מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 4 דקות–
פסל סולטאן אל-אטרש בחורפיש. צילם” ד”ר אבישי טייכר. פיקיוויקי
–
מועצה מקומית שבה מתגוררים דרוזים הממוקמת סמוך להר זבול המהווה אחד ההרים של אזור מירון. ראשית ההתיישבות בכפר הייתה בתקופה הביזנטית. יש הטוענים שמקורו של שם הכפר מבוסס על שם בני שבט חרפוש ויש הטוענים שמקורו של שם הכפר מבוסס על שם הצמח חרפשין. המקום מתאפיין בחורש ים תיכוני הכולל עצי אלון, עצי אלה, קטלב, כליל החורש, מרווה, לוטם שעיר, אחי רותם ואף בתופעות קריסטיות הכוללות בולענים, טרשים ומערות בסלע.
במקום זה תוכלו להשקיף על הכרמל, החרמון ולבנון, לבקר בבתי הקברות ולראות גתות מהתקופה הביזנטית.
בנוסף תוכלו לבקר באתרים שיפורטו כאן:
–
אתר המקודש לדרוזים
קבר נבי סבלאן: מקום המקודש לבני העדה הדרוזית הממוקם בפסגתו של הר זבול. הנביא סבלאן הקדיש את חייו לעבודת האל: הוא שכנע את עובדי האלילים לקבל אל אלוקים כאל היחיד, לימד את כתבי הקודש והפיץ את הדת הדרוזית. המצבה נמצאת בתוך מבנה שבו יש אולם קבלת פנים, בית תפיל ובית ספר ללימודי דת. בכניסה למבנה יש לחלוץ נעליים, להיכנס בכיסוי ראש ולהשאיר תרומה כספית בקופת הקבר הקדוש. במקום תשמעו הרצאה על האתר המתחזק את המקום. הכניסה למקום בחינם, אך יש לתאם הגעה מראש בטלפון 0529511550 . בעשרה בספטמבר יש במקום חגיגה שבה משתתפים כל בני העדה הדרוזית.
–
מוזיאונים
המוזיאון על שם אמיר גאנם: מוזיאון הכולל שני חדרים שבהם תוכלו לראות תמונות המשקפות לכם את ההיסטוריה העדה הדרוזית, כלי נשק טקסיים, תלבושות המייצגות את העדה הדרוזית, כלים מקרמיקה המייצגים את חיי היום יום של הדרוזים, כלי עבודה חקלאיים המייצגים את תחום העיסוק המרכזי של הדרוזים ותוכלו לשמוע הרצאה על התרבות הדרוזית.
טלפון ליצירת קשר: 04-9571814 או 052-809-4691
–
מוזיאון אלאמיר: מוזיאון המציג את ההיסטוריה, המורשת והתרבות של העדה הדרוזית. במקום תוכלו לשמוע הרצאות על העדה הדרוזית. בנוסף לראות כלים חקלאיים עתיקים, מכשירי רדיו ישנים, לבוש מסורתי ופריטים נוספים המייצגים את התרבות הדרוזית. לבסוף תוכלו לקנות מזכרות. הכניסה למקום בתשלום.
–
מבנים עתיקים
בית רוקמות התחרה: בבית עתיק ממוקם המרכז למלאכות מסורתיות של נשות הכפר. שלושים וחמש עקרות בית העוסקות ברקמה ובסריגה. מלאכה זו הועברה מדור לדור. מוזיאון זה הוקם כדי לקדם את מעמדה של האישה הדרוזית. בכניסה למקום תקבלו כיבוד קל האופייני לעדה הדרוזית. אחרי כן תשמעו הרצאה על מעמד האישה הדרוזית. בהמשך תראו כיצד הנשים הדרוזיות עובדות במלאכת הרקמה והסריגה. לבסוף תוכלו לרכוש פריטים שנסרגו ונרקמו במקום. הכניסה למקום כרוכה בתשלום.
כנסייה נוצרית עתיקה: כנסייה שנקראה על שמה של מרים אל בוארדי, נזירה נוצרית, הממוקמת בחורפיש. כנסייה זו נבנתה על שרידי כנסייה מהתקופה הביזנטית.
בית התפילה הדרוזי בכפר : מבנה עתיק המוסתר בחלקו שלו דלת כחולה שעליה תלוי דגלם של הדרוזים,
בית האמיד: מבנה עתיק השייך לאמיד, אבו חסין חסן מוסטפא, המוקדש לעדה הדרוזית.
הטיילת העתיקה: טיילת הבנויה מאבני בתים ישנים שממנה נוכל לראות באלו בתים גרים הדרוזים כיום.
–
אתרי הנצחה
נביה מרעי: נביה מרעי נולד בחורפיש. בשנת 1972 התגייס לחטיבת הצנחנים בגדוד 202. לאחר הכשרתו נלחם במלחמת יום כיפור באזור סיני. בהמשך הוא יצא לקורס קצינים שלאחריו שובץ ביחידת המיעוטים. ביחידה זו הוא היה מפקד מחלקה, סגן מפקד גדוד וקצין מבצעים. בשנת 1976 היה מפקד פלוגה בבית הספר לחי”ר. בין 1978 לבין 1979 שירת בבית הספר לקצינים והיה שם מפקד מחלקה. בהמשך שירת בתפקידים: מפקד גדוד , סגן מפקד חטיבת גבעתי ובשנת 1989 קודם לדרגת אלוף משנה. בשנת 1990 שירת בתפקיד מפקד החטיבה המערבית בדרום לבנון. בהמשך שירת בתפקיד מפקד חטיבת הערבה וסיים תואר שני. בשנת 1994 שירת בתפקיד מפקד החטיבה הצפונית בעזה ובשנת 1996 שירת בתפקיד סגן מפקד אוגדת עזה ובהמשך היה מפקד האוגדה. בעשרים ושבעה בספטמבר 1996 נהרג בעימותים שהתרחשו ברצועת עזה בעודו בן 42. הוא נקבר בחלקה הצבאית בבית העלמין בחורפיש.
הנצחה – לזכרו הוקם על גבעת נזמית מצפור שממנו אפשר להשקיף על רצועת עזה. בנוסף ביער יד מרדכי הוקם חניון נביה מרעי שבו כל שנה מציינים בטקס צבאי את יום פטירתו. אף בביתו בחורפיש הוקם חדר הנצחה שבו תוכלו לראות תערוכה לזכרו ולצפות בסרט לזכרו. לבסוף הקימו גשר ממערב לחורפיש שנקרא על שמו וממנו יוצא מסלול ההליכה של נחל כזיב.
הסולטאן באשא אל-עטרש: סולטאן באשא אל-אטרש נשלח להילחם בבלקן לאחר השתלטותו של הצבא העות’מאני על הר הדרוזים. בתקופת מלחמת העולם הראשונה הוא יצר קשר עם מנהיגי המרד הערבי. כשפרץ המרד הערבי הניף את דגל המרד הערבי. כשהכוחות הערביים הגיעו לעכבה שלח כול כדי שיצטרף למרד וכאשר הכוחות הערביים הגיעו לבוסרה הוא מצטרף אל הכוח ונלחם עמם. בשנת 1918 שלח כוח לדמשק ושם הם הניפו את דגל המרד הערבי על בניין הממשלה. בשנת 1925 עמד בראש המרד נגד הצרפתים שפרץ בהר הדרוזים והתפשט לכל סוריה. בהמשך הוא דאג לשחרורו של חנג’ר, לבנוני שיעי, מידי הצרפתים ובשנת 1927 הצרפתים ניצחו, הרסו את ביתו וגזרו עליו גזר דין מוות, אך הוא ברח לירדן. שם המשיך לפשוט על מוצבים צרפתים. הוא חזר לסוריה בשנת 1937 לאחר שהצרפתים נתנו לו חנינה ולאחר שחתמו על הסכם העצמאות הסורי-צרפתי. בסוף המאה ה-30 יצר קשרים עם ישראל. בשנת 1945 השתתף בהתקוממות הסורית שבסופה סוריה זכתה לעצמאות. בשנת 1948 קרא לשחרורה של פלסטין. בשנת 1954 עזב את סוריה בשל התנגדותו למדיניות הממשל והתמקם בירדן. בשנת 1958 תמך ביוזמת הרפובליקה המאוחדת ובשנת 1961התנגד לפילוגה. במקביל לכל זה הוא פיתח את הר הדרוזים מבחינה חברתית. הוא נפטר בעשרים ושישה במרץ 1982 מהתקף לב.
אל-אטרש נחשב לאחד המנהיגים הבולטים בהיסטוריה המודרנית של התרבות הדרוזית המסמל פטריוטיות, אומץ וחילונית. לכן אפשר למצוא פסלים רבים שלו בכיכרותיהם של יישובים שונים הממוקמים בהר הדרוזים ביניהם חורפיש בנוסף תמונתו תלויה בבתים רבים באזור. אף מוסדות ציבור ורחובות נקראו על שמו. לבסוף דמותו בולטת בפולקלור הדרוזי.
–
מסעדות במקום
ביתו של חסן עאמר :במקום תוכלו לטעום מאכלים מסורתיים של העדה הדרוזית ולשמוע הרצאות על העדה הדרוזית. הכניסה בתשלום.
–
ביתו של נימר : במקום תוכלו לטעום מאכלים מסורתיים של העדה הדרוזית ולשמוע הרצאות משעשעות ומרתקות על העדה הדרוזית. נימר הוא איש חינוך שתרגם פרוזה ושירה ולהפך מערבית לעברית. בנוסף הוא דעתן בכל הקשור לעדה הדרוזית. במהלך ההרצאות הוא מספר סיפורים ערביים עממיים שעודם נשארו בערבית שבעל פה. מומלץ לבקש ממנו לספר על האיש הקדוש שאימץ נער שברח מהוריו מכיוון שסיפור זה מסביר היטב את הסיבה להשמת פסל הסוס דווקא בכניסה לכפר. אף תוכלו לסייר בוסתן עצי פרי שליד ביתו.
טלפון ליצירת קשר: 04-9977256 או 050-7397820.
–
“פנינת ההר” : חומוסייה שבה תוכלו לאכול ארוחות בשרים וארוחות דרוזיות אותנטיות.
שעות פתיחה: אחת-עשרה בבוקר עד שבע בערב
טלפון ליצירת קשר: 04-9977569, 050-6955978.
–
חוראן: מסעדה כפרית המשקיפה על הר מירון. מסעדה זו מציעה ארוחות בשרים, ארוחות דגים ומאכלים לבנונים אותנטיים. במקום תוכלו לבחור אם לאכול באזור שמותר לעשן בו או באזור ללא עישון. יש נגישות לאנשים שיש להם נכויות.
שעות הפעילות: עשר בבוקר עד אחת-עשרה בלילה.
טלפון ליצירת קשר: 057-9443827.
–
חומוס פול גובראן: חומוסייה שתוכלו לאכול בה גם ארוחות בשרים ותבשילים מיוחדים.
שעות פתיחה: תשע בבוקר עד חמש אחר הצהריים.
טלפון ליצירת קשר: 053-7104364.
–
אטרקציות בסביבה
ברעם, נחל בצת, נחל כזיב , נחל מירון, נחל מורן ונחל נריה – ראה מסלולי טיול בשמורת הר מרון
–
מקומות לינה
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.