד התיירות המקומי. כאן אין אפשרות להתמקח, אלו מחירים סופיים!!!
–
מקורי או מזויף?
רוב הסחורות שנמכרות בשווקים בסין אינן שוות הון ולא מקוריות ואם רק תלמדו להתמקח, תוכלו לצאת מהשווקים עם הרבה דברים במזוודות\בתיקים שלכם ועם חיוך גדול ועודף בכיס. אפילו בחנויות אפשר לשכנע את המוכרים להוריד לכם את המחירים.
בשווקים מסוימים יטענו בפניכם שהסחורה מקורית. אז לא! אבל, בחלק מהם יש סחורות מזויפות באיכות גבוהה. רוב המוצרים עם שמות מותגים, לא מקוריים, אבל יתכן שיוצרו במפעל שייצר בעבור חברות המקור, כך שיש סיכוי שהאיכות טובה. אם אתם מוכנים לקבל שבסין החיקוי הוא מעולה כמו האורגינל, אפשר לצאת עם מזוודות עמוסים
לידיעתכם!!
יש מצב שהתגיות שמצורפים לביגוד מיוצרים באותם בתי-דפוס שיוצר בעבור המקור.
אז אם אתם לא יודעים איך בדיוק מתמקחים, הנה לכם כמה מכללי המשחק הפשוטים:
כלל מס’ 1: תהיו בטוחים שאתם רוצים את הפריט
לפני שאתם מתחילים להתמקח ולשבור את הראש, תחשבו טוב – טוב אם אתם באמת רוצים את הפריט שמונח בפניכם. אם הוא לא נראה לכם שווה את הטרחה, אל תקדישו לו זמן וכוח שכנוע, אלא אם כן אתם ממש אוהבים להתמקח או שאתם רוצים להתנסות בהתמקחות לפני שאתם ניגשים אל הדברים שאתם באמת רוצים “לזכות” בהם.
כלל מס’ 2: כשאתם מציעים מחיר, אל תתחילו במחיר שאתם באמת חושבים עליו. תתחילו בקטן.
כשהמוכר יגיד לכם בכמה הוא מוכר את המוצר שאתם מעוניינים בו, קחו לעצמכם שנייה לחשוב כמה אתם באמת מוכנים לשלם עליו. חשבתם על מספר? טוב, אז חלקו את המספר בארבע, או אם אתם לא מרגישים נעים, אז בחצי, ותגידו את המחיר הזה למוכר. לעולם אל תציעו את המחיר שאתם באמת מעוניינים לשלם. תציעו פחות. אל תדאגו, המוצר יעלה בסופו של דבר יותר מהמחיר שתציעו. המוכר הסיני יודע את העבודה. בואו ניקח לדוגמה קנקן תה מחרסינה. אם המוכר יאמר לכם שהוא עולה 100 יואן, תאמרו לו שאתם מוכנים לשלם עליו 10 יואן. המוכר ינענע את ראשו מצד לצד ויאמר שהוא מוכן למכור אותו רק ב-80 יואן. אל תאמינו לו. תמשיכו בשלכם. תתקדמו כל פעם ב-5-10 יואנים, עד שתגיעו למחיר שאתם מעוניינים לשלם. אם ישר תאמרו לו שאתם רוצים לשלם 50 יואנים, הוא כבר ימצא דרך לגרום לכם לשלם 100. אז תזכרו – תתחילו בקטן.
כלל מס’ 3: תלמדו סינית שימושית
נכון, המוכרים תמיד יכולים להראות לכם את המחיר, להקליד אותו במחשבון או לכתוב אותו על פיסת נייר כדי שתבינו על מה הם מדברים, אבל אם תוכלו לזרוק להם כמה מילים שימושיות בסינית, שיהיו קשורות למשא ומתן – תוכלו להעלות להם חיוך על הפרצוף ולעודד אותם להוריד לכם את המחיר. רכשו שיחון סיני או תחפשו באינטרנט כיצד אומרים בסינית: “יקר מדי” = “tài gùi le” ו. דו שאו צ’יין? (Duo Shao Qian), =”כמה זה עולה?” וקאי פיאן אי דיאן (keyi pian yi dian) = ו “אפשר לקבל הנחה? זה ללא ספק יעזור לכם ואם אין לכם חזות סינית, גם ימשוך אליכם הרבה מאד תשומת לב מצד הסינים המקומיים, שיתפלאו מהידע שלכם בשפה שלהם. אם יש לכם זמן, כדאי גם ללמוד איך סופרים עד עשר – אי, אר, סן, סי, ווהו, ליאו, צ’י, בה, ג’יוהו, שי. חפשו את המספרים באינטרנט כדי לשמוע בדיוק איך מבטאים אותם.
כלל מס’ 4: תנענעו בראשכם ותתרחקו מהמוכר
אם המוכר עבר את הגבול שלכם ומתעקש שתשלמו יותר ממה שאתם מוכנים לשלם בעבור הפריט, תעשו את התרגיל הבא ותראו איך הדברים מסתדרים לכם: תנענעו בראשכם ותתחילו להתרחק מן הדוכן של המוכר. תתרחקו באיטיות ותסתכלו על סחורה אחרת שנמצאת בקרבת המקום. אם המוכר באמת הגזים, הוא יקרא לכם חזרה וישאל אתכם: “אז כמה אתם מוכנים לשלם? תגידו, תגידו.” אם הוא לא יקרא לכם חזרה, אל תתאכזבו. בטוח תוכלו למצוא פריטים יפים אחרים בדוכנים האחרים שבסביבה. אל תחזרו אחורה ותשלמו את המחיר הגבוה אם אינכם מאמינים בו.
לידיעה – למוכרים אסור לצאת מהחנות ולרדוף אחרייך, לכן יש מצב שתתקדמו לכיוון היציאה הם יתפסו אותך בזרוע למנוע ממך יציאה , מהרגע שאתם לא בחנות שלהם אסור להם לצאת החוצה לכיוונכם ואז הם מתחילים לתת את המחירים הנמוכים באמת.
–
כלל מס’ 5: אל תהיו פזיזים ותהיו סבלניים
אל תמהרו לקנות את כל הדברים שאתם רואים. נכון, הזמן שלכם בסין מוגבל ואתם תכף צריכים לעלות על הטיסה הביתה, אבל זה לא אומר שאתם צריכים להיות פזיזים בכל הנוגע לקניות. אם אתם יכולים להקדיש לקניות קצת זמן, אל תמהרו בזמן שאתם עוברים על הסחורות המוצעות. עברו דוכן – דוכן, תסתכלו על המחירים, תבדקו את האיכות של המוצרים עד כמה שניתן לבדוק אותו ורק כשאתם בטוחים שמצאתם את הדוכן הזול ביותר, שהוא גם איכותי, תתחילו לחגוג.
יש להדגיש שתהליך התמקחות טוב יכול להימשך כמה דקות, כך שאתם צריכים להיות סבלניים. תהיו עקשניים, אך בו בזמן חביבים. תשתמשו בשפת הגוף, חייכו אל המוכר, תנענעו בראשכם כשאינכם מרוצים מן המחיר, עמדו מול הדוכן בביטחון ואל תתפשרו על מחיר שלא נראה לכם הוגן. אם תעמדו על שלכם, תהיו סבלניים ובו בזמן תהיו חביבים, סביר להניח שתצליחו להגיע למחיר שאתם רוצים.
ברגע שקבעתם מחיר והמוכר מסכים לכך. אסור לכם ליסוג מהעיסקה. חובה לשלם את המחיר. אחרת, יתכן שתגיע למצב לא נעים, של קללות, אפילו מגע ידני לא נעים, התערבות של גורמים שלא רציתם וחשבתם עליהם.
כלל מס’ 6: אל תחשבו שאכזבתם את המוכר
אם לא תצליחו להגיע להסכם עם המוכר, אל תחשבו שאכזבתם אותו. הוא יצליח לשכנע מישהו אחר לרכוש את הסחורה שלו במחיר שהוא רוצה. גם אם המוכר יביט בכם בפרצוף חמוץ ויאמר: “זה שווה הרבה יותר. אני מציע לך מחיר ממש טוב” או יגזים ויאמר: “עכשיו לא יהיה לי כסף לקנות בגדים”, אל תאמינו לו. הוא סתם מנסה לשכנע אתכם לשלם יותר. כשתתרחקו מהדוכן שלו בידיים ריקות, אל תרגישו שפגעתם לו בפרנסה. יש עוד הרבה קונים בים.
דברים שכדאי לשים לב אליהם בזמן שאתם עורכים את הקניות שלכם בשווקים
הדבר החשוב ביותר הוא לשמור על הכסף שלכם! השווקים בסין הם בדרך כלל מקומות צפופים ביותר, שבהם הכייסים יכולים לחגוג בקלות על הארנקים שלכם. פזרו את הכסף שלכם במספר מקומות, כדי שאם הכייסים יצליחו להגיע לאחד מן המקומות, עדיין יישאר לכם כסף לבזבוזים. אתם יכולים להשתמש בחגורת כסף, כיסים בחולצות או במעילים, ארנק עמוק בתוך תיק הגב ואם אתם רוצים להיות ממש בטוחים שלא ישדדו אתכם, אתם יכולים לשים גם קצת כסף בגרביים. שימו עין על הכסף וגם על תיק הגב. במקומות צפופים במיוחד תהפכו את תיק הגב שלכם כך שיכסה את החזה שלכם. כך תמיד תוכלו לפקוח עליו עין. כמו כן, אל תסתובבו עם הדרכון שלכם אם אין בכך צורך.
לפני שאתם נכנסים אל השווקים, תתעניינו בעניין השטרות המזויפים. כשאני הייתי בסין, המקומיים בדקו שוב ושוב את שטרות ה-100, כי מסתבר שהשטרות הללו פופולאריים בקרב המזייפים. כדאי לא לשלם למוכרים בשווקים בשטרות שעשויים להיות מזויפים, בייחוד אם השטר הוא בעל ערך גבוה. אני מניחה שהשטרות שלכם, שהבאתם מהבית, משדה התעופה או מהבנק, הם אמיתיים לגמרי, אבל המוכרים יכולים לקפוץ על המציאה, לקחת מכם את השטר, להחליף אותו בשטר מזויף מבלי שתשימו לב ולהחזיר לכם את השטר “שלכם” בטענה שהוא מזויף. כך הם ירוויחו את השטר שלקחו מכם בהיחבא וכן את הכסף שתשלמו על המוצר. בכל מקרה, כדאי להסתובב עם כסף קטן. זה עוזר בכל מקום.
כדאי גם לעשות מחקר מבעוד מועד ולראות לאיזה שוק כדאי להגיע. יש שווקים זולים יותר ויש שווקים זולים פחות. אם יש לכם הרבה כסף לרכישת מזכרות, אתם יכולים להרשות לעצמכם לגשת אל השווקים היקרים יותר. אם אתם רוצים להשיג כמה מזכרות יפות, אבל אין לכם הרבה כסף, תפנו אל השווקים הזולים יחסית.
אזורי קניות מומלצים בסין
רחוב וואנג פו ג’ין -בייג’ינג
כאן נמצאים מספר רב של מרכזי קניות חשובים לעילית של בייג’ינג עם מוצרי מעצבים בעלי שם עולמי. להבדיל מן השווקים, הסחורה אמיתית.
שוק הפנינים, שוק המשי – בבייג’ין
שוק הפנינים הונג צ’יאו (Hong Qiao) שבעבר מכרו בו פניני מים מתוקים שמגדלים בדרום סין. כיום יש רק קומה אחת והשאר, בידוד, הנעלה ומוצרי חשמל
ושוק המשי, בו ניתן למצוא תולעי משי קטנות לרכישה.
Shanghai Tang -שנגחאי
מותג אופנה סיני לכל המשפחה שמשלב את התרבות הסינית והמודרנית. בגדים לגברים, נשים וילדים וכן ריהוט לבית ואקססוריז.
כתובת: Grand Hyatt Hotel, 1 Dong Chang An Jie
גרנד קניון – הרבור סיטי בהונג קונג
קניון מדהים ביופיו ומציע מאות רבות של חנויות מותגים ומוצרים שונים.
קניון הטיימס סקוור בהונג קונג
קומות רבות של חנויות עם חווית קניות מהנה, הכוללת חנויות מותגים שונות.
–
מחירים מומלצים לקניות בסין – 2017
קחו בחשבון שסין איננה זולה כבעבר, המחירים משתנים: תלוי מתי ובשעות של שעות היום, כמה תיירים בשוק, רגולציה, פשיטות של הממשל בשווקים.
אשמח לקבל עידכוני מחירים
–
ביגוד לא מקורי באיכות גבוהה
טי שירטים פשוטים של מותגים כמו בילאבונג וכו’- 55 יואן
חולצות פולו – 65 יואן
חולצות מכופתרות של מותגים גדולים – 65 יואן
סווטשירטים ( בילאבונג וכו’ ) – 85 יואן
ג’ינסים (דיזל) – 120 יואן
ג’ינסים (ארמני , פולו ) – 125 יואן
כובעים (רשת\סגורים -בילאבונג , אדידס וכו’ ) – 40 יואן
בוקסרים – 25 יואן
חגורות – 35 יואן
מכנסיים אלגנט – 130 יואן
גרביים – 10 זוגות ב- 40 יואן
–
הנעלה לא מקורית
נייקי – 115 יואן
אולסטאר – 55 יואן
די סי \ ואנס וכו’ – 75 יואן
אדידס – 75 יואן
טימברלנד – 80 יואן
סנדלים – 90 יואן
לאקוסט – 110-115 יואן.
מזוודות
עולה החל מ 500 יואן
היזהרו מזוודות קרטון. איך יודעים? הישענו עליהם.
–
אזהרה
להימנע מקניית איפור בשווקים הפתוחים, מחשש להרעלת עופרת.
להימנע מקניית מזון תינוקות שגרם למותם של תינוקות בסין.
להימנע מקניית תרופות שלא בבתי מרקחת או מפעלים ממשלתיים. התרופות המערביות הנמכרות בשווקים הפתוחים של סין הן מזויפות.
––
מאמרים נוספים על סין
- לפני שאתם יוצאים לסין: הוויזה, הבריאות והכסף
- כל מה שרציתם לדעת על החומה הסינית הגדולה
- כל המידע שצריך לדעת על סין, לפני שנוחתים
- טיול בגן עדן עלי אדמות: המדריך למטייל בהאנגג’ואו (Hangzhou), סין
- מדריך למטייל בשיאן, עיר הבירה של מחוז שאאנשי שבסין
- טיול בשאנגחאי. המדריך למבקר בבירה המסחרית של סין
- מה אפשר לעשות עם הילדים בשאנגחאי
- מסלול טיול של שלושה ימים בבייג’ינג, בירת סין
- מדריך למטייל במקאו והאטרקציות המומלצות
- מדריך השלם למבקר בעיר הקרח, חרבין
- מדריך הטיולים השלם למבקר בטאיפיי, טיוואן
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.