מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 2 דקות–
רמת הגולן רוויה באנדרטאות ואתרי מורשת קרבות מכל מלחמות ישראל. אתר תל פאח`ר (מצפה גולני) הוא אחד מאתרי מורשת הקרב המפורסמים ברמת הגולן.
תל פאח`ר הינו אתר הנצחה הממוקם כ-3 ק”מ מצפון לכפר-סאלד, על גבעה בזלתית בצומת “ציר הנפט” בדרך לעין-פית וגבעת-עזז (תל עזזיאת).
האתר מצוי על מוצב סורי גדול – תל פאח`ר שנכבש במלחמת ששת הימים בידי חטיבת גולני לאחר קרב קשה וממושך, ומכאן שמו.
באתר היו בעבר שלוש אנדרטאות (אחת לנופלי גדוד “ברק” ושתיים לזכר לוחמים מיחידות חטיבתיות), הן הוסרו ובמקומן הוקם אתר הנצחה מרכזי לכל 58 חללי חטיבת גולני שנפלו בקרבות לכיבוש הגולן במלחמת ששת הימים.
בכניסה לאתר שלט ובו הכתובת: “תל פאח`ר נכבש ע”י חטיבת גולני”. בחלקו המערבי של המוצב, הצופה אל מורדות הגולן ועמק-החולה, ניצב זחל”ם על במה מאבני בזלת, ולידו סלע בזלת גדול ובו משובץ לוח ארד ועליו שמות הלוחמים שנפלו, והכתובת: “המקום אשר אתה עומד בו, בדמם של לוחמי גולני נגאל”
את הקמת האנדרטה יזמו מפקדת החטיבה והמשפחות השכולות. בתכנון ובבינוי עסקו חיילי החטיבה. האנדרטה הושלמה ב-1971 (מתוך יצחקי אריה (ואחרים) מדריך ישראל כרך א`. כתר ומשה”ב 1980).
קצת רקע היסטורי
תל פאחר, שבצפון רמת הגולן, היה מוצב מתוך מקו המוצבים הסורי בין זעורה לישראל יחד עם בורג` בביל, תל עזזיאת ומוצבים נוספים אשר צפו על עמק-החולה. המוצב היה במקום אסטרטגי ומבוצר כהלכה.
הקרב על תל פאחר החל ב-9 ביוני 1967 (ביום החמישי למלחמת ששת הימים) בשעה 13:00 בצהרי היום לאחר תום הקרבות בסיני נתקבל האישור לעלות על רמה”ג. לאחר הפגזות והתקפות חיל האוויר על המוצבים הסורים ועל סוללות הארטילריה שלהם ולאחר מעבר חטיבת השיריון החלו כוחות גדוד “ברק” של חטיבת גולני לנוע לעבר היעד. בדרכם לעין א-דיסה, נעו לוחמי הגדוד תחת הפגזה כבדה ואש תותחי נ”ט וטנקים מתל פאחר ומ-בורג`-בביל.
במלחמת ששת הימים על תל פאח`ר התנהל קרב קשה מאוד ועקוב מדם, בקרב נפלו 34 לוחמים שילמו בחייהם (22 מתוחם היו לוחמי גולני). עם כיבוש המוצב התמוטטו שאר קו הביצורים הסורים. התל הוא נקודה מצוינת להבנת חשיבותה האסטרטגית של רמת הגולן.
הגעה למקום:
מכיוון הבניאס לכיוון הגולן על כביש 99. עוברים את גשר הבילי וממש אחריו מיד לפנות ימינה בכביש המקשר לציר הנפט, יש לנסוע בציר הנפט כ- 2 ק”מ בכיוון המעלה עד לכניסה למוצב בצד ימין.
בכניסה לאתר ניתן למצוא אנדרטה ועליה שמות הנופלים. שמו של המוצב הוסב ל “מצפה גולני” בשנת 1971. ביוזמת פיקוד חטיבת גולני הוקם על “תל-פאחר” אתר ההנצחה הנוכחי והוכרז שמו של המקום והאתר “מצפה גולני”. האתר כולל בנוסף לאנדרטה המרכזית, גם רחבת טקסים, שני מצפים הצופים אל אצבע הגליל (עמק החולה), אפשרות מעבר בתעלות הקשר וכניסה לתוך הבונקרים, והסברים על מורשת.
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.
השאר תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.