• תַפרִיט
  • תַפרִיט

המדריך השלם למטייל הישראלי בפראג

דף הבית » המדריך השלם למטייל הישראלי בפראג

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.

פראג (Prague) היא עיר קסומה, כמעט מהאגדות, והטיול בה הוא חוויה נפלאה. אבל רגע לפני שאתם מזמינים טיסה ויוצאים לדרך, כדאי שתדעו מעט על ההיסטוריה שלה ותדעו להיערך נכונה לטיול שלכם.

זמן קריאה משוער: 17 דקות

כתבה וערכה: דנה ברגר

את פראג, בירתה של צ’כיה, קשה להשוות לערי בירה אחרות באירופה כמו פריז או לונדון, בעיקר משום שיש לה סגנון ייחודי משלה. זוהי אחת הערים הגדולות ביותר במרכז אירופה, ולמרות זאת התיירים מגיעים בעיקר למרכז העיר, שבו אפשר לגלות את ההיסטוריה העשירה של העיר הזו, ואפשר לעשות זאת במסע רגלי וללא כל צורך באמצעי תחבורה. זוהי גם עיר מושלמת לחובבי הצילום, משום שיש בה פינות חמד מרהיבות שהן רקע מושלם לתמונות יפהפיות, בזכות המבנים ההיסטוריים, הנהר רחב הידיים, הרחובות הקסומים, הכנסיות העתיקות והטירה הקסומה המשקיפה על העיר מקצה ההר. ההיסטוריה של פראג גם עוזרת לנו להבין טוב יותר את השילוב המדהים בין העתיק לחדש, שילוב שמאפיין את פראג בצורה הטובה ביותר.

אחת מפיסות ההיסטוריה המרשימות ביותר בפראג היא הטירה העתיקה שמקורה בשנת 800, אליה הצטרפה קתדרלת ויטוס בשנת 1344. השלמת הקומפלקס כולו התאפשרה במאה ה-20, וכאן היה בסיסם של הדוכסים והמלכים של בוהמיה, וגם של הסוחרים של העיר, מה שהפך את פראג לעיר חשובה ובעלת השפעה רבה. ב-965 התבססה הקהילה היהודית בעיר, ולכן ביקור ברובע היהודי הוא מרכיב בלתי נפרד מכל סיור בעיר, ללא קשר לדתו של התייר. תחת שלטונו של קארל הרביעי התווספו אל העיר תוספות ארכיטקטוניות רבות, לרבות גשר קארל ואוניברסיטת קארל, שהיא העתיקה מבין האוניברסיטאות של פראג.

במאה ה-20 ובעקבות מלחמת העולם השנייה, נוסדה צ’כוסלובקיה, מדינה שבירתה פראג. ב-939 פרצו הנאצים לפראג ורבים מיהודי העיר הוגלו ונרצחו. עם זאת, העיר באופן כללי לא ניזוקה בהשוואה לערים אירופאיות אחרות. זאת גם משום שהיטלר החליט לשמר את הרובע היהודי של פראג כ”מוזיאון לחיי היהודים” ליום שבו ייכחדו היהודים מן העולם. בעקבות המלחמה עברה פראג לשליטה סובייטית ונותרה תחת השלטון הקומוניסטי עד 1989, מה שמנע מהאזרחים זכויות רבות. “מהפיכת הקטיפה” ב-1989 הביאה לשחרור צ’כוסלובקיה מידי השלטון הסובייטי ואט אט החלו להתקבל זכויות אזרחיות לתושבים. ב-1993 פוצלה צ’כוסלובקיה לשתי מדינות – צ’כיה וסלובקיה – וצ’כיה זכתה להישאר עם פראג כעיר בירה. מהר מאוד הפכה העיר למודרנית וביצעה קפיצות מדרגה משמעותיות בכל הקשור לאמנות, למוזיקה ולרפורמות חברתיות.

כמה שכבות יש בה, בהיסטוריה של פראג, עיר שהייתה תחת מסך הברזל במשך שנים ארוכות. מלכים בוהמיינים, שלטון סובייטי ולבסוף מדינה צעירה ובעלת זכויות אזרח. תקופות היסטוריות מרתקות אלה באות לידי ביטוי בכל אחת מהאטרקציות בעיר, וגם סגנונות העיצוב השונים והמגוונים, בהם הסגנון הגותי, סגנון הבארוק, רוקוקו, ארט-נובו וארכיטקטורה סובייטית.

לרוב מתחילים הביקורים בעיר דווקא מחוץ לבית העירייה העתיק, לפני השעון האסטרונומי. באזור זה נמצאת גם הכנסייה הגותית מהמאה ה-14 וכמה מבנים היסטוריים מרהיבים אחרים. ברובע היהודי נמצאים שני בתי כנסת עתיקים ובית קברות עם מצבות שמקורן במאה ה-15. אבל גם מבנים מודרניים יותר ניצבים כאן, כמו “הבית הרוקד” המעוצב כמו שתי דמויות מרקדות יחד ונמצא בקרבת הנהר, ובין השווקים והחנויות תגלו שפע של אופנה ואמנות מודרנית. שילוב בין עתיק ומודרני, כפי שהבטחנו.

מומלץ גם לצאת לשיט לאורך הנהר, לשוטט בין הרחובות הצרים של העיר העתיקה, לבקר בטירה של פראג וליהנות מערב שכולו מוזיקה קלאסית באירועים הקלאסיים וההיסטוריים של העיר. חוויה אמיתית.

שלושה ימי מסלול טיול תרבות והיסטוריה קסומים בפראג

מסלול טיול 24 שעות בפראג

אתרים מומלצים לביקור בפראג

פראג לשומרי מסורת

העברה פרטית משדה התעופה של פראג

מתי כדאי להגיע לפראג ?

ללא ספק העונה הטובה ביותר לביקור בפראג היא חודשי הקיץ – יולי ואוגוסט – לצד חודש דצמבר, הוא חודש החגיגות של חג המולד. כמובן שניתן לתכנן טיולים לפראג לאורך השנה כולה, ולצורך היערכות מתאימה, הנה ההמלצות שלנו:

פראג בקיץ

הטמפרטורות בקיץ נעות כאן בין 10 ל-23 מעלות וזוהי, כאמור, העונה הטובה ביותר לביקור בפראג. המחירים בבתי המלון, כמו גם מחירי הטיסות, יהיו גבוהים יותר בתקופה הזו, שהיא תקופת השיא לביקור בעיר, אבל המשמעות היא גם שהאטרקציות יהיו פתוחות שעות ארוכות והשמש תשקע מאוחר יותר. תוכלו לצפות גם לרחובות עמוסים יותר, אבל גם לאירועים רבים כמו פסטיבל שייקספיר שמתקיים מדי קיץ. אם אתם מחפשים הזדמנות למסיבות ולאירועים חברתיים, עונת הקיץ היא בוודאי התקופה המועדפת לשם כך, שבה לצד האירועים הרבים תוכלו לפגוש הרבה מאוד תיירים ממדינות שונות בעולם, וזהו גם הזמן האידאלי לפעילויות בחוץ, כמו שיט בנהר או טיול רגלי בכיכרות ובפארקים.

פראג בסתיו

הטמפרטורות בזמן זה של השנה יורדות מעט והן צפויות לנוע בין 0 ל-19 מעלות. אכן מדובר במזג אוויר קריר למדי, אבל גם שמשי ונעים כך שתוכלו לטייל בעיר וליהנות מצבעם הכתמתם של העצים, המשולב גם בצבעי צהוב וזהב. המחירים מתחילים לרדת קצת וגם התיירים מגיעים בכמויות קטנות יותר, מה שאומר שצפויה לכם פחות צפיפות ברחובותיה הקסומים של פראג. גם בסתיו תגלו כמה וכמה אירועים, כמו פסטיבל אמנויות המוזיקה ופסטיבל הסתיו המוזיקלי. באוקטובר ונובמבר תשמחו לדעת שאתם מטיילים בעיר בזמן עונת האופרה והבלט, זמן נפלא לצאת למופעים מרהיבים ולשלב אותם עם ארוחה במסעדות הנהדרות הפרושות ברחבי העיר. כמובן שיש להתאים את הביגוד שתביאו אתכם לעונה הזו, ולהצטייד בבגדים חמים יותר. בנובמבר עולה אף הסיכוי לשלג, לעומת תחילת העונה שבה תוכלו ליהנות עדיין מימי שמש נעימים.

פראג בחורף

העונה ה”חלשה” יותר (למעט חג המולד) היא עונת החורף, שבה הטמפרטורות צונחות משמעותית ויכולות להגיע ל-5 מעלות מתחת לאפס. בזמן זה יש סיכוי גדול שתתקלו בימים מושלגים ובערבים קרים מאוד, אם כי במשך היום מדובר במזג אוויר קריר וטיפוסי לעיר אירופאית. מצד שני, זוהי הזדמנות לראות עיר שהיא הדבר הקרוב ביותר לעיר מהאגדות, עם שלג לבן, גגות רעפים אדומים וצריחי מגדלים המכוסים בפתיתי שלג. המחירים בעת הזו יהיו גם נמוכים יותר (שוב, למעט התקופה הסמוכה לחג המולד) וגם תגלו הרבה פחות תיירים ברחובות העיר, מה שאומר שלא תהיה לכם כמעט כל המתנה בתור לאטרקציות המרכזיות. אם תגיעו בסמוך לחג המולד תוכלו גם ליהנות מהעיר המוארת והצבעונית, המקושטת לקראת החג. כדי להתחמם תוכלו לסייר במוזיאונים ולטעום כוס יין חמה (גרוג – Grog) במסעדות המקומיות. שימו לב שבנוסף לטמפרטורות הנמוכות, בחורף גם השמש שוקעת מוקדם, כך שבשעה 17:00 מרבית נקודות התצפית שלכן על העיר יהיו בחושך.

פראג באביב

בשעה טובה מתחילות הטמפרטורות לעלות מעט, והן יכולות להגיע לכדי 18 מעלות, אבל גם להישאר בקרבת האפס, לכן מומלץ להצטייד בבגדים חמים בכל זאת. השמש לרוב זורחת, אבל ישנה סבירות גבוהה גם לימים גשומים. עלויות הטיסה והלינה עדיין נמוכות יחסית ובביקורכם תוכלו לצפות בפריחה הראשונה של הפרחים ברחבי העיר, בפארקים ובאדניות החלונות. בנוסף מתקיימים באביב פסטיבלים מלהיבים כמו הקרנבל הבוהמייני, פסטיבל הבירה של צ’כיה ופסטיבל המוזיקה הבינלאומית. אגב, זהו גם זמן נהדר לראות את חגיגות פסחא בעיר המקושטת, ולבקר בשוק פסחא העירוני.

פראג לחסכוניים

לפניכם כמה טיפים קטנים וחשובים שיחסכו לכם כסף במהלך טיולכם בפראג. בצ’כיה עוד לא אימצו את מטבע היורו, כך שיש להצטייד מראש בקרונות, אבל המשמעות היא גם שהעיר ידידותית יותר לתיירים לעומת יעדים אחרים באירופה. ישן גם אטרקציות חינמיות שאפשר לבקר בהן, כמו גשר קארל וקיר לנון, או השעון האסטרונומי בעיר העתיקה.

קניות ומזכרות

בשוק העתיק של פראג תמצאו מזכרות ופריטי אמנות המיועדים לתיירים, אך הישמרו לכם מפני המחירים הגבוהים בשוק זה. במקום זאת, כדאי להגיע לשוק Prazska Trnice שם המחירים נוחים יותר ותוכלו למצוא בבושקות, מגנטים ומזכרות אחרות, כמו גם פריטים אחרים במחירים מוזלים למדי. תמצאו כאן גם חולצות של טומי וקלווין קליין, כמו גם ג’ינסים של ליווייס במחירי רצפה. עם זאת, מומלץ בכל זאת להתמקח מעט – הם לוקחים זאת בחשבון מראש כשהם מתמחרים את המוצרים שלהם, ולכן צפוי שעם קצת כושר התמקחות תשלמו כמעט חצי מהמחיר שנאמר לכם מראש.

הגעה לעיר משדה”ת

הדרך הזולה ביותר עבורכם להגיע מהשדה אל העיר היא באמצעות אוטובוס (קווים 119 או 100) או באמצעות האוטובוס המהיר של שדה התעופה. דרך אחרת היא להזמין מראש מונית פרטית שתיקח אתכם עד לפתח בית המלון וגם תעניק לכם קופון לסיור בעיר. סיור זה הוא מקיף וכולל את האתרים המרכזיים בעיר, לרבות הרובע היהודי והטירה של פראג. ישנם גם סיורים נוספים המוצעים על ידי חברות אחרות, ומקורם של סיורים אלה לרוב על יד השעון האסטרונומי בכיכר העתיקה.

מופעים במבנים העתיקים

דרך נהדרת לחסוך מעט כסף ולשלב בטיול גם תרבות היא לרכוש כרטיסים למופעים המתקיימים בבניין העירייה, כך שבמקום לשלם על עצם הסיור במבנה, תוכלו ליהנות ממנו תוך צפייה במופע – שילוב מצוין בין תרבות לארכיטקטורה.

הנחות ומבצעים

במרבית האטרקציות תמצאו שישנן הנחות מיוחדות לגמלאים, למשפחות, לסטודנטים, לצעירים מתחת לגיל 25 (עם כרטיס מטייל צעיר) ולילדים, כך שאם אתם עונים לאחת הקטגוריות הללו מומלץ שתבדקו מראש האם אתם זכאים להנחה כלשהי. הכניסה למוזיאון הלאומי היא חופשית ביום שני הראשון בכל חודש, ואם אתם מתכננים לבקר באטרקציות רבות מומלץ לשקול את האפשרות לרכוש את כרטיס המטייל של פראג, שמאפשר כניסה ל-50 אטרקציות במשך יומיים (במחיר של כ-34 יורו), שלושה ימים (כ-38 יורו) או ארבעה ימים (כ-47 יורו). כרטיס זה כולל בתוכו גם את השימוש בתחבורה הציבורית. לחלופין ניתן לרכוש את כרטיס התחבורה לבדו, אך מומלץ לוודא שהוא כולל את האזורים המרכזיים שבהם אתם מתכוונים לבקר. כרטיס לשלושה ימים יעלה קצת יותר מ-300 קרונות, בעוד כרטיס ליום אחד יעלה קצת יותר מ-100 קרונות.

המרת מטבע

יש לכם שתי אפשרויות מרכזיות להמרת המטבע:

הדרך הראשונה היא כרטיס אשראי, דרך שתעלה לכם, ככל הנראה, הכי פחות. שיעורי ההמרה נוחים יותר, העמלה נמוכה יותר וגם הסיכון נמוך יותר. ביצוע קניות בכרטיס אשראי תחסוך לכם את עמלת ההמרה והיא בוודאי האפשרות המומלצת.

הדרך השנייה היא משיכת מזומנים מהכספומטים השונים הפרושים ברחבי העיר, אם כי אתם צפויים לעמלה בשיעורים המתקרבים ל-8 אחוזים, שיעור המרה שיש לקחת בחשבון לפני שאתם ממהרים למשוך כסף.

מלונות מומולצים עיר הבירה פראג, צ’כיה

מסעדות בפראג

כדאי שתדעו שהמים בפראג בטוחים לשתייה, כך שתוכלו לחסוך ולהזמין מים מהברז גם בבית המלון וגם במסעדות, שכן בקבוק מים מינרלים עשוי להיות יקר יחסית. אל תהיו מופתעים אם תגיעו למסעדה ותגלו שמחיר היין נמוך יותר ממחיר המים.

בנוסף, מומלץ למצוא מבצעים חמים לארוחת הצהריים, משום שמסעדות רבות מציעות מבצעים שכאלה. תוכלו לאכול ארוחה מלאה וטובה בעלות ממוצע של 15 דולר לאדם, כך שבתכנון נכון תוכלו לחסוך הרבה כסף על אוכל במהלך הטיול.

בסוגיית הטיפים כדאי שתדעו שהם אינם כלולים במחירי הארוחה שלכם, אבל אין צורך להשאיר מעבר ל-10 אחוזים. מרבית הסועדים בפראג פשוט מעגלים את סכום החשבון שלהם כלפי מעלה, כך שעל ארוחה שמחיר 45 יורו תוכלו להשאיר 5 יורו טיפ ולהשאיר אחריכם 50 יורו.

לבסוף, מומלץ להתרחק ממלכודות המיועדות לתיירים. מסעדות שנמצאות בסמוך לאטרקציות תיירותיות הן מסעדות יקרות מאוד. נכון, ייתכן שיש ביניהן מסעדות טובות עם אוכל משובח, אך המחירים בהן מופרזים באופן שאיננו מוצדק, ותוכלו לחסוך משמעותית אם תתרחקו מעט מאזורים אלה ותמצאו מסעדה טובה וזולה יותר במקומות פחות מתויירים.

הנה כמה מילים וביטויים בצ’כית שיעזרו לכם לתקשר עם המקומיים:

  • שלום: אהוג’! (אהו-י!)
  • שלום לך: דוברי דן! (דוב-רי דן!)
  • שלום לך בוקר טוב: Dobré ráno! (דוב-רי רא-נו!)
  • שלום לך ערב טוב: Dobrý večer! (דוב-רי וֵ-צֶר!)
  • שלום לך לילה טוב: Dobrou noc! (דוב-רוי נֹ-צְ)
  • איך קוראים לך?: Jak se jmenuješ? (יאק סֶה יֶמְנו-יוּשׁ?)
  • אני קורא לי [שמך]: Jmenuji se [tvé jméno] (יֶמְנו-יוּשׁ ​​סֶה [טְוֶה יֶמְנו]
  • תודה: Děkuji! (דֶזְקְיו-יוּ!)
  • בבקשה: פרוסים! (פְרוֹסִים!)
  • סליחה: Omlouvám se! (אוֹמְלוֹוָא-מ סֶה!)
  • האם אתה מדבר אנגלית?: Mluvite anglicky? (מוֹלוֹוְוִיְטֶ אַנְגְלִי-סְקי?)
  • האם אתה יכול לעזור לי?: Můžete mi pomoct? (מוֹזְי-יוּ מִי פוֹמֹץְ?)
  • איפה שירותים?: Kde jsou záchody? (קְדֶה סוֹנוֹ זָא-צְהוֹדִי?)
  • איפה הדרך לתחנת הרכבת?: Kde je cesta na nádraží? (קְדֶה יֶה צֶסְטָה נָא-דרַזְי?)
  • כמה עולה זה?: Kolik to stojí? (קוֹלִיק טָוֹ סְטוֹיִי?)
  • אני רוצה [מה שאתה רוצה]: Chci [co chceš] (צְהִי [קוֹ צְהֶשׁ])
  • אני לא מדבר צ’כית: נמלוב צ’סקי! (נֶמְלוֹוָים צֶסְקִי!)
  • הנה כמה משפטים שימושיים נוספים:
  • אני אוהב/ת את צ’כיה! : Miluji Českou republiku! (מי-לְוִי צֶסְקָה רֶסְפּוֹבְלִיקִי!)
  • אני מתרגש/ת להיות בפראג! : Jsem nadšený/á, že jsem v Praze! (יֶסְם נָאדְשֶׁנִי/יָ אז יֶסְם בְּפְרָאָה!)
  • אני לא מבין/ת.: Nerozumím. (נֶרוּזְמִים.)
  • תגיד/י את זה בבקשה לאט יותר.: Můžete to prosím říct pomaleji? (מוֹזְי-יוּ טָו פְרוֹסִים רִי-צְט פָּאוֹ-מָלֵי?)
  • האם אתה יכול/ה לכתוב את זה בבקשה? : Můžete to prosím napsat? (מוֹזְי-יוּ טָו פְרוֹסִים נָפְסָאט?)
  • אני מקווה שהמידע הזה יעזור לכם לתקשר עם המקומיים בפראג.

שיחות טלפון

ההמלצה הבסיסית והגורפת היא להימנע מקיום שיחות טלפון מבית המלון, משום שהמחירים יהיו גבוהים מאוד, בוודאי אם בכוונתכם לבצע שיחות לישראל. סביר להניח שתוכלו לסגור על מחיר אטרקטיבי הרבה יותר מול המפעיל הסלולארי שלכם.

אפשרות נוספת לשמור על הכיס היא באמצעות כרטיס נטען, שבו תגדירו מראש את הסכום המקסימלי לביצוע שיחות טלפון.

קניות בפראג

בסופרמרקטים המקומיים Aldi, Netto ו-Plus תוכלו לחסוך כסף על אוכל ומוצרים יומיומיים במחירים נוחים, וזאת במקום בחנויות הקטנות ברחובות העיר. באופן כללי עדיף לכם לבצע קניות ברשתות הגדולות, שם המחירים אטרקטיביים יותר.

אם סך הקניות היומי שלכם עולה על 175 יורו תוכלו לבקש מהמוכר טופס בקשה להחזר מס, אותו יש להגיש בשדה התעופה בדרך חזרה. בשדה יש לגשת למשרד החזרי המס ולקבל 12% מסך הרכישה, בחזרה.-

ניידות ותחבורה בפראג

מומלץ לחסוך עלויות נסיעה על ידי בחירה באפשרות החינמית של צעידה ממקום למקום. המרחקים אינם גדולים בין האתרים השונים כך שתוכלו לחסוך לעצמכם כסף וגם לראות עוד קצת מהעיר.

אוכל בפראג

כמו בכל עיר ומדינה בעולם, גם לפראג יש תרבות אוכל משלה. אם כן, מה החוויה הקולינרית הצפויה לכם במהלך ביקורכם?

אחד הרכיבים המרכזיים בתפריט של פראג הוא הבשר, בעיקר חזיר ובקר. ישנם סוגים רבים של רטבים שתוכלו להוסיף לבשר שלכם, כמו גם שפע של תוספות. אחת המנות הצדדיות הכי פופולאריות בעיר הן הכופתאות, או knedliky בעגה המקומית. הכופתאות הן מאכל צ’כי מסורתי שמוכן או מחיטה או מתפוחי אדמה. הן מגולגלות ולרוב מוגשות כשהן מבושלות וחתוכות. אורז ותפוחי אדמה הן מנות חמות נוספות שסביר להזמין לצד הבשר.

מנה פופולארית נוספת בפראג היא גולאש, על אף שמדובר במנה הונגרית מסורתית. גם גבינה מותכת מוגשת לעיתים קרובות עם תפוחי אדמה אפויים ורוטב טרטר.

בגזרת המרקים תמצאו בוודאי לא מעט אפשרויות למרק בצל או למרק שום, כמו גם מרק דגים אשר מככב בעונת החגים. גם את הגולאש תוכלו לקבל במרק, והוא יהיה טיפה חריף. לחם חום הוא שמלווה את המרקים בדרך כלל, לצורך טבילה.

אם אתם מזמינים סלט אתם עשויים להיות מופתעים מעט, משום שזהו מנהג מקומי להוסיף סוכר לסלטים. חשוב לדעת את זה מראש אם אינכם חובבים של סלט מתוק, וגם דעו לכם שהרוטב הפופולרי מבוסס על מיונז.

בגזרת המשקאות, צ’כיה ידועה מאוד בזכות הבירות המקומיות שלה, ואם אתם חובבי גבינות ויין, נסו את השילוב המעניין בין גבינות לבירה. לצד הבירה אתם יכולים להזמין גם חמוצים מקומיים, נקניקייה על הגריל ולצידה חרדל.

וכמובן, לא נוותר על הקינוח! בפראג צפוי שתמצאו פנקייקים ממולאים בכל מה שרק תרצו – מריבה ועד גלידה. גם העוגות הן אטרקציה חזקה מאוד בעיר, ומה שבטוח זה שתאכלו היטב בפראג, עם סיכוי קל לתוספת של קילו או שניים למשקלכם. ראו הוזהרתם!

פראג מחולקת לארבעה רבעים מימי הביניים והם:

  1. הראדצ`ני (אזור הטירה)
  2. מאלה סטראנה (העיר הקטנה)
  3. סטארה מייסטו (העיר העתיקה)
  4. נובה מייסטו (העיר החדשה)

כמה מילים על הרבעים:

1. הראדצ`ני (אזור הטירה)

הטירה של פראג היא למעשה מקבץ של דירות, בתים, ארמונות וכנסיות. האתרים החשובים של העיר פראג כמו טירת פראג (Peazsky Hrad) וקתדרלת ויטוס הקדוש ( Katedrala Svateho Vita) נמצאים בהראדצ`ני (אזור הטירה). האזור כולו עשיר במיוחד באדריכלות מגוונת, בכיכר הראדצ`ני ניתן לראות כמה דוגמאות יפות וחזיתות בתים בסגנון בארוק וכמה ארמונות קלאסיים. פה נמצאת כנסיית הצליינים נובי סבייט (Novy Svet) שבעברו היה מרכז של בתי מלאכה. פנים מנזר סטרחוב (Strahovsky Klaster) מדהים ביופיו, במיוחד ספריית הפילוסופיה שלו מהמאה ה- 18 ומהווה חלק ממוזיאון לספרות צ`כית.

2. רובע מאלה סטראנה (העיר הקטנה)

למרגלות אזור הארמון נמצאת מאלה סטראנה (העיר הקטנה), אשר נבנתה כפרבר עבור בני האצולה, וזו הסיבה לארמונות והגנים המפוארים, כנסיות ומנזרים מן המאות ה – 17  ו – 18. ישנם גם בתים קטנים יותר אשר נבנו על ידי אזרחים ובעלי מלאכה.
כיכר העיר הקטנה (namesti Malostranske ) הייתה מרכז החיים באזור כבר במאה ה- 10. כיום ניצבים סביב ארמונות ובניינים מפוארים, ומרכזה נמצאת כנסיית ניקולס הקדוש (Chram svateho Mikulase ). כנסייה זו נחשבת כמבנה הברוקי הנאה ביותר מצפון לאלפים. מכאן מובילה הדרך מוסצקה (Mostecka) אל גשר קארל, אחד מאתרי פראג החשובים. עד שנת 1841 היה זה הגשר היחיד שחצה את הוולטבה.
בקרו בבניין השגרירות הבריטית בתונובסקה. זהו ארמון בארוק מפואר שנבנה בשנים 1716-27 על גבי אתר של בניין מוקדם יותר שהיה שייך לארכיבישוף של זלצבורג. מוצרט ואישתו שהו כאן, בביקורם הראשון בפראג בינואר 1787. שער הכניסה, המעוטר בסמל המלכותי של אריה וחד-קרן, נוסף בשנת 1850.

3. העיר העתיקה סטארה מייסטו (Staer Mesto)

נמצאת מעבר לנהר, מול המאלה סטראנה. זהו לב ליבה של פראג. הרחובות שבמקור הם מימי הבניים, בתקופת מלכותו של המלך וצלאב, הישוב שהיה מורכב מסוחרים ומבעלי מלאכה התרחב ובוצר והפך רשמית לעיר בפני עצמה.

העיר צמחה במהירות בתקופת שלטו שושלת פז`מיסל, כשפראג הייתה בין הערים החשובות במרכז אירופה ומאוחר יותר הפכה לבירת האימפריה הרומית.

סטארה מייסטו הייתה העיר החשובה בחלקי פראג, ואחר כך חשובה בעירי ממלכת בוהמיה, בצמוד לרובע נמצא הרובע היהודי שבשנת 1971 הוכרז כשמורה היסטורית.

ברובע זה יש מס` אתרי חובה למבקר בפראג, ואלו העיקריים.

4. רובע נובה מייאסטו (העיר החדשה)

העיר החדשה (Nove Mesto ) נוסדה בשנת 1348 על ידי קארל ה- 4. זהו מרכז מסחרי והעסקים של פראג והאזור התוסס ביותר בעיר: חנויות, בתי-קפה, בארים ומסעדות מתחרים על כל מטר פנוי לאורך השדרות והכיכרות היפות של העיר החדשה.
נובה מייסטו תוכננה ונבנתה באופן מאורגן ביותר: הוצאו מפרטים מדויקים לגבי חומרי הבנייה, גובה הבתים ומועדי הבנייה. מרבית תושבי הרובע היו ממעמד הפועלים. הישוב המבוצר באזור נבנה בימי הביניים, נעשו ניסיונות לאחד את העיר העתיקה עם העיר החדשה, אך ללא הצלחה עד לתקופה מאוחרת הרבה יותר, כאשר בשנת 1784 התאחדו כל חלקי פראג ובכללם אזור זה.
האזור נוקה בסוף המאה ה- 19, והחלה עבודת בנייה ופיתוח מסיבית אשר הפכה את העיר החדשה לאזור המגוון ביותר בפראג מבחינה אדריכלית, כשבכל פינה אפשר לראות דוגמאות נפלאות של בנייה בסגנון אר-נובו ובנייה מודרניסטית.

אתרים לביקור בפראג

 הרובע הראדצ`ני (אזור הטירה):

ברובע הראדצ`ני (אזור הטירה) ישנם מספר אתרים אשר חבל לפספס אותם, (את הטירה כדאי לראות גם בלילה, כל הטירה מוארת באורות):
1. כדאי להתחיל את הטיול בכיכר הראדצ`ני. בתצפית מעל חומת המגן ניתן לראות את נופה הנפלא של פראג המשתרעת על שני גדות נהר הוולטאבה. מורדות גבעת הראדצ`ני, מכוסים בעצי דובדבן, וטירת פראג ניצבת עליהם וצופה מלמעלה על רחובותיה הסואנים של מאלה סטראנה.

2. טירת פראג ומתחם הקתדרלה של סט. ויטוס הקדוש:

      * החצר הראשונה – הכניסה לטירה.

          – ארמון הארכיבישוף – בצד הצפוני של החצר הראשונה.

          – ארמון שטרנברג – בצד המערבי של ארמון הארכיבישוף (בצמוד).

          – הגלריה הלאומית – מאחורי ארמון שטרנברג.

          – כיכר הטירה – מערבית לחצר הראשונה.

          – ארמון מרטיניץ – מערבית לכיכר הטירה.

          – ארמון שוורצנברג – דרומית לכיכר הטירה.

          – ארמון סאלם – מזרחית לארמון שוורצנברג ודרומית מזרחית לחצר הראשונה.

     * שער מתיאס.

          – החצר השנייה.

          – משמאל גלריית הטירה.

          – מימין קפלת הצלב הקדוש.

 * קתדרת סט. ויטוס הקדוש.

* החצר השלישית – מימין לקתדראלה
* מיהולקה – מגדל אבק השריפה משמאל לקתדראלה
* הארמון המלכותי הישן – בהמשך לחצר השלישית
* הגלריה הלאומית – מזרחית לקתדראלה דרך החצר השלישית
* בזיליקת סט. ג`ורג` – מול הגלריה הלאומית
* מנזר סט. ג`ורג` – מזרחית לגלריה
* המגדל הלבן – צפונית לסמטת הזהב
* שמתת הזהב – צפונית לארמון לובקוביץ ומזרחית לכל מתחם הטירה
* ארמון לובקוביץ – מזרחית לכל המתחם של הטירה
* המגדל השחור – מזרחית למתחם הטירה
* הגנים הדרומיים – מדרום לטירה (בעונת החורף כל הגנים בפראג סגורים)
* הגן המלכותי – מומלץ, הגעה דרך החצר השנייה צפונה ישנה דרך העוברת על גשר עד לכביש הראשי ימינה.
* בלוודר ומגדל דאליבור – בהמשך לכניסה לגן הלאומי בצמוד לחומה יורדים עם הכביש עד לשער הכניסה לבלוודר (דרך רח` Marianske hradby )

ניתן להגיע לטירה בכמה דרכים המומלץ להגיע דרך החצר הראשונה. מגשר קארל דרך רח` (Mostecka ) עד לכנסיית סט. מיכאלוס, ימינה עד לפסל, כאן יש שני דרכים:
–  דרך “מדרגות הטירה החדשות”-  דרך קשה ותלולה אבל מאוד יפה. מהפסל לכיוון צפונה דרך רח` Zamecka.  (עליה תלולה) שמאלה ברח` Thunovska ולמדרגות Zamecke Schody .
–  דרך Ke Hradu – מהפסל מערבה ברח` Nerudova לאורך הרחוב עד לפניה ימינה בעליה.

המלצות לסיור בטירה:
מומלץ לבצע תצפית נוף על פראג עם ההגעה לרחבת חצר הראשונה. יש לתזמן את ההגעה לרחבה זו לקראת השעה 12:00, זהו זמן החלפת המשמרות הארמון (לחצר הראשונה). עם סיום החלפת המשמרות כדאי לבצע את הסיורים בארמונות בצד המערבי של החצר ולאחר מכן להיכנס לארמון דרך שער מתיאס. מהחצר השנייה לצאת לגן המלכותי בצד שמואל מהשער דרך הגשר, לבצע סיור בגן המלכותי ובלוודר ולחזור באותה דרך לחצר השנייה לקתדראלת סט. ויטוס. לחצר השלישית ולבצע סיור בחלק המזרחי של המתחם וכמובן בסימת הזהב, המגדל השחור. עם סיום הסיור במתחם לצאת ולרדת ב”מדרגות הטירה העתיקות”. כאן גם פה יש תצפית נוף יפה על פראג.

http://old.hrad.cz/index_uk.html

הרובע היהודי (יוזפוב):

ברובע היהודי (יוזפוב) ישנם מספר רב של אתרים יהודיים עתיקים מאוד שכדאי מאוד לבקר בהם, ניתן לרכוש כרטיס משולב לכל האתרים ברובע:
1. רחוב פאריס יוצא מכיכר העיר העתיקה וחוצה את הרובע היהודי לשניים, חנויות ומסעדות.
2. בית הכנסת אלט-נוי ברח` פאז` ישסקה, בית הכנסת פעיל.
3. בית העירייה היהודי מול בית הכנסת אלט-נוי.
4. בית הכנסת הגבוה בצמוד לבניין העירייה היהודי.5. בית הכנסת מייזל מדרום לבית העירייה היהודי.
6. בית הכנסת הספרדי ברחוב וייזנסקה.
7. בית הכנסת פינקס בצמוד ליציאה מבית העלמין מרח` שירוסקה.
8. בית הקברות היהודי.
9. בית הכנסת קלאוזן.
10. אולם הטקסים בצמוד לבית הכנסת קלאוזן.
11. מוזיאון לאמנויות דקורטיביות סמוך לאזור המערבי של בית הקברות.
12. מנזר סט. אגנס לכיוון צפון מזרח (ולמעשה מחוץ לגבולות הרובע היהודי שוכנים המנזרים התאומים סט. אגנס).
13. רודולפינום ממערב לרובע היהודי (זהו ביתה של התזמורת הפילהרמונית צ`כית).

הרובע מאלה סטראנה (העיר הקטנה):

ברובע מאלה סטראנה (העיר הקטנה) ישנם מספר אתרים שכדאי לבקר בהם:

1. גשר קארל.
2. הרחוב הכרמליתי.
3. כיכר מאלה סטראנה.
– למעשה אלה שתי כיכרות המופרדות ע”י כנסיית ניקולס הקדוש בעלת כיפה, החולשת על כל האזור.
– בית העירייה של העיר הקטנה.
– בית אצל פלאווין בית מס` 22.
– ארמון קייזרשטיין (הבית השכן).
– כנסיית תומס הקדוש (הכניסה מרח “לטנסקה” 12.
– ארמון ליכטנשטיין, הבניין בצבעי קרם ואפור, מול הכניסה לכנסיית ניקולאס הקדוש.
4. כיכר מאלטה הגישה לכיכר דרך רח` לזנסקה.
– להתחיל מרח` מוסטצקה, הראשון משמאל, הבניין בקצה המרוחק (מס` 4) הוא המנזר של מסדר אבירי מאלטה (כיום האקדמיה הצ`כית למדעים), יש לשים לב לצלב מאלטה על הדלת הראשית ומתחת לגג.
– בית מס` 6 היה פעם מלון.
– כסיית גברתנו בכבלים.
– מוזיאון לכלי מוסיקה (הבית השכן).
– הבית אצל הציירים בית מס` 11 (כיום משמש מסעדה).
– ארמון טורבה מס` 6 עם החזית הלבנה והוורודה.
– ארמון נוסטיץ בית מס` 1.
5. האי מזרחה מכיכר מאלטה, מצוי אי קטן בשם Ma Kampe, האי מופרד ממאלה סטראנה ע”י “זרם השטן”.
6. נרודובה מהכיכר אל הטירה, נמצאת שכונה של חנויות, בתי מגורים ומסעדות (שימו לב לשלטי הבתים:
– בית מס` 2 – בית החתול.
– בית מס` 6 – הנשר האדום.
– בית מס` 12 – שלושת הכינורות.
– בית מס` 16 – גביע הזהב.
– בית מס` 18 – מסבאת השטן וג`הן הקדוש מנפומוק.
– ארמון הוהנשטיין – בית מס` 20.
7. ארמון ואלנשטיין וגניו.
http://www.pragueexperience.com/places.asp?PlaceID=706

סטארה מייסטו (העיר העתיקה):

ברובע סטארה מייסטו (העיר העתיקה) ישנם מס` רב של אתרים שחבל לפספס, להלן האתרים שכדאי לבקר בהם גם ביום וגם בלילה:

1. כיכר העיר העתיקה.

2. אנדרטה לזכרו של יאן הוס –  בפינה הצפ` מע` של כיכר העיר העתיקה נמצאת אנדרטת יאן הוס, הכיכר הייתה מכילה כ- 3000 מאמינים אשר היו מתכנסים לתפילה מול קאפלת בית לחם, זו הייתה קאפלה אהודה ביותר על ההוסיטים, שכן מנהיגם והרועה הרוחני שלהם היה יאן הוס, הוא הטיף בין כתליה בשנים 1412-1413. דרישותיו משכו המוני מאזינים ובזכותו הפכה הקאפלה למוקד העלייה לרגל החשוב ביותר של התנועה ההוסיטית. הוס מחה נגד שחיתות הכנסייה ונחשב לגיבור לאומי מאז הוכרז כופר ונשרף על המוקד בשנת 1415. האנדרטה בנויה בסגנון אר-נובו, הושלמה בשנת 1915.

בסמוך לקאפלה ניצב הבית העתיק ששוחזר, שבו התגורר יאן הוס ובו כתב את נאומיו ואת עיקרי השקפת עולמו. בחדרים שמורים מסמכים ופריטים שונים מתקופתו.

שעות הביקור: 09:00 עד 18:00 בחודשים אפריל עד ספטמבר, 09:00 עד 17:00 בחודש אוקטובר.

3. בית העירייה הישן – בית העירייה הישן (Staromestska radnice ) שוכן בכיכר העיר העתיקה, נוסד ב- 1338, אך ב- 600 השנים שלאחר מכן הוא קלט לתוכו את רוב הבניינים שבצידה המערבי של הכיכר, בית העירייה הישן מורכב למעשה מארבעה בתים מחוברים: בית וולפלין, שניתן לאזרחי העיר ע”י המלך ג`הן מלוקסמבורג ובוהמיה ב- 1338, עם חלונות הכניסה שלו המעוטרים להפליא במגינים מוזהבים.

4. השעון האסטרונומי – השעון היפיפה מימי הביניים, מושך אליו הרבה תיירים אל הקיר הצדדי של בניין העירייה הישן  המנגנון המסובך שלו מצליח להראות לא רק את השעה, אלא גם את החודשים ועונות השנה, את סימני המזלות, מסלול השמש והירח ועוד. בכל שעה מגיח המוות בדמות שלד ומצלצל בפעמון, כשאחריו יוצאים בשורה ישו ושנים-עשר השליחים. באותו רגע קורא התרנגול מעל לראשיהם והשעון מצלצל. השעון הורכב בסוף המאה ה- 15 ע”י מאסטר האנוש. האנוש חיבל בשעון אחרי שלא קיבל שכר עבור עבודתו (כך מספרת האגדה), או אחרי שחברי מועצת העיר עיוורו אותו כדי למנוע ממנו לבנות שעון דומה עבור משהו אחר (עפ”י אגדה אחרת). כך או כך השעון לא עבד היטב עד שנת 1572, כאשר מישהו הצליח לתקן אותו. הוא מוקף במסגרת גותית מורכבת ובפסלי גומחה מהמאה ה- 17. קבל רב נאסף מדי שעה לפני השעון וצופה בפעולת המנגנון הגאוני.

דלת הכניסה הגותית המרשימה נבנתה בסוף המאה ה- 15. היא נפתחת לאולם כניסה מקושט במוזאיקות קיר. ליד הדלת חלונות מקושטים בסגנון הרנסנס, עם שלט היסטורי של העיר פראג, ובו כתוב “פראג, ראש הממלכה”. בניין התרנגול בצד השמאלי הקיצוני של החזית הוא מהמאה ה- 19.

5. כנסיית סט. ניקולס –  בצידה הצפוני של כיכר העיר העתיקה ניצבת כנסיית סט. ניקולס (Svafy Mikuias ). היא הוקמה לפי הזמנה של המסדר הבנדיקטיני, בשנות ה- 30 של המאה ה- 18 ותוכננה בידי קיליאן איגנץ דינצנהופר. החזית הברוקית המרהיבה מסתירה חלל פנימי שהופשט מעט מקישוטיו המקוריים (הכנסייה נסגרה בימי שלטונו של יוזף השני ב- 1781 ומאוחר יותר שמשה כמחסן). הכנסייה יפה מאוד, חלל הפנים המעוגל והאינטימי הוא בעל כיפה מקסימה ונברשת מדהימה ביופייה. לפעמים נערכים בה קונצרטים של מוצארט.

הכנסייה פתוחה ממאי עד ספטמבר בכל יום בין השעות 09:00 עד 17:00, ומאוקטובר עד אפריל בין השעות 09:00 עד 16:00.

בצמוד לכנסייה נמצא הבית שבו נולד פרנץ קפקא. (חנות המזכרות שם היא מוזיאון בפני עצמו).

6. בתים בכיכר העיר העתיקה: (משמאל לימין).
– בית סטורך (בחזיתו פסל של ואצלב הרוכב על סוס) ולידו,
– בית חד-הקרן הלבן (הבית הכתום) ולידו,
– בית שולחן האבן ולידו,
– בית העני המסכן (בירוק לבן)ולידו,
– בית חד-הקרן הזהוב (בבית זה קיימו קפקא וחבריו סלון ספרותי) הבית מופרד משאר בתי הטיילת על ידי סמטת ז`לזנה.

     ומאחור,
– בית השועל האדום.
– בית השור (שבגומחה הפינתית שלו מוצב פסל מהמאה ה- 18).
– פסאז` מלנטריכובה מלא האווירה שבו נמצא בית צמד דובי הזהב.

7. ארמון גולץ-קינסקי.

8. כנסיית טין – כנסיית טין(Matka bozi pred tynem ) הוא מבנה גותי מרשים מהמאה ה – 14, שמגדליו התאומים ו – 18 צריחיו שולטים על כיכר העיר העתיקה ומשמשים סימן היכר בנוף של פראג. הכנסייה נראית מכל פינה בעיר, אך  מקרוב קשה לראותה ללא הפרעה, בגלל הבתים הצמודים סביבה. ההוסטים התייחסו אליה כאל כנסייה שלהם, אך אחרי מפלתם בשנת 1434 הושבה הכנסייה לחיק הקתוליות. פסל הזהב של המדונה שעל הגמלון הכנסייה נעשה מהתכתו של גביע הקודש של המלך ההוסטי ג`ורג` מפודייבראדי.

סמטה צרה ליד “פעמון האבן” מובילה לחזית הכנסייה, אך כדי לראות את הדלת הכניסה המרהיבה שבצידה הצפוני חייבים להקיפה מאחור, דרך רחוב צלטנה. הדלת נבנתה בשנת 1390 והיא מתארת תמונות מסבלותיו של ישו. נקודת המשיכה העיקרית בפנים, הבארוקי והנאו-גותי הוא קבר השיש של אסטרונום החצר טיכו בראהה, אך בימת המטיף מהמאה ה- 15 מעניינת לא פחות. הכנסייה נפתחת מידי פעם בהפסקות שבין עבודות השיפוץ המתבצעות בה. היא פתוחה בימי שלישי, רביעי וראשון 12:30 עד 17:00, בימי חמישי ושישי 12:30 עד 15:00, בימי ראשון אחה”צ 14:00 עד 18:00.

9. מוזיאון האמנויות היפות (בבית מדונה השחורה).
10. שער אבק השריפה (בסוף רח` צלטנה).
11. כנסיית סט. ג`יימס (בהמשך רח` צלטנה וצפונה לתוך רח` טמפלובה).
12. מדרום לכיכר לעבר הכיכר הידועה בשם שוק הפירות.
13. קרולינום.
14. תיאטרון בטאבוסקה.
15. כנסיית סט. גאל.
16. כיכר בית לחם (בפינה הצפון מזרחי של הכיכר).
17. לכיוון גשר קארל (מערבית לכיכר העיר העתיקה, מעבר לבניין העירייה הישן, שוכנת הכיכר הקטנה (מאלה-נאמייסטי)  הבולט בכיכר:
– בית רוט
18. כיכר מאריאנסקה (צפונית לכיכר).
19. ארמון קלאם-גאלאס (ליד הקצה הדרומי של כיכר מאריינסקה, ברח` הוסובה 20).
20. קלמנטינום (ניתן להגיע מכיכר אבירי הצלב, מול גשר קארל. מתחם עם חמש חצרות מרשימות, ועם מצפה הכוכבים).
21. כיכר אבירי הצלב:
– כנסיית סט. סלבטור בכניסה שמצד כיכר אבירי הצלב.
– כנסיית סט. פרנסיס (ממול לכנסיית סט. סלבטור).
– פסל הברונזה של קארל ה – 4 , מוצב במרכז בכיכר.
– גשר קארל מעבר לכיכר – במשך למעלה מאלף שנים חצה גשר את הוולטאבה במקום זה. כשגשר האבן הראשון, הידוע כגשר יהודית, נהרס בשטף מים כפי שקרה לקודמו שהיה עשוי מעץ, החליט המלך קארל ה- 4 לשים קץ לדבר.

ב- 1357 מינה את פטר פראלר אדריכלה של קתדרלת סט. ויטוס הקדוש, לבנות את הגשר הגותי המוצק העומד כאן עד היום. הגשר הושלם בתחילת המאה ה- 15 בזמן שלטונו של וצלאב ה- 4. הפסלים המצועצעים בסגנון הבארוק המקשטים את המעקה, נוספו במחשבה שניה ומעניקים לגשר את חזותו האופיינית. מגדל הגשר בצד של סטארה מייסטו (העיר העתיקה) הוא משנת 1391. שלושת הדמויות המגולפות באבן מעל המעבר המקומר מייצגות את ויטוס הקדוש, ואת שני השליטים הגדולים של המאה ה- 14, קארל ה- 4 ובנו ואצלב ה- 4.

בקומה הראשונה של המגדל ישנה מרפסת תצפית בעלת תקרה מקומרת יפה וכן גישה לגג, ומשניהן ניתן ליהנות ממראות נפלאים של טירת פראג והרובע הקטן, בקצה השני של הגשר נמצא שער מאלה סטראנה. המגדל הקטן מבין השניים היה חלק מגשר יהודית מן המאה ה- 12, וחזותו הנוכחית היא תוצאה של שיפוץ רנסנסי. המגדל הגבוה יותר נבנה ב- 1464 ובא במקום מצודה רומאית מוקדמת יותר. ממש מול השער נמצא בית המכס לשעבר, תזכורת לתקופה שהמאלה סטראנה הייתה עיר נפרדת.

רובע נובה מייסטו (העיר החדשה)

ברובע נובה מייסטו (העיר החדשה) יש למספר רב של אתרים שחובה לבקר בהם והם:

1. כיכר ואצלב.
– ארמון קורונה (בקצה הצפוני של הכיכר).
– בית פטרקה מס` 12.
– מלון יוליש מס` 22.
– בניין חברת הביטוח ג`נרלי (בפינת רח` יינדז` ישסקה) בניין בו עבד פרנץ קפקא.
– בית ויל, נמצא ממול בפינת רח` וודיצ`קובה (בניין בן חמש קומות).
– בית מלנטריך, ליד בית ויל.
– פאלאץ לוצרנה, מרכז קניות גדול.
– מלון אירופה, ממול ל “לוצרנה”.
– פסל של סט. ואצלב, בקצה הדרומי של השדרה.
– אנדרטה לקורבנות הקומוניזים, למרגלות הפסל.
2. המוזיאון הלאומי.
3. האופרה הממלכתית ברח` וילסונובה.
4. בית העירייה (מחובר לשער אבק השריפה).
5. לאורך רחוב היברנסקה:
– בית ההיברניאנים (שימש כבית המכס).
– תחנת הרכבת מסריק.
– קפה ארקו, בו נהג קפקא לשבת.
6. ממערב לכיכר ואצלב:
– כיכר יונגמן, בפינה הצפון מערבית.
– כנסיית גברתו של השלגים, (מעבר לפינה קיים מבנה גדול ובלתי גמור).
– כנסיית סט. אורסולה, בית מס` 9 (ממערב לכיכר ברח` נארודני).
7. התיאטרון הלאומי  (ברח` נארודני).
8. כיכר קארל.
9. בית העירייה החדשה, (בצידה הצפון-מזרחי של הכיכר).
10. כנסיית סט. איגנציוס.
11. כנסיית סט. קיריל (מהצד המערבי של הכיכר ברח` רסלובה).
12. כנסיית סט. יאן נפומוק שעל הסלע, (מדרום לכיכר קארל ברח` וישהראדסקה).
13. המנזר הסלאבוני.
14. הגנים הבוטניים, (ברח` וישהראדסקה).
15.לאורך הנהר:
– כל הדרכים המובילות מערבה מכיכר קארל מגיעות לנהר הוולדובה, ומשם אפשר להגיע :
– לאי היורים.
– לאי ז`ופין (הקרוי על שם אולם הקונצרטים השוכן עליו) האי הוא היפה מבין השתיים, הוא מכוסה גנים יפים.
16. בניין ראשין , המוכר כ “בניין פרד וג`ינג`ר” או הבניינים המרקדים, כי מגדל הזכוכית שבראשו נראה כמו חצאית המתנפנפת של רקדנית בלט.
17. כיכר פאלאצקי, מדרום לבניין ראשין.
18. מוזיאון דבוז`ק, ברח` קה קארלובו או קאליכה , מסבאה, כאן נעצר החייל האמיץ שוויק. (מעבר לפינה של המוזיאון “דבוז`ק”.


על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.


צרו קשר עם ורדה לתכנון הטיול שלכם