מצאתם טעות בכתבה? יש לכם משהו להוסיף? צרו איתנו קשר.
זמן קריאה משוער: 17 דקות–
קראקוב (Krakow), העיר השנייה בגודלה בפולין ואחת מהערים העתיקות ביותר במדינה, היא עיר מקסימה על גדות נהר הוויסלה. רבים מאיתנו ביקרו בקראקוב במסגרת המסע לפולין ולכן ההקשר לשואה ולמחנות ההשמדה הוא בלתי נמנע, אך במסלול הטיול הזה ניקח אתכם דווקא לקראקוב האחרת, קראקוב עם ההיסטוריה המפוארת, עם מרכזי הקניות השוקקים ועם הנופים היפים הסובבים אותה. כמובן, שנשלב במסלול גם ביקור ברובע היהודי של קראקוב, בו נלמד אודות מה שעבר על העם היהודי בעיר הפולנית הזו ואודות שניים מחסידי אומות העולם.
–
–
קראקוב – היסטוריה על קצה המזלג:
במקום שבו נמצאת היום גבעת ואוול (Wawel Hill), התגוררו בעבר אנשים בתקופת האבן. זו התקופה ההיסטוריה המוקדמת ביותר בתולדותיה של קראקוב. משם, אנחנו ממשיכים לאגדה המספרת על היווסדותה של העיר. לפי האגדה, קראקוב נוסדה על ידי שליט מיתולוגי בשם קראקוס. הוא החליט להקים את העיר מעל מערה, שהייתה ביתו של הדרקון של ואוול. מאוחר יותר, הוא גם הביס את הדרקון. עד היום, תוכלו למצוא פסל של הדרקון בגבעת ואוול.
קראקוב שימשה כבירתה של פולין וכמרכז המלוכה וההשכלה החל מהמאה ה-11 ועד סוף המאה ה-16. באמצע המאה ה-13, העיר נהרסה כמעט לחלוטין במסגרת הפלישה המונגולית. כשהוקמה מחדש מאוחר יותר, עמדה במרכזה כיכר השוק, שאותה תוכלו לראות עד היום בעיר העתיקה. העיר המשיכה לשגשג עד המאה ה-16, אך אז המלך זיגמונט הכריז על וורשה כעיר הבירה של פולין, וקראקוב ירדה בחשיבותה. העיר הועברה לשלטון האימפריה האוסטרו-הונגרית במאה ה-18, עם חלוקתה השלישית של פולין. לאחר מספר מאבקים, קראקוב זכתה במהלך המאה ה-19 למעמד של עצמאות והפכה למרכז אינטלקטואלי של אמנות ותרבות, מה שזיכה אותה בשם “אתונה הפולנית”.
חומת העיר העתיקה של קראקוב נהרסה באופן יזום במאה ה-20, אך המבנים הרבים שהשתמרו בתוך העיר העתיקה של קראקוב הכניסו אותה בשנת 1978 לרשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק”ו.
–
דברים חשובים שכדאי לדעת לפני שנוחתים בקראקוב:
איך תגיעו? נמל התעופה הבינלאומי המרכזי של קראקוב (Krakow Airport, KRK) נמצא כ-12 קילומטרים מערבית למרכז העיר. הנסיעה אל מרכז העיר אורכת בערך 20-40 דקות, תלוי באיזה אמצעי תחבורה תבחרו להגיע. הדרך המומלצת ביותר היא נסיעה ברכבת, שאורכת כ-20 דקות. בנוסף, קיימים שלושה אוטובוסים (208, 252 ו-902) , שפועלים בין נמל התעופה למרכז העיר. אפשרות נוספת היא כמובן לקחת מונית למרכז העיר, אך זו האפשרות היקרה מכולן. מומלץ לסגור עם הנהג על מחיר לפני תחילת הנסיעה. בדרך כלל, נסיעה למרכז העיר במונית תעלה לכם בין 40 ל-50 זלוטי. נסיעה לנמל התעופה, לעומת זאת, עולה כ-70 זלוטי.
איך תתניידו ברחבי העיר? אם אתם מתכוונים להתמקד במרכז העיר, אין צורך אמיתי בתחבורה כלשהי. כל הנקודות הן במרחק הליכה האחת מהשנייה. עם זאת, תהיו מודעים לכך שבחורף לפעמים לא מפנים את השלג מהמדרכות, מה שמקשה על ההליכה אם אינכם מצוידים בנעלי הליכה מתאימים. בעיר פועלת גם מערכת טובה ונרחבת של אוטובוסים וחשמליות, באמצעותה תוכלו להגיע כמעט לכל נקודה בעיר. יש לרכוש את כרטיס הנסיעה לפני העלייה על כלי התחבורה, ולא לשכוח לנקב אותה במכונה.
מה יהיה מזג האוויר? בקיץ, הטמפרטורות נעות בין 30 ל-35 מעלות והלחות גבוהה. בחורף, לרוב תוכלו לזכות לראות שלג בקראקוב, והטמפרטורות עשויות לנוע בין 5 ל-20 מעלות מתחת לאפס. מזג האוויר הקר ביותר הוא בדרך כלל בחודש פברואר, כך שאם אתם רגישים לקור, כדאי לכם להימנע מלהגיע בזמן הזה.
חשמל: החשמל בקראקוב הוא כמו בישראל. אין צורך במתאמים מיוחדים.
הבדלי שעות: שעה הבדל בין קראקוב לארץ.
הכסף המקומי: המטבע הפולני נקרא זלוטי (PLN) והוא כמעט שווה ערך לשקל אחד.
קידומת לחיוג לקראקוב: +12-48.
במקרה חירום: חייגו מהטלפון הסלולרי שלכם את המספר 112 כדי להיות מופנים לשירותי ההצלה השונים. אם אתם מתקשרים מטלפון ציבורי, תחייגו: 999 – לאמבולנס, 998 – למכבי אש, 997 – למשטרה.
כרטיס שאולי יחסוך לכם כסף: אם אתם מתכוונים לטייל בקראקוב במשך יומיים-שלושה, כדאי לכם לשקול לרכוש את כרטיס ההנחות למטייל, Krakow Tourist Card. הכרטיס מאפשר כניסה חינם למעל ל-40 מוזיאון ואטרקציות ברחבי קראקוב, כולל בזיליקת מרים הקדושה, המפעל של אוסקר שינדלר. כמו כן, הכרטיס מאפשר לכם לנסוע באוטובוסים ובחשמליות ללא הגבלה. מומלץ לעבור על האטרקציות הכלולות בכרטיס, כדי לבדוק האם זה אכן משתלם לכם.
למידע נוסף, בקרו באתר התיירות הרשמי של קראקוב.–
מדריכי טיולים שיש על קרקוב – באנגלית < הזמנה מהוצאת הספרים מחברת הבת של אמזון. משלוח בחינם
מדריך טיולים על קרקוב בעברית < הזמנה מהוצאת ספרים ישראלית–
מסעדות מומלצות בקראקוב:
מסעדות זולות ואיכותיות:
Moaburger – המבורגריה משובחת, המגישה מגוון המבורגרים במחירים זולים במיוחד. ההמבורגרים עשויים מבקר.
שעות הפתיחה: ימי ראשון עד חמישי בין השעות 11:00-23:00, ימי שישי ושבת בין השעות 11:00-24:00.
הכתובת: Mikołajska 3 (באזור העיר העתיקה).
האתר הרשמי: Moaburger.
–
Kuchnia u Doroty – מסעדה קטנה ומקסימה, שמגישה אוכל מהמטבח הפולני במחירים זולים במיוחד. בתפריט תוכלו למצוא מנות עם תפוחי אדמה, מרקים, מגוון בשרים וגם חטיפי גבינה.
שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 10:00-21:00.
הכתובת: Augustiańska 4 (באזור גבעת ואוול).
האתר הרשמי: Kuchnia u Doroty.
–
–
מסעדות מעולות במחיר סביר בהחלט:
Czarna Kaczka – The Black Duck – במסעדה היפה והאלגנטית הזו תוכלו ליהנות מארוחות צהריים וערב טעימות במיוחד. התפריט כולל מנות מהמטבח הפולני, כמו כיסונים כמו גולש. השירות אדיב וידידותי, והמנות גדולות.
שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 12:00-23:00.
הכתובת: Poselska 22 (באזור העיר העתיקה).
האתר הרשמי: Czarna Kaczka – The Black Duck.
–
Starka – מסעדה קטנה וחביבה, המתמחה באוכל מהמטבח הפולני המקומי. בתפריט תמצאו מגוון סלטים, מרקים, ובשרים (וכן, גם חזיר). זהו גם מקום נהדר להעביר בו את אחד מערבי הטיול שלכם, שכן הם מגישים אלכוהול נהדר ובימי רביעי בשעה 20:00 ושישי בשעה 21:30 מתקיימים במקום ערבי מוזיקה חיה.
שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 12:00-23:00.
הכתובת: Jozefa 14 (באזור הרובע היהודי).
–
Zazie Bistro – מסעדה קטנה ונעימה, המגישה אוכל מגוון ובין היתר גם מאכלי ים. בתפריט תמצאו סלטים, מרקים, מגוון בשרים ומאכלים מתפוחי אדמה.
שעות הפתיחה: ימי ראשון עד חמישי בין השעות 12:00-23:00, ימי שישי ושבת מ-12:00 עד חצות.
הכתובת: Jozefa 34 (באזור הרובע היהודי).
האתר הרשמי: Zazie Bistro.
–
איפה כדאי ללון בקראקוב?
כדי להיות קרובים לכל האתרים במסלול הטיול שלנו, מומלץ להזמין מלון במרכז העיר קראקוב, בעיר העתיקה. תמצאו את המחיר הטוב ביותר למלון בעיר העתיקה של קראקוב >>> כאן.
–מסלול הטיול:
יום הטיול הראשון – מכירים את מרכז העיר קראקוב:
ביום הטיול הראשון שלכם בקראקוב תיכנסו אל תוך תחומיה של העיר העתיקה, תכירו את ביצוריה המרשימים של העיר ותרדו אל מתחת לפני השטח כדי לגלות את שרידיה העתיקים. כמובן שיהיה לכם גם זמן להעמיס כמה מזכרות. את היום הזה אפשר להתחיל מאוחר יחסית, סביב השעה 10:00 בבוקר. כל הנקודות במרחק הליכה, כך שאין צורך בתחבורה.
שימו לב – המסלול לא מתאים לביצוע ביום שני, שכן ישנם כמה אתרים סגורים ביום זה.
–
10:30-12:00 – תתרשמו מברביקן קראקוב (Krakow Barbican) – זהו אחד מהביצורים היחידים שהקיפו בעבר את קראקוב ושרדו עד ימינו. המבנה המבוצר נבנה בסוף המאה ה-15 על מנת להגן על הכניסה הראשית לעיר. הוא היה מחובר לשער הפלוריאני, היעד הבא במסלול הטיול שלנו, על ידי גשר מתרומם, שאפשר לעבור מעל החפיר שהקיף אותו. במבנה, שעובי קירותיו הוא כשלושה מטרים, תוכלו למצוא עשרות חרכי ירי ושבעה צריחים מרשימים. לפני או לאחר הביקור שלכם בברביקן, תוכלו לשלב גם הליכה קצרה על מה שנותר מחומות העיר העתיקה וליהנות מהמראות היפים של הרחובות שמתחתיכם.
דמי הכניסה זולים. הכרטיס כולל כניסה גם לחומות שנותרו מהעיר העתיקה.
שעות הפתיחה: המוזיאון פעיל בין אפריל לאוקטובר בימי שלישי עד ראשון בין השעות 10:30-18:00. בחורף המוזיאון סגור.
כמה זמן כדאי לבקר? כשעה וחצי.
הכתובת: Basztowa Street, 30-547.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של ברביקן קראקוב.
–
–
12:00-12:30 – תצטלמו לצד השער הפלוריאני (St. Florian’s Gate) – מהברביקן תמשיכו אל השער הפלוריאני המפורסם, שנבנה בשנת 1307 בסגנון גותי ושימש כשער הכניסה המרכזי אל העיר. דרך השער הזה נכנסו רמי מעלה, בדרכם אל הארמון המלכותי בגבעת ואוול. השער, יחד עם מגדלי השמירה הסמוכים אליו, הוא בין השרידים היחידים שנותרו מחומת העיר העתיקה. כיוון שהיה מדובר בשער החשוב ביותר מבין שמונה שערי העיר מימי הביניים, החליטו שלא להרוס אותו בזמן הריסת החומות. קחו כמה דקות כדי להתרשם מהשער היפהפה, תיהנו מהאווירה הנעימה ששוררת סביבו והמשיכו אל היעד הבא.
כמה זמן כדאי לבקר? עד חצי שעה.
המרחק מהנקודה הקודמת: השער נמצא בסמוך לברביקן קראקוב. מרחק ההליכה הוא זעום.
–
–
12:30-13:30 – תבקרו בבזיליקת מרים הקדושה (St. Mary’s Basilica) – צלילי החצוצרות שממלאים את העיר קראקוב מדי שעה עגולה מקורם מהמגדל הצפוני המרשים של הבזיליקה, שמתנשא לגובה של כ-80 מטרים מעל העיר. ניתן לעלות אל ראש המגדל בין אפריל לדצמבר ולזכות בנוף פנוראמי מרהיב של העיר, בתוספת תשלום על דמי הכניסה. מבנה הכנסייה שמולו תעמדו היום הוא מבנה מהמאה ה-14, שנבנתה בסגנון גותי על גבי הריסות של כנסייה קדומה יותר. תיכנסו פנימה, אל תוך הכנסייה, ותוכלו לראות מראות מרהיבים של חלונות ויטראז’ ותקרה מקושטת.
דמי הכניסה זולים. הכניסה לתיירים דרך כניסה נפרדת. ילדים מתחת לגיל 8 נכנסים בחינם.
שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 11:30-18:00. בימי ראשון, ניתן לבקר רק לאחר המיסה, החל מ-14:00 לערך.
כמה זמן כדאי לבקר? בין חצי שעה לשעה.
המרחק מהנקודה הקודמת: המרחק מהשער הפלוריאני לבזיליקת מרים הקדושה הוא כ-400 מטרים. המשיכו מהשער ישר אל תוך העיר העתיקה על רחוב Floriańska עד שתראו את הבזיליקה לפניכם. משך ההליכה הוא כ-5 דקות.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של בזיליקת מרים הקדושה.
–
https://www.youtube.com/watch?v=u39UaAo3fK0
–
13:30-14:30 – עצרו לארוחת צהריים באזור הכיכר המרכזית. אתם נמצאים באזור הכיכר המרכזית של קראקוב. כאן, תוכלו למצוא שפע של מסעדות ובתי קפה בהם תוכלו לאכול את ארוחת הצהריים שלכם. בתיאבון!
–
14:30-16:30 – תגלו את נפלאות המוזיאון שמתחת לכיכר המרכזית (Rynek Underground Museum) – לאחר ארוחת צהריים, עשו את דרככם ארבעה מטרים מתחת לפני הכיכר המרכזית ותגלו את שרידיה הארכיאולוגיים של העיר העתיקה, שהייתה קיימת ממש מתחת לכיכר בימי הביניים. בזמן ביקורכם במוזיאון המושקע הזה תעברו בין תצוגות מולטימדיה שונות ותלמדו אודות ההיסטוריה של קראקוב, מתושביה הראשונים ועד מותו של האפיפיור יוחנן פאולוס השני, מעל לאלף שנים של היסטוריה. מלבד המיצגים השונים, מוצגים לאורך המוזיאון גם פריטים שונים מהתקופות השונות, כולל בגדים ומטבעות.
אפשרי לשכור מדריכי אודיו באנגלית, בצרפתית, בגרמנית, ברוסית, באיטלקית ובספרדית.
הכניסה אפשרית ל-30 מבקרים בכל 15 דקות. המוזיאון פופולארי מאד, לכן מומלץ להזמין כרטיסים מראש דרך אתר האינטרנט.
דמי הכניסה סבירים. ילדים מתחת לגיל 7 נכנסים בחינם. בנוסף, הכניסה היא בחינם בימי שני. האתר סגור ביום שני השני בכל חודש.
שעות הפתיחה: בקיץ (אפריל עד אוקטובר) בימי רביעי עד ראשון בין השעות 10:00-22:00, בימי שני בין השעות 10:00-20:00, בימי שלישי בין השעות 10:00-16:00. בחורף (נובמבר עד מרץ) בימי רביעי עד ראשון בין השעות 10:00-20:00, בימי שני בין השעות 10:00-20:00 ובימי שלישי בין השעות 10:00-16:00. כניסה אחרונה היא שעה ורבע לפני שעות הסגירה הרשמיות.
כמה זמן כדאי לבקר? בין שעה וחצי לשעתיים.
המרחק מהנקודה הקודמת: המוזיאון נמצא בסמוך לבזיליקת מרים הקדושה. מרחק ההליכה הוא זעום.
–
–
16:30-18:00 – תיהנו משופינג באולם הבד (Cloth Hall) – האולם עומד על אתר, שבו היה קיים מבנה שוק מקורה החל מאמצע המאה ה-14. האולם אומנם נקרא אולם הבד, אך נמכרו בו שלל של סחורות, בין היתר תבלינים, עורות, עופרת ומלח. יש אומרים שמדובר בקניון העתיק ביותר בעולם. לאחר שהמבנה נהרס על ידי שריפה, שפרצה בו באמצע המאה ה-16, הקימו אותו מחדש בסגנון רנסאנסי מרהיב. באותם ימים, אולם הבד היה בין המבנים המרשימים ביותר בקראקוב. אך, ככל שעברו השנים, המבנה עבר מספר שינויים, שהורידו מגדולתו. ב-1879 הוחלט להפוך את הקומה העליונה של אולם הבד למוזיאון הלאומי הפולני הראשון. היום, בזמן ביקורכם במקום, תוכלו ליהנות מקניית מזכרות יפהפיות באווירה נעימה, במבנה מקורה יפהפה מהמאה ה-16.
הכניסה בחינם, הקניות בתשלום.
שעות הפתיחה: ימי שלישי עד ראשון בין השעות 10:00-18:00.
כמה זמן כדאי לבקר? בין שעה לשעתיים, תלוי כמה אתם רוצים לקנות.
המרחק מהנקודה הקודמת: אולם הבד נמצא בסמוך למוזיאון. מרחק ההליכה הוא זעום.
–
–
החל מ-18:00 – תשוטטו בכיכר המרכזית (Main Square) – לאחר שתסיימו את מסע הקניות שלכם באולם הבד, תוכלו להמשיך לשוטט להנאתכם ברחבי הכיכר המרכזית. הכיכר עוצבה ב-1257 ונותרה פחות או יותר כפי שהיא עד היום. זוהי אחת מהכיכרות הגדולות ביותר באירופה מימי הביניים, ומסביבה תוכלו למצוא שלל מבנים יפים, חלקם עם היסטוריה עשירה גם כן. לאורך ההיסטוריה, היו מקיימים בכיכר הוצאות להורג פומביות וכן היו נשבעים אמונים למלך. ב-1794, תדיאוש קושצ’ושקו, לוחם פולני, שכנע כאן את המקומיים להתנגד לשלטון הזר ששלט בפולין באותה תקופה. היום, מתקיימים בכיכר אירועים ציבוריים שונים, כמו פסטיבלים שונים, חגיגות חג המולד ופסחא.
במרכז הכיכר ניצב אולם הבד, שבו ביקרתם קודם. אם אתם מגיעים הנה בין מרץ לדצמבר, אולי תוכלו לעלות אל ראש מגדל העיריה, שמתנשא לגובה של כ-70 מטרים בשולי הכיכר. המגדל הזה הוא היחיד ששרד ממבנה בית העיריה המקורי, שנבנה במאה ה-14. לאחר שתעלו במדרגות הרבות, תוכלו ליהנות מתצלומים של קראקוב משנות ה-60 של המאה ה-20 וכמובן ממראות מרהיבים של האזור.
אנו ממליצים לכם לעצור לארוחת ערב באחת מהמסעדות הסובבות את הכיכר, או ליהנות מכוס קפה נהדר באחד מבתי הקפה.
כמה זמן כדאי לבקר? כאוות נפשכם.
המרחק מהנקודה הקודמת: אולם הבד נמצא במרכז הכיכר המרכזית.
–
–
–
יום הטיול השני – מכירים את נפלאות קראקוב:
את יום הטיול השני שלכם תתחילו מחוץ למרכז העיר קראקוב, באחד מהאתרים היפים ביותר בסביבה, מכרות המלח בווייליצ’קה. אנו ממליצים להתחיל את הבוקר מוקדם יחסית, לאכול ארוחת בוקר במלון ולצאת לכיוון מכרות המלח באמצעות רכבת בסביבות השעה 8:30 בבוקר. לאחר הביקור במכרות, תחזרו אל קראקוב ותבקרו באחד מהמתחמים החשובים ביותר בעיר, אם לא החשוב ביותר – הוא מתחם גבעת ואוול.
–
9:00-12:30 – מכרות המלח בווייליצ’קה (Wieliczka Salt Mine) – המכרות המרשימים הללו, שזכו להיכלל ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק”ו, הם מהמכרות העתיקים בעולם. הם פעלו ברצף מהמאה ה-13 ועד שנות ה-90 של המאה ה-20, והיום ממשיכים להפיק בהם מלח בהיקף קטן. במלחמת העולם השנייה, כמה אלפי יהודים הועברו למכרות הללו ממחנות הכפייה במיילץ ובפלשוב. הם עבדו כאן במפעל תחמושת תת קרקעי, שנבנה על ידי הנאצים. הייצור של התחמושת מאולם לא החל, כיוון שהסובייטים התקרבו לאזור בדיוק באותה תקופה.
קיימים מספר מסלולים במכרות, כאשר המסלול הפופולארי ביותר הוא “מסלול התיירים” (Tourist Route). הכרטיס כולל גם ביקור במוזיאון על ייצור המלח, שקיים באתר. במהלך הסיור המודרך שלכם במכרות המלח, תעברו בין 20 אולמות מרשימים חצובים בסלע המלח, תראו פסלים מרהיבים מפוסלים במלח ואגמי מלח יפהפיים, הכול 135 מטרים מתחת לאדמה. גולת הכותרת של הביקור וודאי תהיה קפלת קינגה הקדושה, שנחשבת לקדושה המגנה על המכרות. הקפלה נחצבה בתחילת המאה ה-20 ונחשבת ליפה ביותר מבין הקפלות שנמצאות מתחת לאדמה. בדרך, תשמעו מהמדריך שלכם אודות ההיסטוריה של המכרות, סיפורים הקשורים בהם ועוד.
מומלץ להגיע בלבוש חם, שכן הטמפרטורה בתוך המכרות נעה בין 14 ל-16 מעלות באופן קבוע. כמו כן, כדאי לדעת שבמהלך הסיורים תצטרכו לעבור על פני כ-800 מדרגות. חלק מהמסלול מתאים לכיסא גלגלים, אך יש צורך לתאם מראש הגעה בכיסא גלגלים. אין אפשרות לצלם בתוך המכרה, אלא אם כן קיבלתם אישור לכך בדלפק הראשי של האתר.
אין צורך להזמין כרטיסים מראש, אלא אם כן אתם מגיעים בתור קבוצה. אתם תצוותו לקבוצה ברגע שתגיעו לאתר. ההמתנה לכניסה למכרות לא אורכת יותר משעה.
דמי הכניסה סבירים עד גבוהים. ילדים מתחת לגיל 4 נכנסים בחינם. קיים כרטיס מוזל למשפחות עם שני מבוגרים ושני ילדים בני 4 עד 16.
שעות הפתיחה: סיור באנגלית יוצא כל חצי שעה בין השעות 9:00-17:00. בין אפריל לאוקטובר הסיורים יוצאים החל מ-8:30 ונמשכים עד 19:00.
כמה זמן כדאי לבקר? בין שלוש לארבע שעות.
איך תגיעו? המכרה ממוקם במרחק כ-10 קילומטרים ממרכז העיר קראקוב. הדרך הנוחה ביותר להגיע היא באמצעות רכבת מתחנת הרכבת המרכזית של קראקוב. סעו ברכבת עד לתחנת Wieliczka Rynek Kopalnia. הסיור המודרך מתחיל מ- Danilowicz Shaft.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מכרות המלח בווייליצ’קה.
–
–
12:30-13:30 – אכלו ארוחת צהריים במכרות. קיימות שתי מסעדות במתחם של המכרות, אחת מעל האדמה ואחת מתחת לאדמה. המסעדה שמתחת לאדמה מגישה מנות זולות יותר, אך בשתיהן תוכלו למצוא מגוון רחב של אפשרויות, כולל מרקים, סלטים, בשרים שונים, אורז, תפוחי אדמה ומנות צדדיות נוספות.
–
13:30-18:30 – מתחם גבעת ואוול (Wawel Hill) – זהו אחד מהמתחמים החשובים ביותר בפולין כולה, דרומית לעיר העתיקה של קראקוב. בביקורכם באתר, תוכלו לבקר בארמון המרשים ובקתדראלה היפהפייה, ולהתרשם מסגנונות אדריכליים שונים, ביניהם סגנונות רומנסקי, גותי ורנסנאס.
הארמון של ואוול היה מקום מושבם של שליטי פולין במשך שלוש שושלות. בתוך האולמות השונים שבארמון תוכלו למצוא מגוון רחב של רהיטים מהתקופות השונות, חפצים נדירים ופריטי אמנות יקרי ערך. מתחת לארמון תמצאו את מאורת הדרקון (Dragon’s Den). תוכלו להגיע אליה דרך אחד מהמגדלים המערביים של הארמון. תרדו במורד 135 מדרגות תלולות אל שלושה חללים גדולים במערה שמתחת לגבעת ואוול. כאן, לפי האגדה המקומית, חי הדרקון, שחוסל על ידי השליט הפולני המקומי, קראקוס. ביציאה ממאורת הדרקון, תפגשו בפסל ברונזה של הדרקון עצמו. אם אתם מגיעים עם ילדים, תנו להם כמה דקות כדי להתלהב ולהצטלם עם הדרקון. אפשר גם לגרום לו לפלוט אש באמצעות שליחת הודעת אסאמאס.
קתדראלת ואוול, שנבנתה במאה ה-11, היא הכנסייה החשובה ביותר בפולין. בפנים, תוכלו למצוא 18 קפלות יפהפיות ויצירות אמנות מהשורה הראשונה. רבים מבני ובנות המלוכה הפולניים קבורים בקתדראלה הזו. כך למשל, בקצה הצפוני של הקתדראלה תמצאו ארון קבורה מאמצע המאה ה-14, השייך למלך וולדיסלאב “הקצר”.
מקום נוסף שכדאי לבקר בו בזמן הביקור שלכם בגבעת ואוול הוא האוצר והנשקייה המלכותיים (Crown Treasury and Armoury). כאן תוכלו לראות את כמה מהכלים המלכותיים, המקושטים להפליא, ששימשו את שליטי פולין לאורך התקופות, וכן את השריונות והנשקים השונים שהיו חלק מהנשקייה המלכותית.
עליכם לשלם בנפרד על כניסה לכל אתר בתוך המתחם, כך שזה יכול להצטבר לסכום גדול יחסית. אין כרטיס משולב לכל האתרים במתחם.
שעות הפתיחה: מנובמבר עד פברואר בין השעות 6:00-17:00, במרץ ובאוקטובר בין השעות 6:00-18:00, באפריל ובספטמבר בין השעות 6:00-19:00, במאי ובאוגוסט בין השעות 6:00-20:00, ביוני וביולי בין השעות 6:00-21:00.
כמה זמן כדאי לבקר? כארבע שעות.
המרחק מהנקודה הקודמת: מכרות המלח נמצאות במרחק כ-13 קילומטרים מגבעת ואוול. אנו ממליצים לעלות על הרכבת לתחנה המרכזית של קראקוב ומשם להמשיך בהליכה של כחצי שעה אל גבעת ואוול, או לחילופין לקחת מונית אל גבעת ואוול (נסיעה של כ-15 דקות). אם תבחרו ללכת אל גבעת ואוול, צאו מהתחנה המרכזית, חצו את רחוב Pawia, המשיכו לאורך הגנים דרומה עד שתגיעו לרחוב Dominikanska, פנו לרחוב Poselska ואז שמאלה לרחוב Grodska, ימינה לרחוב Senacka ושמאלה לרחוב Kanonicza. המשיכו ישר עד שתראו את המתחם של ואוול לפניכם.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של הארמון המלכותי של ואוול.
–
–
–
יום הטיול השלישי – נכנסים אל הרובע היהודי:
ביום הטיול השלישי שלכם תעשו את דרככם אל תוך הרובע היהודי של קראקוב, כאן התגוררו היהודים של קראקוב, שרובם נספו במהלך השואה. ברובע נשתמרו מספר מבנים היסטוריים, אשר יספרו לכם מעט אודות חיי הקהילה היהודית במקום. המרחק בין הנקודות השונות הוא מרחק הליכה, לכן אין צורך בתחבורה ציבורית ביום הזה.
שימו לב – רבים מהאתרים שבמסלול נסגרים מוקדם בימי שני, אך מצד שני פתוחים בחינם בימי שני. אנחנו החלטנו להרכיב את המסלול כך שהוא אינו מתאים לימי שני מבחינת שעות פתיחה. אם אתם מעדיפים לסייר ברובע היהודי ביום שני, תדאגו להרכיב את המסלול מחדש בסדר שיאפשר לכם לראות את הדברים.
–
–
9:00-9:30 – תבקרו בכנסיית הקדושים פטרוס ופאולוס (The Church of Saints Peter and Paul) – הכנסייה הזו, שנבנתה בתחילת המאה ה-17, היא הכנסייה הראשית של הישועים בקראקוב. עוד לפני כניסתכם אל הכנסייה, תוכלו לזהות את דמויותיהם של 12 השליחים של ישו, ניצבים על הגדר המקיפה את הכנסייה. אם תרדו אל הקריפטה של הכנסייה, תמצאו פנתאון לאומי חדש של פולנים מתחומי המדעים, התרבות והאמנות, שנקברו בכנסייה החל מ-2012. בין האנשים הקבורים שם ישנו המחזאי והסופר הפולני, סלאבומיר מרוז’ק.
הכניסה בחינם.
שעות הפתיחה: בימי ראשון בין השעות 13:15-18:00, בימי שני עד שבת בין השעות 9:00-17:00.
כמה זמן כדאי לבקר? כחצי שעה.
איך תגיעו? הכנסייה נמצאת בצד הדרומי של העיר העתיקה של קראקוב, בכתובת Grodzka 52A.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של כנסיית הקדושים פטרוס ופאולוס (בפולנית).
–
–
תיכנסו אל הרובע היהודי (קז’ימייז’) – מהכנסייה, המשיכו אל תוך הרובע היהודי של קראקוב, שהיה האזור שבו חיו היהודים בעיר במשך למעלה מ-500 שנים, עד שהרובע נהרס במלחמת העולם השנייה. את הרובע היהודי הראשון הקים קז’ימייז’ השלישי, מלך פולין, ב-1335 על אי מחוץ לקראקוב. למעשה, הייתה זו מעין עיירה קטנה בשם קז’ימייז’. מאוחר יותר, ב-1495, היהודים גורשו מהאזור ההוא ועברו אל מעבר לנהר, אל האזור שבו נמצא הרובע היהודי של היום. העיירה היהודית שהתפתחה במקום שגשגה מאד ומהר מאד גם החלו לבנות בה מספר בתי כנסת, אך אז, הגיעו כובשים שוודיים וגורמים אנטי-יהודיים, שגרמו להגירה גדולה של יהודים מהעיירה שליד קראקוב לוורשה. שנים מאוחר יותר, ב-1800, השליטים האוסטרים שהשתלטו על האזור חיברו את העיירה היהודית עם העיר השכנה שלה, קראקוב. עד 1910, האוכלוסייה היהודית בקראקוב עמדה על 32 אלף תושבים. אך,עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, הנאצים הובילו את מרבית מתושבי קראקוב היהודיים אל מותם במחנות בפלאשוב ובבלז’ץ.
היום, לאחר שהרובע שוקם בשנות ה-90 של המאה ה-20, הוא אחד מהאזורים החיים ביותר בעיר, עמוס בשלל של בתי קפה, מסעדות, גלריות ואתרים היסטוריים חשובים.
–
–
9:30-10:15 – תבקרו בבית הכנסת הויכע שול (High Synagogue) – בית הכנסת המרשים הזה, שבנייתו הושלמה ב-1563, הוא השלישי בוותיקותו בקראקוב. הדבר הייחודי בו הוא שאולם התפילה ממוקם בקומה העליונה, מכאן שמו, “בית הכנסת הגבוה”. התיאוריה המקובלת היא שהוא נבנה בצורה הזאת כדי למנוע מגע בלתי רצוי עם גורמים לא ידידותיים, שעברו ליד בית הכנסת בזמן התפילה. למרבה הצער, בית הכנסת לא עמד בהצתות של מלחמת העולם השנייה ולכן לא נותרו בו רהיטים מקוריים מהתקופה שבה נבנה. הדבר היחיד ששרד הוא ארון הקודש ושני גריפינים מוזהבים, שניצבים מעל לארון. חלק מציורי הטיח שצוירו על גבי קירות בית הכנסת ומציגים מאורעות מהתנ”ך, שוחזרו. היום, תוכלו לעלות אל הקומה העליונה של בית הכנסת ולהתרשם מהיופי של המקום ומתצוגה קטנה שקיימת במקום.
דמי הכניסה זולים. ילדים מתחת לגיל 10 נכנסים בחינם.
שעות הפתיחה: בין השעות 9:30-19:00.
כמה זמן כדאי לבקר? כחצי שעה.
המרחק מהנקודה הקודמת: המרחק מהכנסייה לבית הכנסת הויכע שול הוא כ-1.2 קילומטרים. כדי להגיע, צאו מהכנסייה אל רחוב Grodzka והמשיכו בו דרומה עד הפנייה שמאלה לרחוב Świętego Idziego. המשיכו בו ישר. הוא יהפוך במהרה לרחוב Stradomska ובהמשך גם לרחוב Krakowska. המשיכו ישר בכל הרחובות הללו עד הפנייה שמאלה אל רחוב Jozefa. המשיכו ברחוב זה עד שתראו לקראת סופו את בית הכנסת. משך ההליכה הוא כ-15 דקות.
–
–
10:15-11:30 – תבקרו בבית הכנסת העתיק (Old Synagogue) – בית הכנסת, שנקרא בפולנית “אלטע שול”, הוא בית הכנסת העתיק ביותר שעדיין עומד על תלו בפולין. מעריכים כי בית הכנסת נבנה מתישהו במהלך המאה ה-15. עד למלחמת העולם השנייה, היה זה אחד מבתי הכנסת המרכזיים של הקהילה היהודית בקראקוב. אך, עם הגעת הנאצים לעיר, הם בזזו את בית הכנסת ולא הותירו בו דבר מהריהוט ומפריטי האמנות שהיו קיימים בו בעבר. היום, תוכלו למצוא בתוך בית הכנסת מוזיאון יודאיקה, המספר גם על החיים של היהודים שחיו כאן בקראקוב, ותוכלו להתרשם מהמבנה המרהיב ששרד עד היום.
דמי הכניסה זולים. ניתן לשכור מדריך אודיו בתשלום. הכניסה בחינם בימי שני.
שעות הפתיחה: בחורף (מנובמבר עד מרץ) – ימי ראשון ושבת בין השעות 9:00-16:00, ימי שני בין השעות 10:00-14:00, ימי שלישי עד חמישי בין השעות 9:00-16:00 וימי שישי בין השעות 10:00-17:00. בקיץ (אפריל עד אוקטובר) – בימי שני בין השעות 10:00-14:00 ובימי שלישי עד ראשון בין השעות 9:00-17:00.
כמה זמן כדאי לבקר? בין שעה לשעה וחצי.
המרחק מהנקודה הקודמת: המרחק מבית הכנסת הגבוה לבית הכנסת העתיק הוא כ-100 מטרים. בית הכנסת נמצא בכתובת 24 Szeroka Street. כדי להגיע, המשיכו ברחוב Jozefa ותראו את בית הכנסת לפניכם. משך ההליכה הוא דקות ספורות.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של בית הכנסת העתיק.
–
–
11:30-13:00 – תבקרו במוזיאון ליהדות גליציה (Galicia Jewish Museum) – המוזיאון נקרא על שם המחוז הצפוני ביותר בקיסרות האוסטרו-הונגרית, שהיה קיים בין השנים 1772 ל-1918 ובו מגוון אתני רחב. במוזיאון הזה תוכלו ללמוד אודות החיים היהודיים שהיו קיימים בדרום פולין ובמערב אוקראינה עד מלחמת העולם השנייה. תוכלו לעבור בין התערוכות השונות, לראות מאות תצלומים היסטוריים שמתעדים את חיי היהודים בגליציה וללמוד אודות קורבנות השואה. שתי תערוכות התצלומים שמוצגות במוזיאון, “עקבות של זיכרון” ו-“זיכרון שלא הושלם” זכו להכרה ולהערכה בינלאומית. מלבד התצלומים, מוצגים במוזיאון תערוכות מתחלפות מרתקות.
דמי הכניסה זולים.
שעות הפתיחה: מדי יום בין השעות 10:00-18:00.
כמה זמן כדאי לבקר? בין שעה וחצי לשעתיים.
המרחק מהנקודה הקודמת: המרחק מבית הכנסת למוזיאון ליהדות גליציה הוא כ-180 מטרים. כדי להגיע, צאו מבית הכנסת אל רחוב Na Przejściu והמשיכו בו מזרחה עד לפנייה ימינה לרחוב Dajwór. המשיכו ברחוב זה עד שתראו את המוזיאון משמאלכם. משך ההליכה הוא דקות ספורות.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון ליהדות גליציה.
–
–
13:00-14:00 – עצרו לארוחת צהריים ברובע היהודי. לאחר הביקור במוזיאון, אתם מוזמנים לבחור מקום בו תאכלו את ארוחת הצהריים שלכם. קיימות שפע של מסעדות באזור הרובע היהודי. הריכוז הגדול ביותר נמצא לאורך רחוב Estery ולאורך רחוב Szeroka, שניהם במרחק הליכה קצר מהמוזיאון.
–
14:00-15:30 – תלמדו אודות חיי היהודים בגטו בבית מרחקת מתחת לנשר (Pharmacy under the Eagle) – הנאצים שהגיעו לקראקוב החליטו ב-1941 להקים את הגטו היהודי בדרום העיר, במחוז המכונה Podgórze. בית המרחקת הזה היה ממוקם בלב הגטו, אך בעליו ועובדיו היו פולניים. הם החליטו להישאר בגטו, והיו הפולנים היחידים שהורשו לחיות ולעבוד בגטו היהודי. בשנתיים שבהם הגטו התקיים, בית המרחקת הזה היה חלק מרכזי מהחיים של היהודיים שחיו במקום. מכאן הם השיגו מזון, תרופות ומסמכים מזויפים. הרוקח הפולני, תדאוש פנקייביץ’, שהיה בעלי המקום, נחשב היום לחסיד אומות עולם.
בעת ביקורכם בבית המרחקת, תוכלו להיכנס אל המבנה ששוחזר כך שייראה כפי שנראה בזמן מלחמת העולם השנייה. בפנים, תראו מספר תערוכות המשלבות מולטימדיה, המספרות אודות החיים בגטו של קראקוב.
דמי הכניסה זולים. הכניסה בחינם בימי שני.
שעות הפתיחה: ימי שני בין השעות 10:00-14:00, ימי שלישי עד ראשון בין השעות 9:00-17:00.
כמה זמן כדאי לבקר? בין שעה לשעה וחצי.
המרחק מהנקודה הקודמת: המרחק מהמוזיאון לבית המרחקת הוא כ-800 מטרים. כדי להגיע, המשיכו מהמוזיאון דרומה על רחוב Dajwór ופנו שמאלה אל רחוב Świętego Wawrzyńca. בהמשך, פנו ימינה אל רחוב Starowiślna. חצו את הגשר מעל לנהר ויסלה ולאחר מכן פנו פנייה קלה ימינה אל רחוב Solna. המשיכו ברחוב זה עד שתגיעו אל המקום. משך ההליכה הוא כ-10 דקות.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של בית מרחקת מתחת לנשר.
–
–
15:30-17:00 – תיכנסו אל תוך המפעל של אוסקר שינדלר (Oskar Schindler’s Factory) – מפעל האמייל של שינדלר הוא אחד מהאתרים המרגשים ביותר בקראקוב. זהו המפעל של אוסקר שינדלר, אחד מחסידי אומות העולם. לפני הגעתכם אל המפעל, מומלץ לצפות בסרט המפורסם של סטיבן שפילברג, “רשימת שינדלר”, שמספר אודות מה שאירע במקום. מלבד הסיפור של שינדלר, תמצאו במוזיאון שבתוך המפעל תערוכה מדהימה אודות החיים בקראקוב תחת השליטה הנאצית, בין השנים 1939 ל-1945. תלמדו אודות אורח החיים של תושבי קראקוב באותה תקופה, אודות גורלם של היהודים, אודות הפעילות המחתרתית של חלק מהתושבים, והכול דרך תצלומים, מסמכים, הקלטות, חפצים ותצוגות מולטימדיה שונות.
התערוכה מתאימה בעיקר לבני 14 ומעלה.
דמי הכניסה סבירים. מספר הנכנסים לתערוכה בכל זמן נתון הוא מוגבל, לכן מומלץ להזמין מקום מראש דרך אתר האינטרנט ולהתאים את המסלול שלכם כך שתגיעו בזמן לכניסה האחרונה של היום. הכניסה היא בחינם בימי שני, אך מספר הנכנסים הוא מוגבל.
שעות הפתיחה: בחורף (נובמבר עד מרץ) – בימי שני בין השעות 10:00-14:00, בימי שלישי עד ראשון בין השעות 10:00-18:00. בקיץ (אפריל עד אוקטובר) – בימי שני בין השעות 10:00-16:00 (בכל יום שני ראשון של החודש האתר פתוח עד 14:00), בימי שלישי עד ראשון בין השעות 9:00-20:00. הכניסה האחרונה היא שעה וחצי לפני שעות הסגירה הרשמיות.
כמה זמן כדאי לבקר? בין שעה וחצי לשעתיים.
המרחק מהנקודה הקודמת: המרחק מבית המרחקת למפעל של אוסקר שינדלר הוא כ-1.2 קילומטרים. כדי להגיע, צאו מבית המרחקת אל רחוב Solna והתקדמו בו צפונה. בשלב מסוים, המשיכו בו ימינה עד ותשתלבו עם רחוב Zabłocie. המשיכו ברחוב זה עד הפנייה ימינה לרחוב Przemysłowa. בהמשך, המשיכו ימינה על הרחוב הזה ופנו פנייה קלה שמאלה לרחוב Lipowa. שם תראו את המפעל של שינדלר. משך ההליכה הוא כ-15 דקות.
למידע נוסף, בקרו באתר האינטרנט הרשמי של המפעל של אוסקר שינדלר.
–
–
לאחר הביקור במוזיאון, תוכלו להמשיך ולסייר ברחבי הרובע היהודי, לעצור באחד מבתי הקפה או להיכנס לחנויות ולהכין את עצמכם לקראת הטיסה חזרה הביתה.
–
סיורים בקרקוב והסביבה
–
על פי סעיף 27א לחוק הגנת זכויות יוצרים: אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות למידע/צילומים/תמונות/סרטים המגיעים לידנו. אבל, אם זיהיתם מידע/צילום/תמונה שאתם מחזיקים בזכויותיהם ולא ניתן קרדיט (בשוגג), אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש או לבקש לתת קרדיט, וזאת באמצעות פנייה למייל support@tiulim.net.